Rendhagyó gondolatok a Függetlenségi Nap alkalmából…

8 máj

71 éve, május 14-én, (a héber naptár szerint Ijjár 5.) az idei polgári évben május 8-9.*  történt Izrael földjén az első modernkori csoda. Megalakult Izrael állama!

Megalakulását Herzl Tivadar és más cionisták áldozatos munkáján kívül nem kis részben a hatmillió áldozat vére, valamint a világ és benne elsősorban Európa rossz lelkiismerete tette lehetővé.

Most – a protokoll szerint – fel kellene sorolni, hogy Izrael ezen időszak alatt honnan, hová jutott. Gazdasági, társadalmi, kulturális vívmányai mellett szót kellene ejteni kiterjedt külkapcsolatairól…tegyék ezt meg helyettem politikusaink, hivatásos szónokaink. Én – nem először – a másik utat választom.

74 évvel a koncentrációs lágerek, a megsemmisítő táborok felszabadulása és 71 évvel az állam kikiáltása után még mindig számosan vannak, akiknek megemészthetetlen falatként, mindkét dátum a torkán akadt. És létszámuk egyre csak gyarapszik.

Felfoghatatlan számomra, hogy számos európai ország, amelyik Izraellel kiegyensúlyozott kapcsolatot tart fenn, elvben a hazai zsidóságát is támogatja, teljes mellszélességgel és kurzustörténészei hathatós támogatásával igyekszik történelmi tények meghamisítására.

És, ha mindez nem lenne elég szégyen, még a területén történő – bevándorlók által elkövetett – antiszemita atrocitásokat, Izrael ellenes megmozdulásokat is igyekszik eltussolni. Mindezt, az internet korában!?

Vajon, mit reagál a német kormány arra a neonáci felvonulásra, melynek fő szlogenje a “soha többé Izraelt”? Vajon a francia földön elkövetett, kifejezetten származási-vallási indokból végrehajtott gyilkosságok elkövetői számára miért mentség a “kábítószer hatása” (ami egy közlekedési balesetnél súlyosbító körülménynek számít).

Miért kéri ki magának a lengyel kormány, hogy polgárai az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust, amikor csak a minap égetett valaki köztéren olyan bábut, melyre régi, zsidó származású közéleti személyiség arcképét tűzte fel?


Hogy Amerikában és az Egyesült Királyság területén a “baloldal”** nyíltan zsidózik, nyíltan fröcsög Izrael ellen, már említést sem érdemel.

A kérdések kérdése számomra az, hogy ehhez miért asszisztál a diaszpóra zsidósága?

Természetesen tudomásul veszem, mint tényt, de senki ne vegye zokon, ha mélységes felháborodásomnak adok hangot, amiért S. Lauder úr, a Zsidó Világtanács Elnöke éppen Izrael születésnapját “tisztelte” meg azzal, hogy egy erősen politikai ízű, de vallási köntösbe bújtatott támadást intézzen Izrael kormánya ellen.

A kijevi zsidó fórum előtt elhangzott beszéde nem más, mint a galuti zsidóság körében végzett tevékenység kudarcának hárítása.

Lauder úr az amerikai zsidóság egyre gyorsuló beolvadásából eredő problémát vetíti ki Izrael és a galut kapcsolatára.

Őt hallgatva, felmerül a kérdés: vajon tényleg ennyire nem ismeri Izrael belső életét, vagy ennyire a jelenlegi kormányt akarja lejáratni? A kérdés természetesen nem csak Lauder úrnak szól!

Azt tudomásul kell vennie a szétszórattatásban élő zsidóságnak, hogy Izrael állam diplomáciai tevékenysége elsősorban az állam érdekeit kell szolgálja és ez, szükségszerűen, nem mindig halad párhuzamosan a galuti zsidóság érdekeivel.

Azt azonban – bármikor és bármilyen kormánya is volt Izraelnek – senki nem vetheti az állam szemére, hogy különböző hátterű közösségeket a másik rovására támogatott volna.  

Lauder úr leegyszerűsíti a kérdést azzal, hogy a diaszpóra zsidóságát liberálisnak, az izraelit ultra-ortodoxnak minősíti, holott mindkét oldal ennél sokkal sokszínűbb.

Nem először hangzik el, – de mindig kiváló időzítéssel –  hogy Izraelnek többet kellene tennie a diaszpórában élőkért. Az már kevesebbszer, hogy mit kéne tenni saját magukért.

Kitekintve a világ országaira, azt kell mondjam, hogy soha még annyira igaz nem volt a dal, miszerint אין לי ארץ אחרת…vagyis, nincs másik országom…Nincs más országa az izraeli “baloldalnak” sem és – akármennyire is megpróbálja elhitetni magával az ellenkezőjét – a diaszpóra zsidóságának sem.

Ha ezt minden egyes zsidó megérti, ha nem politikai nézetei alapján alkot véleményt, akkor azzal a tudattal dőlhetünk hátra, hogy van egy hely a világban, ahol OTTHON vagyunk!

חג עצמאות שמח למדינת ישראל

ו

שלום לך ארץ נהדרת

 

https://www.youtube.com/watch?v=DgvmC-F5jsE

 

* napnyugtától-napnyugtáig

** Nem, egyáltalán nem véletlen, hogy idézőjelbe került a baloldal. Ugyanis ez a “baloldal”  elvetett minden baloldali értéket és tevékenységét kizárólag az emberi jogok védelmében fejti ki. De még ezt is hamis módon, ugyanis kettős mércével mér.

 

08/05/2109

5 hozzászólás a “Rendhagyó gondolatok a Függetlenségi Nap alkalmából…”

 1. Bögözy 2019. május 8. szerda - 19:21 #

  Miért tud megmaradni az antiszemitizmus? A régi irigység is megmaradt a gazdagabb zsidók vagyona után. Új, és sokkal veszélyesebb a fakesztin propaganda, amely zsidókat megszállóknak hazudja, a saját földjükön, Izraelben. A terroristák elleni önvédelem, a megelőzés rendre gyilkolásként, jogtalan elkülönítésként, elnyomásként jelenik meg a fakesztin propaganda hazugság gépezetben, amelyet elsőre a szovjetek, és a moszkoviták, mára már majd az egész baloldali nyugati világ készpénznek vesz. Sem Izrael, sem a galuti zsidók nem tulajdonítanak kellő fontosságot a propagandának. Ez elszigetelődéshez vezet. Nincs kihangsúlyozva, hogy Izrael lakosságának java része máshonnan elüldözött zsidó. Közben a palesztin visszatérés menete jelszó harsog. Hol van a zsidó visszatérés, az ellopott zsidó vagyon visszaadásának kampánya? Lehár hasznos információkat ad, de kevés.

 2. gyuri10 2019. május 13. hétfő - 17:34 #

  Mit várhatunk a világ és EURÁBIA “bal oldalától” vagy zsidóitól,amikor a Kozma utcai temető MÁRTÍROK EMLÉKMŰVÉN az ima feliratát:”השם ינכום את דמם”,így fordították le berend “rabbi” utódai”Megölte Őket a gyűlölet,őrizze emléküket a szeretet”.Nos miután erre felhívtam néhány évvel ezelőtt a figyelmüket a gyáva,antiszemitizmust házhoz rendelő Síp utcai 1%-ot tarhálóknak,kijavították az ivrit szöveget ;és van pofájuk Izrael ellenes szövegelésre.Persze Lauder úr más tészta.Ilyenek is voltak és sajnos vannak is csökevényeink között.

 3. Eldrad 2019. május 15. szerda - 01:33 #

  “ehhez miért asszisztál a diaszpóra zsidósága?”

  – Most lehetne erre tizenöt kötetnyi szociálpszichológiai, történelmi, stb. elemzést írni, linkelni, de nem érdemes. A legjobb választ erre itteni beírónk, Gyuri adta meg korábban, mikor hasonló kérdés merült fel. Azt írta:
  “A zsidót nehéz a galutból kihozni, de a galutot a zsidóból még nehezebb kihozni”.

  Ennél jobb válasz erre nem létezik. Látod ezt, Gyuri? :) Másik dolog:

  A lengyeleket kollektíve ledorongolja az antiszemitizmusért majdnem minden zsidó, vagy izraeli, pedig nem kellene. OK, értem én mi van, DE ott is rengeteg zsidómentő volt, ahogy Magyarországon is. Jan és Antonina Zabinsky, most láttam róluk egy remek filmet, nézzétek meg (Zookeepers wife). Hülye, debil szubhumánok persze ott ia vannak a mai napig, de a többség nem ilyen. A bábuégetés pedig egy seggfej banda műve volt, nem azonosult ezzel semmiféle tömeg.

  Bögöly: “Miért tud megmaradni az antiszemitizmus?”

  Én erre más megközelítést adok. Nagyon leegyszerűsítve: 2000 év folyamatos, brutális, sokszor állami vagy egyházi szintű gyilkos zsidóellenes acsarkodást lehetetlen pár évized alatt kiszedni a fejekből. Minden más csak ennek a következménye.

  Izrael: érdekes, hogy ti is csak az euroatlanti meg az arab- iszlámnáci kontextusban írtok Izraelről meg a zsidókról. Én örömmel vennék már egy olyan írást is, ahol azon országokkal való kapcsolatok vannak bemutatva, ahol nyoma sincs antiszemitizmusnak, mivel nem is volt ott olyan soha. Thaiföld, India, Délkelet- Ázsia, Óceánia (na jó, ez utóbbi kettő nem ország, de értitek…), Kína… stb. Többek között ezen országokkal való kitűnő kapcsolatnak is köszönhető, hogy a látszat ellenére (az euroatlanti világból nézve) Izrael nemzetközi helyzete SOHA nem volt ilyen jó, az ország ennyire erős még soha nem volt, és a legjobb hír, hogy mindez fenntartható.

  Nem?

 4. slaszlos 2020. április 27. hétfő - 18:38 #

  Elie Wiesel ” Eljön az idö amikor erötlenül is ellenállunk , de sohasem leszünk kétségbeesve ellenállásunkban “…Izrael ma tükörképe a zsidó nemzettörzs nagyságának béke és háború sújtotta kihivásaiban. Izrael a Nemzet identitása , még ha napjaink ” zsidóinak közös a getto traumás élményeiböl eredö társadalmi örökség a vallasból származó szokásaik és vallási formák “( Ábrahám Poliah,Tel-Aviv Eftetem törtenelem professzora )…Az antiszemitizmus köntöse habár szakadozó , de állja az idök rohanását ,mint ennek a köppenyegnek viselöit – igy rendeltetett és megérint zsidót és nem-zsidót …Isten áldja meg Izraelt és a zsidó népet összes barátaival és szövetségeseivel a nagyvilágban , akik szeretettben és megértésben közösen ellenállnak a világ gonoszságának a Béke és Biztonság védöszárnyai alatt !…Örök tisztelet a hösöknek !

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: