Al-Baghdadi-t likvidálták, de az ISIS tovább él…

29 okt

al-Baghdadi – Szalah, Irak 1971 – Idlib, Szíria 2019

A Fehér Ház bejelentése, miszerint az ISIS vezetőjét – Abu Bakr al-Baghdadi-t –  amerikai különleges alakulat likvidálta, napok óta a világsajtó első helyén szerepel. Ezzel kapcsolatban különféle elemzések láttak napvilágot és bár a visszhang nem egységes, az írások többsége mégis azt sugallja, hogy az ISIS-t már az utóbbi időben elszenvedett nagyarányú területvesztés is megrázta, most, vezető nélkül maradva abszolút jelentéktelenné válik, esetleg el is tűnik.

Nyilvánvaló, hogy a világ fellélegezne, ha az egyik legvérengzőbb terrorszervezet megsemmisülne, csakhogy ennek nincs tényszerű alapja.

Nincs! Ugyanis az Iszlám Állam (ISIS, DAAS…) csak nevében állam. Az ISIS ideológia és attól, hogy az éppen soros vezetőjét kivonják a forgalomból, az ideológia tovább él.

Al-Baghdadi az iraki Szamarában született 1971-ben, egyetemet végzett és vallási tanítóként tevékenykedett. Szélsőséges nézetei csak fokozatosan alakultak ki.

Annak ellenére, hogy viselte a kalifa címet, személye inkább jelkép volt. A szervezetben soha nem tevékenykedett, mint egyszemélyi irányító.

Al-Baghdadi –  Irak amerikai lerohanása (2003)  után – az al-Kaida iraki fiókjának vezetője lett. A csoportosulás ekkor vette fel az “Iraki Iszlám Állam” nevet. 

2013-ban kiváltak az al-Kaidából – amire elsősorban ideológiai okokból került sor. Al-Baghdadinak az al-Kaida nem volt elég szélsőséges.  

2014 nyarán az általuk ellenőrzött területeken független iszlám kalifátust hoztak létre, amelynek “Iszlám Állam” nevet adták. Ezzel egy időben bejelentették, hogy a világ összes muzulmánja feltétlen engedelmességgel tartozik al-Baghdadinak.

Ideológiájuk meteorikus sebességgel hódított tömegeket, de  ugyan ilyen sebességgel hódítottak meg területet Irakban és Szíriában. Sok ezer önkéntest sikerült zászlajuk alá vonzani, nem keveset a nyugati államokból.  Itt kell megemlíteni, hogy az ISIS szunnita szervezet, számára a síiták nem kevésbé számítanak ellenségnek, mint a keresztények, vagy a zsidók.

Szíria – a 2014-es térképen a szürke színezés az ISIS ellenőrzése alatt álló területet jelöli

Harci módszerüket a vadállati kegyetlenség jellemezte, útjukat a rombolás követte, az emberiség történetének számos kulturális-építészeti emlékét tüntették el. (Erről, valós időben a világsajtó megrázó képeket közölt.) 

Brutalitásukkal legyőzhetetlenség mítoszát vonták maguk köré, ugyanakkor ez volt talán az első lépés a vereség felé vezető úton – ugyanis egyetlen iszlám csoportosulás sem mert szövetségre lépni velük.

A meghódított területeken bevezették a shariát, az iszlám törvénykezést, ismét legális volt a rabszolgaság, az emberkereskedelem.

2018

Mára Szíriában egy minimális területre szorultak vissza, de ahogy fentebb már szó volt róla, az ideológiájuk tovább él. (Itt kell megjegyezni, hogy bár jelentős területvesztést szenvedtek, mindkét térkép bal alső sarkában, a izraeli-szír határnál is fellelhetőek.)

Al-Baghdadi halálának nincs azonnali és közvetlen – leginkább csak lélektani – hatása a terrorszervezet működésére. Ugyanis a világban szétszórt ISIS csoportok eddig is önállóan működtek és működnek ma is. Ezek a csoportok önállóan határozzák meg, hogy milyen cselekményt hajtanak végre, és ezt gazdaságilag is önállóan finanszírozzák, elsősorban a helyi lakosság megzsarolásával és kábítószer kereskedelemmel tartják fenn magukat.

Ez év augusztusában al-Baghdadi kinevezte helyettesének (és talán utódjának)  Addallal Kardas 43 éves férfit, aki Szaddam Husszein katonatisztje volt és az amerikai megszállás után együtt voltak fogságban.

Addallal  Kardas

Néhány szó a kalifátus lényegéről és arról, hogy miért is terjedhetett az eszme a fénysebességnél is gyorsabban:

A kalifátus Mohamed próféta 632-ben bekövetkezett halála után alakult ki. A kalifák Mohamed leszármazottai voltak, a meghódított területeken egy személyben állami és vallási vezetők is.  Mint ilyenek, minden, az iszlám által meghódított területen gyakorolták felügyeleti jogukat. Ez akkoriban az Arab félszigetre, a Kaukázusra, a Levante vidékére és Észak-Afrika nagy részére terjedt ki. Ez volt az iszlám aranykora, mely 632-1258-ig tartott.

Később, az iszlám további terjedésével számos más helyen is létrejöttek kalifátusok.

Az ISIS ezt a kalifátusi intézményt akarja feléleszteni és kiterjeszteni a világ muzulmánok által lakott területeire, valamint minden, egykor iszlám fennhatóság alatt álló területre. 

Célja az összes valamikori terület visszaszerzése és ezzel a régi dicsőség helyreállítása.

Fentebb szó volt arról, hogy al-Baghdadi halála a szervezetre nézve elsősorban lélektani hatással bír. Ezzel szemben, a nyugati biztonsági szervek a terrorcselekmények megszaporodása miatt aggódnak. Ugyanis részükről tudott, hogy a tömeges bevándorlással nem kevés terrorista is beszivárgott, valamint, hogy a harcok megszűntével százával tértek vissza a nyugati országokból toborzott önkéntesek. 

28/2019 -ירושלים

           

13 hozzászólás a “Al-Baghdadi-t likvidálták, de az ISIS tovább él…”

 1. slaszlos 2019. október 29. kedd - 11:26 #

  ISIS motto ” a halálba kergetjük öket és vérrel hitet teremtünk ereikben ” ..Ebböl a fanatikus gonoszságból majd feltámad a jóság ( Ex Malo Bonum ) naivsága a szociálliberális világrend pártolóinak az ENSZ és EU esernyöje alatti nemzetállamok kormányainak , amelyek jószivüségükben pártolják a szunnita mozgalom rabszolga és emberkereskedelmét nemzetállamaik és saját nemzeteik alárendeltetésének az ijjesztö méretü gonosz gépezet szolgálatában.,,Az ISIS , mint nemzetközi üzleti vállalkozás is , hasonlóan , mint a PFSZ terrorista gépezete befektetés az emberirtásban , mely a keresztények és zsidók ,de saját siita muzulmánjai ellen is hatalmas töke befektetéssel rendelkezik céljainak érdekében . A CIA adatai szerint már az 1990 években az ISIS két milliárd dollár vagyona,a PFSZ 8-14 milliárd dollár vagyonnal rendelkezett , és több volt mint a Bahrein , 6 milliárd dollár,Jordánia,10,6 milliárd dollár vagy Jemen 6,5 milliárd dollár vagyon készletének ( forrásdokument Loretta Napoleoni,USA,2014 ” The Islamist Phoenix. The Islamic State and the Redrawing of The MIddle East ” ) …A közel-keleti válság a világot átölelö gonoszság szintere föszereplöeivel készen állnak a 2500 éves profécia betöltésére , a Világ tönkretételében , amelynek epicentruma Közel-Kelet és ennek karmestere Irán …

  • Eldrad 2019. október 31. csütörtök - 13:11 #

   Hát, nem tudom, László… Irán veszélyes, de, Irán mint a nemzetözi iszlamista téboly “karmestere”? Irán a közel- keleten tud bajt keverni, meg azon euro- atlanti államokban, ahol hagyják, hogy beférkőzzenek, többnyire legális alapíványok, NGO-k által. De a világ más, iszlámnácizmussal súlyosan fertőzött területein Iránnak szerintem nincs semmiféle befolyása. Nem látom, mi köze lenne a tömeggyilkos iszlamista terrornak Iránhoz pl. Indiában, Thaiföldön, Fülöp- szigeteken… ha van erről valamilyen szakmai kimutatás, azt szeretném látni.

   Azon kívül, az iráni tizenkettes siitizmust a mohamedánok többsége NEM vallja, sőt, kimondottan ellenségesek Iránnal szemben (szektariánus és politikai alapon egyaránt), így az iráni globális karmesterkedés eleve nem stimmelhet.

   Na, kellemes napot.

   • slaszlos 2019. október 31. csütörtök - 16:23 #

    1) Joel C,Rosenberg ” Epicenter : Why the Current Rumblings in the Middle East will Change Yout Future “…2) Charles Kimball”When religion becomes evil”…3) Samuel P.Huntington “The Clash of Civilisations and the Remaking of the World Order “…4) Chritopher Reuter ” Die Schwarze Mact . Der “Islamisch Staat” und dei strategen des terrors”…4)Loretta Napoleoni “The Islamist Phonenix. The State and the Redrawing of The Middle East “…Figyelmébe ajánlom az Izrael-i hirügynökségek angolnyelvü sajtószolgalatait…Köszönöm a visszajelzést !

 2. Eldrad 2019. november 1. péntek - 01:50 #

  László:

  Kérem, ne keverjük a politikai non fictiont, a vallási alapú apokalipszis- irodalmat, a szakirodalmat, és a téjékoztató irodalmat. Azt pedig továbbra is fenntartom, hogy Iránnak semmiféle lehetősége, eszköze sincs meg a világméretű mohamedán terrorapokalipszis végrehajtására. Több alkalommal írtuk már, miért. Abban pedig egészen biztos vagyok, hogy egyetlen szakirodalom sem említett olyat, hogy a globális mohamedán apokalipszis Irán vezetésével bekövetkezhetne. Ha mégis, ezt az adott szakirodalom pontos megjelölésével, és abban a kiadásban meglelhető oldalszám pontossággal kérem közölni. Kicsit értek a témához én is, ezért az érdeklődés.

  Ami a mohamedán apokalipszist illeti: ezt lehetségesnek tartom, de kizárólag a defetista, végletekig elhülyült, immár védekezésre képtelen euro- atlanti világban (talán az USA. Ausztrália, NZL, és pár kisebb szigetország megússza, a többi nemigen), és Észak- Afrikában. És nem ennek- annak a “vezetésével”, hanem pontosan úgy, ahogy ennek a kezdetét már ma is láthatjuk. Ahol szabadon őrjönghetnek, ott meg is teszik.

  Még egyszer: Irán veszélyes, de globális veszélyt bizonyíthatóan nem jelent, erre semmiféle eszköze nincs, nem is lesz, mivel ezer oka van, miért nem tud nagyhatalommá válni. Ezt hadd e részletezzem most. Azt viszont megemlíteném, hogy Irán elég rossz bőrben van, és ahogy a dolgaik mebnek, ez csak rosszabb lesz nekik, ahogy tönkreteszik saját magukat. Egy lerottyant, gazdaségilag, technikailag súlyosan elmaradott, ultrakorrupt mohamedán vallási diktatúra pedig semmit nem fog tudni globálisan összefogni, az biztos.

  Izraeli sajtót pedig naponta olvasok, de ott sem láttam ilyesmit soha, amiről beszélünk.. Hogy Irán életveszélyes Izraelre és a szunnita arab monarchiákra, az természetesen igaz, DE ez még így sem globális veszély, másrészt, Izrael egyedül is le tudná pofozni Iránt, mint vak a poharat, az összes szövetségeséve együtt. Más kérdés, hogy ahhoz a megfelelő politikai akarat is kellene – az pedig még mindig nincs meg, másrészt, Irán még mindig nem tett olyasmit, ami miatt egy STRATÉGIAI LÉPTÉKŰ támadást kellene indítani ellenük. Amit Irán mável, azt az eddigi katonai- titkosszolgálati eszközökkel is bőben el lehet hárítani, ahogy ez meg is történik. A stratégiai lépték az teljesen més kérdés.

  Szóval, nyugalom, nem lesz iráni vezetésű globális iszlámnáci apokalipszis. Sőt, szerintem létre fog jönni egy hindu- zsidó- buddhista tengely, mely az iszlám apokalipszist lesz hivatott elhárítani (sajét befolyási övezeteikben, természetesen). Üdv,

  E.

  • slaszlos 2019. november 5. kedd - 01:08 #

   Sorait olvasva,mintha a történelmi múlt idézödne fel újra mikor az európai zsidóság felkészületlenül a vágóhidra terelödött , mert az akkpri vezetöi sem hitték el,hogy az embertelenség az határtalan…Az eredmény tudott és ma Izrael és a zsidó nép saját szülöföldje védelmében és remélhetöleg biztonságban a teljes kiirtás veszélyétöl…A tét ez s a múlt befejezetlen …

   • Eldrad 2019. november 5. kedd - 02:09 #

    Na azért ez teljesen más. Akkor tényleg senki “nem hitte”, hogy megtörténhet. Most meg mindenki TUDJA, hogy megtörténne újra, ha nem Izrael nem létezne, és nem lenne a világ egyik legerősebb katonai- tudományos- politikai hatalma. De hát Izrael LÉTEZIK, és erősebb, mint valaha. Amiről én írtam, az eképp nem a veszély elkendőzése, hanem pontosítás. De akkor még pontosabban:

    – Irán életveszélyes, DE világméretű pusztításra nem lenne képes, Közvetlen fenyegetést pedig kizárólag a térség országaira jelent. A veszély léptékét viszont helyén kell tudni kezelni. Mert hogy Irán generációkkal van emaradva a katonai, műszaki, társadalmi, és lényegében bármilyen területen Izraeltől, meg az összes többi potenciális regionáis ellenségétől Gazdasága dögrováson (alapvetően saját hibáik miatt), és nem hogy javuló kilátásaik lennének, de egyre reménytelenebb a helyzetük, egyre bolondabbak. Vallási vezetőként sem jöhetnek szóba, mert a tizenkettes siitákon kívül mindenkire halálos ellenségként tekintenek, az a “minenki”meg rájuk tekint így (de meglepő…).

    Iránnak semmi esélye nem lenne egy konvencionális háborúban, a nem konvencionális háborúban pedig addig volna esélyük, míg azt mások hagynák (többnyire politikai töketlenkedés miatt). Na, üdvözletem,

    E.

 3. gyuri10 2019. november 5. kedd - 17:16 #

  Eldrad,
  tökéletesen igazad van.Számunkra egyetlen félelmetes lehetőség a”politikai töketlenkedés”
  Reméljük,hogy a 24.óra előtt már lesz egy olyan vezéregyéniség és olyan státuszban,aki az adott pillanatban nem fél megnyomni a gombot,kiadni a parancsot.(Nincs balos felesége és nem készül puccsot csinálni a kormány és a miniszterelnök ellen.Meg olyan se legyen aki a KGB-nél tanulta a politikai húzásokat.)Mert ettől már tényleg csak a Jó Isten segítsége menthet meg. Ami tőlünk elvárható,azt mindössze egy jól kiválasztott cédula bedobásával érhetjük el, ha lesz újra választás,ami már érik mint rohadt gyümölcs a kosárban.

  • Eldrad 2019. november 6. szerda - 13:51 #

   Gyuri, írtam válaszul egy hosszabb bejegyzést, de olyan meredekre sikeredett, hogy elmentés után töröltem. Később lehet, bemásolom. Így csak egy kérdés, amire BÁRKI válaszolhat:

   – Szerinted (szerintetek) annak a kiemelkedő vezérnek pontosan mit is kellene tennie, amivel a súlyos fenyegetést elhárítja? És STRATÉGIAI szinte hárítja el, NEM CSAK a közvetlen környezetben lévő tébolyodottakkal (vagyis, majdnem mindenkivel úgy 800 kilométeres körzetben) leszámolva?

   Mert ami a stratégiai szintnél kevesebb, az megint csak rövidtávú, legfeljebb egy- öt évre szóló megoldás lenne.

   Várom a tippeket… nem lesz egy vidám téma.

   • slaszlos 2019. november 6. szerda - 16:46 #

    Cicero ” A legteljesebb mértékben érvényre juttatott jog vezet a legnagyobb mértékü jogtalansághoz “…Oppenheimer,1945 augusztus 6-án ” Én vagyok a Halál,a Világ elpusztitásában “…Quid pro quo !…avagy ” Exitus acta probat “…Érthetöbben ,a Lehárblogg szerkesztöjének engedelmével újból ” a talány a ” zsidó kérdésben ” visszavezethetö az inkviciótól napjainkig , arra hogy miért viseltetnek gyülöletet a 15 milliós lélekszámú zsidóság ellen az emberiség 26%-a ( kb 4 milliárd az http://www.adl100.com szerint ” …Ennek tudatában a zsidóság abszolút megérzése a kiirtásban hihetöleg a generációk váltásaiban is ” genetikailga átöröklödik – és merészeljük hinni ,hogy a tudathasadásos népelem gyógyitása az antiszemitizmus világ jelenséggel fordulatváltozást jelent “…

 4. gyuri10 2019. november 7. csütörtök - 00:24 #

  Eldrad,
  ha a korom megengedné,hogy politikusként kérjem a lehetőséget miniszterelnökké választásomra,akár csak 1 évre is,pontosan megírnám elképzeléseimet.Vállalnám utána a hágai ítélkezést is,ha még lenne utána Hága.

  • Eldrad 2019. november 7. csütörtök - 14:44 #

   “…Vállalnám utána a hágai ítélkezést is,…”

   Azt gondolom, értem… valami ilyesmi, de nem “csak” – mondjuk – az 500 kilométeres körzetben. lhanem globálisan, már meglévő (Délkelet Ázsia, Afrikai erők), és potenciális szövetségesekkel (Kína, Orosz) együttműködve. Ezúttal már Európa és az USA nélkül.

   Garantált lenne a “Hága”.

   De ez is mekkora már: ha ezek lezúznák a globális mohamedán terrort, több millió halottat produkálva, országméretű területeket karanténba zárva, stb, az “Hága”. De a II. VH végétől tartó módszeres, koncentrált, tömeggyilkos mohamedán terror miatt még senki nem került “Hágába”. Pedig ez már a II VH- tól máig (beleértve a “muslim on muslim” tömegterrort is) már van vagy 15 millió halottja világszerte.

   Más kérdés, hogy ha egyszer létrejönne a globális iszlám téboly ellen egy buddhista- hindu- pravoszláv keresztény – latin amerikai keresztény és persze zsidó (na jó, izraeli) szövetség, hát megnézném, azokból kiket lehetne “hágába vinni”…

   • Eldrad 2019. november 7. csütörtök - 14:46 #

    “…buddhista- hindu- pravoszláv keresztény – latin amerikai keresztény és persze zsidó (na jó, izraeli) szövetség…”

    Elnézést, az afrikai keresztényeket kihagytam a szövetségből.

 5. gyuri10 2019. november 7. csütörtök - 23:04 #

  Eldrad,
  a hágai ítélkezést Magamra értettem.(Milosevits)Persze úgy gondolom,hogy utánam már Hága is csak FUIT.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: