Az irániak már a spájzban vannak…

13 feb

Az eredeti, filmbeli szöveget kölcsönvéve, akár azt is írhatnám, hogy “az oroszok már a spájzban vannak”…  és ezzel sem szenvedne csorbát a hitelesség. Izrael szempontjából azonban sokkal inkább döntő fontosságú Irán térségbeli szerepvállalása.

Néhány mondat erejéig arról, hogy mi is történt:

Szombaton (10/02/2018) a szíriai Tadmor melletti iráni támaszpontról felszállt egy pilóta nélküli repülőgép, amelyet az izraeliek műholdon keresztül a felszállás pillanatától figyelemmel kísértek. Ezért történhetett, hogy egy perccel az izraeli légtérbe történt belépése után, egy ott várakozó izraeli harci helikopter lelőtte.

A légtér megsértésére válaszként az izraeli légierő nyolc gépe szíriai és iráni katonai célpontokat támadott.

A szíriai hadsereg 25 (egyes források szerint 30)  légvédelmi rakétát lőtt ki, amelyből egy célba talált. Az pilótáknak sikerült izraeli terület fölött katapultálni, de mindketten megsérültek.

A légierő vizsgálata szerint az eset úgy történhetett, hogy a pilóták nem figyeltek fel az elektronikus vészjelző rendszerre és így nem tudták kikerülni a rakétát, ami a többi gépnek sikerült.

Tudni kell, hogy ezek a szíriai rakéták még a jobblétre szenderült Szovjetunió idejéből származnak, viszonylagosan alacsonyabb sebességgel rendelkeznek. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az oroszok korszerű S-300 és S-400- as légvédelmi rendszereket telepítettek Szíriába, melyek kizárólagosan az orosz bázisok környékén találhatók és kezelésüket nem adták át a szíriaiaknak.

Az izraeli légierő a támadások során a szíriai hadsereg légvédelmi rendszerének nagy részét, illetve a hírközlési rendszert teljes egészében megsemmisítette. Ennek következtében a szíriai harci gépek nem tudnak a levegőbe emelkedni.

Most pedig vessünk egy pillantást az egésznek a hátterére:

A közel-keleti sakktáblán számos figura mozog, de jelenleg a központi szerepet Oroszország, Irán és természetesen Izrael játssza. A sakktáblán található figurák még: Törökország, az iszlamista milíciák és a kurdok.

Oroszország már a cári idők óta vágyott egy meleg-tengeri hadi kikötőre,  és ez az álma teljesült, amikor Szíriában létrehozhatta a tartuszi haditengerészeti bázist. Obamának sikerült olyan helyzetbe hoznia Putyint, hogy ez –  ügyesen kihasználva a szituációt – döntő befolyásra tehessen szert Szíriában és általában a Közel-Keleten.

Miután az Iszlám Állam (ISIS) és általában az iszlamista milíciák elleni harcban Putyin nem kívánta orosz katonák életét áldozni, eltűrte az irániak és az Irán által irányított Hezbollah térnyerését, akik közül sok százan estek el a harcokban. Irán azonban, stratégiai céljainak megfelelően, döntő befolyást szeretne elérni,  hogy Szíriában is kiterjessze a síita befolyást.

Kézenfekvő a kérdés, hogy ebben a közel-keleti kötéltáncban kinek mi a stratégiai érdeke?

Oroszország maximális célja megtartani a szíriai és általában a közel-keleti befolyást, minimális célja, megtartani a tartuszi haditengerészeti és a latakiai légi bázist.

Törökország a kurdok befolyását kívánja csökkenteni.

Izrael pedig az irániakat kívánja távol tartani a határaitól.

Izrael ennek érdekében igyekszik jó kapcsolatot ápolni Oroszországgal, aminek keretében Putyin és Netanjahu megállapodtak egy állandóan működő katonai bizottság létrehozásáról, az esetleges nem kívánt összeütközések elkerülése érdekében.

Az izraeli katonai parancsnokságot és a Szíriában állomásozó orosz katonai parancsnokságot “forró drót” köti össze.

Összefoglalva kijelenthetjük, hogy ma, papírforma szerint, az oroszok nélkül nem történhet semmi Szíriában. Ez azonban a valóságban némiképp másképp fest. Nyilvánvaló, hogy az irániak ehhez az akcióhoz nem kérték ki az oroszok beleegyezését, ugyanakkor egyeztettek a szíriaiakkal. Az egyeztetés tényét alátámasztja, hogy ezt a régi szíriai légvédelmi rakéta rendszert harckészülstégbe helyezni hosszabb időt igényel, amiből az következik, hogy a szíriaiak már felkészülten várták az izraeli repülőgépeket.

Az is nyilvánvaló, hogy az irániak belátható időn belül újra fognak próbálkozni, a kérdés csak az, hogy ki, mit fog lépni a naponta változó közel-keleti sakktáblán?

13/02/2018

8 hozzászólás to “Az irániak már a spájzban vannak…”

 1. slaszlos 2018. február 13. kedd - 14:33 #

  Köszönet a nagyon tiszta összefoglalóhoz,személyesen én is igy értékelem a Közel-Keleti állapotokat.Engedelmével felteszem a Facebook oldalomra a magyarul tudó kapcsolataimnak amely széleskörü hálózatot jelent a hir továbbadás´´aban

 2. slaszlos 2018. február 13. kedd - 14:43 #

  ” Béke és Biztonság “!

  ” A béke a nemzetközi terrorizmus eltiprálására irányuló cselekedet ” ! / Jimmy Carter,USA volt Elnök /

  ” A külföldi terrorizmus katonai és diplomáciai választ igénylö háborús cselekmény ” ! /biztonságpolitika /

 3. Eldrad 2018. február 13. kedd - 17:17 #

  “…A szíriai hadsereg 25 (egyes források szerint 30) légvédelmi rakétát lőtt ki, amelyből egy célba talált…”

  – Hűha. Végre sikerült nekik lelőni egy izraeli gépet (nem tudom, hogy), miután 25 rakétával rájuk lőttek. És, miután ez volt az izraeli légirő több századk bevetése az utóbbi pár évben (plusz ismeretlen számú kommandós művelet). Ebből pár dolog azért kapásból lejön (újra):

  1, A szír, iráni, és a hezbollah elhárítás és felderítés továbbra is átjáróház, egy fejlett haderővel szemben minimális ellenállást sem tud produkálni

  2, Az izraeli felderítés kiváló, oda megy, ahova akar

  3, Iránnak a hatalmas pofáján kívül semmije nincs, amivel akár csak le tudná lassítani az izraeli erőket (ahogy iráni belső területen sem volt soha, legalábbis az utóbbi pár évben biztos nem)

  És a legjobb hír:

  – Ugyanez megy 70 éve. Azért ha én izraeli volnék, ezt folyamatosan sulykolnám az összes ismerősöm fejébe azzal együtt, hogy ettől függetlenül senki nem bízza el magát.

 4. gyuri10 2018. február 14. szerda - 11:13 #

  Eldrad,
  Utolsó mondatodból arra engedsz következtetni,hogy nem vagy izraeli.Bizony elkéne sok ilyen mint Te vagy.Határainkon belül és kívül egyaránt.Élvezettel olvasom mindenkori beírásaidat. KÖSZÖNÖM.gy.

 5. Eldrad 2018. február 14. szerda - 15:07 #

  Gyuri:

  – Írtam korábban is valamivel kapcsolatban, hogy sem izraeli, sem zsidó nem vagyok (jelentsen ez utóbbi bármit is), az alapos tájékozódás híve viszont igen. Viszont, mindig is kiemelten érdekelt a geostratégia, innen az ismeretek. Na ez rendben is van, most pedig nézzétek ezt, pszichológiai tünetegyüttes, ahogy Asszad ezt előadja:

  https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5111825,00.html

  Emberek, ez egy rossz vicc… éretitek, mi van: évek óta több száz fegyveres és felderítő berepülés, kommandós akciók, pusztító kibertámadások, szétrobbantott fegyverüzemek, stb. Mindez ezerszeres bizonyítéka, hogy az izraeli fegyveres erők oda mennek be, ahova akarnak, azt kapnak el, akit akarnak, és akkor, amikor akarják. Nem csak az egykori Szíriában, hanem bárhol az iszlám világban. Végre, mindezek után, sikerül ahmedéknek lelőni egy, azaz, egy izraeli gépet (ejha…), és Asszad úgy hőzöng egyből, mint egy óvodás kölök. Pont úgy fenyegetőzik, olyan stílusban, olyan tartalommal.

  Tipikus. De nem baj, mivel ez is jelzi, hogy ahmedék képtelenek ebből a valóságtól teljesen elszakadt gondolkodásmódról lejönni. Még a műveltekre is igaz ez, Asszad erre is jó példa.

  Kár, hogy ennek százmilliók látják kárát.

 6. Eldrad 2018. február 20. kedd - 09:34 #

  Azért újra sokat elárul ez a hőbörgés, és a stílusa:

  https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5122568,00.html

  Értitek: a pofozózsák szerepét töltik be, mindig is így volt, de ő már megint “leradírozza telávívot” meg még a zusákokat is”… ááh.

 7. Eldrad 2018. március 30. péntek - 16:47 #

  Nocsak… kipróbálták az új technikát?

  http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Israeli-stealth-fighters-fly-over-Iran-547421

  Nem tudni, igaz ez vagy sem, de igaz lehet. És ha ez igaz, akkor itt a válasz arra is, mennyit ér ez ellen a legjobb- legf…szább legfeljettebb- legmindenbenlegebb- stb. orosz radartechnológia. Ami ugye, Putyinék szerint mindent észrevesz, nincs előle rejtőzés, a stealth program (természetesen az amerikai) már a múlté, stb.

  Hagyjuk már…

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: