Izrael választ

7 dec

A dátum már tudott: 2015. március 17.

Ez a választás legalább annyira elkerülhető lett volna,mint amennyire elkerülhetetlenné vált. Nem, nem vagyok skizofrén, a helyzet ennyire ellentmondásos. A jelenlegi  kolalíció a megalakulás pillanatában előre vetítette a szakadás lehetőségét, de a látványos robbanás még így is elkerülhető lett volna, ha az egyes koalíciós pártokon belül nincs széthúzás és ha a vezetők legalább részben hajlandóságot mutatnak az önmegvalóstítás háttérbe szorítására a koalíciós együttműködés érdekében.

Ennek hiányában a kormány az utóbbi időben egyre inkább egy,  a kelleténél több ló vontatta szekérhez hasonlított, melyet a lovak ráadásul különböző irányba húztak. Végül is a szekér szakító szilárdsága nem állta a próbát, de ehhez kellett a “klasszikus” utolsó csepp.

Ez az utolsó csepp akkor került a pohárba, amikor Jaír Lapid pénzügyminiszter az ultra- ortodox(!!!) pártokat környékezte meg, hogy segítségükkel váltsa le Netanjahut.

Hogy ezek után mi várható a választásokon, az természetesen csak a mára érvényes, mert Izrael az az ország, ahol mindig történik valami, ami akár gyökeresen is megváltoztathatja a helyzetet.

Az országnak természetesen az lenne jó, ha egy nagy párt vezetésével erős koalaíció jönne létre. Ebből a szempontból a jobb oldalon a Likud jöhet számításba. Bal oldalon a Munkapárt (Avoda) lenne predesztinált, viszont ez a párt már jó ideje leszálló ágban van. A közelmúltban ugyan volt egy rövid felfelé ívelő szakasza, amikor is Sheli Yehimovics pártelnök a klasszikus szodiáldemokrata értékek mentén próbálta megújítani a pártot, de őt néhány piszkos trükk segítségével leváltották. Helyét “Buzsi” Herczog foglalta el, a se nem hús, se nem hal, abszolút szürke személyiség, aki még kötéllel sem tudna tömegeket magával ragadni. (Az érdekesség kedvéért megjegyzem, hogy nevetségesen hangzik, hogy a Munkapárt vezetője az ország egyik, ha nem leggazdagabb embere, Izrael legnagyobb ügyvédi irodájának tulajdonosa. Az ilyenre mondják mifelénk, hogy “kőgazdag”.

Ha a tájékozatlan olvasó hírügynökségek által előszeretettel citált izraeli sajtóra támaszkodik, akkor az derül ki számára, hogy Netanjahura a biztos vereség vár. Már csak azért is, mert az egyik sajtómunkás már ki is adta a jelszót: “Bárki, csak ne Netanjahu!”

Ezzel szemben a valóság az, hogy az izraeli társadalom – és különösen a fiatalok – jobbra tart. Hogy mennyire jobbra, az majd a választások után kiderül. (Erre egy jellemző adalék, hogy az utolsó választás során az első szavazók egy jó része a Hazánk Izrael (Israel Béténu) pártra szavazott, amely addig a volt Szovjetunióból bevándoroltak biztos szavazataiból “élt”.)

A választások kimenetelével kapcsolatban van egy nagyon nem elhanyagolható kérdés és ez a választási pártfinanszírozás kérdése. Az utóbbi választások során már voltak e kérdés körül kisebb-nagyobb problémák, de most – amikor a kampány még el sem kezdődött – felmerült az az eddig még nem igazolt gyanú, hogy a Munkapártot közvetett módon a New Israel Fund támogatja. Ahhoz, hogy értsük ennek pikantériáját, tudnunk kell, mi is ez az alapítvány.

A New Israel Fund (NIF), héberül הקרן החדשה לישראל (ha-keren  ha-hadasa l’Israel) egy amerikai bejegyzésű, de Izraelben működő  non-profit szervezet, mely 1979-ben alakult. Ideológiájának fő irányvonala a “demokratikus változások elérése Izraelben”,  “társadalmi igazságosság és egyenlőség minden izraeli számára”, a “társadalmi és gazdasági különbségek elítélése az izraeli társadalmon belül,  különös tekintettel zsidók és arabok viszonylatában”.

A hangzatos ideológia mögött azonban Izraelnek a külvilág szemében történő teljes lejáratása rejlik, amihez az izraeli média egy része és egyéb, szélsőbaloldali, már-már anarchista szervezetek nyújtanak segédkezet, de nem hiányzik a sorból a “Rabbik az Emberi Jogokért” elnevezésű csoportosulás sem.

Hogyan működik mindez a gyakorlatban?

A Ynet-en, a ha-Árezt, melyből az előbbi  ami a második legolvasottabb internetes újságunk, a másodikat már csak a külföldi hírügynökségek jegyzik,  napokig olyan folyamatosan  olyan aktivistákkal készítenek interjúkkal bombázza az olvasókat, melyek az emberek érzelmeit veszik célba, megfűszerezve a miniszterelnök magánéletében való vájkálással és olyan személyére szóló vádaskodásokkal, melyek a bíróság előtt eddig egytől egyig koholt vádnak bizonyultak.

A szervezők a Facebook-ot is igénybe veszik, hamis nézeteik mind szélesebb körben történő terjesztése érdekében. Megtalálható közöttük a “B’tselem”,  a “Békét most” és egyéb újsütetű csoportosulások is, de mindegyik mögött valamilyen formában a NIF áll.

Legfrisebb szerveződésük az “Ifjúság a Negevért”, melyet kevesebb, mint egy ével hoztak létre, ők kifejezetten a nacionalista, szélsőséges  palesztin identitás támogatói.

Az összes résztvevőre jellemző, hogy támogatnak minden Izrael ellenes megmozdulást. Ők azok, akik részt vesznek a palesztinok Nakba felvonulásain, ők azok, akik videó felvevővel látják el a palesztinokat és arra biztatják, hogy minden rendőri-katonai intézkedést vegyenek filmre. Mindezt úgy, hogy közben csak a vak (meg aki nem akarja) nem látja, hogy kifejezetten provokálnak. Ez abból is nyilvánvaló, hogy sokszor előbb vannak jelen és számukat tekintve lényegesen többen,mint egy-egy tüntetés résztvevői, hogy a videót készítő arabok között mindig ugyan azok az arcok tűnnek fel, köztük néhány tizenéves gyerek is. Ez utóbbiak azok, akik köpködik, fizikailag bántalmazzák a fegyveres testület tagjait, a többiek háttérben, csőre töltött fényképező masinával azt a pillanatot várják,a mikor valakinél “elszakad a cérna” – mert azt azonnal filmre lehet venni és teríteni a nagyvilágban. Módszerükhöz kiterjedt és azonnal működésbe lépő háttér kapacitással rendelkeznek, hiszen a filmek, fotók vágva kerülnek nyilvánosságra, gondosan kivágva a provokáció tényét.

Ezek a szervezetek Izraelt folyamatosan rasszista, apartheid államnak állítják be és úgy az ENSZ-ben, mint az EU-ban  nemzetközi beavatkozást sürgetnek.

A New Izrael Fund bevétele különböző nyugati országoktól származik, (arról nincs tudomásom, hogy  izraeli szervezet anyagilag támogatná őket, hacsak tagdíj formájában nem) legaktívabb adományozójuk, Norvégia, Svájc, Hollandia…

A NIF 2012-ben 104.110$ támogatásban részesítette a “Rabbik az Emberi Jogokért” szervezetet, ugyanebben a évben az “Együttélési Fórum”-nak  45.532$ támogatást biztosítottak, akik a svájci külügyminisztériumtól további 109.279$ bevételre tettek szert.

Az “ADALA” = Arab Kisebbségi Jogok Központja Izraelben a NIF-től 356.991$-t, míg különböző külföldi állami szervezetektől 1.948.549 $-t kapott.

A szervezetnek és a hozzá kapcsolódó különféle csoprotosulásoknak már az ideológiája is sántít. Mondom ezt azért, mert Izrael számos hibája ellenére, a térség egyetlen demokráciája, ahol vallásra, nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül mindenki választó és egyben választható is. A köztünk élő arabok semmilyen tekintetben nem szenvednek hátrányt, ennek élő bizonyítéka, azok az arab parlamenti képviselők, akik diplomájukat izraeli egyetemen szerezték és annak ellenére, hogy számos Izrael ellenes megmozdulás szervezői, vagy résztvevői, a mai napig a képviselők soraiban találhatók.

Végezetül azt sem hallgathatom el, hogy az utóbbi időszak magyar alijája kapcsán erős a gyanú, hogy jó néhányan élvezik a fenti alapítvány támogatását úgy politikai tevékenységük, mint tanulmányaik során.

07/12/2014

29 hozzászólás a “Izrael választ”

 1. Hiryu2.0 2014. december 7. vasárnap - 09:52 #

  Az nem megjátszható, amit Svájc egyből megjátszana egy svájci, Izraelből pénzelt zsidó szervezettel, ha az ország kantonokra szaggatása, a kötelező mecsetépítés, a keresztek eltávolítás a templomokról stb mellett korteskedne:
  – ügyészségi, belbiztonsági vizsgálat, számla zárolása, betiltás.

  Biztos vagyok benne, ha nagyon megkapargatnák ezeket az izraeli szervezeteket, veztene nyom és pénz a késelő, gyújtogató arabokhoz, amit mellébeszéés nélkül úgy hívnak : terrorszervezet támogatása.

  • leharisrael 2014. december 7. vasárnap - 13:00 #

   Remélem, hogy most nem hagyják abba a vizsgálódást és nyilvánosságra is hozzák az adatokat. Minden már állam ezt tenné, ha felmerülne a gyanú, hogy a belpolitikáját fizetett belső ellenséggel akarják manipulálni.

   • Gavriel 2014. december 7. vasárnap - 14:22 #

    Nagyon remélem, hogy kilapátolják őket.

 2. Gavriel 2014. december 7. vasárnap - 12:19 #

  Ne végre egy jó összefoglaló erről a díszes társaságról. Még egy kellene: hogyan generálnak összecsapásokat a zsidók és arabok között amit aztán feltesznek az internetre.

  • leharisrael 2014. december 7. vasárnap - 13:01 #

   Ha az elkövetkezendő időszak történései megkívánják, akkor arról is fogok írni.

 3. Eva Mihály Amichay 2014. december 7. vasárnap - 12:24 #

  Kedves Lehár! Általában egyetértünk a helyzetértékelesben, de ebben a cikkben van egy pont, amiben nagyon nem. Annak ellenére, hogy Bibi számos intézkedését szükségesnek tartottam, magával az emberrel, mint politikussal (a rémes feleségével, aki nem hajlandó kikopni a képből) már nem. Az, hogy Jáir lepaktált volna az ortodoxokkal – nem bizonyított tény, hanem Bibi állította, Jáir cáfolta. Valószínűsége nulla, mert bár Jáir nem hibátlan, de nem is hülye, hogy olyasmit vállaljon be, amit egész munkássága idején ellenzett. Ez kb. olyan valószínű, mint, hogy az én vegan lányom most véres marhasültet eszik a konyhájában…
  Bibi paranoiás hatalommániássá vált az évek során, és Izraelnek nem ilyen miniszterelnök kell. Persze, nagy kérdés, hogy milyen lenne jó. Buzsit én is rossz választásnak tartanám. A Munkapárt, éppen úgy, mint a magyar MSZP lejáratta magát. Nem titkolt ám, hogy én Jair csapatára szavaztam, és most is rájuk fogok szavazni, mert azt az épeszű többséget jeleníti meg, akik dolgoznak, adóznak, katonáskodnak, akik az innovációban látják Izrael gazdasági jövőjét, ezért az oktatást és az önálló vállalkozást támogatják.
  Bibi erőszakolta ki ezt a választást, mert két év kemény munkája a gazdasagi és társadalmi reformok terén a 2015-os költségvetésben mar megjelentek volna, és az Jáir reputaciojat növelte volna. Most nem lesznek reformok, de márciusban nem Bibi fog győzni, reményeim szerint – az izraeli választó haragszik, hogy kidobja az a harom milliárdot, ami alsó hangon erre az értelmetlen választásra elmegy.

  • leharisrael 2014. december 7. vasárnap - 13:23 #

   Éva! Ahhoz semmi közünk, hogy a Bibi felesége rémes-e, vagy sem. Egy közéleti személyiség feleségének az a dolga, hogy a férjének nyugodt családi hátteret biztosítson. Sajnálom, de nálam ez nem tárgyalási alap. Éppen elég az a mocskolódás, ami az izraeli médiában elhangzik Shara Netanjahut illetően.
   Az írásom azon részével kapcsolatban, amit kifogásolsz és azt állítod, hogy valószínűsége nulla, itt egy link:
   http://www.bhol.co.il/ColumnArticle.aspx?id=76683&cat=4&scat=23
   Erről még az is eszembe jutott, amit most olvastam, miszerint a cimhoniak 84%-a visszatért a húsevéshez. :)
   Jaír Lapid, mint pénzügyminiszter teljesen csődöt mondott, az egyenlő teherviselést pedig minden józan ember támogatja, de még ott sem tudta megtartani a fokozatosság elvét.
   Az egyéni véleményem pedig az, hogy ameddig nem tudunk felmutatni alternatívát – és már ne haragudj, de Bibivel szemben sem a Lapid, sem Herczog nem alternatíva – addig igenis Bibire van szükségünk ahhoz, hogy Izrael még az unokáink részére is zsidó állam maradjon.
   Félreértés ne essék, magam sem tartom Bibit a legtökéletesebb miniszterelnöknek, de tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi felhozatalból nincs alternatívája.

   • Eva Mihály Amichay 2014. december 7. vasárnap - 21:53 #

    Számomra a belinkelt szöveg nem bizonyíték arra, amit Bibi állított.
    Egy miniszterelnök felesége annyira a kirakatban van, különösen, ha maga is tesz ezert, hogy cseppet sem mindegy, miért viselkedik, de az csak hab a tortán – az én véleményem szerint, és semmi gond, hogy nem értünk egyet, Bibi ideje lejárt.

 4. izraeli 2014. december 7. vasárnap - 14:56 #

  Gabriel!
  Hogyan generalnak osszecsapasokat
  zsidok es arabok kozott?- kerdezed.
  Igy.

  ttps://www.youtube.com/watch?v=PGDBk_n7OV8

  Megtekintheted Pallywood tobbe filmjet is-
  sot, nem art- ha masoknak is kuldsz belole.

 5. izraeli 2014. december 7. vasárnap - 14:58 #

  Bocsanat,ez lemaradt

 6. Commotio Cerebri 2014. december 8. hétfő - 12:34 #

  Mennyi most a parlamenti küszöb? Van esély, ill. igény teljesen világi koalícióra? Szerezhet a Likud 25-30 % között?

  • leharisrael 2014. december 8. hétfő - 13:22 #

   A bejutási küszöb 3,25%. Igény lenne, de az esély nagyon kevés. (Az már csak magán vélemény, hogy a vallásosokat sem lehet kihagyni, ők is része a társadalomnak.) A Likud – becslésem szerint 25-28 mandátumra jó, ami 20+%.

   • Commotio Cerebri 2014. december 9. kedd - 00:21 #

    Jól tudom, hogy ez (mármint a küszöb) nem túl régen még 2% volt? A “nagy” pártokat mi akadályozza abban, hogy még jobban megemeljék? Valószínűleg egyszerűsítené a parlamenti matekot. Vagy nagyobb társadalmi felzúdulást váltana ki, mint amennyi hasznot hozna? Bocs a sok kérdésért, de nagyon izgalmas az izraeli politika, örülök, hogy ráleltem erre a blogra!

   • leharisrael 2014. december 9. kedd - 13:07 #

    Jól tudod, e bejutási küszöböt egy éve emelték meg. Volt az 1%-is, ami annyit jelent, hogy akár én is összeszedhetek annyit a lakóterületemen. Röviden: az utcáról is be lehetett jutni a parlamentbe. Ez az emelés is többeknél kiverte a biztosítékot, elég nehéz volt keresztül vinni. Olyanoknál, akik rádöbbentek, hogy esélyük sem lesz a következő választáson bejutniuk. Általános társadalmi felzúdulást talán nem váltana ki, de bizonyos csoportok körében már ezt is magasnak tartják.
    Szerintem is az lenne a jó, ha az azonos, vagy legalább részben azonos ideológia mellett politizáló pártok összeállnának. Csakhogy ez a vezetőik egójával nem fér össze.

 7. Walla! 2014. december 8. hétfő - 19:46 #

  Bár csak közvetve kapcsolódik a témához, de kíváncsi volnék az izraeli olvasók véleményére, hogyan a vélekednek a még a Brit Mandátum idejéből ( vagy még az ottomán időkből ?) megőrzött (ultra-)orthodox, “háredi” Főrabbinátus bizonyos államilag fenntartott monopóliumaira, mint a házassági ( születési ? ) anyakönyvezés, temetkezés, betérés stb. , egyáltalán, hogy a zsidóság egy kis hányadát képviselő irányzatnak államhatalmilag nyomatékosított elsőbbsége legyen. Egyáltalán bármely irányzatnak miért kellene, hogy elsőbbsége legyen a többi előtt? Ez éles ellentétben áll, az izraeli társadalom nagy többségének alapvetően toleráns, szekuláris és demokratikus beállítottságával, sőt sok tekintetben kifejezetten progresszív, egalitárius felfogásával ( pl. nemi egyenjogúság, homoszexuálisok jogai, munkavállalói jogok stb. ) . Nem beszélve arról, hogy a világ zsidóságának is csak egy kis hányadát képviseli a háredi, ultraorthodoxia, márpedig Izrael Állam a zsidó nép államának tekinti önmagát… És egyébként a cionizmus “alapító atyái” sem feltétlenül így képzelték el állam és vallás viszonyát ( akár a később, de még az 1948 előtti szociáldemokrata/Mapai vagy – pláne a “shomeres” marxista baloldalon, akár a revizionista oldalon, illetve a kettő között ) az általuk megálmodott Izrael Államában. A Főrabbinátus monopóliumaitól éppen hogy egy hajszálnyira van a legretrográdabb, legreakciósabb iszlám államok gyakorlata ( ez a hajszál a teljes polgári és büntetőjog klerikális fennhatóság alá tartozása; háláhá, sáríjá… ), de jobb hasonlat talán Írország vagy Málta, ahol a Római Katholikus Egyháznak voltak a legutóbbi időkig hasonló monopóliumai ( bár lehet, hogy Máltán még most sincs pl. polgári házasság ), esetleg a “szentistváni, keresztény(katholikus) ” Magyarorsz. léleknyomorító, emberiség ellenes bűnöket igazoló, történelmi, állami mítoszához… Persze ez az egész összetett történelmi, társadalmi, politikai folyamatok ( szerintem részben kőkemény, elvtelen, machiavellizmus ) eredménye; illetve a “vallásosok” ( amúgy mégis, kinek lenne kizárólagos joga meghatározni a vallásosság attribútumait ? ) hozzátartoznak társadalomhoz, csak nem kellene senkinek a másik fölé törekednie; mármint nemcsak Izraelre vonatkozóan, hanem általában véve… No ez az én megátalkodott, “istentelen, szélsőbaloldali ” véleményem…

  Lapidéknak hány mandátumot jósolnak? Szerintem nem volt fair kirúgni őket a koalícióból. Olybá tűnik mintha Netanjahu-nak fontosabb lenne a kihívást jelentő versenytársak elgáncsolása a kormányzás stabilitásánál, valamint egy középre húzó, mérsékelt koalíció összképénél… bár én “szélsőbaloldalként”, chutz la’aretz természetesen nem akarok túlzottan belepofázni…

  • leharisrael 2014. december 9. kedd - 13:20 #

   A főrabbinátussal kapcsolatban könnyű válaszolnom. Az új törvény szerint elég sok minden ki lett véve a kezükből. Nem mondom, hogy örülnek neki, de ha csak az orosz alijával érkezettekre, akkor a betérést mindenképpen meg kellett könnyíteni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a haredim el is fogadják, de én úgy gondolom, amíg minden erre jogosult rabbi a halacha szerint jár el, addig nincs baj.
   Mindettől függetlenül azt vallom, hogy a haredi társadalomnak is megvan a maga helye és szerepe a zsidóságon belül.

   Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy Lapid az eddigi (19) mandátumainak a felére, 8-9-re számíthat. De ahogy jeleztem, ez akár naponta is változhat.
   Nekem az a véleményem, hogy a kirúgást előbb kellett volna megejteni és nem azért, mert Lapid kihívást jelent Netanjahu számára. Ennyire azért ne értékeljük túl a ténykedését. Ami nagyjából egyenlő a nullával. Az, hogy nem ért a pénzügyi dolgokhoz – és ezt ő nyilatkozta – egy dolog, de hogy nem is fogadott el senkitől semmiféle eligazítást, az a másik. Az pedig, hogy nem elég az üdvösséghez, de ez már az egész ellenzékre vonatkozik, hogy Bibi mondjon le.

 8. Eldrad 2014. december 8. hétfő - 22:59 #

  Összecsapások provokálása:
  .
  – Ne keresgéljetek túl sokat, a Second Draft már sok éve rengeteg videót, cikket tett föl a netre, mai napig ott vannak. Ahogy a különféle terrortámogató ensz- megnyilvánul
  sok, és ezek nevetségessé tétele is, tessék ott keresni mindenfélét.
  .
  Választások:
  .
  – Lehar, nem tudom, mennyre tartod mérvadónak, amit Izrael mindenkori politikájáról, és katonai- gazdasági stratégiájáról szoktam írni, de elég hajmeresztő gondolatom támadt már jó ideje, hogy szerintem mi Izrael egyetlen HOSSZÚTÁVÚ jövője. Mert van neki, de csak egyféle. Szerintem. Ez a mostani választás is csak egy újabb lépés a szakadék felé, egy bábszínház, nem több. A hatékony megoldás teljesen más.
  .
  Ám ez annyira merek gondolat, hogy így most le sem merem ide írni, csak ha megígéred, hogy nem ordítol fel rémületedben/ felháborodásodban, ha azt meglátod (vagy, ki tudja, talán egyet fogsz érteni???). Ne aggódj, minden meg lesz indokolva (ismersz, ezt általában hogy művelem…), ha mehet az írásom. Az is lehet, hogy egy kisebb cikket írok a témához.
  .
  Üdv,
  .
  E.

  • leharisrael 2014. december 9. kedd - 13:01 #

   Bármilyen meredek is a gondolatod, nyugodtan írd le. Két eset lehetséges: Vagy egyetértünk (mint már többször is) vagy elvitatkozgatunk.

 9. Eldrad 2014. december 15. hétfő - 14:19 #

  Lehar, ez a beírás egy kissé hosszú lett… adnál egy emailt, ahová küldhetem?

  • leharisrael 2014. december 15. hétfő - 14:51 #

   Ha fent vagy a FB-on, akkor ide: https://www.facebook.com/lehar.leharisrael
   az e-mailomat megadom, ha jelzed, hogy gépnél vagy és mindjárt törölhetem is. :)

   • Eldrad 2014. december 17. szerda - 13:11 #

    Facebookot azt nem… na mindegy, akkor IDE belököm az egészet, de át kell szerkeszteni. És akkor majd innen kiemeled, és vagy önálló cikként megjelenteted, vagy csak elolvasod, és válaszolsz – egy, később erre a célra megadott email címre. OK, akkor holnap megy.

 10. Attila 2015. január 1. csütörtök - 13:10 #

  Izraelben minden választás sorsdöntő. De ez a mostani még inkább :) Sajnos európa megőrült ezzel a palesztin állam elfogadásával, és úgy látom, ezt nem is a jobboldal, hanem a helyi nemzeti és a strassbourgi balliberális oldal gerjeszti… Másrészt, ha jól figyelek, az izraeli társadalmon óriási a nyomás, hogy balra szavazzon. Az elmúlt 20-25 évben, amikor Izrael balra szavazott mindig megnőtt a palesztin terror, a világ hallgatólagos beleegyzésével…Talán Naftali Bennet vagy Bibi jó lenne.

  • leharisrael 2015. január 1. csütörtök - 17:15 #

   Európa hozta a formáját. Egyedül a franciák szavaztak másképp, mint ahogy azt előre beharangozták. :(
   A nyomás tényleg nagy, de van egy kis szépséghibája. Egyrészt, ha külföldről akarják befolyásolni a szavazás eredményét (márpedig teszik) a nép általában összezár. Volt már erre példa. A másik pedig, hogy az u.n. ellenzéknek egyszerűen nincs programja, csak a Likud és benne elsősorban Bibi elleni pogromja. Most nem csak arról van szó, – ami igaz – hogy a baloldali kormányzás alatt mindig növekszik a terror, hanem arról is, hogy a jelenlegi – magát baloldalnak nevező társaság – rövid úton ismét abba a hibába esne, hogy “kiegyezik” az arabokkal. Ezt a választó polgárok jó része látja, érzékeli és ezért egyre inkább jobbra tolódik.
   Nagy az esély – szerintem – hogy Bibi és Benet pártja tud kormányt alakítani a választás után, bár ennek ellentmond az ellenzék “rendelésre” készített közvélemény kutatása.

   • Attila 2015. január 4. vasárnap - 00:17 #

    Kösz Lehar.
    Egyébként nem is értem az izraeli bal oldalt, hogy minden garancia nélkül kiegyezne az arabokkal. Ez valami szuicid hajlam? épeszű ember nem gondolkodhat így. Ők ezt hogy magyarázzák, miben bíznak? Megmagyaráznád ezt Lehar? Előre is kösz.

   • leharisrael 2015. január 4. vasárnap - 08:14 #

    Amilyen nehéz ezt megérteni, annyira könnyű megmagyarázni: A baloldalnak gyakorlatilag nincs programja, azon kívül, hogy “csak Bibi ne!”. A Yaír Lapidtól mást nem lehet hallani, csak személyeskedést. Megjegyzem, neki az előző választásnál sem volt programja, úgyhogy nem tudom mire szavaztak, akik bejuttatták a Kneszetbe. A Cipi Livni pedig attól, hogy nem ő alakíthatott kormányt, teljesen bekattant. És ez komoly. Fröcsög és kénköves ménkűt fúj Bibire. Teszi ezt úgy, hogy alig tíz év leforgása alatt a jelenlegi a negyedik párt, amelynek munkájában “ideológiai alapon” vesz részt.
    Röviden: Nem bíznak semmiben, csak a Bibit akarják eltakarítani. :(

 11. izraeli 2015. január 5. hétfő - 00:45 #

  Lehar, ma olvastam hogy Avrum Burg targyalast folytat
  a “Hadas” arab parttal. O ugyan nem allitja, hogy csatlakozni
  akar hozzajuk.{ahogy az ujsagok irjak}. Nem tudom, mit szolna ehhez boldogult apja-
  Dr. Joszef Burg-.
  Talan ezt- “חומץ בן יין” ” “Savanyu lore”.
  Igaz, hogy Naftali Benet partjanak{a zsido otthon} egyik jeloltje- az arab
  Anett Haszkije- akinek a fiai harci egysegekben szolgaltak.
  Nem unalmas nalunk.

  • leharisrael 2015. január 5. hétfő - 08:37 #

   Burg egy kicsit mellbe vágott, de igazából már semmin nem lepődök meg.
   Két eset lehetséges: Vagy megszűnőben az ideológiai alapon szerveződött pártok, vagy a politikusok úgy cserélik az ideológiájukat (és olyan sűrűn), ahogy normális ember a fehérneműjét. :(

 12. izraeli 2015. január 8. csütörtök - 13:45 #

  A Charlie Hebdo francia lapnal elkovetett meszarlas miatt-
  Europa- nehany orara- felhordult.
  Szerintem- holnapig elfelejtik.
  Meg mindeg nem ertik- hogy utban vannak- Eurabia fele.
  Azt sem- hogy Izrael- nem hajlando masodik Csehszlovakia
  lenni- akit szovetsegesei cserben hagytak. a 2-ik Vilaghaboru idejen.

  “A bekelteto abban a remenyben eteti a krokodilt-
  hogy ot eszi meg utoljara.”
  Winston Churchill

  • leharisrael 2015. január 8. csütörtök - 20:32 #

   Pont ezt írtam én is valakinek a FB-on. És máris elfelejtették és Izraelt, egyenesen a MOSZAD-ot teszik felelőssé azért, ami Európában történik.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: