Mohamedtől Arafatig… az izraeli-palesztin “béketárgyalások” margójára

6 jan

A Bali szigetén 2002. október 12-én történt hármas robbantásos merénylet – melynek során 202 személy vesztette életét és 300 volt a sérültek száma – (jelzem, hogy küzöttük egyetlen zsidó sem volt)  egyik elkövetője, Amorzi Nurhasym,  miután a bíróság halálra ítélte, az utolsó szó jogán a következőket mondta:

“Khaybar Khaybar ya yahud, Jaish Muhammad sa yahud!” Vagyis: “Zsidók, emlékezzetek Khaybarra! Mohamed hadserege visszatér és megsemmisít benneteket!”

A mondás eredete Mohamed idejére vezethető vissza, amikor is a Mekka és Mekka körül élő törzsek körében terjesztette az iszlám vallást. Próféciáinak több törzs is ellenállt, köztük a Quraish törzs is, mely az összes közül a legnagyobbnak és legerősebbnek mondhatta magát és nem utolsó sorban Mohamed maga is ebből a törzsből származott. [Azoknak a törzseknek, amelyek Itrib (ma Medina) város körül élő zsidó törzsekkel kereskedelmi kapcsolatban álltak és részben átvették szokásaikat, az egyistenhit nem volt idegen, így Mohamed tanai többségüknél értő fülekre találtak, így velük megnemtámadási szerződést kötött.]

A zsidó törzseket (Kainuka, Alfation, Nacsir) megtámadta és minden vagyonukat elvéve, a területről elűzte. A Karayta törzset körülzárta, akik végül is szabad elvonulást kértek, amit Mohamed megtagadott, ugyanakkor döntőbírónak kinevezett egy harcokban edzett arab törzsfőt, aki úgy döntött, hogy a férfiakat meg kell ölni, a nőket és gyerekeket pedig el kell adni rabszolgának. A döntés utáni napon Medina piacán hétszász zsidó férfi fejét vágták le és testüket egy előre megásott árokba dobták.

E módszert a muzulmán önkényurak példa értékűnek tekintették és éltek is vele a történelem folyamán, egészen az utóbbi időkig.

Mohamed tisztában volt a Quraish törzs erejével és azt is felmérte, hogy egy esetleges harcban vesztésre áll, így tárgyalásokba bocsátkozott, melynek során számos – köztük vallási – engedményeket tett, majd megnemtámadási szerződést kötött velük A szerződés a városról, Hudaybiyyah-ról kapta nevét és így vonult  be a történelembe. (Megjegyzendő, hogy két évvel a szerződéskötés után, nagy hadsereg élén elfoglalta Mekkát.)

Mit kapott ezért cserébe? Rengeteget!

Először is fegyverszünetet, ami elegendő időt biztosított számára az erőgyűjtéshez, valamint szabad kezet a maradék zsidó törzsek elűzésére.

Így az Arab félszige legnagyobb zsidó közössége – a Kaybari – sem menekülhetett. Igaz,  hogy előzőleg velük is fegyverszünetet kötött, de a Hudaybiyyah-i szerződéssel a háta mögött felmentve érezte magát. Katonái a földjeiken dolgozó, fegyvertelen zsidókra támadtak. A földek nagy részét felégették, majd körülzárták a zsidó közösséget, akik alig egy hónap után megadták magukat. A többséget elűzték, néhányuknak viszont megendedték, hogy a maradék földet megműveljék, a terményt betakarítsák. Mindezt azzal a feltétellel, hogy lemondanak a föld tulajdonjogáról. (A Khaybar-i megadási feltételek is bekerültek az iszlám jogba. Így jött létre a “dzsimi” (alattvaló) –  azok a népek, csoportok, akik megadván magukat, iszlám fennhatóság alá kerültek.)

Az írás elején idézett fenyegetés napjainkban is hallható. Hallható minden Ramadán ünnepen, ezt kiabálták 2010-ben a “gázai blokád megtörésére” érkezett Mavi Marmara fedélzetéről…

De mindez jelentéktelen ahhoz képest, amit 1995. augusztus 6-án Arafat Kairóban, a El-Azar Egyetemen megtartott beszédében mondott. Hallgatóinak arról számolt be, hogy – számos fenntartása ellenére – miért is írta alá az Oslo-i egyezmént? Beszéde során töbször is párhuzamot vont Oslo-i és a Hudaybiyyah-i szerződés tartalma között, amit azzal indokolt, hogy mindkét szerződés lényege az időnyerés, hogy később, jobb pozícióból folytathassák a harcot.

Oslo-i szerződés aláírása*

 

Beszédét a következő szavakkal zárta: “Ha az izraeliek azt hiszik, hogy számunkra nincs más alternatíva a tárgyalásokon kívül, idővel rá fognak jönni, hogy tévednek.”

2014. január 6.

Kép forrása: Goggle

34 hozzászólás to “Mohamedtől Arafatig… az izraeli-palesztin “béketárgyalások” margójára”

  1. Gavriel 2014. január 6. hétfő - 15:34 #

    Pontosan így van.

    • Jimbo 2014. január 6. hétfő - 15:51 #

      Sajnos….
      Nem sok jót várhatunk Abu Mazentől sem. Főleg ha ezt a dolgot egy Lehar egy másik helyen megjelent posztja mellé állítjuk (ahol arról van szó, hogy a palesztin hatóság üzenete, hogy:
      ” Izraelnek nincs joga létezni, biztosan nem a zsidó nép államként,
      amely semmilyen esetben és sehogyan sem áll kapcsolatban a Szentfölddel;

      • Izrael eltűnése elkerülhetetlen és hamarosan várható;

      • A zsidók emberi szint alatti lények, és eszerint kell kezelni őket;”

      Khaybarról, vagy Karaytaról nem sokan hallottak itt. Ezt valahogy nem reklámozzák a jogvédők. Minden ami most van annak a folytatása.

      Úgyan úgy bánnának velünk, bárhol vagyunk. Izraelben, vagy Európában. Csak most ráfogják az ultralibek, hogy minden ilyen problémának a kiindulópontja Izrael léte…

      • leharisrael 2014. január 6. hétfő - 16:43 #

        Amit a FB-on megosztottam és amire hivatkozol, Izrael magyarországi nagykövetének FB oldaláról osztottam.

        Most éppen azt olvasom, hogy Kerry azt akarja elérni, hogy a “palesztinok”-nak legalább egy része (nagyságrendet nem tudok) visszatérhessen Izraelbe. Ez már többször felmerült, az eddigi kormányok egyikénél sem járt sikerrel.

  2. Jimbo 2014. január 6. hétfő - 16:52 #

    Igen, erre emlékszem. Nagy szerencséjük van, hogy a zsidók közül egy sem akar visszamenni abba az arab országba, ahonnan el kellett menekülnie. Így nem kell hasonló kéréssel “kellemetlen helyzetbe” hozni magukat az arab országok előtt.
    Izraelnek nem lenne jó állapot ha visszatérnének a “palesztinok”. Sok terrorista-jelölt lehet köztük aki potenciális fenyegetést jelent. És biztos, panasszal élnének bármilyen biztonsági intézkedéssel szemben. Arra is kíváncsi vagyok hány lenne a ténylegesen Izraelből elszármazott, és milyen aránya lenne a “kamu palesztinoknak” aki csak egy jó dzsihád kedvéért akarnának letelepedni…?

    • Gavriel 2014. január 6. hétfő - 17:19 #

      http://index.hu/politika/kulfold/research0714/

      Követelés tömegigény nélkül:

      A menekülttáborokban élő palesztinok tizede térne csak vissza izraeli lakhelyére, ha lehetőséget kapna erre. Ennél még azok aránya is magasabb, akik inkább Izrael végső pusztulására várnak. A palesztinok követeléseit aláásó felmérés nyilvánosságra hozatalát törő-zúzó menekültek száz fos csoportja próbálta megakadályozni. Feldühödött palesztinok csoportja támadt rá egy palesztin közvélemény-kutató ramallahi irodájára vasárnap – írja az Indepeédent.

      A száz fős tömeg meg akarta akadályozni, hogy a cég nyilvánosságra hozza legutóbbi felmérése adatait. Inkább kivárnák Izrael megszűnését. A Palesztin Politikai Kutató Központ (PCPSR) kutatási eredményei szerint a menekülttáborokban élő palesztinok alig tíz százaléka térne csak vissza régi, izraeli területen található otthonába, ha ezt engedélyeznék. A megkérdezettek
      54 százaléka a jövőbeni palesztin állam területén telepedne le,
      17 százalék Jordániát vagy Libanont választaná,
      13 százaléknyian inkább kivárnák Izrael megszűnését.

      A felmérést 4500 menekült megkérdezésével végezték, megfelelően súlyozva, így az reprezentatívnak tekinthető. Követelés tömegigény nélkül A kutatási eredmények nagyban aláássák azt a palesztin követelést, mely a visszatérés jogához köti a béketárgyalások menetét. A százfős tömeg épp ezért követelte a felmérés elhallgatását. “Ne babráljanak a jogainkkal” – követelte egy az Independentnek nyilatkozó lázongó. Kalil Sikaki, a PCPSR igazgatója azonban kitart a kutatási eredmények közlése mellett – írja az Independent. A lázongókat Sikaik szerint félretájékoztatták, “fogalmuk sem volt az eredményekről”.

  3. aser 2014. január 6. hétfő - 22:35 #

    A PAH statisztikai hivatala szerint 2010-ben 135 000 Izraelből elmenekült arab él csupán.
    Azok a milliók,akik már külföldön születtek hová akarnak hazatérni?
    Mindenki olyan Állampolgár,ahol megszületett,vagy később Állampolgárságot kapott valamely másik államtól.

    • Gavriel 2014. január 7. kedd - 09:13 #

      Csakhogy nem kaptak állampolgárságot kivéve Jordániát.

      “1948. óta mi követeltük, hogy a menekültek hazatérhessenek… pedig miattunk hagyták el otthonaikat. (…) Miattunk veszítették el tulajdonukat, mi szoktattuk hozzá õket a kolduláshoz, mi fosztottuk meg õket erkölcsi és társadalmi értékeiktõl. Aztán kihasználtuk õket gyilkosságok, gyújtogatások és robantások elkövetéséhez – mindezt politikai célok érdekében.” (Khalid Al-Axm, volt szíriai miniszterelnök – idézi Joan Peters “From Time Immemorial,” 1984.)

  4. izraeli 2014. január 7. kedd - 08:52 #

    Csak nehany rovid eszrevetel a temaval kapcsolatban.
    1 . Sokan nem akarjak megerteni, miert ragaszkodunk annyira
    hozza, hogy a targyalopartnerek es az arab allamok elismerjek-
    Izrael- a zsido nep allama-hazaja.
    Izrael letezik-ez teny- mondjak .
    Itt jon elo egyik legnagyobb adujuk- a zsidosag- vallas-
    es mint ilyen- nem jar neki allam.

    Arrol nem szol a fama, hogy az arabokat -egysegesen- mint
    az “Umma Arabije”t az “arab nemzet”et emlitik.
    Meg egy teny- az arab NEMZETALLAMOK tobbsege{kivetel Egyiptom es Irak}
    a gyarmatosito hatalmak{Anglia,Franciaorszag es masok} kivonulasa
    utan alakult meg.

    2. Nem hallunk a 800.000 – az iszlam orszagaibol kiuzott zsidokrol-
    akiket kiuztek szarmazasi orszagukbol.
    Azt mar nem is merem allitani, hogy itt- lakossagcsere tortent-
    nem is beszelve a hatrahagyott javakrol.
    Ok- nem szamitanak- menekulteknek- az UNO merceje szerint.

    3.Lieberman es masok ragaszkodnanak-egy megegyezesen beluli-
    terulet es lakossag cserehez- mely szerint az eszaki “mesulas”-surun arab lakta
    resze az esetleges Palesztina resze lenne es a “teruletek” {Judea es Szamaria}
    zsido telepulesei Izrael teruleten maradnak.
    A terv legnagyobb ellenzoi- az izraeli arabok.
    Ugy latszik- nagyon “elnyomjak” oket.

    4.A vita-foleg kozottunk-nagyban folyik.
    Miutan a Kneszetben felmerult- a Jordan volgy csatlakoztatasa
    kerdese- minden megallapodason belul- foleg biztonsagi okokbol-
    masnap mar olvashattad Meir Dagan nyilatkozatat- hogy
    ez nem feltetlenul szukseges.
    Azt hiszem, hogy a szolasszabadsag neveben- tobbet artunk-
    mint hasznalunk magunknak.

    • leharisrael 2014. január 7. kedd - 12:21 #

      Igen, Izraeli! Már én is elgondolkoztam azon, hogy demokrácia ide, demokrácia oda, a levitézlett politikusokra szájkosarat kellene tenni. Dagan is azok közé tartozik, akik sértettnek számítanak, Olmertnek is jár a szája, de legfőképpen Peresznek nem kellene politizálnia. Az nem államelnöki feladat.

  5. izraeli 2014. január 7. kedd - 08:58 #

    Itt kuldok nektek egy videot a “palesztin gyokerekrol”
    melyben elismerik honnan jottek.

  6. Jimbo 2014. január 7. kedd - 14:39 #

    Ez igen tanulságos.
    Már nem egyszer elszólták magukat a saját köreikben, pl. “semmi különbség köztük és a libanoni vagy a szíriai arabok között”, stb.

  7. izraeli 2014. január 8. szerda - 14:12 #

    Engedjetek meg, hogy itt kozoljek egy nagyon szereny forditast-
    Natan Alterman| “Arab orszag” cimu versebol.
    Szivesen vennem- ha valaki- nalam tehetsegesebb kolto -leforditana magyarra .
    Ehhez talan olyan egyeniseg kellene- mint Itamar Jaoz Keszt .
    Mindegy, a lenyeget megertitek- remelem,nem vegeztem nagy rombolast
    a forditassal .

    Hunyorognak az eji csillagok
    Es kuldik reszketo fenyuket
    A csendes varosra
    Ahol valaha allt
    Daud- a kiraly tabora.

    Onnan figyelik messzirol
    El-Halil varosat
    Ahol Ibrahim-az Apa sirja all
    Es fiae- kit nemzett- Iszhak

    Onnan vonul fenyuk tovabb-bearanyozvan
    Az El-Ordon folyo vizet
    Melyen Jakub atkelt
    Botjaval vandorolvan

    Tiszta ejszaka
    Finoman,legiesen
    Ahogyan adatott
    Az arab orszag hegyei felett
    Melyeket Musza
    Csak messzirol lathatott.

  8. izraeli 2014. január 8. szerda - 19:17 #

    Nem akartam ennyit foglalkozni az irodalommal,de talaltam
    meg egy Natan Alterman verset- amely szinten annyira aktualis-
    mintha csak ma irta volna.
    A forditas nem tokeletes-de hiszem, hogy visszaadja a vers szellemet.

    Igy szolt a satan.

    Akkor igy szolt a satan
    Ezt az ostromlottat
    Hogyan gyozhetnem le
    Nala a batorsag,
    A fegyver es a bolcsesseg

    es szolt,nem veszem el erejet
    nem teszek ra hamot es zabolat
    mint egykoron

    csak ennyit
    eltompitom az agyat
    mig elfelejti
    SAJAT IGAZAT

    Igy szolt a satan
    es az eg elhalvanyult
    a borzalomtol
    mikor meglatta
    ordogi fondorlatat.

    • leharisrael 2014. január 8. szerda - 19:28 #

      Köszönjük mindkét fordítást! :)
      Érthető, világos!

  9. Setét Száva 2014. január 9. csütörtök - 00:24 #

    “Az USA által közvetített megegyezés ‘csak az első lépés’ Izrael bukása felé: A cél Izrael megsemmisítése – Abbasz Zaki, a Fatah Központi Bizottságának tagja
    Mahmud Abbasz pártjának magas rangú tagja megismétli a szervezet álláspontját: elpusztítani Izraelt ‘lépésenként’ (stációkban, fokozatosan – in stages).”
    (YouTube VIDEO/Palestinian Media Watch)
    http://networkedblogs.com/SCf3F

    Az iszlám nem ismer békét a hitetlenekkel, főleg nem olyan területen, ami már egyszer iszlám uralom alatt volt, mert az automatikusan iszlám földnek számít. Csak tűzszünetet, átmeneti békét ismer, “hudna”-t, amíg a muzulmánok meg nem erősödnek annyira, hogy sikerrel vehessék föl a harcot. A régi tradíció szerint 10 évig tarthat a hudna. A zsidókkal még annyiban speciális a helyzet, hogy az iszlám szerint addig nem jön el az ítéletnap, amíg a muzulmánok meg nem küzdenek a zsidókkal és meg nem ölnek minden zsidót. A zsidók majd a kövek és a fák mögé fogna bújni, de a kövek és a fák meg fognak szólalni. Ó, Allah szolgája (Abdullah), egy zsidó bújik mögöttem, gyere és öld meg. Vallásos kötelességük a zsidók eltüntetése, mert az üdvbeteljesedés útjában állnak. A hitetlenek földjét, ahol nem a sária uralkodik, Dar-el-Harb-nak, a Háború Házának hívják. Ahol az iszlám törvény, a sária uralkodik, a muzulmánok földjét Dar-el-Islam-nak, a Behódolás Házának, vagy mondják még Dar-el.Salam.nak is, a Béke Házának.

    • leharisrael 2014. január 9. csütörtök - 07:59 #

      Kedves Setét! A videó linkjével megelőztél. Köszönöm. :)

    • Jimbo 2014. január 12. vasárnap - 21:01 #

      Akkor félhet Európa is. Hisz az Iberia is iszlám hódoltság alatt volt. Meg Európa jó része (török idők).
      Dore Gold leírta a könyvében milyen álmai vannak az iszlámnáciknak:
      “Rómába Jeruzsálemen keresztül visz az út”
      Erre nem fog sor kerülni. Izrael nem eshet el.
      De köszönjük Ashton asszonynak, hogy ilyenkor nem képes kinyitni a száját.

      • leharisrael 2014. január 13. hétfő - 08:24 #

        Asthon??? Úgy utál minket, mint én a friss, meleg tevesz@rt. :(

        Magyarországról se feledkezz meg!

  10. Eldrad 2014. január 12. vasárnap - 12:43 #

    Lehar,
    .
    – Ari bácsi eltávozott. Írsz egy cikket- ha nem is kimondottan róla, de a köré épült érzelmekről Izraelben, és persze az ellenség reakciójáról? Én örömmel írnék, de egyszerűen nincs ennyi időm.

    • leharisrael 2014. január 12. vasárnap - 13:25 #

      Eldrad! Számomra Sharon annyira ellentmondásos személyiség, hogy nem kívánok vele foglalkozni. :(

  11. Jimbo 2014. január 13. hétfő - 12:40 #

    Lehar, Magyarország is valóban…. sajnos az elsők között esne el.
    Nem lenne nehéz, nincs ütőképes hadsereg. És ne is beszéljünk az itt élő muszlimokról. Nem hiszem, hogy mindegyik a befogadó országot támogatná. Ha lenne, aki támogatná közülük egyáltalán. Vagy egyetértene a nagy szent dzsiháddal, vagy félne…
    Akkor Ashton már csak egy dolgot tehetne: sikíthatna félelmében…
    Ugye, hogy nem feledkeztek el Európáról? Csak Európa nem akar emlékezni rá, hogy “benne van a pixisben”

    • leharisrael 2014. január 13. hétfő - 14:40 #

      Régóta mondom, hogy ha Európa nem akar nagyon pofára esni, figyeljen Izraelre! De ezek annyira utálnak minket, hogy még a saját érdekükben sem képesek objektívan gondolkozni.

      • Jimbo 2014. január 13. hétfő - 17:43 #

        Én amit tudok megteszek itt :)
        Akárhányszor szóba kerül a téma, mindig elmondom az ismerősöknek, azok ismerőseinek, hogy mi a helyzet. Illetve mi volt a helyzet kezdetektől.
        Többek között, hogy nem 1945 óta vannak arrafelé zsidók, de nem is a 19. század vége óta. Az első világháborút követő machináláson át a mai napig mindent amit olvastam, halottam, elmondom. Van, hogy megértő fülekre találok, csodálkoznak, hogy “jé, tényleg?”. Aki pedig ezek után is azt mondja, hogy szegény palesztinoktól elvették, az országukat, annak nem magyarázok tovább. Az vagy teljesen hülye, vagy én vagyok kevés, vagy mindkettő.
        Az európai problémát sem nagyon akarják megérteni. Pedig ott van példának London, Moszkva, és most Volgográd… A bulgáriai esetről ne is beszéljünk.
        Van aki iszlamofóbnak tart. De azt nem tudja megmondani, hogy ha az iszlám az alapvetően békés vallás az ilyen erőszak nem a jellemzője…Magyarázza már el, hogy a prófétájuk óta miért gyilkolásznak örömmel “hitetleneket”, miért van olyan sok szélsőséges imám és milliónyi követője, ha nem ez a jellemző…?
        Európa a saját áltoleranciájának lesz az áldozata.

      • leharisrael 2014. január 13. hétfő - 19:00 #

        Jimbo! Van, amikor érdemes felvilágosítani az embereket, én is tapasztaltam nem egyszer, hogy rácsodálkoztak, hogy jééééé, meg naháááááát! És ha nem is lettek Izrael elkötelezett hívei (ezt nem is várom senkitől) de legalább fenntartással kezdték fogadni a magyar nyelvű tudósításokat. Aztán van egy réteg, amelyiket a tények nem zavarják. Régebben még vitába szálltam velük, ma már csak akkor, ha jó kedvem van és a vergődésükön (ami az érvek fogytával mocskolódásba csap) nevethetek.

  12. izraeli 2014. január 19. vasárnap - 10:38 #

    Mi a velemenyetek Bogi {Moshe} Jaalon hadugyminiszter megjegyzesehez, amit
    a Jediot sietett szelloztetni- Kerryrol a “messiasrol”- es Bogi azon “kivansagarol”
    hogy adjak meg neki a beke Nobel dijat- es szalljon mar le rolunk.
    Az egyetlen {szerintem} jo hir, amit olvastam, hogy Abdalla- Jordania kiralya
    is erdekelve van hogy maradjunk a Jordan volgyben.
    O is tudja, semmilyen modern technologia{ riaszto berendezes melyet
    az amerikaiak ajanlanak nekunk} nem er fel Izrael fizikai jelenletevel.
    Ugy latszik, nincs nagy kedve hogy kozos hatara legyen “Palesztina”val.
    Azt is olvastam, hogy Szilvan Salom Abu-Dabiba latogatott.
    Tudom, hogy az emlitett arab orszagok kozul egyik sem lett cionista-
    de- talan- latva az “arab tavaszt” mely duhong korulottunk-
    eszrevettek a kozos erdekeket a “dzsungelben “allo “villaval”.
    Aki nem el itt nehezen erti meg az egymasnak ellentmondo hireket.
    Pl. az ujabb raketakat deli varosainkra-szemben az elobbi hirekkel.
    Minden nehezsegunk ellenere- lakasproblemak, illegalis bevandorlok
    tuntetese, az aremelkedes elleni tuntetok- nagy meglepetesemre-
    a francia zsidok- jonnek.
    Latom oket- sokan fiatal parok- gyermekekkel.
    Talan-mint nep- a skala ket oldalan vagyunk-
    nagy pesszimizmusbol{vesztesegeink miatt}- tulzott optimizmusba
    csapunk at.
    Mivel nem ismerek nepeket meghatarozo pszichologust-
    neha erthetetlen- de -talan-szerencses..

    • leharisrael 2014. január 19. vasárnap - 16:31 #

      Csak a magam nevében beszélhetek, nekem viszont az a véleményem, hogy Bogi-nak nagyon igaza volt! Az természetes, hogy a jediot megszellőztette, minden más esetben is keresik, hogy lehet gáncsoskodni.
      A Jordán álláspont számomra nem hozott meglepetést, tudni lehetett, hogy mindent inkább akarnak, mint “palesztin” szomszédokat. Azt hiszem, elég nekik a saját – azokkal is van elég bajuk.
      Azt nem tudom, hogy mennyire vagyunk a skála két oldalán, de azt érzem, hogy ha a”nagyokos” megmondóemberek nem lennének, ha Amerika és Európa nem adná a lovat a saját arabjaink alá – már előbbre tartanánk.

      • Robi 2014. január 21. kedd - 21:08 #

        Az utolsó mondatra reagálva, kedves Lehár, 100%-ban igazad van :-( Ezért is érezhetik úgy Abbaszék, hogy ők gyakorolnak kegyet, hogy hajlandók tárgyalni a ‘cionista entitással’, pedig a ‘világtól’ simán megkaphatják a ’67-es határokat’ és Jeruzsálem szivét (mint első lépést távlati céljaik felé)

      • leharisrael 2014. január 22. szerda - 07:44 #

        Jobban örülnék, ha nem lenne igazam…

  13. izraeli 2014. január 22. szerda - 11:18 #

    Szeretnem hinni, hogy vannak barataink is- mint Steven Harper-
    Kanada miniszterelnoke aki hetfon beszedet tartott a Kneszetben.
    Tobbek kozott azon velemenyenek adott kifejezest, hogy a regi antiszemitizmust
    {ahol-talan- nem szalonkepes} az Izrael mindenkori politikaja elleni-
    “biralat” valtotta fel.
    Ahmed Tibi tobbszori beleszolasat Bibi azzal haritotta el- hogy ime-
    az izraeli parlamentben szolasszabadsag van{ellentetben az arab “testverekkel”}.
    Nem veletlen, hogy a “gondolkozo emberek ujsagja”ban- tegnap
    egy ilyen cimu cikk jelent meg : “A kanadai miniszterelnok latogatasa-
    Steven Harper az izraeli elkendozes{הדחקה{szolgalataban”.
    Nem tudtam, hogy sirjak e vagy nevessek.
    A rengeteg biralo – vagy merges- hozzaszolast latva- inkabb- nevettem.

    • leharisrael 2014. január 22. szerda - 12:14 #

      Szia Izraeli!
      Olvastam én is a “gondolkodó emberek újságját” (tetszik ez a meghatározás!), hallottam Ahmed Tibit is, de nálam a biztosítékot a Peresz kinyilatkoztatása verte ki. Azt mondta, hogy fölösleges elvárás a palesztinokkal szemben, hogy elfogadják Izraelt, mint zsidó államot és ez a követelésünk hátráltatja a “béketárgyalásokat”.
      Ennek már a maradék esze is elment és úgy látszik, hogy már készül a pártalapításra. Az utóbbi időben annyi marhaságot mondott, hogy ideje lenne elmeállapotát szakorvossal megvizsgáltatni.

  14. Attila 2014. január 22. szerda - 16:51 #

    Hello!
    milyen a fogadtatása az Avi Shavit könyvnek? Magyarul sajnos csak most jelent meg.

    • leharisrael 2014. január 22. szerda - 18:30 #

      Kedves Attila! Legközelebb, ha olyan kérdésed, közölni valód van, ami nem illeszkedik az éppen futó poszthoz, kérlek, hogy a “BESZÉLJÜK MEG” kategóriában jelezd. Megértésedet köszönöm!

      Ami Shavitot illeti, felőlem azt ír, amit akar. :( De elképzelhető, hogy jár erre valaki, akinek a könyvvel kapcsolatban is van véleménye. Ha mégsem, akkor azért pár napon belül leírom a sajátomat – csak nem akarom megadni az “alaphangot”.

  15. izraeli 2014. január 23. csütörtök - 09:42 #

    Szia,Lehar!
    Ha mar Pereszrol van szo,ugy olvastam,hogy Davosban
    ujabb kituntetest keszulnek adni a “nagy oregnek”.
    Tavol all tolem a kritizalas- hiszen fiatal koraban azert tett egyet es mast az orszagert.
    Nekem{bar csak a sajtobol “ismertem”- szimpatikusabb volt felesege-
    Szonja aki nem koltozott at az elnoki rezidenciaba-mondvan, hogy
    o a kibuci tehenesszel – nem az allamelnokkel hazasodott ossze.
    Ez nem jelenti azt, amit talan- az izraeli valosagot nem ismero olvasok hisznek-
    hogy egyszeru,muveletlen asszonyrol van szo.
    Igaz, hogy az “elso asszonynak” is diplomatanak kell lennie-de kozottuk is
    vannak,akik tobb kart okoznak-mint hasznot.
    Az eljovendo allamelnoki szekre palyazok kozott emlitik Rubi Rivlint,
    Natan Seranszkyt,-es -kapaszkodj meg!!- Rabbi Ovadja lanyat,Adina
    Ben Salomot is. A Sasz partban ez” enyhe zavart “okozott- hiszen
    eddig meg a Kneszetbe sem kuldtek- not.
    Nekem, special-legjobban tetszik Prof.Sechtman- kemiai Nobel dijasunk-
    aki-politikan kivuli-tiszta- palyazo.
    Bar ahogyan a sajto hienait ismerjuk- rola is fognak – a fold alol is-
    valami terhelo anyagot “talalni”.

    • leharisrael 2014. január 23. csütörtök - 19:42 #

      Adjanak neki sok-sok kitüntetést, felőlem meg is tarthatják maguknak. Nem emlékszem, hogy lett volna olyan államelnökük, aki ennyire áthágta volna a tafkidját és ennyire mélyen bele ásta volna magát a politikába. Nekem az az érzésem, hogy még mindig nem tudta megemészteni, hogy soha nem lehetett első ember. Még az államelnökséget sem szerezhette volna meg, ha Rivlin nem lép vissza. Akkor azt ígérte, hogy mindent el fog követni, hogy a következő Rivlin legyen – ebbben kételkedem, pedig nagyon is alkalmasnak találom a feladatra.
      Ovadja lánya – a hét legjobb vicce!
      Szerintem, mivel a Kneszet választ – mindenképpen politikus lesz és ha van igazság, akkor Rivlin. Persze ez a személyes véleményem.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!