A “Kristallnacht” margójára…

8 nov

1938 november 9-ről 10-re virradó éjjel!

A nácik lelkén szárad 267 zsinagóga kirablása, majd felgyújtása. 7500 zsidó üzlet és több száz zsidó otthon is hasonló sorsra jut. Közel száz zsidó meglincselése és mintegy 30 ezer koncentrációs lágerekbe hurcolása a kristályéjszaka mérlege.

Az esemény nem előzmény nélküli: 1938 július-október között állami rendelkezések sora lépett életbe a zsidó vagyon kisajátítását illetően!

És 80 évvel később…

A lipcsei egyetem a Friedrich Ebert Alapítvánnyal  közösen készített felmérést a németországi antiszemitizmus mai állásáról..

A tanulmányból kiderül, hogy a németek 1/3-a erős antiszemita nézeteket vall, illetve látens antiszemita. A zsidókkal szembeni negatív érzés különösen a volt NDK területére jellemző.

A felmérésbe bevont személyek 31%-a szerint a “zsidók még mindig túl nagy befolyással rendelkeznek”, 21%-uk úgy véli, hogy a “zsidók sokkal inkább alkalmaznak piszkos trükköket, mint mások”.

A válaszadók 40%-a “nem érez együtt a zsidókkal” és ennek okát  Izrael politikájában jelöli meg.

A németek 80%-át ugyanakkor nem foglalkoztatja a német történelem, inkább a jelen problémáira koncentrál.

A megkérdezettek 66%-ának az a véleménye, hogy a holocaust-jóvátétel a “holocaust ipart szolgálja”.

Struccpolitikát folytat az, aki a németországi antiszemitizmus mellett – mely a felmérés szerint az elmúlt 20 évben nem volt ilyen magas – nem vesz tudomást a szintén felfelé ívelő, egész Európát átitató antiszemita jelenségről.

Napjainkra beigazolódott, hogy tévhit a rasszizmust és az antiszemitizmust egyértelműen a jobboldalhoz kötni. Ennek cáfolására legjobb példa Corbin és pártja.

Nem véletlen, hogy Nagy-Britannia zsidóságának 90%-a véli úgy, hogy a Munkáspárt kifejezetten antiszemita és esetleges kormányra kerülése esetén Anglia zsidó lakosságának 40%-a a kivándorlást fontolgatja.

A métely Amerikában is felszínre tört. Csak egy pillantást kell vetni a félidős választások eredményére és nem árt belehallgatni néhány demokrata képviselő első megszólalásába.

A nyolcvan évvel ezelőtti esemény sem volt előzmény nélküli és ez a mai állapotokról sem mondható el. Szinte nem múlik el nap úgy, hogy ne szereznénk tudomást a diaszpóra zsidóságát – jó esetben “csak” verbális atrocitásról, (amelyhez elegendő ha valakit a világhálón szörfözve, gondolatai közreadása alapján kategorizálnak) ugyanakkor nem ritka a fizikai bántalmazás sem.

Mindezeket napi szinten látva/hallva, meggyőződésem, hogy a diaszpóra zsidóságának ma sokkal nagyobb kihívással kell szembenéznia, minthogy egyes irányzatai milyen elfogadottságot élveznek Izraelben.

Ha valamikor, hát most igazán itt az ideje, hogy a szépen hangzó szlogen – “nem azt kell nézni, ami elválaszt, hanem, ami összeköt” – a mindennapok részévé váljon és a különböző irányzatok elsősorban az adott helyen, egymás között rendezzék soraikat.

Mert ahogy 70 évvel ezelőtt az újjászületett Izrael államnak erős diaszpórára volt szüksége, úgy ma, a galutnak van égető szüksége egy erős Izraelre.

korántsem ez hozza a megoldást

08/11/2018

11 hozzászólás to “A “Kristallnacht” margójára…”

 1. Géza Virághalmy 2018. november 8. csütörtök - 15:54 #

  Gyerekkoromban sokszor jártunk a Dohány utcában, egyik rokonomnak volt ott dohányelosztója. Nem ritkán hallottam a rikkancsot amint árulta az ojságot, “Zsidóság és gojság, megjelent az ojság”. Boldog békés idők! Senki nem talált benne kivetnivalót, vásárolták a lapot és jókat nevettek a jellegtetes pesti humoron. Ma ez elképzelhetetlen. Túl sok volt a halott, ez mindnyájunkat tapintatra kötelez.

 2. slaszlos 2018. november 8. csütörtök - 17:34 #

  ” Befejezetlen múlt ” keresztények és zsidók,sorsok / Szenes Sándor ,Budapest könyvkiadó ,1986 /…

  A keresztényi világunk 70 éve gyüjti a zsidóság kiirtásának az ” utolsó megoldás ” müveleti megoldását …Mindezek a jelek meggyújtva az Európai Unió nemzetállamainak örségtüzeiben amit a szociálliberális világrend a 40 éve migránsáradat árnyékában felkészült újra , annak a 12 millió Holocaust áldozat mellé folytatni emberi gonoszságát napjainkban…

  Örök tisztelt sorstársainknak .

  Höseinkre mindig emlékezni fog az Emberiség . Emlékük legyen áldott és örök figyelmeztetés mindanyiunknak zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt.

  • Eldrad 2018. november 9. péntek - 10:02 #

   12 millió?

   Nos, én azért konyítok valamennyit ehhez, de ezt még nem hallottam. Honnan a forrás?

   Egyébként tényleg érdekes, mintha az euroatlanti mainstream balosok egy része meg volna sértődve, amiért Izrael (nekik: a “zsidó” szinonimája, csakis negatív kontextusban) nem csak hogy meg tudja magát védeni, de egyre erősebb (súlyos belső gondjai ellenére, aminek nagy részét maguk idézik elő…).

 3. gyuri10 2018. november 9. péntek - 15:02 #

  Az európai és izraeli zsidó fiataloknak azt tudom ajánlani,hogy állandó életviteli alapon tanuljanak önvédelmet.Értem alatta a dzsúdó,dzsiu-dzsitsu,karate,i-kidó es a távol-keleti harcmódok minden fajtáját.Itthon nagyszerű oktatóink vannak,akiknek pl. sokszáz fekete öves,dan-II,dan-IV-V-VI-VII-VIII-stb…került ki a kezük alól.A magam részéről 12 évig tanultam és a gyerekeim jóval túllépték az én tudásomat is.Aki beajánlott a karate tanulásába a megboldogult Ráv Káháne egyik tanítványa volt.Miután elmondta,hogy Brooklynban Ő és a barátai védik a zsidókat a néger bűnözők brutális támadásai ellen. Abszolút védelem nem létezik,de más a kezdő felállás.(lásd:a két héttel ezelőtti New-yorki utcán a védtelen,öreg, zsidó-verését).

  • Eldrad 2018. november 10. szombat - 17:48 #

   Gyuri, ez bizony igaz… kár, hogy ahol. pl. én élek, egy nagy északnyugateurópai “haladó” államban, a zsidók nem alkotnak efféle önvédelmi kört – pedig a nagyvárosokban nagy szükségük lenne rá.. Érthetetlen, miért nem, minden lehetőségük megvan rá.

   Galutmentalitás?

   • gyuri10 2018. november 14. szerda - 12:24 #

    Eldrad,
    ez a legmegfelelőbb meghatározás:”Galuti mentalitás.”Sajnos igaz ez a régi mondás,hogy:nehéz a zsidókat kihozni a galutból,de még sokkal nehezebb a galutot kiszedni a zsidókból.

 4. Eldrad 2018. november 10. szombat - 18:02 #

  László:

  – Gondolom, sejthető volt, hogy kérésem afféle “retorikai”. Pont olyan választ kaptam, amire – az előző éllítás (a 12 millió) alapján – számítottam. Röviden:

  A Nizkor projekt nem tudományos, semmiféle publikáciús és tudmányos kritériumnak nem felel meg sem tartalmi, sm formai szempontból. Ilyen erővel lehetett volna David Ickle, vagy Eric Daniken valamelyik (nem ide illő, de hasonlóan tébolyodott) megnyilvánulását is említeni. Én mérvadó forrásra gondoltam, mint pl. valamelyik magyar, angolszász, német, francia, vagy izraeli egyetemi szaktankönyv, szakmai weboldal, vagy a Jewish Virtual Library.

  Lényeg: a 12 millió nem valós. Másképp: a Holokausztnak NEM VOLT, nem is lehetett 12 M zsidó (meg semmilyen) halottja. Miért? Mert az akkori zsidóság összlétszáma világszerte kb. 13- 16 millió fő. Abból Európában élt kb. valamivel több, mint a fele. Ugye, abban megegyezhetünk, hogy kb. 7-9 millióból nem lehet 12 milliót kiirtani, a többihez meg nem volt az irtóknak hozzáférése. Az összes létező mérvadó (MÉRVADÓ!) forrás 6 millióban egyezik meg, hogy miért ennyiben, arra a tudományos kutatásmódszertan és annak publikációs szabályai adják meg a választ.

  Az a 6 millió is elég sok (ezer is sok lenne, egy is sok lenne). Nem kell ezt felvinni 12 millióra, főleg, hogy az nyilvánvalóan téves. Azzal nem tisztelgünk a halottak előtt, hogy téves, képtelen adatokat terjesztünk. Méltósággal megemlékezünk róluk, és teszünk róla, hogy még egyszer ez ne történhessen meg. Pl. a világ egyik legerősebb hadseregének kiállításával, ÉS az erre való képesség fenntartásával.

  Ezzel viszont tisztelgünk előttük.

 5. Eldrad 2018. november 14. szerda - 14:12 #

  Jááj…

  https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5401885,00.html

  • leharisrael 2018. november 15. csütörtök - 12:53 #

   Erről talán később, majd külön – megér egy misét…

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: