Címzett a Síp utca

10 Júl

Mivel nekem elveim vannak, méghozzá pártoktól és kormányoktól független, szuverén elveim, melyekkel nem egyeztethető össze, hogy az elhagyott születési országom belügyeibe beleszóljak, azt kritikával illessem, nem kísérem figyelemmel a magyarországi zsidó közösségek életét sem. Kivételt képez ez alól, ha olyan kinyilatkoztatásba futok bele, amely hazámmal, Izraellel kapcsolatos.

Ezért az itt belinkelt interjú szövegéből is csak egy félmondatot ragadok ki és igyekszem reagálásomat a “magyarországi közízlésnek megfelelő” formában rögzíteni – bár kétségtelen, hogy a megfelelni vágyás elsősorban saját kulturális színvonalamnak szól.

Valamikor úgy tanultam, hogy a levél címzettjét udvarias formában illik megszólítani, mivel azonban a tisztelt jelző adott esetben ironikus lenne, maradok egy kevésbé udvarias formulánál.

Frölich Róbert főrabbi, Magyarország, Dohány körzet

Uram! Elöljáróban, egyszer és mindenkorra kikérem magamnak népem, katona fiaink  és lányaink, valamint saját gyerekeim, unokáim nevében, hogy a hazájukat védő, azért életüket is feláldozni hajlandó katonáinkat – akik az egész ország gyerekei – holmi “golyófogónak” titulálja.

Most pedig elmondom, hogy nekem mi a véleményem arról, miért alacsony a Magyarországról érkező alija akár a fiatalok, akár az idősebb korosztály köréből.

Nyilván nem mondok újat, – ha mégis, talán érdemes elgondolkodni rajta – ha leszögezem, hogy Európának nincs még egy zsidó közössége amelyik annyira asszimiláns lett volna a történelem folyamán, mint a magyar.

A magyar zsidó első-másod – és harmadsorban is először magyar, aztán valahol – leginkább a fellelhető hitközségi iratok szintjén – zsidó is.

És pont ugyan úgy, ahogy a magyarok nem tudtak élni a rendszerváltás adta lehetőséggel, ugyan úgy a Síp utca is megrekedt a “ferencjóskai” idők szelleménél.

Ugyanakkor a mindenkori hatalomnak való megfelelni vágyás olyan erős és olyan erősen hat a “szocialista éra” berögzültsége, hogy 25 évvel a Szovjetunió szétesése után még a hidegháborús nomenklatúra szintjén fogalmazó zsidó vezető nyilatkozata megfelelhet a  kényes közízlésnek.

Elmondom, hogy az én ízlésemet nem az zavarja, ha valaki a zsinagógai I-tentiszteletre rövid nadrágban érkezik, (természetesen itt is van hely, ahova ilyen “telepes” öltözetben nem illik bemenni) hanem az, amikor a magyarországi fiatalok  Jeruzsálem sétáló utcáján harsányan trágár kifejezéseket használnak és anyanyelvükön  ócsárolják – az egyébként szintén magyar származású – ortodox zsidókat.

De tudja mit, Frölich úr?! Nem folytatom. Inkább arra kérem, hogy minden év március elsején ismételje meg az izraeli hadseregre vonatkozó kijelentését – legalább ezzel (is) igazolva érzem az alijára vonatkozó helyes döntésemet, legfőképpen azt, hogy kikkel is nem akarok egy levegőt szívni.

További, a retorikája csiszolását illető, sikereket kívánok.

Rachel Kornfeld Israelből, aki büszke arra, hogy a második generációt (nem számítva saját, önkéntesi múltját) adja a nemzeti hadseregnek.

     

10/07/2016

40 hozzászólás to “Címzett a Síp utca”

  1. Gavriel 2016. július 10. vasárnap - 20:18 #

    Ez a mondatot ajánlom Frölich Róbert főrabbi számára:
    “Sajátos felfogás golyófogónak nevezni azokat akik a hazájukért, második hazájukért avagy a spirituális hazájukért hajlandók fegyvert fogni és megvédeni azt.”

  2. amichay 2016. július 10. vasárnap - 20:45 #

    Rachel, én is nagyon bepöccentem. A mabatban éppen két olyan srác van, aki azért “harcol”, hogy katona lehessen. Az egyik Texasból, a másik Ausztráliából jött…
    A Síp utca nem a zsidóság dicsősége, és csodálkoznak, hogy Pesten is egyre nagyobb teret nyer a Chabad.

    • leharisrael 2016. július 10. vasárnap - 21:05 #

      De jó, hogy a Chabadot említed. Egy pillanatra átvillant az agyamon, hogy ezt is megemlítem, de nem akartam hosszú lére ereszteni.
      Tökéletesen igazad van és erre “mifelénk” azt mondják, hogy a Chabad ott ér el sikert, ahol nincsenek zsidók.

      • Attila 2016. július 13. szerda - 12:03 #

        Tényleg túl lazára vette a figurát Frölich rabbi. De az egész interjú stílusára jellemző ez az erőltetett lazaság. Egy rabbi úgy legyen laza, hogy közben összeszedett! :)
        Namost újraolvasva az ominózus részt, talán nem azt akarta mondani, mint amit mondott.
        És érdekes hogy ebben a félrecsúszott mondatban mennyire benne van az, ahogy a magyar zsidó vallási vezetés (tisztelet a kivételnek) nem érti az izraeliek áldozatait, amit az országuk fennmaradásáért hoznak.
        De ne legyünk farizeusok. Ha az izraeli vezérkari főnök-helyettese hitlerihez hasonlítja Izrael bánásmódját a palesztinokkal mit várjunk?…

      • leharisrael 2016. július 13. szerda - 13:47 #

        A vezérkari főnök helyettesét a közvélemény akár le is válthatja, míg Frölich “veretes” szövege tovább él.

      • Pisti Fekete , Israel 2016. július 13. szerda - 14:55 #

        Kedves Attila, nem tudom hol élsz , de az információd nem pontos az izraeli vez.kar.főnök szavait illetően amik a Soá megemlékezésen hangzottak el s amit csak igen vájtfülüek nem értettek félre . Nagyon hasonló eset Kertész Ákos elhíresült cikkének egy kiragadott és totál félreértett és félremagyarázott mondatához ( a magyar genetikusan alattvaló) . Yair Golan – mert ez neki a becsületes neve – nem improvizált , nem hirtelen indulatteli kifakadásból mondta azt, amit mondott . Ha itt élsz ,ahol én (Israel) és veszed a fáradtságot , hogy a pontosan fogalmazó generálist megértsd (ha értesz héberül) , akkor nem írtad volna le azt, amit itt leírtál ! Ezt magyarul pontatlanságból elkövetett rágalmazásnak hívják tii. Ez az ember semmilyen vonatkozásban nem összehasonlítható Frőlich rabbival . Morális hitelrontás ez , nem több és nem kevesebb . Még akkor is , ha egy hanyag és ráadásul rosszindulatú fordítást citálsz . Golán nem Israelt ált. értelemben hasonlította a hitlerájhoz – azért ez elég hihetetlen önmagában is , hanem az olyan jelenségektől óvott , amik Németországban oda vezettek többek között s amik nagyon elharapództak az utóbbi 10-15 évben Israelben . Pontosság fél egészség :) !
        Shalom

      • leharisrael 2016. július 13. szerda - 15:44 #

        Azért tegyük hozzá azt is, hogy Yair Golán rossz helyen szólt, rosszat. Az eset pontosan ugyan az, mint az újonnan kinevezett katonai főrabbival, aki szintén nem a megfelelő hallgatóság előtt idézett a Misnából.
        Mindkét eset tanulsága: Aki nyilvánosság elé áll, az számoljon azzal, hogy a hallgatósága (és a nyelvtudás hiányából (vagy éppen tudatosan) adódó félrefordításokra a világ közvéleménye ráharap.
        Ja, és ugyan ez elmondható Kertész Ákos elhíresült mondásával kapcsolatban is.

  3. gyuri10 2016. július 10. vasárnap - 20:59 #

    Soha nem voltam mapajnyik különösen nem Ben Gurion hívő.Ennek ellenére sajnos igazat kell adnom egy mondásának,miszerint a magyar zsidók a zsidó nép”száraz ága”.Persze ezt vonatkoztatom azokra akik bármilyen oknál fogva még ma is árvalányhajas turuloknak képzelik magukat.Az én gyerekeim és én is hála a Teremtőnek megtettük és tesszük kötelességünket hazánkért.Ha tetszik,ha nem az ilyen Frőlich féle hulladékoknak.Mellesleg arra külön büszke vagyok,hogy a gyerekeim kultúrnyelveket beszélnek és anyanyelvük az ivrit.Magyarul még káromkodni sem tudnak.
    Ha ilyen egy főrabbi a Sip utcában,már ellenségekre nincs is szüksége a zsidó népnek.A Jobbiknak szabad a gazda.Ezt a gerinctelen csúszómászást meglátjuk,hogyan fogják értékelni azok akiknek ilyen vehemenciával nyalnak be.

    • leharisrael 2016. július 10. vasárnap - 21:06 #

      Köszönöm Gyuri10 – ez nagyon jó és helyénvaló kiegészítés. Szívemből szóltál.

  4. George Harsanyi 2016. július 10. vasárnap - 21:02 #

    Sajnos nem igen értek egyet a kiválóan finom stilusoddal. minthogy én másképpen cimeztem volna ezt piszkos izraelita mocskot. Persze nem az első zsidó aki ilyen nagyon magyar, se nem az első madár aki a saját fészkébe ürit. Dehát én csak egy amatőr vagyok

    • leharisrael 2016. július 10. vasárnap - 21:08 #

      Én csak a Frölich által említett magyarországi “közízlésnek” akartam megfelelni. Na, meg úrinő vagyok, nem kocsis. :D Egyébként egyetértünk.

  5. Biró László Gábor 2016. július 10. vasárnap - 21:41 #

    Mit vagytok meglepődve, ez egy ilyen ország, ilyen zsidókkal! Ezek azok, akik befogadták Szegedi Csanádot, mint zsidót, amire én azt mondtam, még régen, hogy ha Sz. Cs. zsidó, akkor én nem akarok az lenni. Ja, a lányom már volt két évet katona, a fiam most három évig katona, és igérem, hogy aki megpróbálja becsmérelni Őket, szivessen pofán köpöm, vagy pofán vágnám, ha a közelébe kerülnék!

    • leharisrael 2016. július 10. vasárnap - 21:48 #

      László, leyünk tárgyilagosak. A Szegedi Csanádot a Chabad fogadta be. A többi stimmel.

  6. i.sher 2016. július 10. vasárnap - 22:45 #

    ciki ez …. és nagyon magyar

  7. gyuri10 2016. július 11. hétfő - 00:57 #

    Nem tudom ki fogadta be ezt a szégyenfoltot,de a köves slomonál tanul tórát.Ehelyett 10 év börtönt adnék neki.Ha tíz évi kényszermunkát kapna akkor sem lenne eléggé megbüntetve megbocsájthatatlan aljas náci-multjáért.Jellemző,hogy szerintem csak árvalányhajiában vannak ilyen hulladék rabbik.A II.világháborúban sem voltak jobbak,(berend,freudiger)de ezt a témát most nem feszegetem.

  8. gyuri10 2016. július 11. hétfő - 01:07 #

    Az ilyen zsidók,különösen ha még rabbik is, házhoz rendelik az antiszemitizmust.Hála a Teremtőnek ma már engem jobban érdekel,hogy mennyi lesz a NASA 2150. évi női alkalmazottainak szülési szabadsága.

  9. Ésakkor még ez a pfingback …

  10. aser 2016. július 12. kedd - 01:44 #

    Nagyon egyszerű kiemelni egy erősen sarkított kifejezést egy véleményből.
    Pedig a valóságban az történik,hogy ha egy Izraeli katona lelő egy terrorista gyilkost,akkor hadbíróság elé állítják.
    Pedig csak attól kívánta megvédeni társait,hogy a sebesült terrorista felrobbantsa a testére erősített robbanó mellényt!
    És ezt azzal indokolják a vezetők,,hogy ezt kívánja meg a hadsereg magas erkölcsi színtje……

  11. gyuri10 2016. július 12. kedd - 07:31 #

    Teljesen egyetértek aserrel.Még annyit hozzátennék,hogy egy ilyen aljas,mondhatni hadsereg ellenes viselkedéssel megölik katonáink motivációját és az ország biztonságát. Szégyelem magunkat.

  12. gyuri10 2016. július 12. kedd - 07:45 #

    Tudomásom szerint háborúban állunk a terroristák ellen évtizedek óta.Háborúban a katona feladata az ellenség megsemmisítése.A történésekkel fordított kérdésem van:Miért nem alakulhat meg egy kommandó egység Méir Hárcion neve alatt? Ja…persze a hadsereg mai erkölcsei szerint a katonák rettegjenek egy bírósági elitéléstől és inkább hagyják saját magukat,bajtársaikat és a polgárokat meggyilkolni a terrorista hóhérok által.Vö bá goél lecion.

    • aser 2016. július 14. csütörtök - 13:49 #

      Erre volt példa a 101 -es egység,melyet Ariel(Arik)Sharon vezetett.

    • Pisti Fekete , Israel 2016. július 14. csütörtök - 14:35 #

      Dear Gyuri10 , ez a fejtegetés elvtelen , de nagyon ! Egy reguláris hadsereg szabályok és korlátok között működik , senki ember fia ebben a keretben nem maga szabja őket , erre ott vannak a parancsnokok , akikre minden mozdulatért óriási felelősség hárul . Ez nem egy szedett-vedett banda , akikre semmilyen szabály nem vonatkozik , kényük kedvük szerint gyilkolászhatnak , életük nem ér egy fabatkát sem , ezért nem félnek senkitől és semmitől . Ha te büszke vagy a cáhálra , a katonáinkra, akkor pont erre a különbségre vagy büszke …. azaz, hogy mi nem ölünk, ahogy az ellenségünk , nem ölünk egyáltalán, ha nem muszáj , pont ez a zsidók privilégiuma , amit a vallás is előír , nem beszélve a tízparancsolatról . Földön fekvő , már sebesült és ártalmatlanított terroristát sem lövünk fejbe, csak mert elborul az agyunk. Hogy aztán hazudozzunk tele pofával mindenkinek és kéretlen hőst vagy áldozatot fabrikáljunk magunkból szülői segítséggel. Igen , minden aljas gyilok ellenére a zsidók nem gyilkolhatnak vissza, ahogyan azt az arab terroristák csinálják . Van törvény és azt be kell tartani, slussz !

      • leharisrael 2016. július 14. csütörtök - 15:06 #

        Pisti Fekete!
        Fölösleges ennyire védeni a védhetetlent. A katona hibázott, mint ahogy már máskor is előfordult. De! És most jól figyelj. Máskor ezt elintézték normálisan. A katonát kihallgatták, ha úgy ítélték meg, hogy helytelenül cselekedett, akkor fogdába küldték, vagy egyéb büntetésben részesítették…
        Adott esetben az történt, hogy Yaalon és Eizenkot még a vizsgálat előtt pálcát tört felette és gyilkosnak kiáltotta ki. Na ez az, amivel óriási morális kárt okoztak a hadseregen belül és maguk ellen fordították a közvélemény azon részét, akik felfogták, hogy Yaalonnak az új terveihez erre az esetre olyan szüksége volt, mint egy falat kenyérre. – De mint korábban jeleztem, erről majd később, részletesen.
        Nem, a katona nem hős, de nem is gyilkos!!!

      • gyuri10 2016. július 14. csütörtök - 17:52 #

        Dear Pisti Fekete,Israel,
        nem tudom milyen szinten állapítod meg,hogy itt bárki is”telepofával hazudozik”.Te magad bíró,vádló vagy egyszerű merecnyik alapon itélkezel a katona felett akit politikai avanzsálásért már más kodkodok elitéltek.A katonából csináltak “sin-gimelt” bírói itélet nélkül. Egyébként büszke vagyok arra,hogy egy olyan cahalban szolgáltam amelyik példaképeit Méir Hár Ciontól és Árik Sarontól kapták.Akinek harcászatát a mai napig minden katonai akadémián többek közt a West Pointon is tanítják.A katona, katona és teljesítse kötelességét akkor is,ha kis stílű könyöklők és politikus tisztek ellenzik.Ismétlem: a katona nem golyófogónak és nem dahlilnak van odaállítva.Nem kívánom,hogy családodat lemészárolják a terroristák,de ha megtörténne,igyekezz hogy a te agyad ne boruljon el.Mindenesetre azt is majd az elefántcsont toronyból nézheted végig és még büszke is lehetsz magadra.Hogy a katona mit fog csinálni,hát jobb ha nem rád bízzuk.Minden esetre az én családomat ne a te doktrinád alapján védjék meg.Mert gyilkos terrorista pribékekre a te törvényeid kissé nevetségesek.A super humánus franciák mondják,hogy la guerre comme la guerre.Ivritül,pedig van egy olyan mondás,hogy הרחמן לאכזרים,הוא אכזר לרחמנים (harachman leachzárim,hú achzár larachmanim).

      • leharisrael 2016. július 14. csütörtök - 18:50 #

        Örülök, hogy egyformán látjuk. Ez egy piszkos ügy. :(

  13. izraeli 2016. július 12. kedd - 12:08 #

    Mar nagyon hianyoztal. Orulok,hogy egy ilyen cikkel tertel vissza.
    A kis letszamu magyar alijaval kapcsolatban-
    eddig is sejtettem, hogy mi az oka,de azt hittem, hogy elmultak
    a chaluci idok,amikor “intellektuellek” kenytelenek voltak “alantasabb”
    munkat vegezni, hogy megeljenek.
    {Lasd-nemet mernokok,orosz orvosok,sot, magyar zsidok is}.
    Ugy gondoltam,hogy a mai magyar zsido fiatalok-kenyelmesebbek ennel.
    Nem kell mondanom neked,hogy egesz Europaban-a zsidok mindeg
    szuletesi orszaguk- patriotai voltak.
    Sajnos, csak akkor ebrednek fel-amikor kirugjak oket Europabol.
    Lasd-a novekvo francia aliya,
    Kar,hogy nem ismerik nepuk tortenelmet,
    Sokat cikkeznek a Holocaust-rol amivel meg jobban kivivjak
    az antiszemitak “imadatat”.
    Sajnos, nem tudjak levonni- a tanulsagot.

    בהערכה גדולה
    מרים

    • leharisrael 2016. július 13. szerda - 13:35 #

      מרים, תודה רבב, רבה!
      Ahhoz, hogy írni tudjak, anyagot kell gyűjtenem, ami a szemem állapota miatt most egy kicsit nehézkes. Azért igyekszem. :)

  14. Pisti Fekete , Israel 2016. július 13. szerda - 18:55 #

    Ellent kell mondjak ! Yair Golán a legrelevánsabb helyen figyelmeztetett egy nagyon veszélyes jelenségre , s hogy a hallgatóság ne szundikáljon évről évre a hangzatos önmagukba visszaforduló unalmas lózungokba , nem kertelt ! Az, hogy nem érti vagy félreérti a pór nép a szerintem nagyon is világos és őszinte beszédet , az ok arra ,hogy “megkövezzék” ? Nem értem ezt a logikát ! Gondolj bele , tovább sodródsz a stigmával , ahelyett,hogy végiggondolnád mégegyszer ! Csattania kellett , hogy fölébredjenek és megértsék , mennyire nagy veszély rejlik abban , ha felelőtlen emberek , csoportok minden törvény fölé helyezik magukat és ennek tettekben is kifejezést adnak . Gondolkodó ember felelőssége nagy , a nem gondolkodónak nincs ,ezért is veszélyes .
    Kertész is csattanósat mondott , de összemosni az újonan kinevezet katonai rabbi baromságaival enyhén szólva is igaztalan .

    • leharisrael 2016. július 13. szerda - 19:11 #

      Én is ellentmondok, mert pontosan a Cahalon belül akkor (és azóta is) zajló anomáliák miatt abszolút nem volt helyénvaló, amit és ahol mondta. Ő volt (nem egyedül a Cahalból) felelőtlen és egyes vezetőik gondolták úgy, hogy fölé helyezkedhetnek mindennek. (De erről majd egy külön bejegyzésben, még nem jött el az ideje.
      Ami az új katonai rávot illeti, a Misnából idézett és nem most, hanem legalább 20 évvel ez előtt, ráadásul egy siúr keretében kapta a kérdést… Szóval itt megint a sajtó a felelős, hogy csak részigazságokat közölt.

  15. izraeli 2016. július 13. szerda - 23:08 #

    Az uj katonai rabbirol szolo vitahoz, amirol- ugy tudom,a Jediot Aharonot
    “szamolt be.”
    Nekem mar kezdettol furcsa volt.
    Mondtam a fiaimnak, hogy en ugyan mar nagyon regen erettsegiztem
    Tenach-bol, de – egesz masra emlekszem- a “Haborus Torvenyek”bol.
    Azt mondtak,hogy igazam van. Ujra elolvastam.
    Ez nem az elso es nem az utolso eset, amikor “kiragadnak” egy magyarazatot,
    es erosen elferditve “talaljak”.
    Mert a “כי תצא למלחמה”haborus torvenyei, pontosan a fogoly novel szembeni
    humanizmusra intenek, abban a korban, amelyben a gyoztes hadaknal-
    ez nem letezett.
    Sajnos, ez egy resze az abnormalis “ongyuloletnek”,melyen
    az antiszemitak-szivesen csamcsognak.

    • leharisrael 2016. július 14. csütörtök - 07:33 #

      Pontosan מריםá első pillanatban én is felkaptam a vizet, hogy mi is ez? Aztán kezdtem utána nézni az embernek is, a történetnek is. A nap végére kiderült, hogy a rosszindulatú újságírók keverték meg – szokás szerint.
      Annyira elegem van ebből a sok, magát zsidónak (és sajnos halachikusan azok is) tartó, ugyanakkor minden zsidó törvényt-értéket elvetni akaró, gyakorlatilag – ahogy írtad is – öngyűlölő zsidóból.

  16. gyuri10 2016. július 13. szerda - 23:53 #

    Nem első és nem utolsó lököttagyú ember,aki jótanuló gyerekből lett rabbivá.Kár,hogy sehol nincs “mentalitási” tantárgy.A Tórát sajnos mindenki úgy magyarázza ahogyan akarja.Különösen ha van hallgatósága.Sajnos egyetlen hadseregben sem demokratikus választással sodródik be a “főrabbi úr”.A jom kippúri háborúban az arab nők azért még külön gyűlöltek minket,mert senki sem volt hajlandó megerőszakolni őket.A rabbi úrnak akkor kellett volna uszító magyarázatokat tartani.Ma már nem hősies cselekedet, bitorolni a média feladatait.Csupán együttcsaholás a falkával.

    • gyuri10 2016. július 18. hétfő - 19:04 #

      lehár,
      röhögőgörcsöt kaptam a tisztelt zotyi rabbi blődségeitől.Ő és Ők támogatják Izraelt.Mivel?Destruálással?Ismerem a nyájat,akik azt kérdezik,hogy “ugye azért nem látni rajtam?”Mint előbbiekben már többször írtam:nem vagyok és soha nem voltam Ben Gurion hívője,de az egy örökéltű mondása,hogy”a magyar zsidók a zsidó nép száraz ága”. Vonatkozik ez elsőfokon a Síp utcai hulladékokra.Ezek a Sharf Móric ivadékok sokban sárosak a soába visszamenőleg és ebben segítették a normális,nem megélhetési zsidókat Izrael államának létrejöttében. Maradjanak csak ők a szent istváni szemkivájók szemétdombján.Ide ne jöjjenek még “nyaralni”sem.Rontsák csak a levegőt a horvát,román és olasz tengerpartokon.Csaholjanak együtt a jobbikkal és majd ha turuliából menekülniük kell verjék féltéglával a mellüket,hogy Ők mekkora cionisták voltak mindig.Addig majd mi nélkülük is elboldogulunk.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Golyófogók és a kritikusok, avagy a Frölich-interjú vitája | A cselekedetek többsége - 2016. július 10. vasárnap

    […] a reflexiót, érthető az is, hogy ezek a szavak fájnak azok számára, akik már alijáztak, és életüket […]

  2. Igen, légy zsidó, még ott is, ahol ez elég nehéz! Itt… (válasz az Újkelet vitájára) – Új Kelet online - 2016. július 18. hétfő

    […] vagy hogy fölrobbanjon alattuk a busz…” Hirschberg Kati eléggé ingerülten válaszolt rá. Leharblog szintén nem finomkodott a jelzőkkel és a indulatokkal. És Schwezoff Dávid is még aznap […]

  3. Válasz “Zoli rabbinak” | leharblog - 2016. július 18. hétfő

    […] sorozatban lehetőséget kaptak, mellyel éltek is. Magam a következőkben reagáltam a témára: https://leharblog.wordpress.com/2016/07/10/cimzett-a-sip-utca/ Két hét elteltével a magyarországi neológ hitközség egy másik rabbija érezte szükségét […]

  4. Magyar zsidók vs. Izrael – Izraelinfo - 2016. július 18. hétfő

    […] vagy hogy fölrobbanjon alattuk a busz…” Hirschberg Kati eléggé ingerülten válaszolt rá. Leharblog szintén nem finomkodott a jelzőkkel és a indulatokkal. És Schwezoff Dávid is még aznap reagált Majd Róna […]

  5. Válasz “Zoli rabbinak” – Új Kelet online - 2016. július 19. kedd

    […] 2016.július 8-án jelent meg a linken olvasható interjú Magyarország főrabbijával, mely megérintette a magyarországi zsidó (és nem zsidó) olvasókat csakúgy, mint az izraeli magyar nyelvű közösséget. Az ezzel kapcsolatos nézeteik kifejtésére a vitaindító sorozatban lehetőséget kaptak, mellyel éltek is. Magam a következőkben reagáltam a témára: https://leharblog.wordpress.com/2016/07/10/cimzett-a-sip-utca/ […]

  6. Igen, légy zsidó, még ott is, ahol ez elég nehéz! Itt… (válasz az Újkelet vitájára) « Zolirabbi - 2016. augusztus 27. szombat

    […] fölrobbanjon alattuk a busz…” Hirschberg Kati eléggé ingerülten válaszolt rá. Leharblog szintén nem finomkodott a jelzőkkel és a indulatokkal. És Schwezoff Dávid is még aznap reagált Majd Róna […]

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!