…”és most mi lesz?”

9 máj

A címadó kérdést tegnap este óta számosan teszik fel nekem, vadabbnál vadabb elképzelések kombinációival.

Ez késztet arra, hogy – ismereteim birtokában – megkíséreljek a felmerült kérdésekre választ adni.

Tegnap este, izraeli idő szerint 21:00 órakor Trump amerikai elnök bejelentette, hogy felmondja az Iránnal 2015-ben kötött atom-egyezményt és visszaállítja a szankciókat.

Ez azt jelenti, hogy első lépésben három hónap múlva (augusztus 6-án) visszaállítják a szankciók egy részét, ami megtiltja az irániaknak dollár, arany és nemesfémek vásárlását. Eladási tilalmat rendel el alapanyagokra, (u.m. alumínium, vas, szén) és az iráni valuta (real) vételére és eladására (ma egy USA dollár=8.000 real és tudni érdemes, hogy az irániak minden pénzükön dollárt vásárolnak és azt külföldre menekítik).

Ezen felül tilalmat foganatosít az iráni államadóssággal kapcsolatos pénzügyi műveletekre.
Hat hónap múlva (november 4-én) további tilalmak lépnek életbe.

Ezek: kereskedelmi tilalom az iráni hajó- és olajiparral, a bankszektorral és az iráni biztosító-társaságokkal.

Ez a döntés régóta a levegőben lógott. Ugyanis Trump elnök egyik legfőbb választási ígérete az általa katasztrofálisnak tartott atom-egyezmény felmondása volt. Ugyanakkor a háttérben élénk diplomáciai tevékenység folyt, ahol mindenki a saját érdekei szerint próbálta Trump elnök döntését a számára legkedvezőbb irányba befolyásolni.

Mint az köztudott, Izrael februárban rátette kezét az iráni atom-archívumra és azonnal másolatot juttatott el az amerikai hírszerzéshez. Így tehát az Izraeli hírszerzési bravúr bejelentésének időzítését nem tekinthetjük véletlennek, mint ahogy azt sem, hogy ennek kapcsán az európai vezetők egymásnak adták a kilincset Washingtonban.

Nézzük a várható lehetőségeket:

Trump elnök környezetéből tudni lehet, hogy az elnök nem zárja ki egy új atom-egyezmény lehetőségét, amennyiben az új egyezmény tartalmazza

  • az ellenőrzés szigorítását,  

  • az iráni ballisztikus rakétaprogram és Irán külföldi katonai jelenlétének korlátozását.

Erre azonban az irániak – eddigi kijelentéseik szerint – nem hajlandóak és a belső erőviszonyok is ezt látszanak igazolni.

Véleményem szerint Trump elnök stratégiai célja egészen más. A szankciók alkalmazásával az iráni rezsimet szeretné megdönteni.  

Köztudott, hogy Irán gazdasági helyzete katasztrofális. A szankciók Obama rezsim általi eltörlése nem hozta meg a kívánt gazdasági fellendülést, amelynek több oka is van.

Az egyik, hogy a nagy nemzetközi cégek az amerikai álláspont kikristályosodásáig kivártak. Az olajkereskedelemből befolyt ugyan néhány milliárd, melyből azonban az iráni belső viszonyokból eredően semmi sem jutott az utca emberéhez. Ugyanis az Iránba befolyó pénzösszegek felett gyakorlatilag a Forradalmi Gárda gyakorol felügyeletet. Elosztásával ő rendelkezik, és az összeg nagy részét saját céljaira használja fel (lásd jemeni polgárháború, Szíria, Hezbollah). A maradék pénz pedig az elképesztő méretű korrupció következtében, különböző zsebekben tűnik el.

Az Egyesült Királyság, Francia- és Németország vezetői közös nyilatkozatban jelentették be, hogy a maguk részéről továbbra is érvényben lévőnek tekintik az egyezményt. Ezt Irán a maga részéről elfogadná azzal a feltétellel, hogy a nyugati államok kötelezettséget vállalnak az amerikai szankciók gazdasági hatásának kivédésére. Erre azonban kevés az esély, ugyanis az amerikai embargó törvény szerint minden olyan vállalat, vagy bank, amelyik 20 millió dollárnál nagyobb értékű üzletet bonyolít le Iránnal, ki van zárva az amerikai piacról. Nyilvánvaló, hogy az európai vállalatok és bankok nem az iráni piacot fogják választani.

Ez alól kivétel a krónikus energia ínségben szenvedő Kína, amely számára az amerikai piac még nem bír túl nagy jelentőséggel.

Külön kell megemlíteni az ambivalens helyzetben lévő Oroszországot, mely stratégiai és geopolitikai érdekei szerint Irán szövetséges, ugyanakkor az energiapiacon vetélytárs.

Putyin orosz elnök megpróbál egyszerre két lakodalomban táncolni,  és nem is eredménytelenül. Tény, hogy Oroszország ma a Közel-Keleten kikerülhetetlen tényező. Ezt ismerte fel Izrael és az elmúlt években, a közös érdekek mentén stratégiai kapcsolatot épített ki velük.

Ezért is van különös jelentősége Netanjahu izraeli miniszterelnök mostani moszkvai tárgyalásának.

A Győzelem Napja – Moszkva 

Ugyanis egyik félnek sem érdeke, hogy az események ellenőrizhetetlenné váljanak. Netanjahu az utóbbi évek alatt jó személyes kapcsolatot is kiépített Putyinnal. Az elmúlt két évben a jelenlegi a nyolcadik személyes találkozójuk és ezen időszak alatt 12-szer beszéltek telefonon.

Oroszország – szokása szerint –  ugyan egyik fél mellett sem tette le a voksot és nincs is abban a helyzetben, hogy csak úgy utasításokat adjon Iránnak, de az kétségtelen, hogy a nyomásgyakorláshoz megvannak eszközei.

Miután Oroszország úgy Izraellel, mint Iránnal jó kapcsolatokat ápol, kétségtelenül alkalmas a közvetítő szerepére. És meg is fog mindent tenni ezért. Ugyanis nem titok, hogy Oroszország nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy visszatérjen a nemzetközi színtérre mint vezető hatalom, amely képes nemzetközi konfliktusok megoldására.

09/05/2018

 

 

15 hozzászólás to “…”és most mi lesz?””

  1. slaszlos 2018. május 9. szerda - 20:57 #

    Kitünö analizis,gratuláció a tisztánlátáshoz .

    Engedelmével egy pár szót Irán-Libanon-Sziria és a Hezbollah együttes összefogásában Izrael ellenésségével lángba borithatja a Közel-Kelet eddig is törékeny békefolyamatának egyensúlyát .

    Ezt erösiti meg az a tény,hogy habár Irán állampolgárai menekitik dollárjaikat a nyugati bankokba jelzi,hogy Európa újabb nagyszabású menekülthullám elött áll, amiért az Európai Unió és nemzetállamai próba ellé állitódnak továbbra is a nagylelkü emberkereskedelem hátterében és a kontinens egyre az iszlámizáció nyomásnak és a zsidó-keresztényi civilizációk összecsapásainak harctere lesz.

    A világpolitikai aréna kétségtelenül Közel-Kelet ,és epicentruma lesz világunknak és bárhol is létezünk mindanyiunkat érint továbbra is.

    Izrael és a zsidó nép bárhol is létezik ütközeti felülete az anticionista és antiszemita világhatalom fenntartóinak céljaiban a zsidóirtás , ” az utolsó itélet – a végsö megoldás ” a múlt befejezésének terveiben.

    Ezt igazolja ellenakcióiban a diplomácia remekhúzásai úgy Donald Trump,amerikai elnök,mint Benjamin Netanyahu izraeli kormányfö részéröl amelyben nem kizárható az orosz világhatalmi ambiciójának visszaállitása härom évtized katonai felfegyverkezése.is .

    …” és most mi lesz ? “…Isten áldása Izrael és a zsidó nép minden baráti népének a Világmindenségben akik békében és biztonságban akarnak élni bárhol is léteznek …

    Ámen !

  2. Gavriel 2018. május 10. csütörtök - 00:53 #

    Gazdasági összefoglaló Iránról

    Business & Finance
    https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5254632,00.html

    • slaszlos 2018. május 10. csütörtök - 11:11 #

      ” Im tirstsu ein zo agadah ” ! / Theodor Herzl /

  3. Eldrad 2018. május 10. csütörtök - 21:39 #

    Emberek, ma gondolkodtam sokat az utóbbi pár hét eseményein, az elolvasott elemző cikkeken, mélyinterjúkon, és arra jutottam, hogy Izrael komolyabb háborúra készül, már a közeljövőben. Minden jel erre mutat. És ez nem “korlátozozz hadművelet” lesz, hanem egy totális shiita – ellenes hadművelet, méghozzá front léptékű. Lehar, írjam meg, miért gondolom ezt?

    • leharisrael 2018. május 11. péntek - 08:38 #

      Semmi akadálya, hogy kifejtsd véleményedet, bár azt hiszem, hogy most, kivételesen tévedsz. Izrael sem komolyabb, sem kevésbé komoly háborúra nem készül…Neki kizárólag az a baja, hogy Irán be akarta betonozni magát a közvetlen szomszédságunkba.

      • Eldrad 2018. május 13. vasárnap - 11:08 #

        Na itt vagyok, miutám lenyomtam egy hét 12 órás folyamatos műszakot… OK, szóval, ezek miatt gondolom (nem fontossági sorendben):

        1, Egyre több a BEJELENTETT katonai és egyéb művelet, melyek léptéke egyre nagyobb, és az átkozott “havlagának” sincs immár semmi nyoma. Immár bizonyosságot nyert, hogy bármi és bárki, aki szír- libanoni- iráni területen jelen van, minimális feltaróerőt sem jelent azt izraeli alakulatok ellen. Az áprilisi F35 kötelékrepülés és annak jellege nagyon komoly technológiai- taktikai demonstráció volt, szerintem még az oroszok is vették a lapot (senki nem képes detektálni ezeket a gépeket, főleg ha a megfelelő taktikát alkalmazzák).

        2, Golanra telepített újabb védelmi installációk, fokozott csapatmozgások.Óvóhelyek “beüzemelése”.

        3, Folyamatos egyeztetés az USA és az orosz elnökkel, helyi katonai parancsnokokkal. Nyílt és hallgatólagos egyetértés bármivel, amit az izraeli erők tesznek a térségben. Ennek célja nem csak a “baráti tűz” elkerülése, hanem szerintem – a célterületen lévő orosz, amerikai erők kész tények elé állítása.

        4, Diplomácia: soha nem volt még Izrael nemzetközi hylezete ennyire – mondjuk így – szabad. A korábbi, folyamatos nemzetközi elítélés visszaszorulóban, sőt, egyre komolyabb helyekről jön az elismerés, a fegyveres akciók jóváhagyása. Egyre több a nyílt támogató is, és most tök mindegy, hogy pl. dél- amerikai vagy óceániai országokról van szó, akik nyilvánvaló gazdasági és politikai kapcsolat miatt teszik ezt. Akik folyamatosan Izrael “elítélésén” és elszigetelésén dolgoznak, immár NULLA hatásuk van az eseményekre.

        Röviden: Izrael jelenleg azt csinál, amit akar, hangozzék ez akárhogy is.

        5, Arab olajdiktatúrák hallgatólagos, vagy teljesen nyílt támogatása (ilyenre nem volt még példa). OK, világos, miért: ahogy Meir Dagan mondta pár éve: Izrael a szunniták háborúját is vívja.

        6, Izraeli parancsnoki lánc egyszerűsítése, az összes katonai döntés átkerült a miniszterelnök és a hadügyminiszter kezébe- parlament és bizottságok megkérdezése nélkül tehetnek gyakorlatilag bármit ezen a téren. Ha ez nem tipikus háborús előkészület, akokor semmi nem az…

        7. Utóbbi hónapok mélyinterjúi (Liberman, Eisenkot, Turgeman) – alapos, magabiztos, stb, vagyis, ez lehet a közvélemény felkészítése is. És mivel a többség Izraelben katonaviselt, tudják, hogy mindez nem csak duma.

        8, Izrael ellen dolgozó szervezetek kirúgása, visszaszorítása. Azaz, a belső ellenség aktivitásának csökkentése.

        OK, szóval, átfogalmazom: nem tudom, háborúra készül Izrael vagy sem, de mindez túl sok egybeesés nekem. És nem akármikről van szó egyenként sem, hét még így egyszerre… akárhogy is, ha ebből háború lesz, az rövid, és rendkívül pusztító lesz. Ne feledjük: HA ez így van, egyszerre kell leszámolni Iránnal, Libanonnal, Gázával, szír célpontokkal, és az összes olyannal, akik ezeknek bármi támogatást is adnak (itt különféle afrikai célpontokra gondolok).

        És ezúttal ez nem pár évre szólna.

      • leharisrael 2018. május 13. vasárnap - 13:02 #

        Te szegény… mármint a folyamatos műszakot tekintve…
        Na, amit felsorosz, az mind tény…a dolgok egybeesése is… én mégis úgy gondolom, hogy “Ha békét akarsz, készülj a háborúra!”
        Az óvóhelyek megnyitását, az északi térségbe telepített védelmi eszközöket én előrelátásnak, a civil lakosság védelmére hozott intézkedésnek tekintem.
        Abban maximálisan egyetértek veled, ha mégis belerángatnak/kiprovokálnak egy háborút, az rövid lesz és kemény.

  4. Eldrad 2018. május 13. vasárnap - 13:24 #

    Nem baj az a folyamatos műszak, abból van jobb pénz, és a családomért teszem. Ami itt fontosabb: amit válaszoltál, azért mondtam, hogy az egy tipp. A “készülj a háborúra” elv rendben van, de minden, amit leírtam, mégiscsak sok egyszerre, nem? Nálam egyébként az F35 berepülés és annak tálalása miatt kezdett szólni a csengő… na majd meglátjuk, hamarosan.

    • leharisrael 2018. május 13. vasárnap - 15:50 #

      Persze, hogy tipp… azért is javasoltam, hogy írd meg… tény, hogy összeadódtak a történések…

  5. Eldrad 2018. május 14. hétfő - 09:47 #

    Hogy ezzel “mi lesz”, azt viszont ma meglátjuk:

    http://www.atv.hu/kulfold/20180514-izraeli-miniszterelnok-tortenelmi-hogy-az-amerikai-nagykovetseget-atkoltoztetik-jeruzsalembe

    Meg lehet nézni, kik lesznek ott az EU tagállamok közül – és kik nem. De különos, hogy ÉNY Európa összes országa bojkottálja az eseményt, mintha valam orbitális szégyen lenne ez, és nem az lenne a szégyen, amit magukkal művelnek. Meg hogy többen szerintem azért nem lesznek ott, hogy “meg ne sértsék a mohamedánok érzékenységét”.

    Úristen.

    • leharisrael 2018. május 14. hétfő - 10:14 #

      Ezzel pillanatnyilag az van, hogy a város bedugult…jó, ez ma engem kifejezetten érzékenyen érint, mert keresztül húzta a terveimet. Viszont ez legyen a legnagyobb baj.
      Az, hogy boykottálják a nagykövetség megnyitását, az legyen az ő bajuk… nagyobb baj, hogy ezzel lovat adnak az amúgy “békésen” tüntető gázai csürhének…akik holnap tartják a “nakba” megemlékezést…A határon nem éppen ideális állapotok uralkodnak…viszont hab a tortán, hogy Irán 30 napos ultimátumot adott az EU-nak arra, hogy rávegyék Trumpot az atom-megállapodáshoz történő visszatérésre… ha nem, akkor nyilvánosságra hozzák, hogy kit-mennyivel fizettek ki azért, hogy a megállapodást tető alá hozzák… és annak ellenére, hogy tudom, hazudnak, mint a vízfolyás, ezt az ígéretüket be fogják váltani…szóval, “érdekes” dolgok vannak alakulóban.

      • terrapakk 2018. május 14. hétfő - 15:25 #

        A magyar nagykövet ott volt az ünnepélyes megnyitón. Nagyon sokan remélik itt is, hogy Magyarország és Izrael testverisege erős híd lesz Európában az iszlám és a soros-terv visszaszorítására.

    • slaszlos 2018. május 14. hétfő - 11:02 #

      Izrael és a zsidó nép az Emberiség lelkiismerete és felelöségvállalása.

      Az anticionista és antiszemita nemzetállamok önmagukkal állnak szemben .

      Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének átvitele Jeruzsálembe , a Szent Város härom évezred történelmében a legfontosabb diplomáciai döntés a Béke és Biztonság megteremtésében …

      2 Sámuel 24 : 25

  6. Eldrad 2018. május 14. hétfő - 14:23 #

    Apám, mi van itt…

    https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5260097,00.html

  7. slaszlos 2018. június 20. szerda - 12:23 #

    Az Egyesült Államok ENSZ megbizottja bejelentette Amerika kilép az ENSZ Emberjogvédelmi Bizottságából , mint figyelmeztetése az anticionista és antiszemita kormányok elleni diplomácia figyelmeztetés zsidóellenes akcióiért …Tudnnillik pénzelig a terror államok és szervezetek propaganda gépezetét és a zsidóirtás ” végsö megoldás ” folyamtát a 20,2 millió öszzssidóságnak a világmindenségben…A zsidóság számadatait meglehet nézni az American Jewish Year Book / wellovemapsandfacts/ online oldalon / április 2018/…Ki a zsidó és kit érint 1942-ben a Náci Németország sem tett kivételt a jelenlegi világkormányok eldöntésében …A Lélekharang mindanyiunkért és mindanyiunknak szól !

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!