Vilmos herceg Izraelben…

2 Júl

(egy látogatás margójára – nem protokolláris megközelítésben)

Arról, hogy az angol királyi ház sarja, a korona várományosa lesz az első hivatalos látogató a brit mandátum megszűnése és a modernkori Izrael megalakulása óta, már jóval a látogatás előtt tudott volt.

A médián keresztül a látogatás részletes programja is eljuthatott minden érdeklődőhöz – ezért erre kár is szót vesztegetni.

Amire viszont érdemes, azt megpróbálom röviden összefoglalni:

Amit egyértelműen le lehet szögezni az az, hogy a látogatást Izrael mindenképpen diplomácia sikerként könyvelheti el, ugyanis jelentősége klasszisokkal nagyobb, mint az argentin futball válogatott izraeli szereplésének lemondása. A program összeállítása során szinte késhegyig menő harc folyt minden egyes lépésért és legtöbb esetben Izrael engedett, ugyanis – ahogy fentebb már jeleztem – számára a látogatás ténye volt a legfontosabb.

Mielőtt azonban magát a látogatást, illetve annak egyes részeit górcső alá venném, egy nagyon fontos tudnivalót elevenítek fel. Nevezetesen azt, hogy az angol törvények szerint – legjobb tudomásom szerint – a királyi család tagjainak tilos a nyilvános politikai állásfoglalás.

Fentieket szem előtt tartva, az a benyomás alakult ki, hogy Vilmos herceg küldetést teljesít, amelyben a 70 éve nem változott angol álláspontot igyekszik tudatosítani.  (Arra – gondolom – nem kell részletesebben emlékeztetni az olvasót, miként viselkedett Nagy Britannia a mandátum megszűnését közvetlen megelőző időszakban?Arra, hogy miként játszott át minden stratégiailag fontos objektumot arab kézre? Mintha csak ezzel akarta volna ellensúlyozni a Balfour nyilatkozatot.)

Vilmos, Jordániából érkezett Izraelbe, ahol is a négy napos látogatása során súlyt helyezett arra, hogy megadja mind a királynak, mind a császárnak, ami – az angol logika szerint – nekik jár.

Látogatást tett a Yad Vashem holocaust emlékközpontban, találkozott Netanjahu miniszterelnökkel, Rivlin államelnökkel, beszélgetett tel-avivi fiatalokkal.

Ugyanakkor az angol nagykövetségen keresztül elhatárolódott Jeruzsálem polgármesterével történő találkozástól, illetve – ahogy a közleményben megfogalmazták – nincs ellene kifogása, de kizárólag Ramat-Ganban, a követség épületében…Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere frappáns válaszában közölte, hogy sajnálattal, de tudomásul veszi a döntést. Majd hozzáfűzte, hogy Izrael egyesített fővárosa Jeruzsálem és nem Ramat-Gan.

Ennek előzménye, hogy Vilmos herceg programjában Jeruzsálem, mint “megszállt palesztin terület” szerepelt, ami azért érdekes, mert a tel-avivi brit nagykövetség által kiadott héber nyelvű közlemény arról tájékoztatott, hogy “a herceg meglátogatja a Palesztin Hatóságot”.

Természetesen erre a látogatásra is sor került, ahol – többek között – Mahmud Abbasszal folytatott megbeszélést. Arab kísérettel látogatott el egy Ramallah melletti “menekült táborba” – látogatásának ez a része nem kapott széles nyilvánosságot – ugyanis ott az ifjúság kőzáporral fogadta a hercegi konvojt. Ezzel fejezve ki a Balfour nyilatkozattal szembeni nemtetszésüket, mely “galád módon átjátszotta a palesztin földet a cionista bandának”.

A királyi ház képviselője arab kísérettel látogatott a Templom-hegyre, ami két dolgot is felvet. Részben, hogy nem ismeri a történelmet, részben pedig az angol álláspont szerinti “megszállás” tényének magáévá tételét. (Megjegyzem, hogy azt viszont nem tekintette zavaró körülménynek, hogy biztonságáról az itt-tartózkodása idején a “cionista megszállók” gondoskodtak.)

A Siratófalhoz izraeli kísérettel érkezett az angol főrabbi társaságában. Az ide látogatók hagyományainak megfelelően imádkozott a Falnál és meghallgatta  a Kotel rabbijának ismertető előadását.

Végezetül, említésre érdemes, hogy a brit nagykövetség tel-avivi rezidenciáján nagyszabású fogadást rendeztek tiszteletére, amely alapjában és lényegében véve celeb találkozó volt. Meglátásom szerint ez volt az egyetlen hely és alkalom, ahol Vilmos herceg elemében volt.

A látogatásnak van tanulsága, azt mindenki vonja le maga. Nekem végig olyan érzésem volt, hogy az “uralkodó megtekinti gyarmatát”.

02/07/2018

4 hozzászólás a “Vilmos herceg Izraelben…”

 1. leharisrael 2018. július 2. hétfő - 11:05 #

  A látogatás ideje alatt az Egyesült Királyság kormánya nyilvánosságra hozta, hogy soron kívül 38.5 millió fontos utal át az UNRWA működésének fenntartására. A sürgősséget a közelmúltban a gázai határon történt “erőszak” indokolja. (Meg gondolom az is, hogy időközben, pont a gázai határon történtek miatt, az USA megvonta az UNRWA támogatását.)

  • terrapakk 2018. július 7. szombat - 12:43 #

   Elgondolkodtató, amiket írtál. Egy charme-os de súlytalan arisztokrata pofavizitje volt. Nagy-Britannia mindig Izrael ellensége volt, ahogy az idő telik egyre inkább. Persze a látogatást elutasítani nagy illetlenség lett volna, de talán azt megtehették volna az izraeliek, hogy a Nagy-Britanniában eddig muszlimok által terrorizált vagy megölt zsidó közösség tagjainak fényképével egy tüntetést szerveznek a brit konzulátus elé. A muszlimok úgyis minden egyes megölt palesztin terroristával körbekiabálják a világot. Ezzel szemben a valóban ártatlanoknak, a zsidó közösség napi szinten terrorizált tagjainak nincs érdekképviselete??? Lehet, hogy Őfeleslegessége kormánya azt szokta meg, hogy a kritika csak egyirányú lehet (tehát mindig Izraelt lehet kritizálni a terrorista indítékú palesztin tevékenységekre adott válaszcsapásokért), de ideje rámutatni hogy Britannia belügyei sem olyan rendezettek. Például saját zsidó állampolgárait nem tudja vagy nem akarja megvédeni a muszlim erőszakosságoktól. A saját országán belül. Ha valami, hát ez óriási nyilvánosságot érdemel!!!

 2. gyuri10 2018. július 7. szombat - 12:38 #

  Kérdés:A Bukingham palotára kiszegezték már a mezuzát?Esetleg várják az időpontot,amikor a kis trónörökös adja ki rá az utasítást.Lévén,hogy a személyzeten,a Böskén,Charlon és a Philippen kívül anyai ágról,(némelyik apáról is)fajtiszta NEM árják.

 3. Eldrad 2018. július 9. hétfő - 12:14 #

  Szerintem a jelenlegi brit politikai, katonai (IGEN!!!) és társadalmi vezetésnek gőze nincs, merre induljon, és nem csak Izrael- ügyben. Ugyanaz a töketlenkedés jellemzi mindhárom szektort. Nincs egy olyan merész arc köztük, mint Trump az USA- ban, bár hozzá hasonló – sajnos – máshol se nagyon akad az euro- atlanti világban (Ázsiában talán igen…). Akik pedig hasonló mentalitással és tettrekészséggel rendelkeznek, ÉS vannak használható elképzeléseik GBR helyzetének, valamint a mohamedán invázió rendezésére a Közel- Keleten, azok mind börtönben ülnek (Golding, Fransen, Tommy – Yaxley – Robinson).

  Egyelőre GBR- ben a huszadrangú senkik vannak hatalmon, amihez a teljes média asszisztál. Ennek tudatában pedig – szerintem – kisebb csoda, hogy ez a herceg vizit elég vacakul, de akkor is, egyáltalán létrejött.

  Még ez:

  “… miként viselkedett Nagy Britannia a mandátum megszűnését közvetlen megelőző időszakban…”

  – Igaz, többnyire. De azért ne feledjük a szuezi hadjáratot, és azt sem, hogy az Izraelt az arabnácikkal szemben folyamatosan elítélő UNO “határozatokat” a brit diplomaták vagy nem szavazzák meg, vagy tartózkodnak. Ha jól emlékszek…

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: