Ünnep és emlékezés…2020

27 ápr

 

Minden zsidó ünnep sajátossága, hogy megelőzi az emlékezés. A következő napok eseményeivel sincs ez másként, még akkor sem, ha az idei év rendhagyó és mindenre ráveti árnyékát a corona vírus.

 

Íjár hónap negyedike, (polgári időszámítás szerint ez a dátum az idén április 27-én estétől 28-a napnyugtáig terjed) az Izraelért elesett fegyveres erők tagjai, valamint a terror áldozatainak emléknapja, יום הזיכרון.

Az emlékezés nem a modern Izrael megalakulásának időpontjához, hanem az Óváros falain kívülן első építkezések dátumához, 1860-hoz kötődik. Ettől az időponttól van nyilvántartás az Izrael háborúiban, szolgálatteljesítés közben életüket vesztett katonákról, rendőrökről, a biztonsági szolgálat tagjairól,  valamint a terrorcselekmény áldozatairól.

Az elmúlt emléknap óta 42 új névvel gyarapodott a lista, ezzel 23.816-ra emelkedett az elesettek száma.

Az esemény minden évben, mintegy másfél millió embert mozgat meg. Ilyenkor Kiryat Shmonától Eilatig útra kelnek a gyászoló szülők, gyermekek, közeli és távolabbi rokonok, valamint az őket együttérzésükről biztosító “civilek”. Ők vannak kevesebben, mert ismerve Izrael történelmét, szinte nincs olyan család, amelyikből ne hiányozna valaki, akár mint országvédő, akár mint a terror áldozata.

Az idén, a járványra való tekintettel a megemlékezés más formát ölt, de nem marad el!

A Hátországvédelmi Parancsnokság az idén is előkészítette az 53 katonai temetőt, a beduin és drúz harcosok emlékhelyeit a méltó emlékezésre. Megtörténtek a felújítások, a szükséges karbantartások. Elvégezték a sérült sírkövek cseréjét, illetve újra csiszolását, megtörtént a temetőkertek nagytakarítása és parkosítása…

A járvány tömeges terjedését megakadályozandó, Benjamin Netanjahu miniszterelnök – egyeztetve az érintett minisztériumokkal – felkérte a hozzátartozókat, hogy a temető látogatást egy hétre elosztva, még az emléknap előtt bonyolítsák le,ugyanis akkor a katonaság, a rendőrséggel karöltve, lezárja a temetők felé vezető utakat. Ez 27-én, délután 16 órától veszi kezdetét. A sírkertek előtt eddig az időpontig várják a látogatókat, az eddigi gyakorlatnak megfelelően virágcsokorral és ivóvízzel, valamint a szintén szokásos matricával, melyen egy izraeli őshonos növény, a “Maccabeusuk vére” fotója látható.

 

 

A katonai tiszteletadás nem marad el, erről a 28-án (kedd) 11:00 órakor megszólaló, két perces emlékező sziréna után a TV állomások egyenes adásban közvetítik.

 

!יהי זכרם ברוך

 

Az emléknap vége, egyben az izraeli Függetlenségi Nap (יום העצמאות) előestéje. 1948. május 14-én (הי באייר) megalakul a modern Izrael. Polgári időszámítás szerint az idén április 28 estétől, 29-én naplementéig tart az ünnep. Megjegyzendő, hogy Izraelben ez az egyetlen állami ünnep.

A 72 születésnapját ünneplő Izraelnek 9.190.000 állampolgára közül 6.806.000 zsidó (74%), 1.930.000 arab (21%) és 454 ezer egyéb (5%).

Az elmúlt függetlenségi naptól számítva 180 ezer újszülött látta meg a napvilágot, 32 ezer új bevándorló érkezett és 44 ezer személy távozott az élők sorából.

Ma, a világ zsidó népességének 45%-a Izraelben él és 78%-uk fiatal! A legfiatalabbak, a 0-4 éves korosztályt 950 ezer gyermek képviseli. Előrejelzések szerint Izrael 100. születésnapján az ország népessége eléri a 15.2 millió főt.

Az idén elmarad a hagyományos utcabál és az ünnep napján szokásos, szabadtéri grillezés. A Herzl hegyi megemlékezést is meghívottak nélkül bonyolítják, amelyet élőben közvetítenek a TV állomások.

 

!עם ישראל חי – יום העצמאות שמח מדינת ישראל

 

Kapcsolódó írások a közelmúltból:

https://leharblog.wordpress.com/2018/04/18/70-fuggetlensegi-napra-kicsit-maskepp/

https://leharblog.wordpress.com/2019/05/08/rendhagyo-gondolatok-a-fuggetlensegi-nap-alkalmabol/

 

26/04/2020

 

14 hozzászólás to “Ünnep és emlékezés…2020”

 1. Kovács László 2020. április 27. hétfő - 16:49 #

  Nagyszerű! Bár Magyarország is ilyen népesedési mutatókkal rendelkezne.

  • gyuri10 2020. április 28. kedd - 18:41 #

   Sajnos nekünk sok bepótolni valónk van,ellentétben gyilkosaink népeivel.

 2. slaszlos 2020. április 27. hétfő - 18:02 #

  Jean Paul ” Az Emlékezés az egyetlen Paradicsom , amelyböl mem lehet bennunket kiüzni “

 3. Eldrad 2020. április 29. szerda - 14:19 #

  Ide tartozik. Olvassátok el ezt a cikket,

  https://neokohn.hu/2020/04/27/az-izraeli-arabok-egyre-inkabb-kotodnek-a-zsido-allamhoz/

  és aki tudja, válaszolja meg nekem a következő kérdést:

  – Ha ez így igaz, az “ultraortodoxok” hozzáállása mitől változott ekkorát, ÉS melyik “ultraortodox” felekezetről van szó? Az izraeli arabok dolgát tudni vélem, de az “ultraortodoxokét” nem értem.

  • gyuri10 2020. április 29. szerda - 15:35 #

   Nem vagyok vallásos,de +- 40 évet éltem Bne-Brack ban.Valamelyest ismerem az ott élők mentalitását,mely a korona vírus és a karantén óta nagyot változott.Azok a charedimok akik a Hátikvához nem álltak fel, a pikud háóref tevékenysége folytán ma már megmentő angyalaiknak nevezik katonáinkat.Ez is hozzátartozik az áchárit hájámimhoz. Információim egészen pontosak,mert családon belülről származnak.
   .חג עצמאות שמח לכול עם ישראל

   • slaszlos 2020. április 29. szerda - 18:14 #

    Egyisten zsidónak és nem zsidónak , nem vállogat közöttük !

  • leharisrael 2020. április 30. csütörtök - 08:48 #

   Eldrad! A haredim (ultraortodox) társadalom csak látszatra fekete-fehér. Számtalan ága létezik és nagyon nem lehet egy kalap alá venni őket. Akik ma a feszültséget okozzák (tüntetések, forgalmi csomópontok lezárása, katonák és általában fegyveres testület tagjainak inzultálása…) egy maroknyi csoport, őket a többi haredim is kirekeszti. Ők a “jeruzsálemi frakció”, elsősorban Bnei Brak és Jeruzsálem a vadászterületük.
   Amit még tudni kell az ultraortodoxokról – és ez minden ágára érvényes – azt teszik, amit a rabbijuk (admor) utasításba ad. Mivel a jelenlegi (éppen távozóban lévő) egészségügyi miniszter is ultra, viszonylag könnyű volt elérni, hogy a járványügyi intézkedéseket – a már említett szélsőséges csoport kivételével – betartsák. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy kár volt kicsinálni csak azért az egészségügyi minisztert, mert ultra…pont a hovatartozása miatt sok olyant is el tudott érni, amit más soha az életben nem fog.

   • Eldrad 2020. április 30. csütörtök - 11:50 #

    Igen, azt tudom, hogy sokfélék ők is. És igen, megértem, hogy az ultra EÜ miniszter el tudott náluk (majdnem mindnél) érni sok mindnent. A kérdés viszont marad:

    A távozó EÜ minisztertől eltekintve mitől kezdték el hirtelen tisztelni a hatóságokat? Rendőröket, katonákat, EÜ személyzetet? És a sokszínű haredik közül akkor hát a “jeruzsálemi frakció” kivételével mindenki tiszteli most már a hatóságokat?

    És by the way, ez a “jeruzsálemi frakció” nem a Neturei Karta, vagy annak is van már valami egyéb mutációja?

   • leharisrael 2020. április 30. csütörtök - 12:34 #

    Eldrad! Nem a hatóságokat, nem az állam törvényeit kezdték tisztelni, (bár még az is elképzelhető, hogy a járvány után, ha csökkenő mértékben is, de megmarad ez a tisztelet) hanem az általuk követett rabbi ezt az utasítást adta…Ehhez persze azt is hozzá kell tenni, hogy hangszórós autók járták pl. Jeruzsálemben (de más helyeken is) a haredim lakta lakókörzeteket és nem csak héber, de yiddis nyelven is elmagyarázták nekik, hogy mit és miért. Ez egy nagyon fontos lépés volt, mert ősi zsidó ima dallamára olvasták be a felhívást. Érthetőség szempontjából így sokkal több nyitott fülre talált.

    A “jeruzsálemi frakció” és a Naturei Karta nem ugyan az. Utóbbiak országon belül viszonylag csöndesek, az ő vadászterületük az USA, de főképp Anglia. A “jeruzsálemi frakció”-ról elmondható, hogy a szél összefújta a szemetet.

 4. gyuri10 2020. április 30. csütörtök - 21:08 #

  Első kézből tudom,hogy a bne-braki karantén első két napján a pikud háóref katonáit náciknak és héberül beszélő disznóknak kiáltották ki.A harmadik nap reggelén a héberül beszélő disznók egész hétre való élelmiszert osztottak ki a családoknak ajtóról ajtóra névsor szerint,ingyen.Ettől kezdve a héberül beszélő disznókra azt mondták,hogy megmentő angyalaink.Katonáink pontos névsort és számszerű információt vittek magukkal,mert miután a városháza nagytekintélyű vezetői összeomlottak,katonáink átvették a város irányítását.Honnan tudom? A pikud háóref egyik magas rangú parancsnoka a Fiam!

  • Eldrad 2020. május 1. péntek - 10:40 #

   :)

  • leharisrael 2020. május 1. péntek - 14:46 #

   Pontosan így volt…közben meg a guri haszid egészségügyi miniszternek is volt hozzájuk egy-két keresetlen szava…és Bnei Brakban ment is a dolog.
   Az előző hozzászólásból kifelejtettem – mert számomra magától értetődő – hogy a felvilágosításuk is akkor hozott eredményt, amikor a hátországvédelem átvette a szervezést/kivitelezést.

 5. gyuri10 2020. július 11. szombat - 13:17 #

  רחל,
  mi történik ? Április óta nem jelent meg írás a Leháron. Remélem nincs semmi féle egészségügyi ok rá.
  ד”ש לכולם: אורי.

 6. slaszlos 2020. július 11. szombat - 15:05 #

  Áprilistöl máig – 11 július 2020 a coronavirus világjárvány árnyékában a 12 500 553 fertözött eset s a 560 226 halott … Izrael eddigi eredménye 36 266 fertözött es 351 halott a John Hopkins University & Medicine statisztika honlapján – és azon államok között van , amely járványügyi intézkedéseivel megelözte a tömeges haláleseteket,mégha a fertözöttek száma magas – öt naphoz visszonyitva 730 új eset és 141 új halottal…

  De mit is jelent a szinfalak mögött a világjárvány ? Pánik,félelem,vádak , gazdasági nehészségek, államok elkülönitése egymástól , a polgárok nyugtalansága és lázadása saját kormányaik ellen amit a szociálliberális világrend , a demokraták, szocialisták, kommunisták és zöldek szervezése mögötti felizgatott akcióiban…

  De a zsidóságelleni fajgyülölei járvány és elöitéletek aligha olvashatók , ha mi ezeket nem hozzuk felszinre a ledöntött történelmi hirességek szobrainak árnyékában …De súlyosan felszinre került a fajháboru az emberi fajon belül : a fehérek,feketék,sárgák,vörösök között…George Orwell ” 1984 ” könyvének szintere világunk a Charles Darwin ” The origin of species ” elméletének játéktere az emberiség újabb tragédiái jelezve a vég kezdetét az emberi faj tragédiának , a nemzetek és nemzetállamok összecsapásában…

  A Pokol nyitva és a Purgatorium készen !…

  Isten áldása Izrael Állam és a zsidó népnek és minden barátának a világmindenségben akik együtt akarnak létezni a Béke és Biztonság védelmében !

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: