Izrael választott

19 Már

Legutóbbi, e témát érintő írásomból itt vett mondat töredék felidézésével kezdem: …az izraeli társadalom – és különösen a fiatalok – jobbra tart. Hogy mennyire jobbra, az majd a választások után kiderül.

Ebből is látszik, hogy a választás kimenetele nagy meglepetést nem okozott. Akinek, az vagy nem ismeri az izraeli belpolitikát, az izraelieket úgy általában, vagy egyszerűen azon az oldalon áll, amelyik nagyon biztos volt magában.

Nézzük először a számokat, majd az utat, amely a rangsor kialakulásához vezetett.

jumbo_13
a grafikon a szavazatok 99%-ának feldolgozását tükrözi (a 100 %-os feldolgozást követő esetleges eltérést a szövegben, az érintett pártnál zárójelben ismertetem)

Mindenek előtt meg kell említeni, hogy Izrael történetében valószinűleg a legvulgárisabb kampányidőszak végére tehettünk pontot. A kampányban ugyanis alig volt fellelhető bármiféle ideológiai meggyőződés, előrevivő programról is kevés szó esett. Ellenben annál több volt a sárdobálás, a magánszféra durva megsértése. Olyan “bűnökkel” vádolták személy szerint Netanjahut, amelynek “elkövetését” a baloldal provokálta ki. (L. Gilád Shalit kiszabadítása gyilkosságért elítélt palesztinok szabadon bocsátásáért.)

A egyetlen ideológiai vonalat tulajdonképpen a Likud képviselte, választási kampányában az Izraelt érintő biztonsági kérdésekre összpontosított (Irán, Hezbollah, ISIS…)

A “Cionista tábor” fedőnév alatt futó – a grafikonon (jobbról) a második Livni-Hertzog duó vezér jelszava azon kívül, hogy Netanjahu gyáva, gyenge…a “csak ne Bibi” volt, de az igazsághoz tartozik, hogy az ellentábor sem volt kíméletes.

A “Van jövő” párt vezetője – Yair Lapid – az elmúlt választásokon szerzett 19 mandátumából jelenleg 11-et tartott meg. Akkor is, most is gazdasági kérdéseket tűzött zászlajára, megfűszerezve egy jó adag demagógiával.

Az ultra ortodox pártok saját magukkal voltak elfoglalva, vitáikat házon belül intézték és gyakorlatilag a megszokott 6-7 mandátumot hozták.

A Likudból kivált Kahlon “Mindnyájan” pártja – Lapidhoz hasonlóan – a szociális szférát lovagolta meg. Ezt megtehette volna a Likudon belül is, de gondolom úgy érezte, hogy ezzel a programmal önállóan 10 mandátumnál többet tud begyűjteni – nem sikerült.

Nem esett még szó az arab pártok összevont listás eredményéről. A három, ideológiáját tekintve teljesen különböző párt azért indult közös listán, mert félő volt, hogy egyesével – a választási küszöb megemelése miatt – nem jutnak parlamenti helyhez. Így 14 (13) mandátumot szereztek.

Végül az éppen csak bejutott 4 mandátumos (5) szélsőbaloldali “Merec” vezetője a választást követően lemondott pártelnöki tisztségéről. Ők azok, akik egyrészt teljes mellszélességgel támogatták Lapid lakásépítési programját olyan területen, ahol nincs lehetőség további építési telkek kialakítására, ugyanakkor árgus szemekkel figyelték az u.n. területeken élők – nem újabb területfoglalást igénylő – lakásbővítési kísérleteit és azt rendre meghiúsították.

A legérdekesebb azonban a Lieberman nevével fémjelzett “Izrael az otthonunk” párt, mely eredetileg az orosz alijára épült. Hogy a jelen választáson mindössze 6 mandátumot szerzett, mindennél jobban bizonyítja, hogy a sokat kritizált orosz bevándorlók beolvadása az izraeli társadalomba sikerrel járt.

 

Összegezve: A Likud és személy szerint Binjamin Netanjahu látványos győzelmét több tényező segítette elő.

Aki egy kicsit is ismeri az izraeli zsidókat, az tisztában van azzal, hogy minden belső nézeteltérés ellenére, ha külső támadást észlelnek, összezárnak.

Ez történt, amikor a baloldal politikai nagygyűlésén az egyik felszólaló lekicsinylő hangot beszélt a keleti zsidóságról (a Likud tábor magját alkotó közösségről). Ez történt amikor a baloldali sajtó a Munkapárt képviselőjét felhasználva törvényjavaslatot terjesztett a Kneszet elé azért, hogy az Israel ha-jom napilapot törvényileg betiltassa. Ezt azzal indokolták, hogy a lap “kormánypárti” és “Netanjahu” irányítja, valamint az olvasói “gondolkodni képtelen” emberek. Ez történt akkor, amikor már sokadszorra sem találtak – pedig már akkor elkezdték, amikor előrehozott választásokról még szó sem volt – Netanjahun fogást és elkezdték a magánéletét szellőztetni. Ami természetes lenne egy közszereplő esetében, de nem természetes, hogy sorra olyan “tanúkkal” próbálták Shara Netanjahut lejáratni a közvélemény előtt, akik már évek óta nem dolgoznak a miniszterelnöki rezidencián és munkahelyi konfliktus miatt kellett távozniuk.

Nagyban hozzájárult a sikerhez az amerikai Kongresszus előtt elhangzott Netanjahu beszéd, amely a világ minden polgárának figyelmét ráirányította egy USA-Irán paktumra, mely nem csak Izrael, de a világ minden lakosának létét fenyegeti. Ezzel a beszéddel Netanjahu egyértelműen állást foglalt hazája és népe biztonságának megvédésére, akár Obama ellenében is.

Nem elhanyagolható az a tényező sem, amely minden bizonnyal növelte a Likud mandátumainak számát – az Obama adminisztráció majdnem nyílt beavatkozása a választás menetébe, Netanjahu ellenfeleinek oldalán.

Nem véletlen, hogy a “Cionista tábor” azzal kampányolt, hogy a választás megnyerése másnapján “rendezik” Obamával a két ország között fennálló feszült viszonyt, hogy kormányukba arab képviselőknek juttatnak miniszteri pozíciót, hogy rövid időn belül “békét” kötnek a magukat palesztinnak nevező arabokkal és Jeruzsálem keleti felét átadják a leendő palesztin állam fővárosának, valamint takarodót fújnak és visszavonulnak a ‘67-es vonalak mögé. (Ez a szöveg teljes egészében megegyezik Obama “béketervével”.)

De ezzel még nincs vége. Mint említettem, külső nagyhatalom is beszállt a Netanjahut megbuktatni akarók táborába, ami természetesen nem maradt titok és ennek miniszterelnökünk a választás finisében hangot is adott. Bár beszédének a médiákban történő nyilvánosságra hozását a választási bizottság elnöke megakadályozta, az internet jóvoltából mégis tudomásunkra jutott.

Beszédét Netanjahu azzal kezdte, hogy senki nem tehet a szájára lakatot a szájára, Izrael lakosságának (akik rendszerint elég nagyvonalúan kezelik a választáson való részvétüket) joga van tudni, hogy az arab lakosságot is felhasználják a megbuktatásához. Valamint nyilvánosságra hozta, hogy tudomásunk van arról, hogy január óta működik hazánkban a Victory-15 (V-15) nevű csoportosulás, melynek pénzügyi támogatása közvetlen az Obama adminisztrációtól származik. (Mint amerikai forrásból kiderült Binjamin Netanjahu eltávolítása Obamának 350 ezer dollárt ért meg, mely összeget a “One Voice” – קול אחד nonprofit szervezeten keresztül juttatott el az érintettekhez.)


A demokrácia szépsége abban rejlik, hogy mindenki számára egyenlő esélyt biztosít. Jó lenne, ha a jelenleg magukat sértve érzők tudomásul vennék, hogy a játékszabályok nem csak akkor érvényesek, ha az ő elképzeléseik szerint alakulnak a dolgok. Ezzel konkrétan a Háárec című – a magyar médiában előszeretettel idézett napilap – újságírója, Gideon Lévi, választást követő nyilatkozatára célzok: “Azonnali általános választást kell kiírni és a népet le kell váltani.”

Innen üzenem: A népet nem lehet leváltani, márpedig a választási eredményekben a nép hangja konvertálódott mandátummá!

 

19/03/2015

10 hozzászólás to “Izrael választott”

 1. mozigepesz 2015. március 19. csütörtök - 17:33 #

  Szia Lehár!
  És akkor most mi várható?
  Kinti rokonaim valahogy úgy értékelték a helyzetet, hogy bár ők nagyon nem szeretik Bibit, jelenleg nincs jobb nála.

  • leharisrael 2015. március 19. csütörtök - 19:30 #

   Szia!
   Tudod, az érzelmi megnyilvánulásokat egyetlen politikussal kapcsolatban sem alkalmaznám. Lehet szimpatikus, kedvelhetem is valamiért… és természetesen lehet számomra nem tetsző.
   A rokonaiddal maximálisan egyetértek abban, hogy jelen pillanatban, a jelen felhozatalból nem tudok jobbat elképzelni.
   Sok ismerősöm van, akik szintén nem túlzottan kedvelik és mégis rá szavaztak. Az írásomban benne vannak a miértek.
   Hogy mi várható? Erre nehéz ebben a pillanatban válaszolni. Európa bojkottal fenyeget, Obama nem vétózza meg az ENSZ-ben a palesztin állam megalakulását, Iránt és a Hezbollah-ot levette a terrorállamok ill. terrorszervezetek listájáról. Hogy mindez hogyan, milyen formában realizálódik, mennyi az előzetes híresztelésekből az újságírói “kacsa”, az nagyjából a koalíció felállásáig eldől. Két-három hét múlva okosabb leszek és akkor úgyis szándékomban áll egy politikai elemzés megfogalmazása.

   • mozigepesz 2015. március 20. péntek - 10:36 #

    Nem, az, hogy nem szeretik Bibit, az náluk nem érzelmi, hanem politikai kategória: meggyőződéses (jó értelemben vett) baloldaliak. Ennek ellenére (vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy ezzel együtt) most mégis rá szavaztak.
    Európát, USA-t nem értem. Nem veszik észre, hogy hosszabb távon nem Izraelről, hanem a saját létükről van szó? Hogy Izrael valójában az ő előretolt bástyájuk az iszlám tengerben? Alapvető létérdekük lenne Izraelt támogatni.

   • leharisrael 2015. március 20. péntek - 12:31 #

    Mindenkit elfogadok, aki ideológiai alapon szavas, így a baloldali érzelműeket is. Meggyőződésem, ha az Avoda megmarad eredeti felállásában és nem golyózzák ki Yehimovicsot, (aki talán pártjában az egyetlen igazi szociáldemokrata elveket valló ember) sokkal jobban jártak volna. Azzal, hogy Herzog maga mellé vette a többszörösen bukott Livnit, elesett pár mandátumtól.
    Mivel a pártok többségében az ideológia másodlagos kérdéssé vált, többen – a baloldali érzelműek közül is – a Likudra voksoltak.
    Egyszerűen ezt diktálta a józan ész.
    Én ugyan általánosságban írtam az USA-t, de azt tudni kell, hogy az USA nem Obama (és a velünk, illetve Bibivel szembeni ellenszenv) az ő részéről áll fenn.
    Európa pedig semmit nem vesz észre.

 2. Susan Tarnai 2015. március 21. szombat - 00:20 #

  varszegi.gabor@fotex.net

  WordPress.com | leharisrael posted: “Legutóbbi, e témát érintő írásomból itt vett mondat töredék felidézésével kezdem: …az izraeli társadalom – és különösen a fiatalok – jobbra tart. Hogy mennyire jobbra, az majd a választások után kiderül.Ebből is látszik, hogy a választás kimenetele na” | | Respond to this post by replying above this line |

  | | |

  | Új bejegyzés leharblog | |

  | | | | Izrael választott by leharisrael |

  Legutóbbi, e témát érintő írásomból itt vett mondat töredék felidézésével kezdem: …az izraeli társadalom – és különösen a fiatalok – jobbra tart. Hogy mennyire jobbra, az majd a választások után kiderül. Ebből is látszik, hogy a választás kimenetele nagy meglepetést nem okozott. Akinek, az vagy nem ismeri az izraeli belpolitikát, az izraelieket úgy általában, vagy […]Bővebben leharisrael | 2015. március 19. csütörtök : 14:08 | Címkék: arab, Izrael, Jeruzsálem, Közel-Kelet, Obama, palesztin, USA, választások, zsidó | Kategóriák: Uncategorized | URL: http://wp.me/p1GBbk-e7 | Hozzászólás |    See all comments |

  |

  |

  | Unsubscribe to no longer receive posts from leharblog. Change your email settings at Manage Subscriptions. Gond van a kattintással? Hivatkozás másolás és beillesztés a böngészőbe: https://leharblog.wordpress.com/2015/03/19/izrael-valasztott/ |

  |

  | |

  |

  | Thanks for flying with WordPress.com |

  |

  • leharisrael 2015. március 21. szombat - 18:49 #

   Sajnálom, de ez számomra értelmezhetetlen.

 3. Gyuri10 2015. április 16. csütörtök - 00:07 #

  március 25.én volt a 78.születésnapom.Ennél szebb ajándékot csak a 30 helyett 40 mandátum jelenthetett volna számomra.A lényeg,hogy az összes előre károgóknak meg lett
  törölve az orra a következő négy évre. עם ישראל חי!

  • leharisrael 2015. április 16. csütörtök - 12:31 #

   מזל טוב! Igen, mert ha tisztességes megmérettetésben veszít a Likud, fejet hajtok és tudomásul veszem a többségdöntését. De ennyire undorító, program nélküli, csak Bibi személye elleni pogrommal manipuláló, idegen anyagi támogatással szervezett választási kampány még nem volt Izrael történetében.

   • Gyuri10 2015. április 17. péntek - 00:53 #

    Sem tisztességes,sem ilyen tisztességtelen módon a likud nem veszíthet,mert ez egy élni akaró,értelmes nép.Értem alatta az egész jobb oldalt.A bal pedig csak akkor tud kormányra kerülni manapság, ha “goalicióba”veszi Izrael esküdt ellenségeit.A hataloméhsége miatt még ezt is el lehet képzelni.A V-15 pénzei is rátesznek egy lapáttal. Oda kell hatni,hogy 2016 novemberéig jól bekkeljünk.

   • leharisrael 2015. április 17. péntek - 08:11 #

    Igen! És jól imádkozzunk az utódlást illetően.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: