Vasárnaptól-vasárnapig – egy hét Izrael – 14/02…

14 feb

Covid-19 járvány

Az elmúlt héten 36.264 új vírusfertőzött került regisztrálása, jelenleg az összes fertőzöttek száma 723.038.

Összes gyógyultak: 609.874. Aktív betegek száma 620 fővel csökkent, jelenleg 60.976.

A beteglétszám csökkenése látszik a kórházi kezelésre szorulók körében is, itt a csökkenés 181.

Alig csökkent a súlyos, illetve a kritikus esetek száma, de mindkét esetben két számjegyű.
A járvánnyal összefüggésbe hozhatóan egy hét alatt 294 beteg vesztette életét (5.368).

A tesztvizsgálattal kimutatott új fertőzések 9.4%-ról 7.8%-ra csökkentek. A fertőzési  ráta 1 alá csökkent, jelenleg 0.85.

Az új fertőzöttek 75%-a fiatal, a súlyos esetek 40%-át a 40 év alatti korosztály teszi ki.

A héten 405.968 állampolgár vette fel a védőoltás első (3.832.387) és 449.172 a második (2.464.280) adagját.

Cui prodest?

A világ legrégebbi zsidó  lapja, a londoni Jewish Chronicle, az elmúlt hét csütörtöki számában, részletesen foglalkozott az iráni atomtudós, Mohsen Fakhrizadeh likvidálásának körülményeivel.

Mint ismeretes, Mohsen Fakhrizadeh feleségével és 12 főnyi testőrséggel, az elmúlt év november 27-én, páncélozott Opel gépkocsikból álló konvojban a Teherán melletti villájába tartott, amikor is egy nagypontosságú löveggel likvidálták.

Az akció, hírszerzési szinten történő előkészítése, már hat évvel ezelőtt megkezdődött. A konkrét akció előkészítése nyolc hónapot vett igénybe és több mint 20 izraeli és iráni ügynök dolgozott rajta.

Ennek során a likvidálás menetének nem csak a legapróbb részletekbe menő kidolgozása, az útvonal percről-percre és méterről-méterre történő feltérképezése történ meg. Ezen időszak alatt a lőfegyvert, apró alkatrészek formájában csempészték iráni területre, majd a helyszínen egy Nissan tenderre szerelték. A lőfegyver kész állapotban közel egy tonna súly nyom.

A lőfegyver abszolút pontosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy sem Fakhrizadeh-től alig néhány centiméterre ülő felesége, sem a testőrök nem sérültek. 

Az akciót, amerikai részvétel nélkül, egyedül Izrael hajtotta végre, bár az USA előzetesen tájékoztatva lett.

A gépágyút az akció után a rászerelt robbanó szerkezettel semmisítették meg.

Joggal merül fel a kérdés,  hogy – a valóban legrégebbi és igen tekintélyes újság – hogyan juthatott az akcióval kapcsolatos olyan apró részletek birtokába, amit a világ minden hírszerző szerve a legnagyobb titokként őrizne?

A másik kérdés, hogy miért éppen most, hónapokkal az esemény után került nyilvánosságra?

A válasz eléggé egyértelműnek tűnik. 

Izrael ezzel  nem csak és nem is elsősorban Iránnak üzent, hanem elsősorban is Joe Biden amerikai elnöknek. 

Egyértelműen tudomására kívánták hozni, hogy Izrael masszívan jelen van Iránban és ahogy azt már az előző iráni hírszerzési akciók is igazolták, pontos információkkal rendelkezik Irán belső helyzetéről is.

Másodlagos üzenetként, a Szíriában, az iráni erők elleni sorozatos támadásokkal egyértelműsíteni kívánta, hogy Izrael egyedül is képes fellépni Irán ellen.

A témához kapcsolódik Aviv Kochavi izraeli vezérkari főnök nemrég elhangzott, Irán elleni felkészüléssel kapcsolatos beszéde, valamint az, hogy a hosszú ideje vajúdó fegyvervásárlási kérdésben is döntés született. Ennek értelmében Izrael három milliárd dollár értékben vásárol fegyvert az USA-tól.

Semmi kétség, hogy Biden elnök vette az üzenetet, mert két nappal a sajtóhírt követően – bár jócskán Kína után – Izrael jelenlegi miniszterelnökével is rövidesen megbeszélést tervez folytatni.

14/02/2021

9 hozzászólás a “Vasárnaptól-vasárnapig – egy hét Izrael – 14/02…”

 1. gyuri10 2021. február 14. vasárnap - 19:46 #

  Hála a Jó Istennek Natanjáhu nincs rászorulva a találkozásra egyetlen szenilis ellenségünkkel sem.Ismerünk az országhoz hű biztonságiakat és inkább az ellenségeinket fogja megalázni.Vegyük figyelembe,amit a külső és belső ellenségeink nem tudnak vagy csak nem akarnak észrevenni.Izraelben nincs politika! Van:életben maradás vagy
  öngyilkosság. Az ország nagy többsége az életre,Natanjáhura és pártjára szavaz.

  • Eldrad 2021. február 15. hétfő - 11:47 #

   Gyuri:

   Az egész országgal egyre ellenségesebben viselkedő, hatalmasra duzzadt, az állam képviselőire immár nyíltan rátámadó ultraortodox tömegek is “belső ellenségnek” minősülnek? Mármint, hivatalosan nyilván nem, de mit gondol erről a nép, társadalmi hovatartozástól, származástól, vallástól, vagyoni helyzettől függetlenül? És valami ötlet, hogy lehetne ezzel kezdeni valamit?

 2. Eldrad 2021. február 15. hétfő - 11:42 #

  Hogy a szenilis, korrupt vén dög, aki most éppen az USA elnöki tisztségét bitorolja bandájával együtt, mit tud vagy nem tud Izrael katonai műveleteiről, szerintem tökéletesen jelentéktelen már. Legutóbbi bejegyzésemben összeírtam pár sarkallatos pontot, miféle dolgokat tartott ez a banda a legfontosabbnak a bitorlás kezdetétől, hát, ezekre egy kosár halott molylepkét nem bíznék rá, nem hogy izraeli operatív titkokat. Ami ennél fontosabb:

  Az izraeli titkos művelekről eddig azt tudtuk meg (három nagyon súlyos, akaratukon kívül ismertté vált balfogástól eltekintve – (Lillehammer, a Pollard ügy és Vanunu), amit és amennyit ők engedtek, hogy megtudjuk. Így az ir’ni tudós kilövésének részletei lehetnek figyelmeztetések, de lehet, hogy az egész úgy dezinformáció, ahogy van. Ez is a hadviselés egyik eszköze, ugyebár. Ami viszont biztos, valóban:

  Ezzel a támadással is bizonyítást nyert, hogy az izraeli erők oda, akkor és azért mennek be, ahova, amikor és akiért akarnak. Legfeljebb idő és időzítés kérdése a dolog. A szír, iráni, iraki, libanoni légtéren történő folyamatos át- vagy berepülésnél, és a 2011- től végrehajtott több száz sikeres katonai akciónál ehhez nem kell több bizonyíték. Hullik a dzsihadita mint a dudva, de valahogy csak nem veszik az üzenetet. Midig jönnek újak. Nem baj. Ennek a neve katonáéknál:

  “Target rich area”, azaz “célpontban gazdag terület”.

  Az biztos, hogy az IDF és a különféle izraeli alakulatok nem fognak ellustulni. Hogy a jelenlegi bitorló amerikai vezérbanda mit szól ehhez, az meg már szerintem semmilyen szinten nem érdekel már senkit, tekintve, kik uralkodnak most az usa- ban.

  ui: még egy, nagyon komoly dologra rámutatnak a sorozatos, skieres izraeli légi (és szerintem szárazföldi kommandós) támadások és felderítő műveletek:

  – A régióban senkinek nincs semmije, amivel detektálni tudná a behatoló izraeli alakulatokat. Legjobb példa: az ordítozva agyondícsért orosz radarok és egyéb detektorok sem érnek hajítófát sem a korszerű technológia ÉS taktika ellen. Évek óta mást sem hallunk, mint hogy a legjobb- legmodernebb- egérf…ingot 100.000 kilométerről meghalló- legleglegebb orosz szuperradarok és fegyverek már üzembe álltak a szíreknél, irániaknál, mindenhol, aztán sehol semmi, a rommá bombázott célpontokon kívül. Na jó, egy, azaz egy lelőtt izraeli vadászbombázó, 10 év alatt… húha (ha jól emlékszek, taktikai hiba miatt veszett oda az a gép is, na, mindegy).

  Na, ENNEK van a legkomolyabb üzenet értéke, szerintem.

  • gyuri10 2021. február 15. hétfő - 23:44 #

   Eldrad,
   a molylepkékkel előnyben vagy,mert én akár egy rühes kóbormacskát többre tartottam eddig ennél a félig döglött patkányhadnál.

   • Eldrad 2021. február 16. kedd - 02:07 #

    Döglött molylepkéket említettem. Bár, lehet hogy igazságod van, mert a molylepkék és a patkányok teljesen tisztességes földi élőlények. Holtan meg tisztességes holtak. Ezek a magukat ma amerikai “demokratának” nevező szörnyetegek meg… na, értitek, ugye?

    Atyaúristen, és a demokrata párt valamikor óriásokat adott a világnak… :(

   • Eldrad 2021. február 16. kedd - 02:12 #

    A “rühes kóbormacskát” pedig elfognám, és meggyógyíttatnám, majd elhelyezném az elérhető legjobb macskóotthonba. Itt, ahol élek, erre kitűnő lehetőségek vannak pénzügyileg és helyileg is. Csak azért nem fogadnám én magam be, mert nálunk már van egy ilyen kis lényecske, akit már valamiféle vallásos tisztelettel imádunk, :)

 3. Eldrad 2021. február 16. kedd - 14:19 #

  Ej, hogy így jönne be a lottó ötösöm (főleg, hogy nem is lottózok):

  https://www.ynetnews.com/article/H11sqMtZ00

  Ha ezt feltételes módban így be merik mondani, szerintem ez már eldöntött ügy. Nem is lehet másképp. És itt jön az is, hogy amíg ez a degenerált, bitorló söpredék van az usa- ban hatalmon, nem csak Izraelnek, de mindenkinek át kell gondolnia az alapvető létkérdéseit is. Nem adható ki semmilyen stratégiai- operatív információ egy olyan bandának, ahol anarcho- ultraliberálisok, etnonácik, szélsőkommunisták, iszlamizmus- és terrorszimpatizánsok, valamint ezek szimpatizánsai és támogatói vannak hatalmon, vagy a hatalmon lévők holdudvarában. Ha pedig netán ezért az usa bitorló vezérei “meg akarnák büntetni” Izraelt, na, ebben az esetben más szövetségesekre lesz szükség, vagy a már meglévő “más szövetségesekkel” kell mág szorosabbra venni a kapcsolatot (India, Thaiföld, Oroszország, szunnita arab államok). Ez ugyan nem jó dolog, de nem nagyon látszik más út. Érdekelne, mit gondolnak az itteni olvasók erről…

  • leharisrael 2021. február 16. kedd - 19:46 #

   Eldad! Csak tájékoztatásképpen hívnám fel a figyelmedet, amiről lehet, hogy a brit sajtó nem számolt be. Putyin 2012-es izraeli látogatása óta működik a orosz-izraeli katonai egyeztető bizottság, a mindenkori vezérkari főnök felelőssége alatt. Az egyeztetés napi szinten és folyamatosan zajlik. Ezért is történhetett, hogy az izraeliek által támadott térségben, soha nincs orosz gép, vagy katona. Kivéve egy majdnem balesetet, amikor is egy, a katonák hozzátartozóit szállító orosz gép, angolul nem tudó pilótája, túl közel repült a térséghez… Egyébként is úgy látszik, mintha Netanjahu és Putyin valamiféle szimpátiát táplálna egymás iránt, mert pl. az előző választás idején Putyin felkutatta Szíriában a Jom Kippur-i háború idején eltűnt izraeli katona maradványait, amelyet nagy katonai pompával és természetesen a TV kamerák előtt adtak át Moszkvában Netanjahunak…Egy héttel ezelőtt pedig egy már csak maradványaiban létező szíriai palesztin menekülttábort szálltak meg orosz katonák és miután hermetikusan elzárták a külvilágtól, elkezdték felásni a tábor temetőjét. Feltételezéseik szerint ott egy másik izraeli katona maradványai találhatóak…Az általad linkeltre reagálva: az abban foglaltakról az izraeli sajtó már néhány hete folyamatosan ír pro és kontra. Yosi Cochen, Moszad főnök azért utazott már Biden beiktatása előtt Washingtonba, hogy az új amerikai kormány tudomására hozza, miszerint Izrael valamilyen formában részt kér az Iránnal folytatandó, esetleges új atomtárgyalásokból.

   • Eldrad 2021. február 17. szerda - 02:12 #

    Az egyeztető bizottságról tudtam, de a 2012 dátumot ne tudtam volna megjelölni, bár a katonai- titkosszolgálati együttműködésből egyik fél sem csinál titkot már sok éve. Az elesett katona ügye pedig példa értékű. Éppen ezért nem értem, mi ez a szájkarate, amit az orosz külügy néha elereszt, mikor Izrael valami minőségében újabb akciót hajt végre (sikeresen) iraki, iráni, szír területeken… na mindegy, ez viszont nem szempont, csak említettem érdekességnek.

    Az önmegsemmisítő fázisba lépett usa pedig szerintem immár nem vehető komolyan. Izraeli közvélemény ezt hogy látja? Amúgy, szerény véleményem, hogy ez a téboly az usa- ban még éppen megfordítható lenne, de ezt most nem részletezem mire gondolok, azt hinnétek, be vagyok rúgva.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: