Mi is a helyzet Szíriában?

2 okt

A szíriai polgárháború kezdete óta (2011. márc. 15.) sokan és sokszor teszik fel a címadó kérdést Izraelben, tekintettel arra, hogy nem lehet közömbös, ami az északi határaink mentén történik.

Izrael igyekezett, amennyire csak lehetséges, távol tartani magát a szíriai polgárháború mocsarától, ezidáig teljes sikerrel.

Irán fokozódó szerepvállalása Szíriában, azonban némileg átértékelte a helyzetet, miután Izrael nem engedheti meg, hogy Szíriában is egy, a libanonihoz hasonló (Hezbollah) helyzet alakuljon ki.


A szíriai polgárháború kezdetén az Aszaddal szembenálló erők, elsősorban az ISIS gyors térnyerése, arra engedett következtetni, hogy Aszad napjai meg vannak számlálva és Izraelnek egy szélsőséges szunnita erővel kell majd szembenéznie. Ebben az időszakban a szíriai színtér fő játékosai az Aszaddal szembenálló erőkön kívül a több hangszeren játszó Erdogan vezette Törökország, amely egyrészt átengedte területén a Szíriába és Irakba tartó ISIS önkénteseket, másrészt háborút viselt az észak-szíriai kurdok ellen, félve, hogy egyesülnek a törökországi kurdokkal. Erdogan akkor is és ma is hallani sem akar Aszadról.

A másik szereplő Oroszország volt, amely minimális célként meg kívánta tartani a tartuszi haditengerészeti támaszpontot, akár Szíria valamilyen felosztása árán is.

Az Iráni Forradalmi Gárda egységei és az irányítása alatt álló miliciák, így elsősorban a Hezbollah megjelenése a térségben nagyon jól beleillett Irán elképzelésébe, amely a siiták befolyását kivánta kiterjeszteni Szíriára is, miután Irakot gyakorlatilag “legyelte”.

Oroszországnak ez azért felelt meg, mert sokkal előnyösebbnek vélte, ha nem orosz katonák koporsóit kell haza szállítani.

Oroszország ekkor a nemzetközi színtéren padlón volt, tekintettel a nyugati szankciókra, amelyet a kelet-ukrajnai beavatkozás, illetve a Krím megszállása (2014 február vége) eredményezett.

Obama elnök ideológiai hátterű tehetetlensége azonban ismét helyzetbe hozta Putyint, aki tehetséges és tapasztalt államférfi módjára nem is habozott ezt a helyzetet kihasználni. Így mára Szíriában döntő szava van és a Közel-Keleten is többé-kevésbé megkerülhetetlen tényezővé vált.

Ezt ismerte fel az izraeli vezetés és hamarosan munkakapcsolat alakult ki Putyin és Netanjahu között. Ennek egyetlen motiváló tényezője a kölcsönös érdek.

A szíriai polgárháború ideje alatt Netanjahu izraeli miniszterelnök és Putyin, Oroszország elnöke között hét alkalommal jött létre találkozó, melynek fő témája Szíria volt. (2013. május 14., 2015. szeptember 17., 2017. március 9., 2017. augusztus 22., 2018. január 29., 2018. május 9., 2018. július 11.)

Ahogy ez a találkozók dátumának sűrűsödéséből is látszik, a két államférfi szoros munkakapcsolatot épített ki, a nyolcadik – telefonos egyeztetésre – az orosz repülőgép lelövése után (2018. szeptember 18.) került sor.

Israeli prime minister Benjamin Netanyahu meets with Russian president Vladimir Putin in Kremlin, Moscow, Russia. July 11, 2018. Photo by Kobi Gideon 

Mindkét félnek elemi érdeke, hogy ne keveredjen a másikkal fegyveres konfliktusba, ugyanakkor ki-ki a saját prioritásait kívánja érvényre juttatni.

Oroszország meg kívánja tartani protektori státuszát, ugyanakkor Izrael nem engedi az irániak megerősödését Szíriában.

Mindezek érdekében hozták létre a katonai egyeztető bizottságot, amely folyamatosan működik.

Oroszország ugyan nem teljesen jó szívvel szemlélte az irániak elleni támadásokat, de ugyanakkor érdekeit nem sértette, hogy Irán nem erősödik korlátlanul Szíriában.

Ezt a “harmóniát” zavarta meg a legutóbbi incidens, az orosz felderítő gép lelövése.
Az oroszok azzal vádolják Izraelt, hogy olyan helyzetet idézett elő az – állítólagos –  késedelmes értesítéssel, hogy a szíriai légvédelem tévedésből lelőtte az orosz gépet.
Jelenleg az álláspontok sajtóbeli harca folyik.

Anélkül, hogy belemennék a részletek taglalásába, csak egy apró tényre kívánom felhívni a figyelmet. A szíriai légvédelem 40 perccel (!) azután lőtte ki a légvédelmi rakétát, hogy az izraeli gépek a rakétáikat kilőtték a célpontra.

Az elsődleges orosz reagálásból arra lehet következtetni, hogy a vádaskodás egy ilyen helyzetre fiókban őrzött orosz terv végrehajtása, amely úgy tűnik, hogy Oroszország távlati céljait kívánja szolgálni.

Ugyanakkor, amikor Moszkvánban az izraeli katonai küldöttséget korrekt módon fogadták és a tárgyalás is korrekt keretek között zajlott, az orosz, kormányközeli sajtó (Oroszországban szinte csak ilyen van) egyfajta Canossa-járásként állította be az izraeli küldöttség útját és az újságokban antiszemita felhangú cikkek jelentek meg ilyen és ehhez hasonló címekkel: “Ideje lenne rendre tanítani a zsidócskákat”. Ezekből a cikkekből azonban szinte semmi nem került ki a világsajtóba.

Nézzük, mi is lehetett ezzel Putyin szándéka?

Egyrészt befelé, a már erősen agymosott közönségnek meg kellett magyarázni a 15 orosz katona halálát, másrészt lehetőséget nyújtott Putyinnak, kedvenc módszere bevetésére: egyik kezével válságot  generálni, majd a válságkezelés során elérni az általa kitűzött célt.

Azt azonban nem árt figyelmen kívül hagyni, hogy az Izraellel szembeni magatartásban korántsem Izrael a fő célpont. Putyin, Izraelen keresztül kíván kapcsolatot teremteni az USA-val, hogy kitörjön az elszigeteltségből.

Végezetül nézzük az erők jelenlegi állását Szíriában.

Az ország nagy részét Aszad az oroszokkal karöltve ugyan visszafoglalta, de Észak-Nyugaton a Jarbolos régióban lévő Afrin és Kubani közötti kurd területet Törökország harcokban megszállta és nincs is szándékában – legalábbis egyelőre – kivonulni onnan.

Ami érdekes, hogy Szíria és Oroszország is hallgat ebben az ügyben.

Putyin módszerére jellemző, hogy a már 2013-ban beígért  S-300-as légvédelmi egység Szíriának történő leszállítására most találta elérkezettnek az időt.

Ez azonban a jelenlegi helyzetben nem több politikai húzásnál, mert amennyiben a kezelését át kívánja adni a szíriai hadseregnek, az igen hosszú időt vesz igénybe. Már csak azért is, mert a szíriai hadsereg hadfelszerelése –  a légierő egy részének kivételével – még a megboldogult Szovjetunió idejéből származik és a személyzet kiképzése is ezen a színvonalon mozog.

Amennyiben viszont az oroszok tartják meg a kezelés jogát, úgy gyakorlatilag semmi sem változik a látványos lépésen kívül, tekintettel arra, hogy az orosz bázisokat jelenleg is ilyen légvédelmi egységek védik, amelyek soha, semmikor, egyetlen rakétát sem lőttek ki izraeli gépek, vagy rakéták ellen.

02/10/2018

A témához kapcsolódó korábbi írások:

 1. https://leharblog.wordpress.com/2012/01/21/elet-v-halal-szir-modra/

 2. https://leharblog.wordpress.com/2014/02/16/a-dzsihad-mar-a-spajzban-van/

 3. https://leharblog.wordpress.com/2016/03/22/a-valtozo-kozel-kelet/

 4. https://leharblog.wordpress.com/category/az-arab-tavasz/ kategória az egész közel-keleti térségben történő eseményekről ad képet

20 hozzászólás to “Mi is a helyzet Szíriában?”

 1. terrapakk 2018. október 2. kedd - 20:27 #

  Kedves Lehar! Kösz ezt a nagyon jól összeszedett és lényegi elemekre fókuszáló írást. Eddig nem tudtam mi a helyzet Szíriában, holott mindenki itt sütögeti a pecsenyéjét. Nem bízom Putyinban sem Aszadban pláne nem Erdoganban. Az isis-irán tengelyről tudsz valamit? ez érdekelne. Köszönöm.

  • leharisrael 2018. október 2. kedd - 21:07 #

   Az ISIS és Irán halálos ellenségei egymásnak…Ugyanis az ISIS a szélsőséges szunnita, míg Irán a szélsőséges siita ágat képviseli.

 2. slaszlos 2018. október 3. szerda - 00:52 #

  A legújabb nyugati hirügynökségek szerint Sziria visszavárja az ország terüléröl a menekülteket , a szir külügyminiszter jelentése szerint. Hogy ez mit jelent a Közel-Keleti akciókban , ha igaz a hir és nem média-kacsa – a szembeálló hatalmaknak nem tudható még – de ha Trump elnök és más államok Jeruzsálembe áthelyezik követségüket , kétségtelen függetlenül szunnita vagg siita muzulmánok haragja Izrael ellen továbbra nyomás , amit Törökország is igényt tart.

  • leharisrael 2018. október 7. vasárnap - 19:23 #

   Izrael egy és oszthatatlan fővárosa Jeruzsálem. Ez szerepel már a függetlenségi nyilatkozatában is. Az, hogy Turmp lépett egy olyan témában, amit az elődei már 1995-ben jóváhagytak, csak normális kerékvágásba hozza a helyzetet. Jeruzsálem nem lehet egy eljövendő béketárgyaláson vitatéma.

   • Alexandru-Vasile Salamon-Stoica 2018. október 8. hétfő - 13:21 #

    Dore Gold “The fight for Jerusalem – radical islam , the West and the future of the Holy Cicy “/USA by Regnery Publishing an Eagle Publishing Company,Washington D.C.

 3. gyuri10 2018. október 4. csütörtök - 11:04 #

  Szíriával kapcsolatban is és úgy általában minden biztonsággal kapcsolatos dologban tökéletesen bízhatunk a Cáhálban. Ameddig a baloldali pártok és a média csak kormányváltó álmaikban és bánatos körömrágásban eminenskednek,addig gazdaságilag és nemzetközi kapcsolatok terén is nyugodt életünk van.

  • leharisrael 2018. október 7. vasárnap - 19:20 #

   Valahogy így.

  • slaszlos 2018. október 13. szombat - 11:43 #

   Winston Churchill ” A siker az , amikor egyik hibát a másik után követjük el , töretlen lelkesedéssel “

   • Eldrad 2018. október 13. szombat - 14:13 #

    :)

 4. Eldrad 2018. október 4. csütörtök - 14:33 #

  Putyin, és úgy általában az orosz közvélemény a mai napig képtelen megemészteni, hogy a szovjet- orosz legjobb- legkorszerűbb- legszuperebb- leglegmindednebb fegyvereik sorra alsóbbrendűnek bizonyultak a közel- keleti darálóban. Így van ez 1967- től máig. Az orosz sajtó nagypofájú, sértett sikítozásából kiderül, alig várják már, hogy ha nem is a két haderő (orosz és izraeli), de a két haderő fegyverei összemérjék a tudásukat. Arra gondolnak, na majd most megmutatják!

  Holott, már megmutatták eddig is. A szír légtér, melyet orosz eredetű fegyverek “biztosítanak”, oroszok által kiképzett személyzettel (vagy egyenesen orosz személyzettel), lényegében átjáróház. Ahogy mindig is az volt. És ez baromira sérti az oroszokat. Izraeli gépek azt, ott, és akkor zúznak le, akit, ahol amikor akarnak.
  Én pedig többször kiszúrtam már az utóbbi években, hogy amikor az orosz tesz egy bombasztikus kijelentést, hogy már megint ott vannak a legújabb, legjobb, mindent detektáló radarjaik- fegyvereik- akármilyeik, és mostantól egy légy se tud berepülni, az izraeli légierőnek egy napon belül ehhez képest mindig éppen akkor akad dolga arrafelé… :)

  Meg az, hogy a “zsidócskák” 70 éve vernek hülyére mindenkit, akik orosz fegyverekkel, orosz kiképzéssel mennek ellenük, mindegy, mennyien. Azért azt remélem, Putyint nem kergetik bele a a fentebb írtak miatt folyamatosan sértődött tábornokai egy Izrael ellenes katonai akcióba… tudjuk, abból mi lenne.

  • leharisrael 2018. október 7. vasárnap - 19:19 #

   Putyinnak (és Izraelnek sem) érdeke, hogy a két ország között összetűzésre kerüljön sor.

   • Eldrad 2018. október 8. hétfő - 10:45 #

    De nem ám. Ennek ellenére az orosz vezérkar reprezentánsa az ügyben igazi s…ggfej módjára beszélt az incidensről. Na ez volt nekem érthetetlen. Meg ez a “zsidócskák megleckéztetése” – baromság az orosz sajtó egy részében… hidd el, az átlag orosz mindettől függetlenül a mai napig nem tudja feldolgozni sem 73- at, sem 67- et.

 5. Farkas Molnár Péter 2018. október 11. csütörtök - 19:53 #

  Az oroszok nehezen emésztik/emésztették meg 67-et, 73-at, ez kétségtelen.
  De tessenek elhinni: pontosan tisztában vannank új és mégújabb fegyverrendszereik, fegyvereik hiányosságaival. De azt ugye mégse várhatjuk se a szakemberektők, se a sajtótól, hogy azt mondják – igen, már a hadrendbe állítás pillanatában elavult volt, és tökéletesen alkalmatlan a neki szánt feladatok elvégzésére, de lagalább mocsok sokba került. Oroszország az elmúlt két évtizedben dollármilliárdokat fordított fegyverfejkesztésre.
  Hogy milyen eredménnyel/hatékonysággal? Nem hiszem, hgy megtudjuk valaha is. Mert a katona azzal a fegyverrel harcol, amelyet a kezébe adnak. És ha nem hisz annak a fegyvernek hatásosságában, erősem meginog a hite a győzelemben is.
  Többen, több helyen felemlítették a szovjet idők kiképzési színvonalát. Kérlek, higgyétek el
  nem volt azzal a kiképzéskiképzéssel semmi baj. Az eredményes, jó színvonalú kiképzés egyetlen akadálya a katona. Aki olyan amilyen. És ha az emberanyag mentálisan, fizikailag gyenge, nincs az a kiképzési metódus, ami hatékony lenne. Izrael abban a kvételesen sterencsés hekyzetben van, hogy minden a rendeljezésére áll. Kiváló technika, és kiváló, jól felkészített és jól motivált katonák.
  A vár ereje nem a falakban, hanem a védők szívében van – valahogy így mondta Dobó István.

  • Eldrad 2018. október 12. péntek - 13:59 #

   Péter: engedelmeddel, pár meglátás:

   ” tessenek elhinni: pontosan tisztában vannank új és mégújabb fegyverrendszereik, fegyvereik hiányosságaival”

   és

   “Oroszország az elmúlt két évtizedben dollármilliárdokat fordított fegyverfejkesztésre.
   Hogy milyen eredménnyel/hatékonysággal? Nem hiszem, hgy megtudjuk valaha ”

   – Nem elhinni kell, hanem tényként kezelni. Bizonyíték: az eredmény és a hatékonyság.
   Megint csak a Közel- Kelet, ahol az ÖSSZES háború és fegyveres konfliktus a mai napig 2000- től kezdve orosz és amerikai, meg izraeli (és francia) technikai eszközök felhasználásával történt. Az eredmények közismertek, hatalmas szakirodalma van a témának. És most nem a hadtörténetről beszélek, hanem a technikai oldalról. Az orosz fegyverrendszerek és az ezek lemásolásával készült kínai megfelelőik hajítófát se érnek a valódi, elsőkategóriás amerikai, izraeli eszközök ÉS harceljárások ellen. Nézd csak meg, az állítólag a legjobb orosz eszközökkel figyelt- felügyelt szír légtér átjáróház az izraeli légierő számára. De ez csak egy példa.

   “…szovjet idők kiképzési színvonala…
   nem volt azzal a kiképzéskiképzéssel semmi baj…”

   – De volt. A harceljárásokban, szakasz- szinttől egészen a magasabbegységekig.

   Ugyanis, nagyon gyakran teljesen figyelmen kívül hagyták a katonáik túlélési esélyeit (ez meglátszott a harceszközök tervezésén is , csak szólok…). Valamiért azt hitték, éshiszik a mai napig is, hogy náluk az emberanyag fogyóeszköz, és korlátlan forrásaik vannak,

   Akik így gondolták, csúnyán ráfizettek az utóbbi 70 év háborúiban.

   • slaszlos 2018. október 13. szombat - 10:50 #

    Igazolja a történelem tényét,hogy a Béke és Biztonság megteremtésében a fegyverek csak visszakényszeritik a feleket a diplomácia tárgyalóasztalához…mig újra megismétlödhet idövel a fegyverekbe vetett bizalom…Izrael Állam tudatánál van,hogy az élet-halál harcát vivja bárhonnan is éri a támadás…Oroszország étvágya mérhetetlen a világpolitika porondján és megismétli már 500 éve úgyanazt amit elödeik elkövettek…A fegyverekbe vetett bizalom a jelenkor eseményeiben igazolja annak a 12 atomhatalomnak a létezését , amelyben a Közel-Kelet gyújtózsinora meggyújtásra vár…Bárki is használja a civilizációk összecsapásában megállithatatlan folyamatot nyit meg az Emberiség újkori történelmében…

   • Farkas Molnár Péter 2018. október 15. hétfő - 13:01 #

    A túlélési esély már az első világháborúban sem volt szempont. Lásd: Bruszilov offenzíva.
    Az pedig, hogy egy szövetséges állam hadserege nem kimeríthetetlen, miért érdekelte volna az orosz felet? Csak egy fejük van, mégpedig orosz. Tehát csak oroszul képesek gondolkodni.

 6. Eldrad 2018. október 15. hétfő - 13:59 #

  Péter:

  – Igaz… ettől függetlenül számomra akkor is érthetetlen ez a magatartás orosz részről. Higy az emberélet nekik csak pelyva, amit számolatlanul lehet szórni. A sajátjuk is.

  A hangos, sértett ordítozás (időnként) meg főleg nem érthető, hogy hát nekik aztán már megvan a legszuperebb- legjobb- legerősebb – legmittudoménmibb fegyverük, repülőjük, radaruk, stb, aztán valahogy mindig kiderül hogy
  1, kamu (utóbbi évekből pl. a füstölő, kis híján magától lezuhanó “lopakodó”, azóta sem erőltetik a témát – egyelőre, vagy a “mindent látó radar”, mely Szíriában már “rég ott van”, ismert eredményekkel),
  2, ahogy írtam, az igazi elsővonalas eszközökkel (ÉS a megfelelpő taktikéval) szemben hajítófát se ér.

 7. Eldrad 2018. október 21. vasárnap - 15:36 #

  Ejnye, mi ez már:

  https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5376250,00.html

  Jordánia meg akar szünni létezni, vagy mi ez a kötekedés, effektíve majdem hogy háborús provokáció?

  • leharisrael 2018. október 21. vasárnap - 16:20 #

   Ebben a pillanatban olvastam, feltettem a facebookra (meg most neked is):

   “LEHARPRESS
   épp most ·
   Jordánia felmondja az izraeli-jordán békeszerződés két függelékét…

   Jordánia, a királyságban zajló tüntetések hatására, felmondja a jordán-izraeli békeszerződés területi kérdésekkel foglkozó két függelékét.

   A békeszerződés lehetővé teszi, hogy a két fél közül bármelyik – 25 év elteltével – a függelékeket felmondja.

   Az egyik terület Nacharaim (Al-Bakura) 6000 dunám nagyságú és Izrael 1950-ben foglalta el. Az 1994-es békeszerződés értelmében 850 dunám visszakerült Jordániához. Ezen a területen 1926 óta izraeli magántulajdonú földek is találhatóak.

   A másik terület Tzofar mosav mellett (Al-Gamar) mintegy 4000 dunám, amelyet Izrael 1967-ben foglalt el. A terület rendkívül termékeny.

   A tüntetők egyébként nem e két földterület visszaadását követelték, hanem a békeszerződés felmondását és a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Izraellel.”

   • Eldrad 2018. október 22. hétfő - 15:08 #

    Nos, ha Abdullah király így folytatja, azaz, hagyja magát a söpredék által belelovallni egy háborúba Izraellel (ahogy apja tette 67- ben), akkor készítheti a svájci, vagy mittudoménmilyen luxuspalotáját – ezt a háborút egy napig se húzná. Rogyadozó, ultrakorrupt rendszere pedig kb. addig tartana. Akkor pedig létrejönne “végre” egy újabb “palesztin állam” (azaz, anarchikus terrorfészek).

    Hét, nem fog unatkozni a CAHAL, meg a többi sem…

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: