Ketyeg az gázai időzített bomba…

22 Már

 

Több súlyos – a térségben zajló folyamat mellett – ez a kérdés is intenzíven foglalkoztatja az izraeli hírszerző és katonai szerveket, valamint a közvélemény jelentős részét. Utóbbiak közül kiemelten a déli határvidéken élőket, ami érthető, hiszen őket az események közvetlenül érintik.

Az érdekelt felek között nincs vita abban, hogy a robbanás bekövetkezik. Kérdés csak az, hogy mikor?

Megpróbálva a Hamasz fejével gondolkozni, felmerül a kérdés mit nyerhetnek, illetve mit veszíthetnek azzal, ha a jelenleg még csak csöpögtetett rakéta-támadásaikat intenzívebb váltja fel.

A katonai hírszerzés szerint a homokóra lepergőben van – erre utalnak szórványos rakétázások, vagyis Izrael “kóstolgatása” –  s közeledik az idő, amikor a Hamasz úgy dönthet, hogy a Gáza-övezet gazdasági helyzetét figyelembe véve, nincs vesztenivalójuk.

Ugyanakkor a mérleg másik serpenyőjébe is lehet tenni nem kevés érvet. Ezek közül a legsúlyosabb, hogy azok az arab országok, amelyek a Cuk Éjtán (Szilárd Szikla) hadművelet után kötelezettséget vállaltak négy milliárd dollár folyósítására a Gázai- övezet újjáépítéséhez, eddig csak az összeg töredékét utalták csak át. Ennek oka bizonyságszerzés arra vonatkozóan, hogy a pénz polgári és nem katonai célra kerül felhasználásra.. Feltételezhető, hogy egy újabb fegyveres konfliktus esetén ezt a pénzt teljes egészében elveszítik.

A másik, esetleges  befolyásoló tényező, amellyel elkerülhető egy újabb katonai konfliktus az az, hogy Izrael néhány hónappal ezelőtt fontolóra vette – ismét engedélyezi gázai munkavállalók foglalkoztatását.

Ez utóbbi elképzeléssel kapcsolatban meg kell említeni, hogy az övezetben jelenleg a munkanélküliségi ráta 58%-os, vagyis a helyzet katasztrofális. Mindez egy ENSZ jelentés szerint 2020-ra csak fokozódni fog. Addigra elfogy az ivóvíz, tekintettel a vízforrások “túlszivattyúzására”. Nem kedvez a helyzetnek, hogy a lepárló berendezés a szükséges vízmennyiségnek csupán a 10%-át képes biztosítani. Az áramtermelés – annak ellenére, hogy Izrael és Egyiptom is ad áramot – a háztartások részére csak napi 7 órára biztosít áramellátást. A háztartások egyharmada nincs szennyvízhálózatra kötve, a meglévő csatornarendszer keskeny és nyitott. A szennyvíz nagy része tisztítás nélkül jut a tengerbe. Fentieket figyelembe véve, a térségben komoly járványgócok kialakulására is számítani lehet.

Az érem másik oldala viszont az, hogy az esetleges munkavállalók nem függetlenek a terrorszervezettől. Korábbi tapasztalatok azt igazolják, hogy a Hamasz nem csak sápot húz a foglalkoztatottak keresményéből, de időről-időre terroristát csempész soraikba. A múltban, ilyen esetekből kifolyólag több gyilkosságra került sor, melynek sértettje nem egy esetben a zsidó munkaadó volt.

Egy másik lehetséges megoldás, ami javaslatként felmerült: úszó kikötő építése a gázai partoknál, amelyen keresztül –  megfelelő biztonsági ellenőrzés mellett – az övezet közvetlenül kereskedhetne a külvilággal.

Reálisan mérlegelve a helyzetet, a józan ésszel ellentétes, hogy a Hamasz újabb katonai konfliktusba kényszerítse Izraelt. Jelenleg ugyanis, minden ellenkező híreszteléssel szemben a valóság az, hogy Izrael az, aki élelmiszert, háztartási felszerelést, gyógyszert és üzemanyagot szállít az övezetbe. Ezen túl – bár kisebb mennyiségben, de – bizonyos építőanyagot is. Egy újabb, kiprovokált konfliktus ezek befagyasztását eredményezné.

A józan ész szerinti mérlegelés azonban eddig sem volt erős oldala a Hamasz vezetésének és ez különösen érvényes most, amikor az újonnan megválasztott gázai vezetés tagjai a terrorszervezet legszélsőségesebb szárnyából kerülnek ki.

Ihia Snooar,(a képen) az újonnan megválasztott gázai vezető a Hamasz katonai szárnyának egyik alapítója, aki négyszeres életfogytiglanra szóló büntetését töltötte izraeli börtönben, amelyet izraeliek elleni gyilkos terrortámadásokért és Izraellel együttműködő arabok likvidálásáért kapott. A Shalit fogolycserével szabadult. Rajta kívül még ketten vannak a jelenlegi vezetésben, akik a Shalit-ügy kapcsán kerültek szabadlábra.

A jelenlegi vezetés egyik döntő érve lehet a katonai akció mellett, hogy várakozás esetén elveszíthetik a még működőképes alagútjaikat, melyből becslések szerint  15 létezhet. Izrael az utóbbi időben óriási erőfeszítéseket tesz (csendben és a nyilvánosságtól minél távolabb) olyan technológiák kidolgozására, amelyek az alagutak feltárását és megsemmisítését teszik lehetővé. (Az utóbbi hónapokban már történtek “titokzatos” alagút beomlások.)

Azt is el kell mondani, hogy bár az utóbbi idők  Gázából érkező rakétáiért az ISIS- szövetséges szalafiták a felelősek, Izrael azonban ezekért is a Hamaszt, mint a Gáza-övezet kormányzó erejét, teszi felelőssé és kemény válaszcsapásokat hajt végre.

A Hamasz meglévő katonai potenciálját vizsgálva megállapítható, hogy a Cuk Éjtán (2014) előtt 11 ezer rakétával rendelkeztek. Nagyrészűk rövid-hatótávolságú, kisebb részük közép-hatótávolságú (160 km) volt.

Ebből egyharmad maradt a Hamasz kezében, miután négyezret kilőttek Izraelre és a többi az izraeli támadások során semmisült meg.

A Hamasz óriási erőfeszítéseket tesz a készletek feltöltésére, a katonai hírszerzés szerint a terrorszervezet katonai célja, rövidtávú rakétákkal a közelebb eső izraeli területek támadása és a harci cselekmények izraeli területre történő átvitele részben a terror-alagutak, részben a tengerészeti kommandó segítségével. Elsősorban robbantásos merényletek kivitelezése és fogolyejtés céljából.

Az utánpótlás kérdése különösen kritikus a számukra, miután Egyiptom a csempész- alagutak túlnyomó többségét megsemmisítette. Ezért a Szináj félszigetről csak a part mentén, halászcsónakok segítségével tudnak kisebb mennyiséget csempészni, amit az övezetbe érkező polgári célú alapanyag lefoglalásával egészítenek ki. Ezekből állítanak elő fegyvereket és építenek alagutakat.

Ebből is látható, hogy a Hamasz katonai ereje gyengébb, mint a Cuk Éjtán előtt volt. E tény mellett a katasztrofális gazdagái helyzet arra kellene késztesse a terror-szervezet vezetőit, hogy ne kezdjenek egy újabb konfliktusba. Azonban, mint eddig is láttuk, a józan ész ritkán játszott szerepet döntésükben ami különösen érvényes a jelenlegi szélsőségesebb vezetésre, mely elsősorban a vallási fanatizmus erősítésével kívánja szítani az Izrael ellenes motiváltságot.

Bár a legtöbben megegyeznek abban, hogy a konfliktus elkerülhetetlen, nincs ember, aki megmondaná, akár hozzávetőlegesen is, hogy ez mikor fog kirobbanni.

A várható események mérlegelésével már az előző két konfliktus esetén is találkoztunk, mégis mindkettő, szinte váratlanul robbant ki. Az egyik Gilád Shalit elrablása, a másik a három Gus-Ecion-i jeshiva bócher elrablása és megölése kapcsán.

22/03/2017

8 hozzászólás to “Ketyeg az gázai időzített bomba…”

  1. Eldrad 2017. március 23. csütörtök - 09:49 #

    1967 juniusaban masfel nap eleg volt a gazai duhongo teljes artalmatlanitasara (igen, mar akkor is az volt, sot, az egyiptomi regularis hadsereg is jelen volt ott). Legutobb 3 hetig kinlodott a CAHAL, es vesztettek 70 katonat. Legkozelebb… ???

    • leharisrael 2017. március 23. csütörtök - 12:56 #

      Igaz! De vedd figyelembe, hogy egyik esetben sem katonai felkészületlenség volt az ok. A kívülről ránk erőltetett akart… Legközelebb??? Talán nem lesz ilyen akarat…

  2. Eldrad 2017. március 24. péntek - 10:14 #

    Lehar:
    .
    – Nem mondtam, hogy katonai képességek hiánya lett volna az ok… és szerintem még csak nem is valamiféle “külső kényszer”. Mert miféle külső kényszer, hát jól tudjuk, hogy régebben a CAHAL és a minenkori izraeli vezetés nem sokat vacakolt (1973- as háborút kivéve), ha valakikkel le kellett számolni – függetlenül attól, az amerikaiak mit “vártak el”, vagy más mire “késztette” őket.
    .
    Ez inkább ugyanaz a jelenség, ami az egész civilizált világot megköti, amikor egy ennyire tébplyodott, degenerált ellenséggel kellene lezámolni, mint az arab- iszlámnácik. Ezekkel csak egyféleképpen lehet és lehetett mindig is elbánni – teljes erővel. Ezek mésból nem értenek, soha nem is értettek.
    Ez az, amit szerintem az utóbbi két évtizedben, de főleg az utóbbi pár évben mintha Izrael is elfelejtett volna. Ezért képtelen védekezni az EU, ezért nem teszi a dolgát az USA sem, és mások sem.
    Na, hallod, ha már az oroszok sem törlik le a térképről egy hét alatt az “iszlám államot”, ha már a Thaiföld, vagy India nem képes elintézni a vadállati iszlamista lázadókat… ott már komoly a baj.

    • leharisrael 2017. március 26. vasárnap - 17:07 #

      Eldrad!

      A külső nyomás alatt konkrétan az Obama-féle ámokfutást értettem.
      Az u.n. civilizált világ nem tud a jelenséggel mit kezdeni. Részben, mert számukra ez új, részben, mert már a kritikus százalékot meghaladta Európa muszlem lakossága.

  3. Eldrad 2017. március 26. vasárnap - 01:15 #

    Lehar, ez ugyan offtopic, de laikuskent megmondanad, ha tudod, ERRE mi a magyarazat?

    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4940355,00.html

    ???

    • leharisrael 2017. március 26. vasárnap - 17:12 #

      Eldrad!
      A magyarázat egyszerű – nem népszerű a tankos hadosztály. Ugyanakkor fizikailag nehéz szolgálat.

      • Eldrad 2017. március 27. hétfő - 06:58 #

        Ezt latva, valahogy eszembe jutottak olyan nevek, mint Ariel Saron, Albert Mendler, Avraam Joffe, Israel Tal, Zvi Greengold, Avigdor Kahalani, Meir Zamir, Samuel Gonen, Uri ben Ari…
        .
        Ugye erted. Ha ez igy van, elegge elkeserito ezt tudni, ilyen, es hasonlo elodokkel…

      • leharisrael 2017. március 27. hétfő - 19:37 #

        Elkeserítő bizony…

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!