Izrael és az illegális bevándorlók: a történetnek mégsincs vége

3 ápr

A hírközlő szervek feladata a konkrét hírről való tájékoztatás. Ez történhet írásos formában, v. az éter, a hírolvasók útján. A “parsan”, vagyis a kommentátor az adott hír kapcsán megkeresi az előzményekkel – mert szinte minden konkrét hírnek számos előzménye van – és az adott hírrel kapcsolatos összefüggéseket, melyeket aztán a témában való jártassága, egyéni habitusa alapján összegez.

Vannak kiváló megfigyelők, akik a szerteágazó szálakból képesek olyan következtetést levonni, amely hosszú távon megállja helyét…és vannak, akik nem képesek többre, mint az innen-onnan összeollózott hírek kötőszavakkal történő – látszólag – egységes keretbe foglalására…vagy még arra sem.

Nos, magamat nem sorolom a kiváló megfigyelők táborába, ahhoz azonban elég tájékozottnak, hogy néhány mondatban összefoglaljam az Izrael területén illegálisan tartózkodó afrikai állampolgárok – közel 40 ezer fő – kapcsán keletkezett vihart.

Nézzük, hogyan látom:

Pár hónapja röppent fel az a hír, hogy Izrael kitoloncolja a területére – még a határkerítés megépítése előtt – Egyiptom felől beszivárgott, elsősorban jobb megélhetést remélő szudáni, eritreai állampolgárokat.

Ez az intézkedés azzal vette kezdetét, hogy az állam repülőjegyet és az új élet kezdéshez anyagi támogatást ajánlott fel azoknak, akik önként hajlandók elhagyni az országot. Mára világossá vált, hogy a szudániak nagy része élt ezzel a lehetőséggel.

Eritreával kapcsolatban az a probléma merült fel, hogy onnan legtöbben a katonaság elől szöktek meg és egészen a közelmúltig – visszatoloncolásuk esetén – életveszélynek voltak kitéve.

Izrael már régebben kezdett tárgyalni u.n. harmadik országgal, akik megfelelő anyagi juttatás ellenében hajlandónak mutatkoztak befogadásukra. Megjegyzem, hogy Izrael a kiutasítást több lépcsőben kívánta végrehajtani: első körben a 30 év alatti, egyedülálló férfiaktól kívánt megszabadulni…

Itt lépett a képbe az “Új Izrael” (Keren ha-hadasa le-Israel) alapítvány finanszírozásából szervezett tüntetés sorozat, mely ugyan Izrael területén zajlott (elsősorban Tel-Avivban). Az alapítvány azonban – az európai országok aktív közreműködésével –  elérte a potenciális befogadó országot, Ruandát is. Némi fenyegetés, gondolom, némi baksis is közrejátszott abban, hogy Ruanda a szerződést felmondta.

Ennél azonban sokkal valószínűbb, hogy az ENSZ és néhány EU tagállam közötti – a menekültek befogadására létrejött – keretmegállapodás értelmében, illetve annak okán, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága feladatkörébe tartozó témáról lévén szó, az ENSZ “levette a terhet” Izrael válláról. (Az ezzel kapcsolatos hír itt olvasható.)

Megjegyzem, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának néhány ENSZ tagállammal már hosszú ideje szerződése van a menekültek befogadását illetően. Ennek semmi köze az Izraelben illegálisan tartózkodó személyek kiutasításához.

Hangsúlyozom, a “tehermentesítés” nem Izrael felé tett gesztus! A megállapodás kezdeményezője az ENSZ volt, Izrael közvetlenül egyetlen országgal sem folyatatot tárgyalást, tehát az a sajtómunkási ferdítés, hogy Izrael Európába deportálná az illegális határsértőit, nem állja meg a helyét.

Mi történt a késő esti-éjszakai órákban?

Netanjahu saját pártján belül is és a koalíciós partnerektől is elmarasztalásban részesült (döbbenetes volt olvasni, hogy felelős vezetők, több évtizedes politikában való jártasság ellenére sem voltak képesek felfogni a szerződésben rejlő lehetőségeket), az izraeli közvélemény ellenállására – elsősorban a leginkább érintett dél tel-avivi őslakosságra tekintettel: a kiutasítást végrehajtását felfüggesztette. E sorok gépelése közben, a képernyőn felvillanó gyors hír már arról szól, hogy az egyezményt felbontotta.

A szappanopera folytatódik…

03/04/2018

Reklámok

7 hozzászólás to “Izrael és az illegális bevándorlók: a történetnek mégsincs vége”

 1. leharisrael 2018. április 3. kedd - 20:06 #

  Kiegészítés a bejegyzéshez:

  A blogbejegyzésben szerepel, hogy Izraelnek tudomása van arról, hogy a Ruanda európai országok szervezett, aktív nyomására mondta fel az eredeti szerződést és nem fogad Izraelből illegálisan itt tartózkodókat.
  Ezért Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו miniszterelnök parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az “Új Izrael” (NIF) alapítvány tevékenységének kivizsgálására.

  Az alapítvány évtizedek óta finanszírozza az anti-cionista, pro-palesztin szervezeteket, köztük az Izraelben tevékenykedő “sovrim stika”, “B’Tselem” és ADALAH elnevezésűeket. (Ezek tevékenységéről és az ADALAH terrort támogató tevékenységéről linket később mellékelek.) A NIF külföldön bejegyzett szervezet, melyet külföldi kormányok és ellenséges elemek (köztük Soros) támogat.

  Az alapítvány célja Izrael zsidó (nemzetállam) jellegének megszüntetése…

  Netanjahu kormányfő komoly, hathatós fellépést ígért a szervezet tevékenysége ellen.

 2. Eldrad 2018. április 4. szerda - 13:26 #

  Lehar:

  Tudod, hogy általában képben vagyok Izrael dolgaival, de ez valami új. Szóval, jól értem, mi van ezzel?

  1, Izrael lényegében ki akart fizetni Rwanda éppen aktuális népvezéreinek egy vagon pénzt, hogy fogadják ezt a tömeget (hogy utánna mi lenne velük, nagyjából ismert, de ez most nem etikai, hanem létkérdés: az a tipikus “vagy ők, vagy mi” jellegű). Durva megoldás, de éppúgy nincs más, mint ahogy az EU- nak sincs.

  2, Ezt az alkut eddig nem ismert módon megdöntötte több szélsőanarcista, hazaáruló, soros- féle NGO (érdekelne, ezt az izraeli elhárítók miért nem tudták megakadályozni…). Ezért az ENSZ menekültügyi főbiztossága elvi megállapodást kötött hivatalosan Izraellel, hogy MÁR ELEVE LÉTEZŐ MENEKÜLT- SZÉTOSZTÓ PROGRAM KERETEIN BELÜL a deportálandó tömeg több mint felét az elvi megállapodás alkalmával akkor még meg nem nevezett EU tagállamok között szétosztja

  3, Izraeli diplomácia ebbe hivatalosan beleegyezett, de mikor megtudták, KIKNEK osztanák szét a tömeget, visszavonulót fújtak (érthető okokból – nem akarják magukra vadítani – főleg nem az ENSZ kavarása miatt – az európai “közvéleményt”, ami egyébként kezd melléjük állni iszlamista – arabnáci probléma kezelése ügyben, ), és felbontották az elvi szerződést az ENSZ- vel

  4, Kezdődik az egész előről, Tel Aviv déli részén meg egyre romlik a biztonsági, szociális, minden egyéb helyzet

  Szóval, lehet hogy most jó nagy baromságokat írtam ide, de kérem, aki tudja, javítsa ki.

  Köszönettel bárkinek, aki ezt megteszi,

  E.

  • leharisrael 2018. április 4. szerda - 16:20 #

   Szia Eldrad! Ahhoz képest, hogy ebben a témában nem vagy képben, egész jó következtetéseket vontál le…

   Az első pont stimmel, a második az elsőből következik…A harmadikra – szerintem – az izraeli közvélemény és nem kis részben politikusok ellenállása miatt került sor. (Ahogy írtam is, döbbenetes volt olvasni, hogy mennyire nem értenek semmit.) A többi szintén stimmel. És a szappanopera folytatódik.

   • Eldrad 2018. április 5. csütörtök - 01:00 #

    OK, akkor ezt a beirasom kozzeteszem kesobb mashol is, a homaly oszlatasa miatt.

 3. Eldrad 2018. április 4. szerda - 13:40 #

  Amúgy az is különös, főleg a túlbiztosított, hadban álló Izraelben, hogy nyíltan az ország ellen tevékenykedő, annak súlyos károkat okozó szervezetet nem tud elintézni rövid idő alatt… és hogy Bibi most “kezdeményez” egy vizsgálóbizottságot, holott, ezen NGO- k tevékenysége még csak nem is álcázott…

  OK, tudom, ez semmi ahhoz képest, hogy nyíltan terrortámogató, hazaáruló arabnáci képviselők ülnek a Knesszetben, akiket valamiért szintén nem tudnak lerendezni, na de akkor is.

  Még egyszer: a saját magát kiherélő, öngyilkos euroatlanti világban hogy nem tudnak ezekkel mit kezdeni, az egy dolog. Na de a fegyverben és hadban álló Izraelben? Az ottani titkosszolgálati módszerekkel?

  ?!?

  • leharisrael 2018. április 4. szerda - 16:21 #

   Már régen kellett volna szankcionálni a működésüket…de ez (sem) rajtam múlik. :(

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: