Vasárnaptól-vasárnapig – egy hét Izrael – 17/01…

17 jan

Izrael az elmúlt 24 óra tükrében – napi összefoglaló – 13/01…LEHARPRESS – Home

“Yosi Cohen, a Moszad vezetője Washingtonba érkezett és mindjárt megérkezése után találkozott Pompeo külügyminiszterrel. 

Cohenről köztudott, hogy a demokraták és republikánusok számára egyaránt elfogadott személyiség, akik vezetői közül nem eggyel, így Bidennal is személyes kapcsolatot ápol.”

“Joe Biden megválasztott amerikai elnök kinevezte a CIA igazgatójának William Barnes hivatásos diplomatát. Barnes, Obama elnöksége idején, Kerry külügyminiszter helyetteseként, az Iránnal  kötött atomegyezmény egyik szellemi atyja és előkészítője volt.”

Izrael az elmúlt 24 óra tükrében – napi összefoglaló – 14/01…LEHARPRESS – Home

“A Wall Street Journal közzétette az ENSZ egyik titkos jelentését, amely szerint az irániak elkezdték egy fém uránium előállítására alkalmas üzem építését. Ez az anyag az atombomba előállításának legfontosabb alkotóeleme.”

Ahogy az a rövid hírben is szerepel, Yosi Cohen jelenleg Washingtonban tartózkodik, hogy előkészítse a talajt a napokon belül hivatalba lépő Biden kormányzattal történő kapcsolatfelvételre.

A Moszad jelenlegi vezetője lehet a központi kapcsolattartó személy, aki a Netanjahu kormányzat és az új amerikai kormányzat közötti kapcsolatfelvételt gördülékennyé teheti.

Ez annál is inkább lehetséges, mert Cohen, előző beosztásában, mint a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, az Obama kormányzat idején is az izraeli kormány hivatalos kapcsolattartója volt. 

Így napi munkakapcsolatban volt John Kerry külügyminiszterrel, Susan Rice-szal, az akkori nemzetbiztonsági tanácsadóval, William Barnes, akkori külügyminiszter helyettessel, aki  CIA újonnan kinevezett vezetője. Barnes hivatásos diplomata, az iráni atomegyezmény egyik szellemi atyja és előkészítője volt az Obama kormányban.

Közeli munkakapcsolatban áll a CIA jelenlegi vezetőjével Jack Sullivan-nal akit Biden nemzetbiztonsági tanácsadóvá nevezett ki, valamint Antony Blinkennel, aki akkor Biden alelnök tanácsadója volt, jelenleg kinevezett külügyminiszter.

Yosi Cohen hivatali idejére esnek olyan  iráni hírszerzési sikerek, mint az atomarchívum több teherautónyi anyagának kihozatala, és az iráni atombomba atyjának – Mohsen Fakhrizadeh –  Izraelnek tulajdonított – likvidálása. 


Minden jel arra utal, hogy ma az izraeli hírszerzés mélyen be van épülve az iráni biztonsági erőkbe, kormányzati hivatalokba és nyilvánvalóan helyi támogatást is élvez, mert e nélkül a több teherautónyi archív anyag kihozatala Iránból, vagy az atomtudós likvidálása, amelynek kivitelezéséhez legalább 50 ember összehangolt munkájára volt szükség, lehetetlen lett volna. 

Ezen kívül Cohen volt az “utazó nagykövet” az arab országokkal kötött szerződések előkészítésében. Folyosói pletykák szerint a júniusban lejáró mandátumát követően, ő a jelenleg is üresen álló washingtoni nagyköveti poszt várományosa.

Addig azonban Yosi Cohennek még nagyon nehéz dolga lesz, komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Ugyanis a  J Street nevű zsidó szervezet hivatalosan felhívta Bident, hogy tegye semmissé az arab országokkal kötött szerződéseket, szakítsa meg a kapcsolatot azon izraeli intézményekkel, amelyek a “megszállt” területeken is működnek és nyisson nagykövetséget a leendő palesztin állam fővárosában, Kelet Jeruzsálemben.

Hogy Cohen útja ne legyen sétagalopp, Biden, az antiszemitizmus ellen harcoló iroda élére – amely az Igazságügyi Minisztériumon belül működik – az afroamerikai Kristen Clarce-t, nevezte ki, aki közismert korábbi antiszemita tevékenységéről. 

És akkor álljon itt néhány szó az arab államokkal kötött béke-egyezményekről, amelyek Izraelt a Közel-Kelet kulcsállamává teszik:

Kétségtelen, hogy Netanjahu személyes érdeme is, hogy évekig tartó tárgyalások után sikerült áttörést elérni az arab országokkal való viszonyban.

Amíg az Emirátusok és Bahrein – két gazdag öböl menti ország – az üzleti, gazdasági és hi-tech kapcsolatok fejlesztésében, tehát saját gazdasági pozíciója erősítésében érdekelt, addig Szudán tipikus, periférikus afrikai muzulmán ország, és köztudott, hogy nemrég még az iszlám terror egyik fontos bázisa volt. Bin Laden hosszabb időt töltött az országban és onnan irányította az Al-Kaida tevékenységét.

A Szudánnal történt békekötés nem csak megerősíti  Izrael pozícióját a Közel-Keleten, hanem egyenesen helyzetbe hozza. Esetükben nem az iráni fenyegetés játszik meghatározó szerepet, hanem Izrael gazdasági lehetőségei, elsősorban a technológia, mezőgazdaság és vízgazdálkodás terén.

Szudán óriási területű ország, amely az utóbbi időben fokozatos átalakuláson megy át. Ennek során egyre inkább válik arab országból afrikaivá.

Nem titok az sem, hogy Netanjahu miniszterelnök Washingtonból hazafelé, rövid időre megállt Szudánban és találkozott Abdel  Fattah al-Burhan elnökkel.

Arra a kérdésre, hogy mi az, ami egyesítheti a közel-keleti országokat, két külügyi tisztviselő adta meg a választ:

Egy badheini külügyi tisztviselő szerint, az Egyesült Államokban csakúgy, mint az Európai Unióban, élesen bírálták Trump elnököt nacionalista politikája miatt. Arról azonban senki nem beszélt, hogy mennyit szenvedtek Obama elnök politikájától. 

Mint mondotta, mi büszkék vagyunk nemzeteinkre és aki azt hiszi, hogy a nacionalizmus csak rossz lehet, az világnézeti okokból nem lesz képes ellenállni az imperializmusnak. Ez az oka, hogy az Obama kormányzat kudarcot vallott az iráni imperializmussal szemben.

Az egyiptomi külügyes hozzátette, hogy ha a Közel-Kelet népeinek lett volna szavazati joga az amerikai elnökválasztáson, biztosan Trumpra voksolnak, mert politikája hozzájárult a térség stabilizálásához és a jövőben is gátat vetne annak, hogy a Muzulmán Testvérek és Irán ismét megerősödjön.
Biztosak vagyunk abban, hogy Biden visszaállítja az iráni atomegyezményt.

 Fentiekből egyértelműen kitűnik, hogy Izrael közel-keleti pozíciója sokkal stabilabb a négy évvel ezelőttihez képest. Ez szoros összefüggésben van az arab országokkal kötött békeszerződéssel, és függetlenül az amerikai elnökváltástól, önjáróvá vált, a kapcsolatok kiterjesztését késleltetni lehet, de megakadályozni már nem.

Kapcsolódó írások:

https://leharblog.wordpress.com/2018/05/01/izraeli-hirszerzesi-bravur/

https://leharblog.wordpress.com/2020/10/04/aki-kikovezte-az-utat-izrael-es-az-emiratusok-kozott/

17/01/2021

8 hozzászólás a “Vasárnaptól-vasárnapig – egy hét Izrael – 17/01…”

 1. Eldrad 2021. január 18. hétfő - 01:40 #

  “Minden jel arra utal, hogy ma az izraeli hírszerzés mélyen be van épülve az iráni biztonsági erőkbe”

  Na igen… valami nekem is ezt súgja már vagy 15 éve… pár érv, miért:

  – Iráni atomtudósok, magas rendfokozatú és beosztású katonatisztek sorozatos kilövése,

  – Állítólag “szupertitkos”, “legjobban védett”, stb. installációk felrobbantása, egész telepek romba döntése, kulcsfontosságú üzemek szabotálása,

  – A Stuxnet és a Flame kibrtámadások (plusz az “apraja”, gondolom…), melyekhez nyilvánvalóan helyszíni felderítés is kellett,

  – Irak és Szíria területén a menetrendszerű légi (és nyilván kommandós) támadások, melyek során úgy hullik a dzsihadista meg az iráni “tanácsadó”, mint a légy ősszel,

  – Hogy a jelek szerint az izraeli felderítés méterre pontoan tudja, merre kell a gépeiket reptetni, hogy azt a legjobb orosz radarok se tudják érzékelni sehol, ezer kilomlteres körzetben…

  – Szíria területén az iráni és irán- támogatott terrorgengek teljes ellehetlenülése (de azért jönnek folymatosan, na nem baj, ennél jobb gyakorlócélpont és gyakorlóterep nincs…)

  Szóval, igen. Mintha be lennének épülve páran.

 2. Eldrad 2021. január 18. hétfő - 01:46 #

  Lehar, még ez:

  Ami pedig a végletekig degenerált, szélsőbaloldali- anarchonáci szörnyetegekett illeti (itt most éppen “J Street” néven futnak), mi sem mutatja jobban, mire lehet tőlük számítani, és miféle demokráciaérzékük van, mint hogy most éppen miért őrjöngenek Izrael esetében.

  Hogy a vén, velejéig korrupt félkegyelmű, az usa – így, mostantól kisbetűvel – következő (bitorló) “elnöke” TEGYE SEMMISSÉ a megkötött békeszerződéseket a különféle mohamedán hatalmakkal. Mintha ez rajta múlna, mintha bárki is semmissé tehetne államközi szerződéseket az azt megkötü államokon kívül…

  Yossi Cohen pedig alighanem egy zseni, de szerintem az usa – Izrael kapcsolatok olyan szintre fognak romlani, amire nem volt példa eddig. Mondjuk, van egy jó hírem is, a következő:

  Tudva lévő, hogy a titkosszolgálatok egyik nyomásgyakorlási eszköze a célszemély, célszemélyek, vagy szervezetek zsarolása. A jövő héttől hatalmat bitorolni készülő usa adminisztráció esetében pedig olyan szemetet fújt össze a szél – a vén szenilis degenerálttal az élen – hogy ahhoz képest a hetvenes évek szovjet felsővezetése ministránsfiúk gyülekezete volt.. És most jön a frankó, mivel ennek van egy hatalmas előnye is, hírszerzési szempontból:

  – Csak a nyilvános ügyeik alapján elmondható, hogy ezeknek többnyire nem hatalmat átvenni kellene, hanem súlyos börtünbüntetéseiket tölteni. De akkor képzeljétek már el, mi van még, ami viszont NEM NYILVÁNOS, de az izraeli szakszolgálatok oda- vissza tudnak mindenről… emberek, ezek olyan szinten lesznek zsarolhatóak, hogy gyakorlatilag Izrael azt fog tenni, amit akar, mert aki be mer nekik az usa- ból ugatni, az megnézheti magát.

  Gondolom. Más lehetőség nemigen lesz. Hogy az usa- ban a különféle gyilkos, anarchonáci dögök, bandák, és ezek politikai kitartói ezért hogyan fognak leszámolni egymással, az már legyen az ő bajuk (csak szólok, hogy a BLM, meg az AOC- féle sztalinista és -vagy anarchonáci zombik már hetek óta fenyegetik a “megválasztott elnököt” vagy kifenét, hogy nem ezt- nem azt ígérte… hogy a “demokrata párt” szélsőkommunista szárnya már nekiment az anarcho- ultraliberális szárnyának (ezt nevezik PC-ül “mérsékelt szárnynak”… stb.

  Jaj, anyám, borogass… :(

 3. gyuri10 2021. január 18. hétfő - 14:38 #

  Eldrad,
  mindkét hozzászólásod nagyon igaz .A második még vigaszt is ad a jövőre tekintve. Remélem minden itt leírt szavad valósággá válik és soha nem lesz szükséged borogatásra.

  • Eldrad 2021. január 18. hétfő - 15:07 #

   Hát, barátom, amilyen értelemben itt lehet szó “vígaszról”… :( ez már csak kármentés. Az usa- ban pedig alighanem ez volt az utolsó választás egy jó darabig. Annak minden izraeli és közel- keleti (meg egyéb) következményeivel együtt.

 4. Klara Erdelyi 2021. január 18. hétfő - 18:25 #

  Azért még nem kell Mr. Trumpot sem temetni… várjuk ki a végét…

  • gyuri10 2021. január 19. kedd - 00:44 #

   Pontosan így van.A tánc csak most kezdődik!

  • Eldrad 2021. január 19. kedd - 02:16 #

   Jaj, dehogy temetem én Trumpot… de ezt az ütközetet most elvesztette, helyzete veszélyes, és egy soha nem látott ótvar söpredék szabadul rá az országára. Én biztos vagyok benne, hogy ő még tényleg visszatér, hogy miként? Tippem: politikai és gazdasági kommentátorként, íróként, előadóként,konzervatív szervezőként, akár világ körüli turnékon is. Aztán meg… na erről még korai beszélni.

   Annyit azért még elárulhatok, hogy én később egy katonai hatalomátvételt sem tartok kizártnak, tekintve, mi jön most.

 5. Eldrad 2021. január 20. szerda - 12:37 #

  Emberek… most tényleg majdnem elsírtam magam. Nézzétek, Donald Trump és az övéi hogyan búcsúznak:

  https://hirado.hu/kulfold/cikk/2021/01/20/trump-buszke-vagyok-hogy-evtizedek-ota-az-elso-elnok-vagyok-aki-nem-inditott-uj-haborut/

  Méltóság, bizalom bidenékben (még ha erre esély sincs), imádkozzatok értük, stb. Az usa új kormányának és közéletet teljesen leuralt pribékjeinek EZ Trump és a republikánusok üzenete. Azok meg, válaszul:

  Fenyegetőzés, trágár őrjöngés, etnikai háború indítása, lágerek vizionálása, tébolyodott rendeletek bejelentése, belháború szítása, véres őrjöngések szervezése fél éve, gyilkos söpredék ráuszítása a republikánisokra, sztalinista cenzúra, stb, stb.

  Ez a válaszuk a békéeajánlatra. Trumpék meg még ezeknek is képesek imákat küldeni.

  Végezetül, Bayr Zsoltot lehet kedvelni vany nem kedvelni, de kérek mindenkit, tegye félre ellenérzéseit (ha van), és nézze meg az alábbi műsornak az első felét:

  Na. EZEKKEL legyen meg “békében” bárki is… :(

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: