Teljes gázzal a zsákutcába

28 jan

Az izraeli-palesztin “béketárgyalások” 2010-ben úgy szakadtak meg, hogy jószerével el sem kezdődtek. A témában eddig írt bejegyzéseim itt olvashatóak. Az állóvízbe tavaly nyáron lépett be ismét az Egyesült Államok és John Kerry külügyminiszter személyében egy kitartó, az ellentétek feloldásán fáradozó összekötő. A jelzett időpont óta tizenegy alkalommal tett hosszabb-rövidebb látogatást a térségben, ahonnan – a szembenálló felek képviselőivel folytatott tanácskozást követően –  távozásakor rendszerint előrelépésről, a “békeegyezmény” rövid időn belüli aláírásáról tájékoztatta a hírközlő szerveket. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a végső megállapodás megkötésére kezdetben kilenc hónapot irányzott elő, amelyet később az  u.n. keretszerződés aláírásának határidejére módosított.

Engedtessék meg nekem néhány gondolat a felújított tárgyalások közvetlen előzményeiről: Izraeli részről az az álláspont alakult ki, hogy bármikor, bárhol hajlandóak vagyunk a tárgyalás folytatására, előzetes követelések nélkül. Még attól az apróságtól is eltekintünk, hogy bár Mahmud Abbasz tizedik éve áll a Palesztin Hatóság élén, mégis illegitim (mandátuma már kétszer is lejárt és új választásokat nem írt ki) tárgyalópartner.

Mindezek ellenére, csak hogy a tárgyalások meginduljanak, Izrael hajlandó volt engedni annak a palesztin kövtelésnek, hogy a tárgyalási időszak alatt 104, gyilkosságért elítélt személyt szabadon enged, négy lépcsőben. (Ebből eddig hármat teljesített!)

Áttérve a jelenlegi helyzetre elmondható, hogy az izraeli-palesztin tárgyalások gőzerővel haladnak előre – a zsákutca felé!

Pillanatnyilag az a helyzet, hogy Izrael és a palesztinok egyetlen dologban értenek egyet. Abban, hogy egyikük sem érti, honnan Kerry optimizmusa az egyezmény közeli aláírását illetően.  Kerry hurráoptimizmusával szemben ugyanis ott áll a nem túl biztató valóság, ugyanis az elmúlt két hónapban a palesztin álláspont finoman szólva is szélsőségessé vált.

Ez ügyben a csúcsot Mahmud Abbasz  január 11-én Ramallah-ban tartott, a köztudatba a  “tagadás szónoklata” elnevezéssel bekerült beszéde jelentette.

Ebben egyértelműen leszögezte, hogy a palesztinok soha nem ismerik el Izarelt, mint a zsidó nép államát, nem lesz semmiféle egyezmény, ha az összes palesztin menekült nem térhet vissza és nem lesz egyezmény Kelet-Jeruzsálem, mint palesztin főváros nélkül.

(Itt feltétlenül meg kell jegyezni, hogy Abbasz tiszta “zsidómentes” palesztin államot kíván létrehozni, de amikor erre Izrael azt a választ adja, hogy: Jó, akkor terület és lakosság cserével rendezzük a kérdést, a válasza nemleges. Ide kívánkozik még, hogy a sokat vitatott ‘67-es határokon belüli Izrael területén egy és negyedmillió arab él, akik nem szándékoznak palesztin fennhatóság alá tartozni.)

Abbasz még egy kérdésben bekeményített és ez a Jordán völgy státusza. Szerinte a Jordán völgye a leendő palesztin állam elidegeníthetetlen része és szó sem lehet az amerikaiak javaslatáról, hogy adják bérbe  Izraelnek.

A résztvevők nagy tetszéssel fogadták Mamud Abbasz Kerry tervével kapcsolatos bejelentését: “Azt mondják, hogy az amerikaiak nyomást fognak gyakorolni rám és én megadom magam. Akár sarokba is szoríthatnak, de  majd meglátjuk, ki adja meg magát az amerikaiaknak. Azt mondják, hogy nem lesz egyezmény, ha nem ismerjük el Izraelt, mint zsidó államot. Hát én egyértelműen kijelentem, hogy nem ismerjük el Izraelt zsidó államként.”

Nem sokkal a beszéd után Abbasz Párizsba utazott az Arab Liga külügyminisztereinek találkozójára, amin John Kerry is részt vett. Célja, hogy a  külügyminisztereket rávegye az amerikai béketerv támogatására. Mielőtt azonban Kerry előterjeszthette volna kérelmét, Abbasz már “megdolgozta” a résztvevőket és nemhogy nem kérte az amerikai terv támogatását, de világossá tette, hogy a palesztinok teljes egészében elvetik azt, mivel izraeli tervet látnak benne, amit Kerry csak magáévá tett.

Mivel Kerry biztosra ment, igencsak meglepődött a hideg fogadtatáson és szembesülnie kellett azzal, hogy az Arab Liga külügyminiszterei egységesek Izrael zsidó államként való elutasításában. A palesztin külügyminiszter Riad el-Malahi, aki szintén részt vett a megbeszéléseken, megerősítette, hogy a tervnek Kerry által beterjesztett változatát nem fogadják el és ezen kívül is még nagyon sok változtatást tartanak szükségesnek.

A résztvevők kinyilvánították negatív véleményüket a kerettervvel és a tárgyalások további menetével kapcsolatban is.  Egyértelművé tették, hogy a palesztin álláspontot támogatják, azt  hogy az egyezmény aláírása után nem maradhatnak izraeli erők a palesztin állam területén (Jordán völgy) és a palesztin főváros Kelet-Jeruzsálem kell, hogy legyen.

Végül is Kerrynek meglepetéssel kellett tapasztalnia, hogy az arab külügyminiszterek sem akarnak egyezményt.

Amikor a tárgyalások újraindításának feltételeként gyilkosok szabadon engedését követelték, a palesztinok vállalták, hogy ezért cserébe nem fordulnak nemzetközi szervezetekhez saját legitimitásuk elősegítése és Izrael delegitimálása céljából. Ezzel szemben Abbasz egyenes utasítására elkezdődtek az ez irányú előkészítő munkák.

Palesztin források szerint Abbaszt és a PFSZ felső vezetését nagyon zavarja, hogy esetleg majd úgy kerülnek a töténelemkönyvekbe, mint akik Netanjahuval, Liebermannal kötöttek békét. Politikailag kényelmesebbnek éreznének egy baloldali kormányt, többek közöt azért is, mert úgy gondolják, hogy több engedmént remélhetnének. (Megjegyzem, hogy a palesztin vezetés nem tekinthető baloldalinak. Egyáltalán, a palesztin társadalomra nem érvényesek az európai politikai kategóriák, miután berendezkedésük alapvetően feudális.)

Aggodalmaikat  az amerikaiakkal is közölték, akik azt a választ adták, hogy nincs értelme arra  várniuk, “ki hal meg előbb”, mert Netanjahu feltehetőleg még évekig miniszterelnök lesz.

Ide kívánkozik az a megjegyzés, hogy ha a palesztinok egy pillanatig is komolyan gondolták volna az Izraellel kötendő megállapodást, akkor már az Olmert nevével fémjelzett kormánnyal szerződést kötöttek volna, ugyanis tőle – nagy valószínűséggel – a jelenlegi követeléseiket maradék nélkül megkapták volna. Legalábbis erre utalnak jelenlegi, kormányellenes megnyilatkozásai.

Izrael szempontjából fontos kérdés az Izrael ellenes palesztin uszítás. Ez már az iskolákban kezdődik, ahol  a hivatalos tankönyvekben Izrael, mint nem létező állam szerepel, a zsidókat csak,  mint  “a majmok és disznók népe”  emlegetik.

A közelmúltban Ramallahban  tartott gyűlést a PFSZ,  ahol Abbasz és a vezetés sok tagja is jelen volt a közönség soraiban. A szónok, Mahmud el-Habas a szent helyek tulajdonának minisztere a következőket mondta:  “Felhívjuk a Szíriába érkező harcosok figyelmét, hogy a dzsihád nem a damaszkuszi el-Jarmuk palesztin menekülttábor ellen van. Az igazi cél világos és egyértelmű – Jeruzsálem! Aki a fiatalokat meghalni küldi Szíriába, jó ha tudja, hogy Jeruzsálem vár! Minden erőfeszítést egész Palesztina felszabadítására kell fordítani!”

az elképzelt palesztin állam – de hol van Izrael?

 

Fentieket óriási tetszésnyilvánítással fogadta a közönség. El-Habasnak egyébként  nem ez az első ilyen beszéde. Néhány hónappal ezelőtt szintén Mahmud Abbasz jelenlétében kijelentette, hogy a béketárgyalásoknak a palesztin érdekeket kell szolgálnia. Úgy kell tenni a zsidókkal, mint Mohamed próféta, aki tíz évre szóló fegyverszünetet kötött, amit két év után megszegett, a zsidó törzseket megtizedelte és elfoglalta Mekkát.

 

2014. január 28.

Képek forrása: Google

 

40 hozzászólás to “Teljes gázzal a zsákutcába”

 1. palm 2014. január 29. szerda - 11:46 #

  Ilyen is van. Vona londoni akcióján is megjelentek ” bocsánatot kérni??? ” anticionista rabbik. Még a BBC is úgy adott hírt felőle, hogy a Jobbik ellen tüntettek, holott nem.

  Mit lehet várni ilyenkor a palesztinoktól.
  Nem egyszerű a világ.

 2. leharisrael 2014. január 29. szerda - 14:55 #

  Hogy ne csak tőlem halljátok ide teszek egy linket. Azt hiszem, az itt olvasóknak nem okoz gondot az angol nyelv.
  http://www.jerusalemonline.com/news/middle-east/israel-and-the-middle-east/interview-with-jordanian-palestinian-opposition-leader-kerrys-peace-plan-is-unrealistic-3338

 3. Eldrad 2014. január 29. szerda - 23:58 #

  “..az elmúlt két hónapban a palesztin álláspont finoman szólva is szélsőségessé vált…”
  .
  – Dehogy vált, mindig is az volt. Ugyanezeket a baromállatságokat böfögték fel már 50 évvel ezelőtt is, és már akkor is állami propaganda volt majdnem minden iszlám államalakulatban. A legelképesztőbb, őrült marhaságokat ordítják már évtizedek óta, semmi nem váltott.
  .
  Ami egyébként – paradox módon – jó hír. Miért is?
  .
  Mert arab- iszlamista népvezér nem tud akkora őrültséget ordítani, hogy azt a tömeg- de az ordibáló féleszű maga is – el ne higgye. Hagymázas víziókat, valamiféle alternatív valóságot képezlek el, és AZT élik meg valóságként. Ezzel remekül elszórakoztatják magukat, de semmit nem ér a dolog, mivel ez nem viszi őket előre semmiben. És éppen ez a jó, mert így a büdös életben nem lesznek képesek senkit, semmit elfoglalni, kiirtani, stb (legfeljebb magukat irtják), ebből nem lesz fejlődés, ebből nekik nem lesz semmi.
  .
  Miközben a civilizált világ ezerrel elhúzott már mellettük. És nem csak Izrael, vagy a keresztény alapú országok, de pl. a szerintük szintén kirtandó, ősellenség hinduk, buddhisták is.
  .
  Ezek meg ordítják tovább elmebeteg hülyeségeiket, és mennek visszafelé a fejlődésben; lassan már visszamásznak a fára is. Így pedig senkit nem tudnak kiirtani, és ebből így se palesztin állam, se világméretű iszlám kalifátus, sem elpusztított USA, sem kiirtott hinduk nem lesznek.

  • leharisrael 2014. január 30. csütörtök - 08:00 #

   Túl azon, hogy nincs köztünk vita, egyet szeretnék megfejteni. Nevezetesen, hogy mi motiválja Európát és az USA-t ennek a tömény blöffnek a befogadására és támogatásárfa?
   Jó, ennek egyik oka a antiszemitizmus, de ha az USA-t nézzük, egyszerűen nem lehet, (és mégis van) hogy egy államférfi ennyire a személyes ellenszenv alapján politizáljon. :(

 4. Eldrad 2014. január 30. csütörtök - 00:20 #

  És ami kimaradt:
  .
  “Palesztin” állam esélye – tegyen bárki bármit – nulla. Mivel hogy,
  .
  1, nem létezik egységes “palesztin” vezetés, döntéshozás
  .
  2, Semmiféle reális államalapító palesztin terv nincs, nem is volt,
  .
  3, a különféle palesztin népvezérek egymástól függetlenül agyalják ki és teszik közzé újabb vízióikat a “palesztin államról”. Ugyanaz az idióta is képes teljesen mást rikácsolni két különböző hallgatóságnak is, hát még ha az összeset nézzük.
  .
  Működőképes államigazgatásuk, jogrendszerük, gazdaságuk nincs, belátható időn belül nem is lesz.
  .
  Palesztin állam… hagyjuk már.

 5. Eldrad 2014. január 30. csütörtök - 10:56 #

  “…mi motiválja Európát és az USA-t ennek a tömény blöffnek a befogadására és támogatására…”
  .
  – Nem olyan bonyolult ez, elmondom.
  .
  Nincs itt semmiféle antiszemitizmus, sem államiszinten, sem a többségi társadalom részéről. Hanem az van, hogy ezek az euro- atlanti népek ugyebár, civilizáltak, és hisznek a civilizált párbeszéd, észérvek eredményességében. Legyen bárki, akihez beszélnek.
  .
  Namost, ezt az elvet követik az iszlamista kannibálokkal szemben is. Próbálnak egy ősember alatti szinten lévő bandával civilizált módon tárgyalni, ami ugyan lehetetlen, de a civilizált ember ezt nem akarja sem elhinni, sem megérteni. John Keegan kitűnő könyvében, az Iraki Háború- ban ezt a magatartást “Olimpianizmusnak” nevezte.
  .
  Nézd csak; az EU, az USA ugyanúgy nem érti meg, hogy vadállatokkal nem lehet civilizált (meg semmilyen) párbeszédet folytatni, AHOGY IZRAEL SEM ÉRTI MEG. Másképpen nem próbálkozna újabb és újabb ajánlatokkal, békítéssel, tömeggyilkosok elengedésével, meg hasonló marhaságokkal (tudjuk, mi az eredménye az ilyesminek, kivétel nélkül; az egyiptomi és a jordán “béke” pedig kizárólag kamubéke).
  Hanem nekimenne az összes, területére rakétázó, gyilkosokat beküldő, kiirtással őket rikácsolva fenyegető (és ezen képesség eléréséért mindent megtevő) őrjöngő szemétládáknak. Nekik menne, lesachtolná mindet, de úgy, hogy onnantól az érintettek vagy 100 évig ne tudjanak a kőkorszkaból visszatalálni (ahová vissza lettek bombázva) a középkor technikai szintjére sem, aztán onnantól béke lenne, az biztos. Nem teljesen az a fajta béke, amiről az olimpiánusok álmodoznak, de béke lenne.
  .
  Nem tudom, mi kell még hozzá, hogy a civilizált népek felfogják; iszlamsita kannibállal nincs tárgyalás, nincs béke, nincs értelmes párbeszéd. Egy világméretű keresztény- hindu- judaista- buddhista összefogás kellene ellenük, hogy meglegyen a közös politikai akarat is (mert a katonai képesség mindehhez bőven megvan még egyedül Izraelnek is). Nekimenni az iszlamista kannibálnak, bárhol a világon, oda tenni őket, ahová valóak, és ez lenne az egyedüli tárgyalás.
  .
  Nincs másik lehetőség.

 6. Walla! 2014. január 30. csütörtök - 12:21 #

  “Palesztina” , illetve a magát szuverén államnak tekintő “Palesztin” Autonómiahatóság olyasféle nagyhatalmak által támogatott bábállam mint Koszovó, vagy az “Észak Ciprusi Török Köztársaság”; a különbség annyi, hogy a legitim jugoszláv és ciprusi államokat katonai agresszióval kellett meghátrálásra kényszeríteni, Izraelnél a diplomáciai nyomás is bevált; bár most már remélhetőleg több engedményre nem tudják kényszeríteni. Egyébként az oszdd meg és uralkodj elvét remekül alkalmazzák a nagyhatalmak a Közel-Keleten már a brit mandátum óta, mint az egykoron szintén a britek által megszállt Cipruson is. Szerintem Izraelnek, Ciprusról kellene példát vennie; egy fityiszt mutatnia a pojáca Kerrynek, az USA támogatás helyett egy el nem kötelezettebb külpolitikai irányváltás mellett ugyanúgy el nem ismerni semmiféle “palesztin” államot, ahogyan a ciprusiak sem ismernek el semmiféle ciprusi török államot ( vagy a szerbek koszovói albán államot ). Az valóban igaz, hogy az arab-iszlám társadalmak ( Orbánisztánhoz hasonlóan ) egy primitív félfeudális szinten vannak átlagban ( bár szerintem ha a Hizbollah nem volna Libanonban, akkor kellemesebb hely volna, és talán a maghrebi országok – legalább is Tunézia és Marokkó – is valamivel fejlettebbek a közel-keleti átlagnál ); de ha ezt egyszer meghaladnák és Izraelt is elismerve felhagynának ehhez a magyar trianonozáshoz hasonló palesztinázással ( meg a gyilkos felekezeti villongásokkal, elmozdulva a szekularizmus felé ) ; az egy rémálom lenne a nagyhatalmak ( akár USA/EU akár Moszkva/Peking ) számára mert akkor egyszerűen kiszorulnának a Közel-Keletről. Ugyanis befolyásuk alapjában véve a térség országainak gyilkos konfliktusain és gazdasági-társadalmi elmaradottságán ( az utóbbiban kivéve Izrael ) alapszik.

 7. Walla! 2014. január 30. csütörtök - 12:34 #

  Eldrad:
  Szerintem a nyugati nagy-politika nem ennyire naiv, sokkal cinikusabb. Az iszlámista kannibálokkal nem civilizált tárgyalást akarnak hanem támadó “vérebekként” felhasználni a fanatikus “dzsihádistákat” ( Afganisztán a nyolcvanas évektől, Jugoszlávia kilencvenes évek… ). Ez alapjában a hidegháború óta meglevő szaúdi-amerikai kapcsolatból következik és a különféle térségbeli ellentétek cinikus kihasználása a célja. Azt is mondhatnám József Attila után szabadon, hogy tőke és ( ez estben iszlám ) fasizmus jegyesek…

 8. Eldrad 2014. január 30. csütörtök - 13:22 #

  Nocsak!
  .
  Az ennyire nyílt fenyegetés eddig teljesen ismeretlen volt Izrael részéről. Csak nem kezdenek felébredni (65 év állami lét után), és felismerni, hogy sem az “olimpiánusokkal”, sem az ultraliberálisokkal, sem az úgynevezett “világ közvéleményével”, sem pedig az iszlámnácikkal nem lehet szót érteni, így inkább jobb, ha nyíltan beszélnek?
  .
  Nem baj, jól teszik. Ami pedig a “béketárgyalásokat” illeti, Izrael képviselete azokra szerintem már sok éve csak azért jár el, hogy bemutassa, a palesztin nácikkal egyszerűen lehetetlen egyről kettőre jutni – ennek okairól fentebb írtam, miért.
  .
  Egyébként a faszbollah szerintem megint háborúzni akar, tippem, hogy miért, a következő:
  .
  – Utóbbi hetekben, hónapokban szokatlanul sok és eredményes merénylet volt faszbollah- célpontok ellen, melyeket rivális bandák, és/ vagy szíriai “felkelők” követtek el, megtorlásul az asszadi rezsim támogatása miatt. Namost, a faszbollahnak feltétlen szüksége van ilyenkor egy tekintélyhelyreállító háborúra, plusz egy újabb háború esetén még keményebben lerabolhatja Libanont, azaz, saját országát.
  .
  Így alighanem támadó jellegű átcsoportosításokat hajtanak végre Libanon- szerte – Izrael megtámadásra. Más kérdés, hogy ezúttal akkora verést fognak kapni, hogy abba alighanem belepusztulnak. Ezúttal a CAHAL nem fog félmunkát végezni, még ha a nyolcvankettesnél is nagyobb rombolást kell végeznie, akkor sem.
  .
  Na de ez az eredménye, ha valaki (itt a faszbollah) kimondottan a saját civil veszteségei MAXIMALZÁSÁRA törekszik, és olyanokba köt bele, akik nagyságrendekkel erősebbek nála. Következik a III. libanoni háború?

  • leharisrael 2014. január 30. csütörtök - 20:40 #

   Eldrad!
   Az a fene nagy helyzet, hogy amíg mi politikai “amatőrök” nyugodtan kimondhatjuk a gondolatainkat, addig a hivatásosakat sokszor (mindig) köti a diplomácia. Azt hiszem, hogy sok minden – bizonyára olyasmi is, amiről egyikünknek sincs tudomása – játszhatott közre, hogy ezt a figyelmeztetést megtették.
   A személyes véleményem az, – és ez nem újkeletű – hogy ha nem csinálunk semmit, akkor is mi vagyunk a hibásak… hát akkor tegyünk is valamit, a sok szájhőssel szemben.
   A tipped, pedig tökéletes!

 9. Eldrad 2014. január 30. csütörtök - 13:29 #

  Walla:
  .
  – Semmi okom feltételezni, hogy az euro- atlanti világ ártani akarna Izraelnek. Arról van szó, meggyőződésem szerint, amit John Keegan is jól leír. Az nem naívság, nem rosszindulat, hanem valami teljesen más. Olvasd el azt a könyvet, kiváló, és magyarul is könnyen hozzáférhető.
  .
  A balkáni helyzet eldurvulásáért is ez a jelenség a felelős. Lesz ebből az “olimpianizmusból” ébredés, de kérdés, mikor, és mekkora károkat okoz addig.
  .
  Afganisztánt a 80′- as években pedig igen, jól elb…szták. Ott hagyni kellett volna a CCCP- t szabadon rendet tenni, bár utólag okosabbak vagyunk… és ne feledd, az afg. beavatkozás akkoriban még mindig a feltartóztatás politikáját képezte – és fg. ban sikerült a legrosszabbat választani. Előfordul ez.

 10. Walla! 2014. január 30. csütörtök - 21:47 #

  Újra olvasva ezt a teoretikus ” világméretű, keresztény, hindu, judaista, buddhista ” összefogást nem teljesen világos, hogy kifejezetten politikai értelemben az iszlám fundamentalizmus vagy úgy an blokk az egész Szenegáltól, Indonéziáig; a volt-szovjet Közép-Ázsiától a Comore-szigetekig terjedő arab-iszlám több mint 1 milliárdos ( akkor persze nem véletlen hogy ilyen széleskörű összefogás kell ) lélekszámú etnikai, felekezeti tömb ellen kellene megsemmisítő háborút folytatni ( “kőkorszakba visszaküldeni”; ez tömeggyilkosság, azaz tömegpusztító fegyverek nélkül nem tudom hogy működik ) amely ráadásul egyedüli “megoldás” lenne… Arról nem is beszélve hogy az úgynevezett “Nyugatot” a szekuláris berendezkedés különbözteti meg a kevésbé fejlett országoktól tehát mondjuk USA/EU/Ausztrália stb nem “keresztény”, de talán 1945 óta hivatalosan Japánban, vagy Dél-Koreában sem államvallás a buddhizmus vagy sintoizmus ( vannak jelentős keresztény kisebbségek a Távol-Keleten is ). No persze Izrael Állam annyiban bonyolultabb ügy, hogy a zsidóságnak egyszerre érvényes a népi és felekezeti definíciója, tehát lehet magasröptű vitát folytatni hogy akkor most etnikai vagy felekezeti ( vagy mindkettő, de akkor viszont szekuláris vagy nem…? ) értelemben zsidó állam, amelyet még tovább bonyolít a zsidó vallás merevebb orthodox és pluralistább értelmezései között feszülő ellentét, de nem akarom mellékvágányra vinni a mondandómat… A fő kérdés, hogy “a” kersztény-zsidó-hindu-buddhista” ( bár nem tudom a buddhisták menyire lelkesednek a saját hitük szerinti megvilágosudásuk szempontjából érdektelen világias, materialista acsarkodásokért… ) világ kollektíve áll szemben az egész milliárdos lélekszámú “iszlám” világgal ( ott sem lenne lehetetlen a szekularizmus, nem törvényszerű hogy egyszer nem tudnák meghaladni a mostani szintjüket ahogyan ezt Európa is tette pár évszázada; és több kevesebb sikerrel kísérletek is voltak rá némely közel-keleti országban ), vagy pedig kizárólag politikailag a modernebb szekuláris, pluralista, demokratikus vagy az archaikus, feudális, klerikális, fasisztoid, totalitárius társadalmi koncepciók …? Mert szerintem ezek az angolszász ( főleg amerikai, Magyarorsz-on leginkább a Hitgyüliről ismert… ) “reborn christian”, neokonzervatív ( a zsidózást leszámítva szerintem a magyar szélsőjobbhoz is hasonlítható ) stb. agyrémek inkább az előbbihez állnak közelebb és nem az iszlám fundamentalizmust fogják legyőzni hanem a nyugati országok szekuláris berendezkedését, pluralizmusát, szabadságjogait erodálnák; tehát szerintem nem igazán járulnak hozzá egy humánusabb világhoz… Persze lehet hogy nem is ez a cél, az emberiesség meg csak egy ” mocskos baloldali ” vesszőparipa…?

  Mielőtt esetleg megkapnám a pro-palesztin ( nem támogatok semmiféle “palesztin” államot; fentebb leírtam, és ahogyan értettem a fentebbi eszmefuttatást, nem csak az izraeli-arab konfliktusról szólt ) , pro-iszlámista, szélsőbalos ( sőt talán náci ) rágalmakat, érdemes lenne megjegyezni hogy ezt az egész iszlámista szart a Nyugat kezdte a hidegháborúban felkarolni ( sőt már az első világháború után a britek kliense volt a legtöbb közel-keleti ultrareakciós, feudális, klerikális vezető; persze Hitlerrel is próbáltak némelyek összeállni ). Ami nem jelenti hogy önmagától nem létezne a probléma; de talán az odaömlő petro-dollárok ( manapság eurók is…? ) inkább csak “olaj a tűzre “… No persze lehet a közel-keleti olaj ( meg fegyver ) bizniszben érdekelt, republikánusokra szavazó ultrakeresztényekkel vagy éppen Or(k)bán-kollaboráns, ál-filoszemita, hitgyülisekkel a “civilizációk összecsapása” meg “keresztesháború” ( nem hasonlít ez ahhoz hogy dzsihádra fel…? ) féle vesszőparipákon lovagolni, de kicsit önellentmondásos…

 11. Walla! 2014. január 30. csütörtök - 22:09 #

  Félreértés; nem az egész euro-atlanti világ akar ártani; hanem egyszerűen Izrael érdekei néha keresztezik a nagyhatalmi ( akár nyugati akár keleti ) érdekeket ( a fent tárgyalt Kerry-féle nyomásgyakorlás is mutatja, de ez volt a két Bush, Clinton, Carter stb- idején is ); a vallási-etnikai ellentétek felszítása mögött ( általában véve nemcsak a Közel-Keleten ) nagyon is materiális érdekek állnak szerintem. És hogyan lehet az iszlámizmus ellen küzdeni, ha közben politikai, gazdasági érdekeltség ( ennek semmi köze szerintem ahhoz mit gondol John Keagan vagy más politológus ) van a mögötte álló erők viszonyában…? Egyszerre üzletleni a legretrográdabb közel-keleti szereplőkkel, aztán meg csodálkozni az iszlám fundamentalizmus megerősödése miatt… ?

 12. Walla! 2014. január 30. csütörtök - 22:20 #

  A Hizbollah is a szunni-síta acsarkodás, közvetve meg az USA/EU , Moszkva/Peking vetélkedés janicsárkatonája, Izrael meg a kettő kereszttüzében van. A síta fundamentalisták közvetlen veszélyt jelentenek, a nyugat-barát szunniták meg inkább a nyugati nyomásgyakorlás ösztönzésével tudnak ártani.

 13. Walla! 2014. január 30. csütörtök - 22:27 #

  Az meg csak hab a tortán hogy újabban az USA/EU az iráni rezsimet is körüludvarolja.

 14. Eldrad 2014. január 31. péntek - 17:24 #

  Walla:
  .
  “…Újra olvasva ezt a teoretikus ” világméretű, keresztény, hindu, judaista, buddhista ” összefogást nem teljesen világos, hogy kifejezetten politikai értelemben az iszlám fundamentalizmus…”
  .
  – Az iszlám fundamentalizmus. És mindenki, aki ezt támogatja közvetlenül, vagy közvetetten.
  .
  Tömeggyilkos háború lenne? Nem feltétlenül, bár a halottak száma- részükről – nagy lenne, az biztos. Sajnálom, de ahol a civil lakosságot menetrendszerűen használják élő pajzsnak, ott ez történik. Nagy járulékos veszteség.
  .
  A kőkorszakba pedig azokat kellene visszabombázni, akikkel végképp nem lehet bírni; akik más népeket akarnak többnyire ideológiai alapon kiirtani, és minden erejükkel gyúrnak arra, hogy ez a képességük meg is legyen. Nem csak az izraeli- arab / iszlámnáci ellentétről van itt szó, hanem hogy az iszlamisták mit művelnek világszerte; Thaiföldön, Indiában, de főleg egymással, a különféle arab- iszlám diktatúrákban.
  .
  Keresztény- hindu- stb. összefogás:
  .
  – Ezt akkor félreérthetted, mert itt nem vallási alapon gondoltam ezt az összefogást, hanem az ebben esetleg résztvevő országok kulturális gyökereit írtam le, az meg vallási. Keresztény, buddhista, judaista, hindu gyökerű országok, OK, így valóban helyesebb és érthetőbb.
  .
  Nézd, ez egy hatalmas témakör, mármint, az iszlámnácizmus, iszlamiszmus. Egyszerűen képtelenség ezt most itt röviden végig venni, évek kellenek hozzá, hogy valaki – folyamatos, szakszerű tanulással – elsajátítsa az alapokat. Annyit azonban tudok már, hogy ami kevesebb, mint “Pershing tábornok módszere”, annál kevesebből az iszlamista egyszerűen nem ért. Nézz utána, mi ez.
  .
  És ez tény.
  .
  “…Az meg csak hab a tortán hogy újabban az USA/EU az iráni rezsimet is körüludvarolja…”
  .
  – Áh, nem udvarolnak ezek nekik, hanem az van, amit fentebb írtam; ezek az “olimpiánusok” tényleg azt hiszik, hogy az elmebeteg, fundamentalista vallási holdkórosokkal lehet civilizált módon tárgyalni.
  A történelem ismétli, magát, pontosan az történik, ami 1938- ban a müncheni konferencián történt. Mondjuk, irán nem tudna senki ellen olyan háborút viselni, mint hitler és szövetségesei, de most az elvről beszélek, az meg ugyanaz; egy őrültet és fanatizált népét próbálják egyezményekkel, szép szóval meggyőzni.
  .
  Akkor is lehetetlen volt, most is az, és az is lesz mindig.
  .
  “..ezt az egész iszlámista szart a Nyugat kezdte a hidegháborúban felkarolni…”
  .
  – Igaz (sajnos), és itt midig megjegyzem, hogy ez volt az USA “feltartóztatási politikájának” legnagyobb melléfogása. Nincs rá mentség, sem utólagos magyarázkodás. Ott az oroszokat hagyni kellett volna elbánni az afgán iszlámnácikkal.
  .
  Azt viszont megjegyzem, hogy az iszlámnácizmus nem akkor kezdődött, hanem 1929- ben, A Muslim Brotherhood megalapításával- hivatalosan, mert nem hivatalosan 1920- ban (ekkor jutott hatalomra Hadj amin al husseini, mint palesztinai fűmufti, őt meg tudod ki, és miket művelt – ha nem, tessék utánanézni).
  .
  Köszi a figyelmet,
  .
  E.

 15. Walla! 2014. február 2. vasárnap - 13:04 #

  Az világos, hogy a sötét, középkorban ragadt iszlámistákkal nincs miről tárgyalni, tehát csak a légicsapások meg az elitkommandók maradnak velük szemben akár Izraelről, Libanonról, Szomáliáról, Közép-Afrikáról, Irakról vagy Afganisztánról van szó. Az olyan helyzetekben mint Szíria is valamiféle korlátozott légicsapások, és repüléstilalmi övezet felállítását kellene alkalmazni; viszont a irakihoz hasonló megszállásnak szerintem nem volna sok haszna ( csak a tekintélyes szír WMD arzenált kellene valahogy kivonni a képletből ).

  Ezek mellett szerintem igencsak problematikus a nyugati országoknak a szaúdi és a Perzsa-öböl menti kiskirályságok szénhidrogén készleteitől való függősége. Az összes katonai akció csak akkor érne el tartós eredményt, ha ennek a függőségnek a csökkentésére komolyabb lépések történnének. Szerintem paradox módon pont ezeknek a feudális, klerikális, reakciós kisállamoknak a hirtelen mindenféle erőfeszítés nélkül ölébe pottyant vagyona okozza azt, hogy társadalmilag, kulturálisan megrekednek a fejlődésben; hiszen semmi nem ösztönzi őket újításra ( többnyire pont azok az országok – például a maghrebi országok vagy Libanon – szekulárisabbak és kevésbé feudálisak amelyeknek nincs nagy olajvagyona; egyébként a nagyobb részt szekuláris beállítottságú Iránban az ayatollahok kerikálfasiszta rezsimjének bukása lenne a legnagyobb nyereség ). Az emíreknek, sejkeknek a rongyrázás mellett viszont bőségesen futja a “dzsihádisták” támogatására… És sajnos alapjába véve a nagyhatalmaknak ( akár keletiek, akár nyugatiak ) ez így tökéletesen megfelel; a mostanitól jelentősen eltérő felállásra szerintem majd csak akkor lehet számítani ha fogytán lesz a kőolaj…

  Mindenesetre, köszi a részletes válaszokat.

 16. Eldrad 2014. február 2. vasárnap - 15:59 #

  “.. Az olyan helyzetekben mint Szíria is valamiféle korlátozott légicsapások, és repüléstilalmi övezet felállítását kellene alkalmazni; viszont a irakihoz hasonló megszállásnak szerintem nem volna sok haszna ( csak a tekintélyes szír WMD arzenált kellene valahogy kivonni a képletből )…”
  .
  1, Na, ez már így van, ezért nem akarja senki megszállni Szíriát. Hogy mit kellett volna tenni, még az “arab tavasznak” nevezett elmebaj kitörése előtt, arról már írtam egy másik bejegyzésben, talán az USA- Egyiptom- mézeshetekben, vagy az előtt egyel. De ez a vonat már elment, mivel senki nem tett semmit az “arab tavasz” (WTF???) megfékezésére – leszámítva az arab olajdiktatúrákat, akik a legkisebb hőzöngéseket is azonnal (és helyesen) eltaposták.
  .
  Az elszigetelés jó ötlet, kár, hogy Izraelen kívül ez még senkinek nem jutott eszébe (az izraeli vezérkar pár napja álított össze egy, kizárólag a Golan- határ védelmét feladatul kapó vegyeshadosztályt (ha jól emlékszek, hadosztály szintű erő).
  .
  2, Szír WMD: erről is írtam korábban, hogy – szerintem – mi volna az egyetlen járható út a szír WMD- vel. Nem tudom hol írtam, ezért röviden: kis létszámban, önállóan tevékenykedő elitkommandók beküldése, “keresd és pusztítsd jellegű feladattal”. Ez persze tartalmazza a helyszíni hírszerzést, célpontmegjelölést is, stb, na mindegy, lényeg; alapos felderítési adatok alapján megöletni velük mindenkit, akinél ilyesmi van. Legyen az szír reguláris katona, fegyveres helyi huligánbanda, faszbollah- összekötő, iráni beszivárgó, akárki, tök mindegy.
  .
  “…igencsak problematikus a nyugati országoknak a szaúdi és a Perzsa-öböl menti kiskirályságok szénhidrogén készleteitől való függősége…”
  .
  – Az, éppen ezért gyúrnak a fejlett ipari hatalmak alternatív energiaforrások kiaknázására, lehetőségtől függően, és ezért egyre takarékosabbak az energiafogyasztó eszközök is.
  .
  “..Iránban az ayatollahok kerikálfasiszta rezsimjének bukása lenne a legnagyobb nyereség…”
  .
  – Az iráni iszlámnáci banda kiiktatása mindenképpen jól jönne, más kérdés, hogy senki nincs, aki a helyükbe léphetne. Semmiféle egyéb, magát – külföldi segítséggel, vagy anélkül – megszervezni képes államhatalomképző erő nincs Iránban. Persze, attól még agyon kellene vágni az ajatollah- bandát.
  .
  Bár, ha így folytatják, Izrael belátható időn belül megteszi ezt a világ helyett. És tényleg készülhet valami, mert ha Szaudia már átadta a légterét Izraelnek egy, Irán felé induló légitámadásnak (és átadta pár hete), akkor tényleg nagy lehet a baj.

 17. Eldrad 2014. február 2. vasárnap - 20:03 #

  Lehar:
  .
  – Nézd csak ezt, itt tényleg készül valami. Újabb, teljesen szokatlan lépés egy izraeli top- diplomatától, és teljesen szokatlanul nyílt, egyértelmű közlése:
  .
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4483909,00.html
  .
  ???

  • leharisrael 2014. február 2. vasárnap - 20:43 #

   Eldrad!

   Nem ígérem, hogy még ma este válaszolni tudok, sőt azt sem, hogy érdemben. Minden esetre megyek és más forrásból is megpróbálok tájékozódni.
   Kerry-nek az Izrael elleni szankciókkal kapcsolatos kinyilatkoztatása kissé felkavarta az amúgy sem álló vizet, nem tudom, hogy Jaalon bejelentését ez mennyire befolyásolta.
   Egyben biztos vagyok, hogy békét nem lehet kierőszakolni és ha nem lehet dűlőre jutni a “palesztinokkal, azért Izrael tarsolyában vannak még megoldási lehetőségek.

 18. Eldrad 2014. február 3. hétfő - 00:07 #

  “..és ha nem lehet dűlőre jutni a “palesztinokkal, azért Izrael tarsolyában vannak még megoldási lehetőségek…”
  .
  – Márpedig nem lehet, sokszor leírtuk többen is, részletesen, miért.
  .
  Megoldások? A biztonsági fal/ kerítés bevált, akkor pedig itt az ideje a bővítésének. És persze a folyamatos katonai- rendőri járőrözés.
  .
  John Kerry meg nem gondolom, hogy szankciókat eszközölne ki Izrael ellen. Ennyire hülye ő sem lehet, de főleg a törvényhozás nem, ahol azért többnyire vágják, mi a helyzet. Nem szavaznának meg egy ilyen dolgot, ezer és egy oka van, miért. Az egyik legfontosabb gazdasági- katonai kliensországuk, műszaki együttműködés, titkosszolgálati adatok megosztása (OK, az egymás titkos megfigyelése ebbe bőven belefér, az európai műhisztivel ellentétben), a legerősebb antiterror- együttműködés, stb.
  .
  Majd pont egy ilyen szövetségest dobnának el, főleg egy tökéletesen életképtelen, ultra- korrupt, csakis mesterségesen fenntartható, önpusztító terror- entitás miatt (a “palesztin államról” van szó). Ne vicceljünk már.
  .
  Mintha egy aranyhegyet cserélnének el egy lapát sz..rra.
  .
  Szerintem a Yaalon- féle bemondásoknak semmi köze ehhez, hanem az van, amit gyanítok, hogy valami ott nagyon készül. De ezt érthető okokból nem hozzák a “nemzetközi közvélemény” tudomására. Úgyis hiába tennék.
  .
  Ha viszont kitör ott valami nagyobb csihipuhi, abból ezúttal irán is megkapja a magáét. Szíriai belháború, ellenőrizhetetlen mennyiségű gyilkos terrorista beözönlése a térségbe, a faszbollah szerepe és belháborús gyengülése, újabb és újabb, szíriai területen – valószínűleg Izrael által – szétbombázott iráni fegyverszállítmányok (Libanonba, a faszbollahnak), és még egy csomó minden.
  .
  Közben az iráni főiszlámnácik nemzetközi fórumokon bájolognak, húzzák az időt, de nem baj, majd úgy járnak ezzel, mit öreg Szaddam. Csak ezúttal nem amerikai/ brit beavatkozás lesz, hanem izraeli (és alighanem szaudi is).

  • leharisrael 2014. február 3. hétfő - 20:29 #

   Eldrad! bocsánat a késlekedésért, de nagyon elfoglalt voltam. :(

   Nos, a dűlőre jutás témája azt hiszem kimerítve.
   ..
   Megoldások? Ez többféle lehet és nem a nagyon pénzigényes kerítés építés. Aminek a sok előnye mellett azért hátránya is van. Részben, hogy ronda és nekünk is látni kell, részben, hogy a folyamatos rongálások miatt állandóan javítani kell. Viszont, ha sokat ugrálnak, annektálni is lehet a területet. L. Golán!
   ..
   Ma valaki azt mondta, hogy Kerry nem antiszemita, nem elhivatott, egyszerűen: Buta. A szankcionálást pedig elég volt megemlítenie, Asthon asszony azonnal kapott rajta. Mondjuk, ha tényleg sor kerülne rá, megéreznénk, de nem rokkannánk bele. Itt van Kína, tárt karokkal várja a különböző technológiánkat és biztosítja a legyártását. A gázra is egy tételben vevők lennének… szóval végső soron, hosszú távon Európa sínylené meg. (Ide kívánkozik, mert kikivánkozik belőlem, hogy azok a frissen alijázott magyarok, akikről már a beduinok kapcsán is beszéltünk, nem tartják rossz dolognak a szankciók bevezetését és egyértelműen Kerrynek szurkolnak.)
   ..
   A legjobb szövetségesét és főleg közel-keleti hídfőállását Amerika nem fogja feladni, de Obama már eddig is okozott pár meglepetést.
   ..
   Yaalon is rájött már, hogy dobni kell valami koncot az újságíróknak, inkább ezen rágódjanak, mint saját kútfőből, vagy a huszadrangú “jólértesült” munkatárstól szerezzék be a “tuti” információkat. Ami igaz, fel kell készülnünk arra, hogy amennyiben a Hezbollah izmoskodik, a déli rész sem marad tétlen és akkor még ott vannak a szírek is… Na ez is a lehetséges megoldások egyike!
   ..
   Irán időt húz, maszatol és közben egyre közelebb kerül az atombombához. Na igen, ott van Szaddam példának, de ugye náluk az emberélet nem számít.

 19. Eldrad 2014. február 3. hétfő - 14:46 #

  Na, asszem, ennyit a “béketervről” meg a “palesztin államról”:
  .
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4484036,00.html
  .
  Ez bukás. Prepare for battle.

  • leharisrael 2014. február 3. hétfő - 20:30 #

   Azt hiszem ez az a pillanat, amikor pontot tehetünk az ügy végére. Az eddigi, tárgyalásokra fordított idő is elvesztegetett volt, de az igazat megvallva, ezt tudtuk előre.

 20. Eldrad 2014. február 4. kedd - 14:40 #

  “.. Obama már eddig is okozott pár meglepetést..”
  .
  – De a Szenátus nem, és pont ezért jó az amerikai államgépezet, mert többszörös fékek és kontrollok vannak beleépítve. Melyeket egyenként sem lehet lebontani sehogy sem.
  .
  Ha pl. az elnök meghülyül (nem orvosi értelemben), akkor a Szenátus úgyis vétóz, nem szavaz meg valamit, stb.
  .
  Így aztán ki van csukva, hogy Obama csak úgy megszavaztasson valamilyen Izrael- ellenes, és/ vagy bármilyen egyéb értelmetlen, ostoba intézkedést. Amit – szerintem – amúgy se tenne meg, csak azt sem tudja, mit tegyen, mihez kapjon, mibe keveredett.

  • leharisrael 2014. február 4. kedd - 18:59 #

   Igen, Eldrad! A Szenátus egy jó intézmény és adott esetben ez a mi szerencsénk. Ezt én is tudom, csakhogy a Szenátus véleménye mindig Obama kinyilatkoztatása után lát napvilágot és ismerve a hírolvasó közönséget, az első hír, abból is az első mondatok rögzülnek.

  • berkovitsgy 2014. február 5. szerda - 00:58 #

   Obama and Kerry a mai körülmények között nem nagyon képes Izráel ellen megszorító lépéseket tenni, ezért probálja Kerry az európaiakat felbújtani Izráel ellen ami természetesen nem túlságosan nehéz. Azért nem kell Obamát alábecsülni, más dolgokban is eljárt gyakorlatilag alkotmányellenesen az un “executive ordereivel.”

 21. Eldrad 2014. február 5. szerda - 13:59 #

  berkovitsgy:
  .
  – Engedelmeddel, megjegyzem újra, hogy én a Kerry- Obama- féle Izrael- ügyben nem látok semmiféle szándékos ártani akarást. Itt szimplán a hülyeségről, és a hozzá nem értésről van szó mindkettő részéről.

 22. izraeli 2014. február 6. csütörtök - 09:35 #

  Csak annyit szeretnek hozzafuzni az eddigi-nagyon erdekes- velemenyekhez.
  1. Az amerikaiak- a bot es a repa elmelet ertelmeben{ez heberul jobban hangzik}-
  mezesmadzagkent- az iszlam allamokbol kiebrudalt 800.000 zsido karteriteset
  ajanljak- cserebe a palesztinok karteriteseert.
  Erdekes, hogy ok-ha egyaltalan- az osszes menekultek kozott emlittetnek-
  ellentetben a “paiesztinok”kal- akik szamara kulon gepezet mukodik .
  Megis, elgondolkoztam rajta, hogy -ameddig oregeik meg elnek-es tanuskodnak-
  allami kampanykent- ossze kellene irni otthagyott javaikat.
  Valami mar elkezdodott-de nagyon szerenyen.
  Azt is lehetne-kellene- allitani, hogy itt- lakossagcsere tortent-
  Ugy,mint Europaban a haboru utan.

  2. Olvastam, hogy a muncheni biztonsagi konferencian- tobb europai
  allam azon aggodalmanak adott kifejezest, hogy “uj polgarai”
  akiket befogadott- Sziriaba mentek-mint onkentes harcosok-
  Szadam ellen-kb. 2000-2500 ,
  Azon aggodalmuknak adtak kifejezest-{foleg Britania es Franciaorszag}
  hogy visszatertukkor El_Kaida sejteket fognak felallitani Europaban.
  Most- fogozkodj meg!!!- Izrael- a “terrorallam” segitseget kerik-
  tekintve nagy tapasztalatara.

 23. Eldrad 2014. február 6. csütörtök - 14:40 #

  Agyrém, mi? A “közvéleménynek” ezt a baromságot tolja a legtöbb média, hogy “Izrael terrorállam” mely terrorizálja a palesztinokat (azok meg kik?), de a katonai- titkosszolgálati segítséget elvárják, fönntartják, ahogy mindig is fenntartották az ötvenes évek eleje óta.
  .
  Röhej. Ébredj már, Európa, és nevezd meg nyíltan az igazi ellenséget!

 24. Eldrad 2014. február 6. csütörtök - 14:44 #

  izraeli:
  .
  – A különféle arab- iszlám náci diktatúrákból kirúgott 800.000 zsidó egyszerűen nincs is benne az euro- atlanti köztudatban. Pár szakértőt, és a témában olvasottabb embert leszámítva, az átlag európainak (még az okosabbakat is beleértve) gőze sincs erről, mi ez a 800.000.
  .
  Az izraeli propaganda ismét csődöt mondott ebben a dologban is, mind nemzetközi fórumok, mind nemzetközi sajtó szintjén, ahogy szinte mindenben.

 25. Jimbo 2014. február 6. csütörtök - 23:24 #

  Lehet, hogy én vagyok tájékozatlan, de mindig csak azt hallom, hogy a Nyugat szerint Izraelnek mit kellene tenni a békéért…Azt, hogy az araboknak mit, azt nem nagyon hallom, hogy mondanák….

  • leharisrael 2014. február 7. péntek - 08:10 #

   Nem vagy tájékozatlan! Izraeli kommentjénél szerepel a “bot és répa” kifejezés. Pontos! Izraelnek bot, az araboknak répa!

 26. Eldrad 2014. február 8. szombat - 10:46 #

  “…a Nyugat szerint Izraelnek mit kellene tenni a békéért…Azt, hogy az araboknak mit, azt nem nagyon hallom, hogy mondanák…”
  .
  – Mondjuk, első körben, be lehetne szüntetni a szinte teljes muszlim világot lefedő, teljesen nyilvános, göbbels- streicher szennypárost alsó tagozatos kisiparossá alázó zsidógyűlölő trágyapropagandát.
  .
  Több, szakmai és nem szakmai weboldal gyűjti napra pontosan már nagyon sok éve az ilyesmit, és a “világ” úgy tesz, mintha ez az ügy nem is létezne. Az euro- atlanti “közvélemény” pl. egyszerűen semmit sem tud a muszlim világ nagy részét majdnemhogy teljesen lefedő, eszelős iszlámnácizmusról (ami ráadásul nem csak a zsidó ellen irányul, hanem úgy általában a keresztények, fehér emberek, buddhisták, és persze a hinduk ellen).
  .
  Szóval, lehetne ezzel kezdeni. Amíg ilyen szeméttel mérgezi (hülyíti) igen sok iszlamista diktatúra saját népét, óvodáskortól kezdve, addig esély sincs semmiféle értelmes párbeszédre, nem hogy békére. Akit érdekel mi ez, és nem ismeri elégé, kezdheti a Palestinian Media Watch, a DEBKA, MEMRI, Gates of Vienna, Jihadwatch oldalaival, és az azokon linkelt mindenféle hivatalos arab- iszlám médiaforrásokkal.
  .
  Döbbenet, mi megy ott.

 27. Walla! 2014. február 8. szombat - 12:40 #

  Ezt a fentebbi videót nem értem: az izraeli rendfenntartók, cserben hagyták az izraeli civileket ( a felvétel elején látható sárga – izraeli – rendszámú gépkocsi, a fehér – “palesztin ” autonómia – rendszámú kocsik között ) …? Ez merrefelé lehet ( persze Yehuda és Shomron; de azon belül )? Persze lehet, hogy az izraeli rendszámú kocsiban is arabok ültek, és az egész csak egy provokáció volt.

  • leharisrael 2014. február 8. szombat - 18:52 #

   Semmi közelebbit nem tudok, próbálok utána nézni, hogy ténylegesen a szokásos baloldali, palesztinbarát provokáció volt-e? Remélem, hogy igen, mert ez magyarázná a határőrök távozását.

 28. Hiryu2,0 2014. március 19. szerda - 12:14 #

  http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?236462

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: