Válasz “Zoli rabbinak”

18 Júl

2016.július 8-án jelent meg a linken olvasható interjú Magyarország főrabbijával, mely  megérintette a magyarországi zsidó (és nem zsidó) olvasókat csakúgy, mint az izraeli magyar nyelvű közösséget. Az ezzel kapcsolatos nézeteik kifejtésére a vitaindító sorozatban lehetőséget kaptak, mellyel éltek is. Magam a következőkben reagáltam a témára: https://leharblog.wordpress.com/2016/07/10/cimzett-a-sip-utca/ Két hét elteltével a magyarországi neológ hitközség egy másik rabbija érezte szükségét annak, hogy a saját meglátásaival bekapcsolódjon a beszélgetésbe.

Mindenek előtt le szeretném szögezni, hogy aki ismeri internetes tevékenységemet, az tudja, hogy a Frölich úrnak címzett válaszom volt az első, amelyben az indulataimnak szabad folyást engedtem és  amelyért nem szégyellek nyilvánosan elnézést kérni.


A gondolatok, melyeket “Zoli rabbi” elénk tárt, már  lényegesen emészthetőbbek, válaszaimat ennek megfelelően igyekszem nem sarkított formában közzétenni.

Mint azt az inkriminált bejegyzésemben már említettem, közel három ezer kilométer távolságból nem kívánok a magyarországi zsidóság belső ügyeibe beavatkozni, tehát a Radnóti rabbinak a leveléből kizárólag azon részekre reflektálok, melyek Izraelt érintik.

Elöljáróban meg szeretném említeni, hogy egy rabbinak – aki, mint tudjuk, nem pap, hanem tanító – legalább is illik pontosan tudnia, hogy kivel áll szemben és ennek megfelelően kell megválogatnia a szavait (ehhez véleményének megváltoztatására nincs szükség).

Frölich úrnak illett volna tudnia,hogy a “golyófogó” kitétellel súlyosan sérti azokat, akik személyesen, vagy családilag már “kipróbálták” ezt a szerepet. (De javaslom, hogy a diaszpóra zsidósága – szülői minőségében – gondolkozzon el azon, hogy adott esetben miként érintené őket a kifejezés.)

Ezek után Radnóti rabbi által citált néhány súlyos tévedésre szeretnék rávilágítani:

 1. Valóban, Izrael államot a világ államainak politikai szándéka hozta létre, azonban az itt élő zsidóságnak nem kis szerepe volt abban, hogy Anglia visszaadta a mandátumot az ENSZ-nek.

 2. A diaszpóra zsidóságának anyagi támogatása néhány tízmillió dollár, amelyért köszönettel és elismeréssel tartozunk, ugyanakkor tényként leszögezhető, hogy ez sem gazdaságilag, sem katonailag nem befolyásol semmit.

 3. Izrael ma a világ egyik vezető gazdasági hatalma és a világ vezető cégei (INTEL MICROSOFT) nem azért vannak jelen az országban, hogy ezzel támogassák az államot,  hanem a rendkívül innovatív izraeli munkaerő saját céljaikra történő felhasználása érdekében.

 4. Ami pedig a katonai szférát illeti, sokak szerint Izraelnek van a világ második legütőképesebb hadserege és ezt nem a külföldi támogatásnak köszönheti. Izrael amerikai támogatottsága (mely kizárólag katonai támogatást jelent) a katonai költségvetés 10%-át képezi úgy, hogy a támogatás 80%-a kizárólag az USA-ban költhető el. (Vagyis a pénz visszafolyik az USA költségvetésébe.)

Végezetül arra a megjegyzésre, miszerint “a diaszpóra zsidósága nélkül Izrael nem létezne” egyre inkább nyilvánvaló, hogy  ez pont fordítva igaz. Ehhez a témához szorosan kapcsolódik a cionizmus léte, vagy nemléte, illetve szükségessége a diaszpóra zsidóságának körében. Erre azt kell mondjam, hogy – figyelemmel kísérve a politikai-gazdasági történéseket – a világ zsidósága számára a cionizmus az egyetlen túlélési lehetőség (kivéve talán az USA-t).

Befejezésül pedig szeretném világossá tenni, hogy saját zsidóságát és zsidóságának megélését mindenki maga határozza meg, mint ahogy azt is, hogy zsidóságát hol, milyen körülmények között kívánja megélni. Magával kell elszámolnia, hogy tudja, akarja-e vállalni az izraeliek – sokszor nehéz, ugyanakkor zsidóként felemelő – életét.

És tényleg a legutolsó mondatként, semmi más elvárásom nincs a magyarországi diaszpóra zsidóságától mint az, hogy az internet adta lehetőséget kihasználva, több forrásból tájékozódjanak az Izraellel kapcsolatos történésekről.

18/07/2016

 

8 hozzászólás to “Válasz “Zoli rabbinak””

 1. Biró László Gábor - 14:47 #

  Szivemből lett szólva!

 2. Attila - 14:57 #

  Lakónukisan fogalmazva, ha ilyen barátok vannak, mint Zoli, ellenségek már nem is kellenek :)… De komolyra fordítva: elképesztő érvelési technikákat vet be.”Fogadjuk el tényként, hogy ha a Titusz féle ostrom és Jeruzsálem pusztulása pillanatában nem lett volna diaszpóra, akkor ma nem lennének zsidók, mert a szentföldi zsidókat vagy kiirtották, vagy Babilónia felé menekültek, és ott irtották ki őket rá kb. 600 esztendőre.
  Fogadjuk el tényként, hogy a diaszpóra nélkül ma nem létezne Medinát Jiszráél.” Ezt bármikor vitatta-e valaki? Hogy lehet ilyen teljesen irreleváns, senki által nem cáfolt tényekkel előhozakodni? A rabbi úr önmagával vitatkozik? Vagy ez igazából azt sugallja, hogy ti izraeli zsidók igazából soha nem lesztek önálló entitás, még Izraelben is diaszpóra zsidók maradtok? Felháborító.
  Vagy: “A harmadik tényt már csak nagyon halkan merem kimondani, hogy a modernkori Izrael Állama, aminek ti a polgárai vagytok, nem a zsidóknak köszönheti létét. Hiába voltak a hős zsidó katonák és Ben Gurion meg Menachem Begin, ha „umot háolám”, kvázi a „gój politikusok”, (értsd ENSZ) nem lettek volna, akkor ma nincs Izrael.”
  Ajánlanám Zoli úrnak a Tóra tanulmányozását. MIvel az Örökkévaló rendelte el Izrael Államának újbóli létrejöttét, mit tehetett ez ellen az Ensz? Vagy a rabbi úr tagadja Izrael létrejöttének isteni ihletettségét? Akkor súlyos gond van.
  És egyébként is. Az izraeli hős vezetők nélkül (Ben Gurion, Golda Meir, Begin) Izrael nem jött volna létre. Kossuth Lajos, Batthyány Lajos, Széchenyi István nélkül létrejött volna-e a magyar szabadságharc? Nem gondolom.
  A gazdasági és katonai cáfolatokat jól leírta Lehár.
  Nem kisebbrendűség érzésből fakad a rabbi úr álláspontja? Attól, hogy az izraeliek valami igazabb, magasztosabb feladatot végeznek, mint a diaszpóra zsidóság? A rabbi úr fél elismerni Izrael főségét a zsidóságon belül? Ráadásul, ahogy én látom, Izrael nem kárhoztatja a diaszpórát, hogy miért nem jöttök már ide, hanem türelmesen, tapintatosan, mindenkinek megadva a szabadságot, hogy akkor alijázzon amikor akar.
  Na be is fejezem.

 3. Attila - 15:11 #

  Szóval, (bocsánat csak most olvastam végig Radnóti úr véleményét) azt nem értem, hogy az első részben (realizmusba bújtatva) becsmérli és pocskondiázza Izraelt, a második részben pedig az egekig magasztalja. Melyik az igaz? Ha az első rész “tényeiről” van meggyőződve a rabbi úr, hogyan írhat olyan gyönyörűen a második részben? Ez a kettősség számomra nagyon disszonáns.

 4. Erdei János - 15:27 #

  :-D
  Ps: nahát, hogy az elegancia is echte zsidó tulajdonság (lett!):
  “…És tényleg a legutolsó mondatként, semmi más elvárásom nincs a magyarországi diaszpóra zsidóságától mint az, hogy az internet adta lehetőséget kihasználva, több forrásból tájékozódjanak az Izraellel kapcsolatos történésekről.”

 5. izraeli - 18:28 #

  Mint mindeg,nagyon orultem a cikknek-es az ezt koveto vitanak,
  Ahogyan en latom- a galuti zsidok tobbsegenel- meg mindeg nagy szerepet
  jatszik a kettos identitas- a “zsido szarmazasu”-magyarok,britek,franciak,stb.
  Ezt az arabok-alaposan ki is hasznaljak,mivel a zsidosagot-a mai napig
  {csak} vallasnak es nem nepnek tartjak.
  A galuti zsidosagrol szolvan {tisztelet a kivetelnek} nehez megerteniuk,hogy-
  a} a heber nem csak az imadsag nyelve{annak is,aki nem vallasos}
  hanem egy nep beszel,dalol,ir,tanul-a Biblia nyelven.
  b} az unnepeink nem csak az egyiptomi kivonulas,a Tora adas,a zsengek,
  a satrak unnepe- hanem az evszakoke,az elso termese,a szurete.
  c} mint ilyenek- erosen kapcsolodnak Izrael tajahoz,klimajahoz.
  d} ugy tudom,hogy a nebuloink Izrael terkepevel tanuljak a Bibliat.
  Orok halaval es szeretettel gondolok azokra,akik mar nem voltak
  elegge fiatalok alijazasukkor, hogy tokeletesen elsajatitsak a nyelvet,
  de megfogtak a munkat,vallaltak minden nehezseget es nem panaszkodtak.
  Nekunk sem volt konnyu,de fiatal korunknal fogva,konnyebb volt a beilleszkedes,
  Ma olvastam egy ” magyarazkodo” valaszt – “Zoli rabbi blogjaban”,tobbek kozott,
  hogy milyen szuksegunk van a galuti zsidosagra.
  Igaz.
  Azonban, ahogy Europat- es a vilagot latjuk ma- lehet,hogy nekik-
  meg nagyobb szukseguk lesz- Izraelre,

  בשנה הבאה -בירושלים הבנויה
  מרים

 6. gyuri10 - 20:20 #

  מרים és lehár,
  szomorú hírem van számotokra: Ugyan olyan undorító a kutya,mint a gazdája.Mindig is így volt.

 7. buda-jerusalem-usa - 21:05 #

  Zoli irja at zavaros velemenyet. Talan kipihenten mas lesz az eredmeny.

  Izrael a rendithetetlen bator emberek orszaga.

  Tudom, ott eltem 13 evet, es a cionizmus a szabadsag hite.

  Rachelnel koszonet jar a leharblog letben tartasaert.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: