Izraeliek, akik nem a covid vírust akarják legyőzni…

13 okt

Elöljáróban meg kell jegyezni, hogy Izraelt a covid-19 járvány második hulláma a legrosszabb időben érte, ugyanis az idei szeptember az Őszi Nagyünnepek jegyében telt, amely még az átlag izraeli állampolgár életét is meghatározza, nemhogy az ultraortodox/haszid ágazat követőit.

A járványügyi helyzet az elmúlt két hétben drámai méreteket öltött és a következő hetek sem ígérnek jelentős változást. Bár a legutolsó napokban a friss fertőzöttek számában némi csökkenés tapasztalható, az egészségügyi hálózat túlterheltségében ez még nem mutatkozik. A fekvő- és járóbeteg ellátásra egyaránt óriási teher hárul, ugyanakkor más, gazdasági ágazat is fuldoklik a járvány szorításában. Előbbi az “egyéb” betegek naprakész ellátásában hozhat fennakadást, utóbbi következtében több százezer háztartást fenyeget gazdasági ellehetetlenülés.

Azzal a corona-kabinet tagjaitól kezdve, az utolsó állampolgárig mindenki tisztában van, hogy a járványt megfékezni, csak szigorú járványügyi intézkedések teljes betartásával lehet. Mint ahogy azzal is, hogy Izrael már régóta a “vörös”, vagyis fokozottan veszélyes besorolású országok közé tartozik.

Nem létezik, hogy ez a tény elkerülné az állampolgárok figyelmét, amikor az izraeli mainstream hírközlő szervek – nagyon helyesen –  széleskörűen és felettébb elítélő hangnemben tárgyalják a szélsőséges haszid csoportok minden előírást semmibe vevő magatartását.

Az már nem helyeselhető ennyire, hogy a hétről-hétre utcára vonuló, ezres nagyságrendű, Netanjahu miniszterelnök lemondását követelő tüntetőkkel kapcsolatban még nagyobb terjedelemben, ugyanakkor kifejezetten támogató hangot megütve számolnak be.

Ugyanis ebből a kettősségből az izraeli társadalom többségét kitevő, szabálykövető állampolgár számára az jön át, hogy ami a haszidok esetében elítélendő, az legitim a tüntetőknél, ha azok Netanjahut akarják megbuktatni. Még akkor is legitim, ha ezért teljes anarchiával kell fizetni.

Meggyőződésem, hogy amennyiben a tüntetők nem politikai és főleg nem a bírói jogkör “kisajátításával” követelnék a miniszterelnők menesztését, hanem a tényeket skandálnák, miszerint a járvány kezelésében csődöt mondott, a tiltakozók száma többszörösére emelkedne.

Természetesen a józan szemlélőben felmerül a kérdés, hogy amikor a haszidok által lakott városokat már régóta “vörös” színnel jelölik csakúgy, mint azokat a településeket, ahol jelentős haszid közösség él és ahol a fertőzöttek aránya az össz-lakossághoz viszonyítva 35-40%, miért is jellemzi a közösségek többségét a járványügyi intézkedésekkel szembeni “csalódás”, valamint a teljes értetlenség?

Felmerül továbbá, hogy számos felhívás és a fertőzöttek, aktív betegek igen magas száma ellenére, miért is bonyolították le az ünnepeket úgy, ahogy minden más évben? A kérdéssort lehet folytatni azzal, hogy az egész országra kiterjedő karantén rendelet ellenére, miért is fordult elő, hogy a jeshivák csak egy töredékében tartották be a közegészségügyi szabályokat? Hogy a nagy haszid közösségek ünnepi I-tentiszteletei miért pont úgy zajlottak, mint ahogy azt apáiktól, nagyapáiktól látták? Miért zsúfolódtak több ezren egy zárt helyiségbe a közösség vezetőjével?

Persze, erre ellenpéldaként fel lehet hozni, hogy a karantén alatt voltak tüntetések Jeruzsálemben, voltak fürdőzők Tel-Aviv tengerparjainál, esküvőt is rendeztek és néhány kisvállalkozás is kinyitott, de végső soron ezek mindegyike egyéni döntés eredménye. A haszidoknál mindez “hivatalos” hátteret kapott azzal, hogy az életük minden területére egyébként is döntő befolyással bíró vezetők felszólították híveiket a járványügyi rendelkezések semmibe vételére.

További – jogos – kérdésfelvetés, hogy vajon a haszid vezetők nem látják, hogy ezzel saját haszidjaik, a jeshiva növendékeik életével játszanak és végső soron az egész izraeli társadalmat veszélyeztetik? Vajon, nem értik, hogy amennyiben nem vesznek részt a társadalom erőfeszítésében, belátható időn belül Izrael a válságon nem lesz túl? 

A haszid társadalom amelynek Izraelen belül egymillió egyszázezer főt számlál, számos, sokszínű csoportból áll. Egy kisebb részük teljesen beilleszkedett az izraeli társadalomba, így azt lehet mondani, hogy ők kettős identitással rendelkeznek. A többség – 60% – viszont kizárólag haszidként határozza meg magát.

Ahhoz azonban, hogy a járvány alatti viselkedésüket megértsük, nem árt megismernünk a mindennapokra érvényes viselkedési normáikkal. 

Ennek első – és talán legfontosabb – definíciója az, hogy míg a zsidók többségének Izraeal a hazát jelenti, addig a haszid többség számára az, hogy Izraelben élnek, véletlenszerű és hasznos.

A mai haszid vezetők többségének számára, választási lehetőség hiányában, az izraeli élet a legkényelmesebb. Izrael államára úgy tekintenek, mint hasznos eszközre, amely biztosítja (és kötelessége biztosítani) számukra a mindenek fölött álló életforma megőrzését.

Ne legyen senkinek kétsége, ha ezt az életformát Izraelben veszély fenyegetné, pillanatig sem habozva, más befogadó országot keresnének.

Ha fentiekkel tisztában vagyunk, nem okoz meglepetést a járvány alatti viselkedésük. Értékrendjüket a zsinagógában történő közös ima, az ünnepekkel kapcsolatos hagyományok, a Talmud Tórában és jeshivákban  történő tanulás határozza meg. És ez messze megelőz mindenféle járványügyi intézkedést. Számukra ez a lét értelme, ha ez nincs, nem érdemes élni. Még az sem nagyon érdekli őket, hogy a szomszéd haszid közösségben mi történik, nemhogy Izrael államban.

A világtól, a valós élettől annyira elzárva telnek napjaik, hogy az utcán közlekedve a piros jelzőlámpát is figyelmen kívül hagyják. Így aztán csak az őket nem ismerőknek okoz meglepetést, hogy például a vizsnyici rebe, aki Jom Kippurkor, amikor is többezer haszidja társaságában imádkozott, büntetés helyett  Netanjahu miniszterelnöktől egy telefonhívást kapott. Ennek során a rebe kifejtette, hogy a járványügyi helyzetnél sokkal jobban aggasztja haszidjai hitének állapota.

Néhány nappal ezelőtt, két kórházi orvos, kétségbeesett hangú felhívást tett közzé az interneten, melyben elmondták, hogy “hosszas, elhúzódó háborút vívunk a corona-vírus járvány ellen, azonban mostanra oda jutottunk, hogy nincs elég katonánk. 

Izraeli polgárok! Kérjük, tartózkodjatok a tömeges rendezvényektől (összejövetelek, tünetések, I-tentiszteletek) és viseljetek maszkot. Nem olyan nehéz ez!”

Az elmúlt két napban javuló tendenciát mutató járványügyi adatok azt mutatják, hogy a lakosság többsége betartja az előírásokat. Két csoport van, akiknél minden felhívás, még a szabályt sértők büntetési tételének felemelése is, süket fülekre talál, akik semmibe veszik az egészségügyi dolgozók heroikus erőfeszítéseit és az ország lakosságának többségét.

A haszidokról hosszan szóltam, de bármennyire is bosszantó a viselkedésük, igazságtalan lennék velük szemben, ha a tüntetések résztvevőiről hallgatnék. Említést érdemel, hogy a tüntetés-hullám kezdetén többségben voltak a járványügyi szigorító intézkedések hatására nehéz helyzetbe kerültek. Azonban nagyon hamar a radikális baloldal képviselői kerekedtek felül, akik uralmuk alá vették a terepet, a szervezést és az irányítást.

Ezek a radikális baloldaliak nem csak a kétségbeesetten küzdő egészségügyi dolgozókat köpik arcul, hanem Izrael polgárainak többségét is. Ugyanis az izraeli társadalom túlnyomó többségének leghőbb vágya, hogy  túl legyen a járványon és minden erejét a törést szenvedett gazdasági helyzetének normalizálására fordíthassa.

A tüntetők viselkedését szocioökonómiai összetételük magyarázza. Többségük ugyanis a “felső tízezer” településeiről, illetve a “jobb” kerületekből érkezik és számukra nem jelent különösebb anyagi megterhelést, ha a karantén még elhart néhány hónapig.

A haszidokkal – akik soha nem kívántak részt venni és nem is vettek részt a “cionista állam” életében – ellentétben, a tüntetők maguknak követelik az irányítást is, hogy a “birka tömeget” a helyes irányba tereljék.

13/10/2020

3 hozzászólás to “Izraeliek, akik nem a covid vírust akarják legyőzni…”

  1. gyuri10 2020. október 13. kedd - 15:58 #

    A chaszidokkal nincs közelebbi kapcsolatom.Hála Istennek az agresszív balos uszítókkal sincs több.Amit a médiából tudok az viszont elképesztő.Valaki,nem tudom ki(részemről:akárki) bejelentette,hogy bizony az ő 86 éves anyja jár zászlót csóválva a kezében tüntetni.Azt nem mondta,hogy mindkét kezében van-e zászló.Van egy furcsa kérdésem:mivan a néni másik kezében?Csak nem egy félig kiürített cognacos üveg.Aki tudja a választ kérem értesítse az egészségügy Beer Jakovi részlegét.

    • leharisrael 2020. október 13. kedd - 19:43 #

      Gyuri10 – úgy tudom, hogy nem vagy fönt a facebook-on, ezért belinkelek neked az ottani oldalamról egy “érdekességet”. Azért nem csak a képet, mert a szövegben kitérek magyarul is a látottakra…ennyit a tüntetőkről.

      • gyuri10 2020. október 13. kedd - 23:33 #

        רחל,
        valóban a ספר הפנים-on(Jorám Seftel)nem vagyok fenn elvi okokból. Ettől függetlenül,amit írsz a tüntetések anyagi részéről gondolom, hogy tökéletesen igaz.Sőt…azt is tudjuk,hogy a választásokon a V15, az Adala és +-5-6 civilszervezet volt fizetve az ország fizetett ellenségeinek,szétverőinek buzdítására.Sajnos rákényszerültünk egy olyan koalicióra,amelyik belülről rontja a levegőt.Az opozicióban tündöklőkről nem írok,mert kár koptatni a klaviatúrámat.Tudomásom szerint(neokohn)tegnap bukott meg egy újabb puccs kisérlet.Nem kétséges,hogy rövidesen újra lesznek választások.Arra kell ennek a népnek vigyázni,hogy az erőinket ne forgácsoljuk szét,mert még egy jobb oldali párt is részt vett a (szerencsére)bukott puccskisérletben. Áldott emlékű miniszterelnökünket,Menáchem Begint 40 éven keresztül üldözték,mire bejelentette,hogy nem bírja tovább és bedobta a törölközőt.Natanjáhut még csak 20 éve üldözik.Szóval van még további 20 éve a miniszterelnöki poszton.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!