A gázai “blokád” és egyéb furcsaságok…

31 okt

Legutóbb a svéd tulajdonban lévő, finn felségjellel hajózó, “Estelle” nevet viselő,  három árbocos szkúner igyekezett a gázai övezetet sújtó blokád áttörésére. Előzetes információk szerint a blokád-törés célja a vitorláson lévő humanitárius segély övezetbe juttatása. A segélyszállítmány tételes felsorolása a következő: 41 tonna cement, gyerek könyvek, játékok (2000 db labda), orvosi berendezések, valamint két darab olajfa.
Izrael a hajót feltartóztatta, majd a rakomány átvizsgálása céjából az ashdodi kikötőbe vontatta.
A vizsgálat során a hajón semmiféle rakományt nem találtak!!!

Ezzel szemben reggelenként az izraeli oldalról Kerem-Shalom átkelőnél teherautók hosszú sora folytatja útját Gáza déli része felé. A szállítmány élelmiszer, textilféleség, orvosi felszerelés, gyári nyersanyag…

átrakodásra várva

és az átrakodás

A link alatti videó valamivel több, mint egy éves állapotot rögzít, a napi kamion forgalom az akkori 150-ről, 400-ra emelkedett.

Így néz ki az izraeli zárlat a valóságban!

Nagyjából ilyen nagyságrendű az Egyiptom felől érkező konvoj is, mely a Rafiah-i átkelőnél éri el a gázai övezetet és ezen az úton jut el – elvben – az arra rászorulókhoz a világ minden részéből érkező segélyszállítmány is.
   
Ennek ellenére – köszönhetően palesztin propagandának –  sikerült elhitetni a világgal az övezetet sújtó “zárlatot”.
Ugyanakkor a gázai övezetből érkező jelentésekből azt látjuk, hogy a megrendelések nagysága napról-napra emelkedik.
A Hamasz óriási volumenű importot bonyolít és a nemzetközi kereskedelembe is bekapcsolódik. A fejlődés Gázában ma sokkal dinamikusabb, mint a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területeken.
Mivel a Hamasz nagy erőfeszítéseket tesz a helyi termelés fejlesztésére, az Izraelből, vagy akár a Palesztin Hatóság területéről importált olyan termékekre, melyekből helyi termelés is van,  az importőr több száz százalék vámot fizet.

És bár Gázát száz százalékig a Hamasz ellenőrzi, a vámkezelésben mégis kettősség mutatkozik.
A határátkelőn a Palesztin Hatóság emberei teljesítenek szolgálatot, akik a termékekre kivetik a szokásos vámot. Négy kilométerre a határtól újabb ellenőrző pont található, ahol a Hamasz emberei minden Izrelből érkező termékre újabb vámot vetnek ki.
Kerem-Shalom izraeli oldalán több száz autó vesztegel, mivel a gázai kereskedők nem akarják kifizetni a Hamasz előírta plusz 25%-os vámot.
Az északi részen található Erez átkelő a személyforgalom bonyolítására szolgál. Itt is a Palesztin Hatóság emberei  bonyolítják a határ-forgalmat, az Izraellel történt egyeztetés alapján. Azaz, csak bonyolítanák, mert néhány száz méterrel beljebb a Hamasz emberei döntik el, ki léphet be Gázába és ki hagyhatja el.
A Hamasz ellenőrző-ponton nincs semmiféle vesztegetés, azonban az átlépni kívánóknak igazolniuk kell, hogy a Hamasz által kivetett adót befizették és a szervezet tulajdonában lévő taxival érkeztek az átkelőhelyre.

A helyzet abszurditására jellemző, hogy amióta a Hamasz erőszakkal átvette a hatalmat a gázai övezetben, a Palesztin Hatóság 70.000 (hetvenezer!) alkalmazottja otthon ül és egyetlen “feladata” havi fizetésének felvétele.
Annak ellenére, hogy a Hamasz jelentős költségvetéssel gazdálkodik, az egyszerű polgár ebből semmit nem lát és semmiféle szolgáltatást nem kap. A költségvetésből kizárólag a szervezet tagjai részesülnek.

A Hamasz nem fizet egy fillért sem a Palesztin Hatóságnak a víz- és az áramhálózat használatáért, természetesen a vízért és az áramért sem. (A Palesztin Hatóság ugyan fizetget Izraelnek a vízért és az áramért, de adóssága így is meghaladja a 700 millió shekelt.)

A gázai övezet gazdasági tevékenységének egyik fő színtere a  csempész-alagutak. Az alagutak tulajdonosai – akik a legtöbb esetben nem csak közvetítők, hanem kereskednek is a csempész árúval – az övezet leggazdagabb emberei.
Az alagutak körzetében minimális a munkanélküliség, ellentétben az övezet többi részével.

A Hamasz bevételei egy év alatt 50%-kal növekedtek. Ilyen mértékű növekedést a világ egyetlen állama sem tud felmutatni.

Ezzel szemben a polgárok többsége iszonyú szegénységben él. A tiltakozásokat a Hamasz kemény kézzel leveri. Igaz, a legutóbbi éhségtüntetés tömegét látva jobbnak látták az árakat csökkenteni és gyorsan, nagy mennyiségű élelmiszert beengedni Izraelből. Mindezt a hatalom megőrzése érdekében.

Nem áll tőlem távol az emberi jogok védelme, mint ahogy a rászorulók segélyezését sem vitatom. De! Gázát illetően Európa és a világ összes emberjogi aktivistája az álhumánum csapdájába esett. Szomorú, ha nem látják, hogy a kontroll nélküli segélyezéssel, a szoros elszámoltatás hiányával a ténylegesen rászorulók helyzetét teszik még nehezebbé, akikkel saját vezetőiknek már gyerekjáték elhitetni, hogy minden szenvedésükért a zsidók és Izrael a felelős.

 

Képek forrása: Google

 

2012. október 31.

 

 

12 hozzászólás to “A gázai “blokád” és egyéb furcsaságok…”

  1. Györgyi Lott 2012. október 31. szerda - 17:59 #

    Egyre jobban megértem azokat a svájci segélyszervezeteket, akik csak a saját rezsijük alatt osztják szét az összegyűlt adományokat, mert csak így tudnak elszámolni az adományozó lakosság felé, mi lett a sorsa a jó szándékból összegyűlt javakkal.

    • leharisrael 2012. október 31. szerda - 20:02 #

      :)) Nem tudom, csak gondolom, hogy a svájci segélyszervezetek gyűjtő akciója közel sincs olyan volumenű, mint amivel a palesztinokat támogatják. Itt súlyos dollár milliókról van szó, amiből már régen komoly beruházásokat lehetett volna eszközölni, ezzel munkahelyet teremteni…

      • anna sik 2012. november 1. csütörtök - 23:06 #

        Eszembe jutott a propagandáról a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az USA bizottság megvezetése!

        Tényleg miért is nem lehet segélyszállítmányt bejuttatni az övezetbe s mi szükség volt emiatt emberi életek kioltásara!

      • leharisrael 2012. november 2. péntek - 09:34 #

        Bocsánat, de hol volt itt segélyszállítmány?

  2. Jimbo 2012. november 6. kedd - 11:02 #

    Rengeteg “segélyszállítmány” mehet oda a csempészalagutakon át… géppisztoly, gránátok, rakéták, felszerelés öngyilkos merénylőknek…
    Az európai média erről nem beszél. Arról sem, hogy mennyi mindent szállít Izrael nekik.
    Itt kb. azt hangoztatják, hogy Izrael éhezteti a szegény palesztinokat.
    Kár, hogy az írásodat nem hozza le valamelyik mértékadó magyar újság… bár, lehet, hogy az itteniek akkor is fújnák a magukét…Talán nem ártana a saját szemükkel is látni, akkor talán felébrednének…Ha viszont az elborult agyú “aktivistákra” gondolok, akik ott voltak, és mégis tudatlanok maradtak….vajon ők mit láttak? Ennyire elborultak, vagy csak a vendéglátóik gondoskodtak róla, hogy ne legyenek jó helyen a jó időben…?

    • leharisrael 2012. november 6. kedd - 12:05 #

      A rengetegnél is rengetegebb!:(( Az európai média sok mindenről nem beszél illetve, ha beszél is, annak a végkicsengése Izrael elmarasztalása.
      Számomra a NolBlog egy nagyon jó felület volt, rendszeresen megjelentem a Nol főoldalán is. A szerkesztő azonban távozott és azóta haldoklik a felület. Nekem nincs Magyarországon senkim, aki menedzselne, de még olyan sem, akitől megtudhatnám, melyik újságot lenne érdemes megkeresni.
      Amit viszont látok internetes barangolásaim során, az megdöbbent. Magyarországon ma olyan elvakultan nyilatkoznak emberek Izraelről, hogy kétségbeejtő. Ugyanakkor, ha rákérdezel, kiderül, hogy kizárólag magyar nyelven, az MTI tudósításai alapján ítélkeznek.:((

  3. izraeli 2012. november 7. szerda - 11:13 #

    Lehar, sajnos, en is naponta szembesulok a rasszista, antiszemita
    megnyilvanulasokkal a magyar sajtoban.
    Ez, sajnos, europai, vagy vilagjelenseg.
    A nalad velemenyt nyilvanitok tobbsege {neha egy egy kivetellel}
    jo erzesu, intelligens ember.
    A problema nem veluk van, hanem az agymosott,ujnyilas “hazaffyak”kal.
    Neha reagalok angolul is, de itt is vannak problemak{nickname, vagy
    a moderator egyszeruen “kikuszobol”. Igen, ez is letezik.
    Mar regota gondolkozom rajta, mit tehetunk.
    Ti fiatalok, technikaban{masban is} jobbak vagytok nalam.
    A magyarokkal{es neha masokkal} szemben a legnagyobb hatasu a
    szemelyes talalkozas,amihez mi kevesek vagyunk.
    Itt gondolok a betegapolokra M.O-rol,vagy Erdelybol,focistakra,akik kozottunk
    eltek, a Heber Egyetem cserediakjaira,a magyar tortenelem tanarokra,
    akik a Jad Vasem vendegeikent tanultak es bejartak az orszagot.
    Tobbseguk szeretettel{mint az asszony, aki itt dolgozott es baratunkka valt}
    emlekszik az itt toltott idore.
    Ok, talan, neha hallatjak hangjukat,ha nem felnek.
    Ez valoban nem eleg.
    En, reszemrol, idonkent probalok hatni ismerosokre,
    {mi,izraeliek, egyutt,sok nyelvet tudunk} hogy probaljanak reagalni
    a sok hazugsagra es ragalomra.
    Tisztelet Nektek es minden onkentesnek, minden nyelven, akik
    a toll vagy az internet billentyuivel harcolnak a ragalmak ellen.

    • leharisrael 2012. november 8. csütörtök - 09:22 #

      Izraeli, drága! Nagyon hízelgő, hogy fiatalnak tartasz, de a tükör mást mutat. Ezzel együtt megpróbálok tenni valamit a magyarországi sötétség ellen – pár éve még a siker látványosabb volt, mára a befogadó készség a minimumra csökkent.
      Egyszerűen csak azt hallják meg az emberek, amit akarnak és erre a politikusok, média munkások még rá is tesznek egy lapáttal, amikor saját érdekeiknek és nem a valóságnak megfelelően tájékoztatják a közönséget.
      Itt, saját környezetemben próbáltam meggyőzni embereket, hogy amennyiben úgyis olvassák anyanyelvükön a híreket, lépjenek fel minden Izraelt nem a valóságnak megfelelően láttató jelenséggel szemben. Hogy ez mennyire volt eredményes, nem tudom, remélem, hogy aki itt él, szereti annyira a hazáját, hogy a rágalmakat visszautasítja.

  4. izraeli 2012. november 14. szerda - 18:24 #

    Most hallottam a hirekben, hogy Cahal {Izrael hadserege}lecsapott a Hamasz vezerkari
    fonokere. Ahmed Dzsabari-ra, aki tobbek kozott Gilad Salit foglyul ejteset
    is tervezte.
    Mar hetek ota lovik Del-Izraelt Gazabol , es Askelon,Szderot,Netivot es mas
    telepulesek,mosavok es kibucok tuz alatt vannak, bar ma volt egy rovid
    fegyverszunet is.
    Tegnap Netanjahu magyarazatot adott a helyzetrol az Izraelbe akkreditalt
    koveteknek, megszolaltak a helyiek is, kozottuk egy kislany, aki szep angolsaggal
    meselte, mit jelent igy elni, mikor minden percben elhangozhat a figyelmeztetes|
    “Voros szin!” es ilyenkor rohanni kell vedett helyet keresni.
    Reggelenkent hataroznak, lesz e tanitas aznap.
    Mi nem ezen a teruleten lakunk, de el ott rokonom,szeretem a tajat es becsulom
    az ott elo mindennapok hoseit.
    Otodik osztalyos kisunokam hozott egy brosurat, melyet a Hatorszag Parancsnoksagatol
    kaptak, es amelyik elmagyarazza a gyerekeknek, hogyan viselkedjenek
    haboru, vagy termeszeti katasztrofa eseten,bar nalunk egyelore csend van.
    Ez a Kozel-Kelet.
    A gyerekek megis szeretetben, normalis legkorben, nem panik hangulatban
    nonek fel.
    Probaltam ezt valamennyire erzekeltetni azokkal, akik nem itt elnek.
    Nem tudom, mennyire sikerult.

    • Jimbo 2012. november 15. csütörtök - 00:53 #

      Az a baj, hogy itt (Magyarország) ez nem jelenik meg a médiában. Magyar nyelven max a breuerpress-en vannak izraeli hírek. De azt a tömeg nem ismeri. Én pl. angol nyelvű izraeli oldalakon olvasom róla. Ott van pl. sderotmedia oldala. Igazán leadhatna a magyar tv egy két videot onnan.
      Azt tudja mindenki ha egy gázai meghal egy rakétatámadásban, de, hogy Sderotban hány ember hal meg, sérül meg, vagy hogy shelter van a játszótéren, mert 15 másodperc nem elég arra, hogy a sok gyerek máshol bújjon el….
      Nemrég voltam a worldpressen. Mozgássérültté vált palesztin asszonyról volt drámai portré, de egy sérült izraeliről nem láttam hasonlóan drámai portrét… no comment kedves bizottság…

      • leharisrael 2012. november 15. csütörtök - 07:09 #

        Magyarországon sok minden nem jelenik meg a médiában, ami meg igen, az jócskán elferdítve.:((

    • leharisrael 2012. november 15. csütörtök - 07:11 #

      Megérdemli a vállon veregetést a modiin (hírszerzés). Büszke vagyok rájuk!!!

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!