Kasem Sulejmani likvidálása – Izraelből nézve…

5 jan

 

Khomeini ajatollah ‘70-es évekbeli hatalomra jutása óta az iráni ajatollahok mindegyike teljes mértékben hisz a terrorban és ezért nyíltan és közvetlenül támogat gyilkos rezsimeket és szervezeteket, szerte a világon.

Az iszlám forradalom 1979-es, viharos győzelme után Iránban azonnal létrehozták a rezsim támogatására szolgáló Forradalmi Gárdát és ezen belül az Al-Qusd (Jeruzsálem) egységet. És, bár Sulejmani “csak” ezen egység parancsnoka volt, tényleges befolyását tekintve Khamenei ajatollah után a második vezetője volt Iránnak.

Az Al-Quds egység feladata az összes külföldi tevékenység szervezése-kivitelezése és koordinálása, mely egyetlen kézben, Sulejmani kezében összpontosult.

Az évek folyamán dollár százmilliók folytak át a kezén, amellyel a szervezet a külföldön tevékenykedő terrorszervezetek munkáját támogatta (Ma már bizonyíthatóan az Al-Quds felelős a buenos airesi zsidó kulturális központ 1994. július 18-ai felrobbantásáért, amely 85 halálos áldozatot követelt.)

Az Al-Quds önálló hírszerző hálózatot működtet és egyértelműen felelős számos, az iráni rendszerrel szemben álló emigráns haláláért. Irán a szervezeten keresztül támogatott és támogat számos terrorszervezetet, így a Hezbollah-t, a Hamaszt, az Iszlám Dzsihádot, Irak és Szíria számos terrorszervezetét és a jemeni hutikat. 

Jasszer Arafat idejében, egy ideig a Palesztin Hatóság is támogatását élvezte.

Mint köztudott Szíriában és Irakban az Al-Quds harcosai közvetlenül is részt vettek és vesznek a harcokban. 

előtte-utána

Sulejmani likvidálása után a világsajtóban – sűrűbben a komment szekcióban – olyan megállapítások is napvilágot láttak, hogy most aztán az USA az egész muzulmán világgal kerül szembe.

Érdemes emlékeztetni, hogy Irán valóban síita állam,  azonban a muzulmán világnak csak mintegy 10%-a tartozik ehhez a harcias ághoz.

A másik ág, a szunnita népesség, kifejezetten örült Sulejmani likvidálásának, aminek az utca népe itt-ott – különösen Irakban – hangot is adott, utcai cukorka osztogatás formájában. 

Megjegyzendő, hogy síiták és szunniták egymásnak legalább annyira ellenségei, mint a “hitetleneknek”.

A terrorszervezetek felsorolásából is látható, Izrael többszörösen is érintett a kérdésben, tekintettel arra, hogy Gáza felől a Hamasz és különösen az Irán által közvetlenül irányított Iszlám Dzsihád, Libanonból a Hezbollah és Szíriából az iráni Forradalmi Gárda közvetlen  jelenléte fenyegeti. Ehhez társul az iráni állam vezetőinek Izrael teljes megsemmisítéssel fenyegető napi retorikája.

A fenti, többségében jól ismert terrorszervezetek mellé egy újabb – eddig figyelmet alig kapó – potenciális veszélyforrás társul, mely Jemenben keresendő. Jemenre az “arab tavasz” kapcsán sem fordított sok figyelmet a nemzetközi média. Ha mégis, akkor elsősorban a lakosságot sújtó éhínség került fókuszba. Tény, hogy ezzel a kérdéssel az izraeli sajtó is csak érintőlegesen foglalkozott.

Irán és az Al-Quds jemeni jelenléte azonban már a közeljövőben Izrael stratégiai helyzetének romlásához vezethet.

Izraelt délről, a Vörös tenger felől, az Egyiptommal kötött békeszerződés (1979. március 26.) óta nem fenyegette veszély. Éppen ezért Izrael ezidáig nem is nagyon foglalkozott Jemennel, annak ellenére, hogy ott az irániak már jó ideje jelen vannak. Irán afféle kísérleti terepnek használja Jement a harci módszerek, új taktikák, különféle harci eszközök kipróbálására. Irán, a jemeni síita hutikat használja fel erre a célra, egyúttal velük tartja sakkban Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emirátust.

Fokozatosan, egyre korszerűbb fegyverekkel látja el őket, így mára már eljutottak a pilóta nélküli repülőgépek, nagytávolságú, pontos rakéták és a robotrepülőgépek birtoklásáig. 

Ezeket figyelembe véve, tulajdonképpen Izrael öt percnyi távolságra került Jementől.

Fent említettek joggal aggasztják Izraelt, hiszen Irán könnyedén indíthat támadást a hutik felhasználásával és később moshatja kezeit “nem én voltam” felkiáltással. 

Jemen eddig –  elsősorban a távolság miatt  – az izraeli hadsereg stratégiai, taktikai, hírszerzési tevékenységi körén kívül esett. Ez azonban gyorsan változik, amely értelemszerűen nem jelentéktelen plusz költségvetési kiadást is igényel.

Végezetül, mivel szerte a nagyvilágban, amerikai kongresszusi képviselőktől kezdve a fapados kommentelőkig sokan nagy kiterjedésű háborút vizionálnak, engedtessék meg, hogy én is közkinccsé tegyem ez irányú gondolataimat.

Irán, “becsületbeli” ügynek fogja tekinteni, hogy valamilyen formában választ adjon Sulejmáni likvidálására. Az elkövetkezendő napokban számíthatunk a szokásos szájkaratéra, melyben amerikai célpontok elleni támadást, de elsősorban is Izrael megsemmisítését  lengeti be. Ez természetesen – mint eddig minden esetben – belső használatra szolgál. Ugyanis az ellenfél potenciális katonai erejével és saját korlátaikkal azért tisztában vannak.

Ami a választ illeti, legvalószínűbb, hogy  például,  víz és elektromos hálózat, valamint bankok elleni cyber támadásban ki is merül.

05/01/2020

18 hozzászólás to “Kasem Sulejmani likvidálása – Izraelből nézve…”

  1. slaszlos 2020. január 5. vasárnap - 20:03 #

    Átemelte salexs7 és hozzászólt:
    Exitus acta probat !

  2. slaszlos 2020. január 5. vasárnap - 20:04 #

    Exitus acta probat !

  3. Farkas Molnár Péter 2020. január 5. vasárnap - 20:13 #

    “Fokozatosan, egyre korszerűbb fegyverekkel látja el őket, így mára már eljutottak a pilóta nélküli repülőgépek, nagytávolságú, pontos rakéták és a robotrepülőgépek birtoklásáig.”
    Eddig Világos. De kik azok, akik ilyen irdatlan mennyiségű fegyverrel látják el a térség ‘legnagyobb bajkeverőjét’?

    • leharisrael 2020. január 5. vasárnap - 20:22 #

      Amennyiben a ‘legnagyobb bajkeverő’ titulus Iránnak szól, a válaszom a következő: Irán és a Forradalmi Gárda fegyverzete nagyrészt iráni gyártmányú. A legkorszerűbb légvédelmi rendszereik az oroszoktól, kézi fegyverzetük egy része Kínából származik.

      • Eldrad 2020. január 5. vasárnap - 22:37 #

        Mintha a mohamedán törzsi- etnikai- szektariánus tömegmészárlások, merényletek, és önnépirtások szerte a világon (kb. 1400 éve, így napjainkban is) attól függenének, “ki ad nekik fegyvert’…

        Mintha nem törne ki azonnal a szadista, szubhumán erőszak BÁRHOL, ahol a mohamedánok aránya meghaladja az adott ország, terület lakosságának kb. a három (három!!!!!) százalákát…

        Mintha ez az egész nem volna belekódolva a mindenkori mohamedán többségi mentalitásba, “kulturába”… és mintha minderről, mint mindig, erről is a Zusákok meg Izrael tehetne, mert a fenbtebbi beíró gondolom, erre akart elmésen rámutatni.

    • slaszlos 2020. január 5. vasárnap - 20:22 #

      A szocialliberális világrend az USA Demokratáktól az ENSZ és az Európai Unió nemzetállamai finanszirozzák a terrorrezsimek és ezen terrorszervezetek operációit a zsidó-keresztényi , ú n szabad világ civilizáció ellen,. A cél a befejezetlen múlt a ” végleges megoldás ” , a zsidóirtás eddigi mechanizmusának véghezvitelében.

    • slaszlos 2020. január 5. vasárnap - 20:25 #

      A szocialliberális világrend az USA Demokratáktól az ENSZ és az Európai Unió nemzetállamai finanszirozzák a terrorrezsimek és ezen terrorszervezetek operációit a zsidó-keresztényi , ú n szabad világ civilizáció ellen,. A cél a befejezetlen múlt a ” végleges megoldás ” zsidóirtása.

  4. gyuri10 2020. január 5. vasárnap - 22:44 #

    Lehetséges,hogy szulimáni csak egy kis figyelmeztetés volt,ami még csak nem is Tőlünk jött.A hierarchia egyet lépett előre.Ha majd Mi is beszállunk,estleges kényszer helyzetben,a soron következők nem egyesével fognak előre haladni.
    .

    • Eldrad 2020. január 6. hétfő - 00:03 #

      Beszálltok? Amennyire tudom, Izrael már rég ott üti- vágja Iránt, ahol csak tudja, az adott kereteken belül… Irán elhárítása, légtere pedig átjáróház. Amúgy a 2011- es rakétaüzem elleni merénylet Iránban szerinten ennél a szulimáninál sokkal nagyobb lépés volt. Aztán ott is csak szájkarate volt Irán részéről, pedig azt tényleg Izrael intézte.

  5. gyuri10 2020. január 6. hétfő - 23:58 #

    Eldrad,
    Mi nem vagyunk informálva,csak a külföldi sajtóból ismerjük amit ismerünk.Remélem hogy nem minden hazugság.Reméld Te is.Amit írsz biztos vagyok benne,hogy így igaz.Felejtsd el,hogy ez a véleményem.

    • Eldrad 2020. január 7. kedd - 11:07 #

      Gyuri:

      Nekem az a sok éves meglátásom, hogy a sorok között tudni kell olvasni. Azaz, ha valamiről nincsenek hivatalos jelentések, vagy csak minimális, akkor a hírmorzsákból is össze lehet rakni az összképet, peresze csak akkor, ha alapos ismereteink vannak arról a dologról. Itt van pl. Izrael aktivitása Iránban és Irán ellen.

      Kinek van meg a képessége, hogy a térségben lényegében zavartalanul odaverhessen bármilyen iráni célpontra? USA és Izrael. Ezek között van egyfajta munkamegosztás az ügyben. Attól függ, ki mit támad, hogy a célpont kire jelent közvetlen veszélyt, ÉS kinek vannak elérhető közelségben az akció kivitelezésére alkalmas csapatai, eszközei. Amit tudunk: Izrael 500- 2000 kilométers körzetében egymás után zúznak le “VALAKIK” kiemelt iráni, szír, és egyéb terrorcélpontokat, katonai installációkat.

      Na vajon kik teszik ezt? Kik azok, akiknek oka és lehetősége van egymás után felperzselni a mohamedán terrorcélpontokat a régióban? Kik azok, akik oda- vissza ismerik az ÖSSZES, mohanedán haderők, bandák által használt (többnyire orosz, kínai) katonai technológiát, és pontosan tudják, ezek hogyan játszhatóak ki, pusztítahóak el? Kik vannak az ehhez szükséges taktikai tudás birtokában? Kik fejlesztik, alkalmazzák ezt a taktikai tudást már vagy 60 éve rendkívüli sikerrel?

      Na, valami ilyesmire céloztam, amikor azt mondtam, így lehet összerakni az összképet. Mindennek pedig a “külföldi sajtóhoz” nem sok köze van, Gondold csak végig, de főleg az utóbbi 60 év izraeli hadtörténetét gondold végig, szerintem ugyanerre fogsz jutni. Üdv,

      E.

  6. Eldrad 2020. január 7. kedd - 12:40 #

    Emberek, azért ennél semmi nem mutatja be jobban, miféle népség “gyászol” éppen:

    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274216

    Ahogy Abády Ervin remek könyvében, a Csodák hat napjában egy izraeli tiszt részéről megjegyzés mondja – más esettel kapcsolatban, de ezt a mentalitást bemutatva:

    “ezeklel nem fair háborúzni”.

    Ott a pont.

  7. gyuri10 2020. január 7. kedd - 16:59 #

    Eldrad,
    Régebben olvastam egy cikket .Egy fradi-MTK meccsen a csőcselék elkezdte énekelni,hogy “megy a gőzös,megy a gőzös Auschwitzkába” .Ez időtájt volt Dávid Ibolya sport és kultusz miniszter.Az MTK vezetői másnap panaszt nyújtottak be a miniszternőnek,aki azonnal félrelökte az ügyet.Mondván:”Én nem értek a focihoz”.Nos…teljesen más konotációban én is csak ennyit akarok mondani:Én nem értek a focihoz.

  8. aser 2020. január 8. szerda - 08:03 #

    Mivel Szulejmáni terror-vezér volt.Nem hiszem,hogy terroristái beérnék egy kiber háborúval.Úgyhogy itt az ideje Izraelnek azon gondolkodni,hogy ennek a terror brigádnak 15 ezer terroristájából,hogyan lehet minél többet vezérük után küldeni a pokolba!

  9. leharisrael 2020. január 8. szerda - 08:16 #

    LEHARPRESS
    24 perce ·
    Hezbollah: amerikai válaszlépés esetén megtámadjuk Izraelt…

    Mint a világ talán összes hírközlő szervei jelentették, az éjszaka folyamán iráni területről ballisztikus rakétákat lőttek ki, két Irakban található amerikai katonai bázisra…

    Hivatalos jelentést még nem tettek közzé, úgy néz ki, hogy néhány sérültről és károkról beszélhetünk…

    A Hezbollah ennek kapcsán bejelentette, hogy amennyiben az amerikaiak válaszlépéseket tesznek, ők haladéktalanul megtámadják Izraelt…

    Az izraeli hadsereg az elmúlt hetekben fokozott figyelmet fordít az északi határmenti eseményekre, tekintettel az Irán szíriai és a Hezbollah libanoni mozgolódására…

    Érdemes megjegyezni, hogy Izrael már több hónappal ezelőtt figyelmeztette Libanont, hogy amennyiben a Hezbollah támadást intéz Izrael ellen, az izraeli hadsereg többé nem lesz tekintettel arra, hogy a Hezbollah rakétaraktárai és kilövőállasai lakóházak, középületek és közszolgálati létesítmények (elektromos művek, vízművek…) alatt és mellett találhatóak…
    Ennek következtében a vétlen libanoni lakosság egykettőre a kőkorszakban találhatja magát.

    • Eldrad 2020. január 8. szerda - 10:15 #

      “Ennek következtében a vétlen libanoni lakosság egykettőre a kőkorszakban találhatja magát.”

      – Mármint, ha az izraeli vezérkar végre elszámja magát a különféle iszlámnáci bandák. így a hezbollah megsemmisítésére, és nem valamilyen értelmezhetetlen “korlátozott célokat” határoz meg. Amúgy szerintem egy hezbollah támadás pont akkor következik be, ha az amik SEMMIT nem reagálnak erre az éjjeli rakétézésra. Annak ugyanis az lenne az üzenete, hogy irán és a csatlós bandái továbbra is megtehetnek bármit, komoly következmények nélkül, és a két terrorvezér kiiktatása csak kivétel volt.

      Pár óra, és kiderül.

    • slaszlos 2020. január 8. szerda - 11:48 #

      Korrekt kiértékelö a Libanon-i helyzetképnek , amely történelmi megismétlés , mert valamikor Beirut Közel-Kelet Párizsa volt,ahol a muzulmánok,keresztények és zsidók békésen egymás mellett éltek…Hosszú távon sejthetö,hogy a felek a 2500 éves profécia megteremtésére törekszenek , az Armageddonra – a szintér és a föszereplök készen állank amitöl a Világ jövöje függ és érint minden civilizációt…

  10. gyuri10 2020. január 10. péntek - 21:19 #

    Eldrad,
    mint már írtam Neked,valószínű,hogy a modern náci banda hierarchiája nem egyesével lép majd előre.”Amit nem látni onnan,azt látni lehet innen”(Árik Saron).Akik a kőrökön belül vannak biztos fogják tudni,mikor kell lépni.Legalább is én megbízok bennük.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!