“Miért van, hogy senki nem akar kikezdeni az izraeli hadsereggel?”

23 okt

A  címadó kérdést Robert Farli professzor, az amerikai hadsereg katonai főiskolájának előadója teszi fel a The National Interest magazin hasábjain.

prof. Robert Farli

De nem csak kérdez, válasszal is szolgál az érdeklődőknek, melyet öt fő pontban összegez:

Elsőként jelöli meg a Merkava-4 tankot, amelyet a világ legjobbjai között tartanak számon. 

Az első libanoni háború tapasztalatai alapján az IDF az új tankot alkalmassá tette városi hadviselésre is, miközben védelmi rendszere gondoskodik a személyzet épségéről. A Merkava olyan hasznosnak bizonyult, hogy Izrael lemondott  – a már előzőleg betervezett – harckocsi gyártás megszüntetéséről.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=2N0xAWJFl7I

Másodikként említi az F-15I harci gépet.

Állítása szerint, annak ellenére, hogy már az F-35-ös is hadrendbe állt az izraeli légierőnél, az F-15I maradt a legütőképesebb a világon.

“Az izraeliek feljavították a gépet, így a repülő egység a Közel-Kelet legveszélyesebbikévé vált. Az elemzők többsége biztos benne, hogy az F-15I az esetleges Irán elleni támadás esetén döntő szerephez jut.”

https://www.youtube.com/watch?time_continue=94&v=dGFBqrAPhm0

Harmadik okként a Jericho-3 rakétát jelöli meg. Erről azt is elmondja, hogy alig lehet valamit is tudni róla, ugyanis Izrael ezzel a rakétával kapcsolatban teljes hallgatásba burkolózik.

“A Jericho-3 a körzet legmodernebb ballisztikus rakétája, amely minden valószínűség szerint nemcsak közel-keleti célpontokat ér el, de eléri Európát, Ázsiát és Észak-Amerikát is. A Jericho-3 biztosítja, hogy minden atomtámadás kemény válaszban részesül.”

Meg kell jegyezni, – mondja a szerző –  hogy a Jericho-3 létezésére nincs döntő bizonyíték, minden közlés becsléseken alapul. Külföldi elemzők szerint a rakéta 1300 kg súlyú hagyományos robbanófejjel rendelkezik, ugyanakkor nukleáris töltetből  egy 750 kilogramm súlyút képes hordozni, vagy 2-3 kisebbet. Szintén külföldi elemzők úgy vélik, hogy Izrael hozzálátott a Jericho-4 fejlesztéséhez is.

(Mellesleg megjegyzendő, hogy Izrael januárban saját építésű rakétát indít a Holdra.)

Negyedikként Izrael  Dolfhin osztályú tengeralattjáróit említi. Szerző megjegyzi, hogy ezek a körzet legveszélyesebb víz alatti, nagy csapásmérő képességű eszközei. “A tengeralattjárók feladata az esetleges atomtámadás elrettentésében majdnem bizonyos.”

Ötödik, egyben utolsó okként az emberi erőforrást jelöli meg. A professzor hangsúlyozza, hogy “a technológia, az egész – fentebb említett rendszer – egységbe foglalója az izraeli katona.”

1948 óta Izrael az emberi erőforrás javát fokozatosan csapásmérő erővé változtatta. A fantasztikus katonák “előállítása” nem a véletlen műve és nem kizárólag a katonák lelkesedéséből és képességeiből áll össze.

Az IDF kialakított egy sorozási rendszert, kiképzést és a kiképzési szint megőrzését amely együttesen biztosítja számára a világ egyik legjobb katonáit.

Az elemzésben felsorolt technológiák csak akkor működnek megfelelően, ha azt okos, elkötelezett és jól képzett felhasználók kezébe adják – mondja Farli professzor.

Ennek ellenére – zárja értekezését – a sok elismerés mellett meg kell jegyezni, hogy “ az izraeli fegyverek effektivitása, a katona lányok és fiúk technikai felkészültsége, a hadsereg taktikai és katonai műveleteinek sikerei ellenére is, Izrael veszélyes helyzetben van.

Izraelnek nem sikerül hosszú távra szóló, stabil és pozitív kapcsolatot kiépíteni szomszédaival, és emiatt Jeruzsálem – joggal – úgy érzi,  hogy helyzete instabil. Hiába van meghatározó szerepe vízen, földön, levegőben, hiába a csúcstechnika és taktika, a probléma megoldására csak a politika képes.

23/10/2018

34 hozzászólás to ““Miért van, hogy senki nem akar kikezdeni az izraeli hadsereggel?””

 1. Eldrad 2018. október 24. szerda - 14:57 #

  “hiába a csúcstechnika és taktika, a probléma megoldására csak a politika képes”

  – Ahmedékkel politikai megoldás? Az utóbbi 1400 év azt mutatja, ez lehetetlen. Izrael példája meg főleg ezt mutatja. A professzor itt szetintem PC akart lenni.

  Ahmedék csak a rúgásokból értenek. És minnél erősebb, gonoszabb az a rugdosás, ahmedék annál többet értenek meg belőle. EZT pedig az utóbbi 1400 év mondja, nem én.

 2. gyuri10 2018. október 24. szerda - 16:53 #

  Aztán,mi lenne az a politikai megoldás?Kivel kellene egy Hudajbijjei szerződést kötni? (Brigitte Gabriel)

 3. Gabor Valko 2018. október 24. szerda - 17:08 #

  Izrael nem támad, védekezik, ha megtámadják, amire mindig van esélye, sajnos.

 4. gyuri10 2018. október 24. szerda - 21:58 #

  Amikor visszajövök erre az oldalra,mindig úgy érzem,hogy hazajöttem.Köszönöm mindnyájatoknak.

  • Eldrad 2018. október 25. csütörtök - 00:59 #

   Gyuri, miért, Izraelben ha az ismerőseiddel találkozol, elmész egy múzeumba, stadionba, vagy kegyhelyre, nem érzel ugyanígy?

   • gyuri10 2018. október 25. csütörtök - 13:58 #

    Eldrad,
    1947 óta ismerem a cionizmus fogalmát.1957 óta élek Izraelben. Némelykor eltévelygek a blogok között és beírok olyan helyeken is , ahonnan a visszatérés a Lehár blogra,a szó szoros értelmében lelki hazatérés.

   • leharisrael 2018. október 28. vasárnap - 12:59 #

    Köszönöm neked!

 5. Eldrad 2018. október 25. csütörtök - 01:06 #

  Azt egyébként tudtátok, hogy az egyik Merkava 4- et a 2006- os (durván elbaltázott) hadjárat alatt tizenhétszer (!!!!) kellett a Kornettel meglőni, hogy teljesen kipurcanjon? És hogy összesen négy Merkava maradt ott, azaz, ennyi volt a teljes tankveszteség akkor? Annak ellenére, hogy a különféle páncéltörő fegyverekkel ahmedék folyamatosan sortüzet löttek rájuk?

  Nem rossz… mondjuk, ha az a hadjárat jól lett volna megszervezve, egy se maradt volna ott szerintem, ma meg nem létezne hezbollah.

  • aser 2018. október 26. péntek - 10:15 #

   2006-ban nem csak a legújabb merkava-4-es tankok vettek részt.Hanem a régebbi típusok is.Melyek gyengébb képességűek voltak.

 6. Eldrad 2018. október 25. csütörtök - 14:39 #

  gyuri10 2018. október 25. csütörtök – 13:58

  Jaj, értem… már megijedtem, hogy valami miatt odalett a hited. Na hallod, ha már a te hited is odalenne… de ne aggódj, a Merkavánál nincs jobb akkor sem:

  – Jóféle járgány az, ha külföldre mész vele kirándulni, az utad biztonságossá teszi… :)

  • gyuri10 2018. október 25. csütörtök - 14:54 #

   Eldrad,
   semmi aggódás részemről.A probléma akkortájt a kukkerossal és a ranglétrán utána következők szakértelem hiányával volt.A mi hitünkkel nem volt, nem van és nem lesz soha probléma.

   • Eldrad 2018. október 26. péntek - 00:37 #

    A “kukkeros”, :)

    Azért nekem mondták veterán frontszolgálatos ismerőseim, amit egyébként a sajtó is megírt, hogy Dan Halutz sem éppen volt a megfelelő választás vezérkari főnöknek… elismert légierő főparancsnok volt, de – és ezt nem én mondom – rav alufnak alkalmatlan.

 7. aser 2018. október 26. péntek - 10:20 #

  A hedsereg csak védeni tud.A békéhez tárgylások kellenének.Ahhoz meg tárgyalófél.
  Ha Izraeli vezetés akarná,találna az arab vezetők között tárgyalóképes vezetőket is.
  És az autonómia vezetők között is biztosan lennének kompromisszumra képes arab vezetők.Azokkal kellene tárgyalni, és megállapodni.

  • Eldrad 2018. október 26. péntek - 11:18 #

   Tárgyalni? Nos, az utóbbi 1400 év világosan megmutatta,mit értenek ahmedék tárgyalás alatt.

   Hudnát.

   Soha nem volt kivétel, az egyiptomi és a jordán “békeszerződés” is csak annyi, és addig tart, amig a CAHAL az úr a háznál, vagy ameddig végképp el nem gurul ahmedék gyógyszere.

   Tárgyalóképes személy a “palesztinoknál”? Ki? Hogy? A palesztin területeken vagy egy halom, egymást is kölcsönösen irtó – gyilkoló banda, el nem ismert népvezérekkel az élén mindegyiknek… ezekkel kellene tárgyalni? Amúgy, nem tudom feltűnt- e, de Izrael 20 évig próbált tárgyalni, az ismert eredményekkel. És nem Izraelen bukott meg a dolog, hacsak azt nem tekintjük “oknak”, hogy Izrael nem hajlandó magát felszámolni… :(

   Sajnálom, ez a tárgyalós vonat már elment. Sőt, igazából el sem indult, mert nem is létezik. Ahogy említettem: ahmedék csakis a rúgásokból értenek, és minnél erősebben rugdossák őket, annál többet értenek meg belőle. Aki ezt nem “hiszi”, az nézze már végig az iszlám történetét, hogyan, mikor, milyen körülmények között lehetett bármelyik iszlám népvezért, hadurat”tárgyalásra” kényszeríteni, és azok eredménye mi lett…

   Tárgyalás ahmedékkel, főleg a “palesztin” ahmedékkel… ne vicceljünk már.

  • leharisrael 2018. október 28. vasárnap - 13:04 #

   Utalnék Eldrad hozzászólásából egy mondatra: “És nem Izraelen bukott meg a dolog, hacsak azt nem tekintjük “oknak”, hogy Izrael nem hajlandó magát felszámolni… :(” …Nos, volt olyan miniszterelnök, aki hajlandó lett volna Izrael felszámolására…és még az ő, tálcán kínált ajánlatait is visszautasították…

   • Eldrad 2018. október 28. vasárnap - 16:38 #

    Csak nem a 2000- ben történt ajánlatra gondolsz, Ehud Barak részéről Arafatnak? Segíts ki, mi is volt abban pontosan? Most nincs időm utánnanézni…

   • leharisrael 2018. október 31. szerda - 07:21 #

    Röviden: “67-es határok, 3%-os lakosságcsere…ezt fejelte meg Olmert fél Jeruzsálemmel…

 8. gyuri10 2018. október 29. hétfő - 13:53 #

  A oszlói majdnem megadásnál hivatkozott a konyharuhás gyilkos a hudajbijje egyezményre,aminek ez a Brigitte Gabriel által elmondottak az alapja.Ilyen békét minden ahmed vezérrel lehet kötni.
  http://dzsihadfigyelo.com/2017/02/17/brigitte-gabriel-az-iszlam-veres-tortenelme/

 9. slaszlos 2018. október 30. kedd - 20:04 #

  Nem a fegyverekben van Izrael és se nem a zsidóság gyözhetetlensége , hanem a hitben és reményben amit több , mint öt évezreden visel lelkében.

  • leharisrael 2018. október 31. szerda - 07:22 #

   A hit és remény mellett – szerintem – a fegyverek sem elhanyagolhatóak.

 10. gyuri10 2018. október 30. kedd - 21:38 #

  A lelkierőre és hitre valóban nagy szükségünk van,Ezzel együtt nem szeretnék lemondani az összetartásról,erkölcsi,szellemi fölényről és a katonai erőről sem.Igenis hiszek a fegyvereink,katonáink erejében. Én már csak ilyen gyáva zsidó vagyok.

  • leharisrael 2018. október 31. szerda - 07:22 #

   Nem gyávaság ez Gyuri! Pusztán realitás.

 11. Eldrad 2018. október 31. szerda - 00:46 #

  László:

  “Nem a fegyverekben van Izrael és se nem a zsidóság gyözhetetlensége , hanem a hitben és reményben amit több , mint öt évezreden visel lelkében”

  – Ehhez hasonlóakat mondogattak a hitleri népirtás előtt is – ismert eredménnyel. Sőt, maga Herzl is haderő nélküli pacifista államként képzelte el az “Ősújországot” (olvassa el minenki, aki nem tette még, nagyon érdekes és szórakoztató). Ebben ő is tévedett.

  Sajnálom, ez van: Izrael a fegyverei erje nélkül kb. két óráig létezne. Főleg olyan vadállat népségekkel körbevéve, ahol van. Ne vicceljünk már…

  • slaszlos 2018. október 31. szerda - 18:27 #

   Az eröszak mindig eröszakot hoz , nincsen gyöztes,de csak vesztes…Természetesen a fegyvereknek döntö hatása van – “jaj a legyözötteknek “…Oppenheimer mondotta ” én vagyok a Halál , a Világok tönkretételében ” / az idézet Tellér Edétöl van /… Katonabiztonsági megitélés szerint a Béke és Biztonság eszköze : biztonság nélkül nincsen béke , a béke a háború savanyúizü gyümölcse és a diplomácia gyözelme…Viccesen William Shakespeare mondta “a bolond bölcsnek tartja magát,de a bölcs tudja magáról,hogy bolond ” !

   • gyuri10 2018. október 31. szerda - 21:42 #

    Csak akkor lehet igazad,ha az önvédelem erőszaknak számít és erről engem is meg tudsz győzni.(Ne próbáld meg.Reménytelen eset.)

 12. Eldrad 2018. november 1. csütörtök - 00:44 #

  “…eröszak mindig eröszakot hoz”

  – Igaz, de ezt próbáld megmygarázni egy vadállat érzelmi- értelmi szintjén lévő mohamedánnak, aki évszűzadok óta így nevelkedik.

  “..nincsen gyöztes,de csak vesztes…”

  – Tényleg. Jó példák a 67- es és a 73- as háborúk… ember, ne viccelj már. Vagy akkor most mi van, Izrael fegyvrezze le magát? Kérem a választ erre a kérdésre.

  • slaszlos 2018. november 1. csütörtök - 00:48 #

   Olvassa el újból soraimat és a sorok között megtalálja a választ is.

   • Eldrad 2018. november 1. csütörtök - 11:18 #

    László, elolvastam. És értem is. Békevágy, vallási- misztikus konnotációval. Én is vágyok erre, Izrael lakossága meg főleg, sőt, méh ahmedék közül is páran, de azt is tudom, hogy ez a jelen körülmémnyek között lehetelen. De akkor másképp kérdezem.

    Ön szerint van az ön által említettekre reális lehetőség? Ha igen, kérem, vázolja röviden, miképpen. Ha nincs, kérem, magyarázza meg, miért nincs.

    Köszönettel,

    E.

  • slaszlos 2018. november 1. csütörtök - 15:07 #

   Tisztelt Eldrad …” mindennek megvan a maga ideje ” – Bibliai üzenet …Olvassa el újból soraimat és felfedezi a sorok között a sejthetöt…Igen , Izrael és a zsidóság útválasztás elött és túléli a világ gonoszságát amit elkövetnek újból ellene …

   • gyuri10 2018. november 1. csütörtök - 23:27 #

    Akarnának elkövetni ellenünk…Manapság 2018 nov.1-et írunk.
    Elkéstek!Az útválasztáson néhány évtizede,hogy túl vagyunk.

   • Eldrad 2018. november 2. péntek - 12:57 #

    László, ez is igaz, de a Bibliában mintha szó lenne valami “Seregek Uráról” is, eléggé egyértelmű kontextusokban… akkor ezzel mi van?

    Szóval, magánvéleményem:

    – Isten nem azt akarja, hogy várja mindenki, míg a sült galamb a szájába repül, vagy míg majd valaki megvédi. Hanem Isten megteremti a körülményeket ahhoz, hogy aki akar, tudjon tenni boldogulásáért. Beleértve – ebben az esetben – egy rendkívül ütőkápes haderő létrehozásának ás fenntartásának képességét is, a gonosz erői (most éppen ahmedék) ellen.

    Persze ez magánvélemény.

   • leharisrael 2018. november 8. csütörtök - 17:35 #

    “Persze ez magánvélemény.” – A fejtegetéssel teljes mértékben azonosulok.

 13. L.Pataki 2018. november 5. hétfő - 20:13 #

  Ha békét akarsz készül háborúra.

 14. L.Pataki 2018. november 5. hétfő - 20:13 #

  Készülj

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: