“Bárki, csak ne Bibi”

13 Júl

     Mint ahogy arról már a linken olvasható írásból is kitűnik, az izraeli közvélemény számára nem okozott meglepetést az amerikai szenátus által nyilvánosságra hozott jelentés, melyben egyértelműen bizonyítják a tényt,  hogy az izraeli választásokba az amerikai külügyminisztérim tevőlegesen beavatkozott.

     Az előzményekről annyit, hogy 2014 decemberében a Kneszet – Binjamin Netanjahu miniszterelnök javaslatára – új választásokat írt ki, melynek időpontjául 2015 márciusát jelölte meg.

A nyilvánosságra hozott időpont után pár héttel az “Egy Hang” – One Voice elnevezésű nemzetközi szervezet létrehozta izraeli “leányvállalatát” a V-15-öt (győzelem 2015-ben), mely civil kampányt szervezett azzal a bevallott céllal, hogy “bárki, csak ne Bibi”!

223442

a V-15 plakátja “egyszerűen lecseréljük”

Tudni kell, hogy az One Voice alapvetően az izraeli-palesztin viszály rendezését volt hivatott támogatni és erre a célra utalt át részükre, illetve izraeli ágaira /“kol ehád Israel” (OVI) és “kol ehád Palesztina” (OVP)/ az amerikai külügyminisztérium 350 ezer dollárt, (durván 1.3 millió shekel) 14 hónapra elosztva. A támogatás 2014 novemberében szűnt meg.

     A sors iróniája, hogy a szenátusi jelentés és a Kneszethez benyújtott törvény-javaslat egyazon napon került nyilvánosság elé. Ez utóbbi a parlamenti képviselők többségének jóváhagyásával megkezdte hivatalos útját, ami ellen az ellenzéki pártok képviselői azonnal élénk tiltakozásba kezdtek. Felháborodásuk fő motívuma, hogy a “jobboldali szervezeteket és alapítványokat is számos gazdag magánszemély támogatja” – ami az én olvasatomban annyit jelent, hogy “Amerikában pedig ütik a négereket”.

     Az új törvény lényege, hogy minden szervezet, vagy alapítvány, mely idegen ország, vagy külföldi szervezet hivatalos támogatását élvezi és az költségvetésének több, mint 50%-át képezi, bejelentési kötelezettség alá esik.

     Az ellenkezők óriási tévedése abban áll, hogy az anyagi támogatásról – mégha az magánszemélytől származik is – szoros pénzügyi elszámolást kell vezetni, amelybe bele tartozik az adókötelezettség is és erre vonatkozóan létezik is élő törvény. Ha ezt bármelyik szervezet/alapítvány elmulasztotta, adócsalást követett el, amiért felelnie kell.

Az ellenzék felháborodása már csak azért sem érthető, (vagy nagyon is érthető) mert pont ők azok, akik hetente tárnak a közvélemény elé – nem a jobboldali képviselőkkel általában – hanem személy szerint a regnáló miniszterelnök, Binjamin Netanjahu által elkövetett visszaéléseket. Ezek közül számos esetben kiderült, hogy alaptalanok, de az elmúlt napokban ismét vizsgálat indult ellene.

     Ne legyen félreértés, egyetlen politikusért sem teszem tűzbe a kezem, csakhogy egy dolog egyszer-kétszer  megszellőztetni a “jólértesültséget”, ami a lakosság számára figyelemfelkeltő lehet. És egy másik dolog napi szinten rágalomhadjáratot indítani valaki ellen.

Természetesen, amennyiben bebizonyosodik, hogy Netanjahu vétkes az ellene felhozottakban, úgy viselje következményeit.

Ha viszont az ellenkezőjére derül fény és ismételten (sokadszorra) bizonyítást nyer a vádak alaptalansága, úgy ideje lenne úgy a szélsőbalnak, mint az farvizükön hajózó civil szervezeteknek/magánszemélyeknek levonni a tanulságot és mielőbb rendet teremteni a fejükben.

13/07/2016

9 hozzászólás to ““Bárki, csak ne Bibi””

 1. gyuri10 2016. július 13. szerda - 15:14 #

  “Bárki csak ne Bibi”-hez azért annyit hozzáfűznék,hogy először is nem csak politikusok,de senki,értsd senki nem veheti fel a versenyt Natanjáhuval.Nemzetközi kapcsolatokban, biztonságban,az ország vezetésével nyugodtan alhatunk éjszaka.Az egyetlen ami vagy akik megzavarják vagy megzavarni szeretnék az ország életét és létét,az a szélső,közép és alja bal,akik szorosan együttműköve az ötödik hadoszloppal széles pofával hirdették és hirdetik egyetlen közös pártprogramjukat,hogy רק לא ביבי.Legközelebb szavazzunk Achmed Tibire azt nem fogják ellenezni ilyen vehemenciával.

 2. Györgyi Lott 2016. július 13. szerda - 15:39 #

  Ha semmiféle ténnyel nem tud egy csoport eredményes lenni, akkor úgy gondolja, hogy elég a gyűlölet, a rágalom, a mindenkivel szövetkezés, a politikai 3 napos emlékezet undorító eszköze. Szívből remélem, hogy nem lesz eredményes!

  • leharisrael 2016. július 13. szerda - 15:48 #

   Igen Györgyi! Mint ahogy Gyuri10 is írja, más programjuk sem volt, mint “csak ne Bibi”. És mivel ennél többre nem futotta, (és nem futja ma sem) kellett a külföld támogatása, hogy a megvesztegetéseket legyen miből finanszírozni.

 3. gyuri10 2016. július 13. szerda - 18:31 #

  Nem értem miért van az,hogy mindenféle jött-mentek beleköthetnek egy miniszterelnökbe. A gyerekeibe,a feleségébe,és minden cselekedetébe.Miután kiderül,hogy az egész egy szemen-szedett hazugság sorozat,az összes vádaskodók büntetlenül röhögnek a markukba és várhatjuk a következő szemétkedést,mely minden bizonnyal felülről van irányítva.Lehet,hogy LEGfelülről?(nem a Jó Istenre gondolok).

  • leharisrael 2016. július 13. szerda - 18:42 #

   Nézd Gyuri10, Ravit Drucker már két pert vesztett Bibivel szemben – őt a gyűlölet élteti. A Ben Kaszpit a másik.
   Igen, én sem értem, amikor azzal jönnek, hogy úk miért nem szónokolhatnak külföldön, miért nem mondhatják el a véleményüket… bezzeg Bibi… Hát észnél legyenek már! Ki a fészkes fene választotta meg őket? Beszéljenek magánemberként, de ne az én nevemben.

 4. Zsuzsa Gáti 2016. július 13. szerda - 23:02 #

  Már nem is lenne Izrael, ha ez sikerült volna! A bárki= bármilyen buta barom, aki csak a pénzt és a rangot lesi.

  • leharisrael 2016. július 14. csütörtök - 07:37 #

   A baloldal erősen öngólt lőtt és nem véletlen, hogy még Yair Lapid is azt mondta, hogy az elkövetkezendő 20 évben Izraelnek nem lesz baloldali kormánya.

   • gyuri10 2016. július 17. vasárnap - 13:18 #

    Kedves iehár,
    remélem ezegyszer igaza lesz a Lapid gyereknek.Már öreg vagyok ahhoz,hogy újra elszenvedjem a Rabin-Peresz víg napjaihoz hasonló élményeket.Ha volna olyan testrészem amelyik egy balos kormányt kíván kioperáltatnám,de azonnal!

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: