Jeruzsálem Izrael fővárosa!

10 dec

Nem azért, mert a minap ezt az Egyesült Államok elnöke jóváhagyta, hanem azért, mert 70 évvel ezelőtt Izrael állam alapító okiratába már ez került bele, melyet az akkori vezetés kézjegyével látott el. Mondhatnám természetesen azt is, hogy már ők is csak hagyománykövetők, ha figyelembe veszem, hogy ezt már megtette a maga idejében Dávid és Salamon is. (Mivel nem akarok a bibliaik időkig visszamenni, akit a téma érdekel, az interneten fellelhető Izrael történelme.)

Mindenképpen szót kell ejteni arról a tényről, hogy 1980-ig Jeruzsálem 13 nagykövetségnek adott otthont, mindaddig, amíg 1980. július 30-i keltezéssel, Yitzhak Navon államelnök és Menahem Begin miniszterelnök aláírásával  nem látott napvilágot az a Kneszet alaptörvény, (חוק יסוד) amely négy pontban rendezi Jeruzsálem státuszát.

Az alaptörvény első pontja leszögezi, hogy az egységes Jeruzsálem (ירושלים השלמה) Izrael fővárosa.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Jerusalem_Law_%D7%97%D7%95%D7%A7_%D7%99%D7%A1%D7%95%D7%93-_%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A9%D7%9C%D7%99%D7%9D_%D7%91%D7%99%D7%A8%D7%AA_%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C.jpg

Ezen törvény hatására, valamint nemzetközi nyomásra a követségek áttették székhelyüket Tel-Avivba.

Köztudott, hogy 1995-ben az amerikai Kongresszus határozatban dekralálta, miszerint elismeri az egységes Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, valamint döntést hozott nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe történő átköltöztetésére.

Erre azonban a mai napig nem került sor, ugyanis az amerikai elnökök félévenként, elnöki dekrétummal elhalasztották. (Csak zárójelben teszem hozzá, hogy választási kampányában minden elnök ígéretet tett a követség mozgatására, de – mint jó politikustól az várható – győzelem után az ígéretről elfeledkezett.)

Tehát Trump elnök pár napja történt bejelentésével csak választási ígéretét teljesítette – talán azért, mert saját magát inkább tartja üzletembernek, mint politikusnak…

Ezek után vessünk egy pillantást az elnöki bejelentés technikai részleteire, melyekről nem esik szó a médiákban.

Trump elnök a bejelentésével egy időben újabb fél évvel meghosszabbította a követség mozgatását, melyet azzal indokolt, hogy az épület felépítése és a közel ezer fő mozgatása időigényes. Hogy konkrétan mennyi időt vesz igénybe, arról egy szót sem ejtett. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a követségi épület Jeruzsálem nyugati felében lesz, különben már ma elfoglalható lenne a város keleti részén található konzulátusi épület, ami később úgyis bezárásra kerül.

E mellett tény, hogy az amerikai Külügyminisztérium képviselői Jeruzsálemben jártak és a városházán egy un. titkosítási szerződést írtak alá, amelynek értelmében a tervrajz egyes elemei (talán érthető módon) nem kerülhetnek nyilvánosságra. Ezzel egy időben megbízták Izrael egyik legismertebb tervező-építészét az egész folyamat koordinálásával.

A nemzetközi média egy része arról sem ejtett szót, hogy Netanjahu miniszterelnök a Trump általi bejelentést követő első megszólalása arra irányult, hogy Jeruzsálem minden tekintetben megtartja a staus-quot – tehát tartja magát az 1980-as alaptörvényben foglaltakhoz, miszerint a jeruzsálemi szent helyek védelme prioritást élvez és a különböző vallások képviselői nem gátolhatóak saját vallásuk szent helyén történő gyakorlásában.

Ezzel szemben arról, hogy bőségesen értekeztek, hogy az amerikai elnök bejelentése Netanjahu nyomására jött létre. Tény, hogy a nem éppen rövid egyeztetési időszak alatt Trump és Netanjahu között két beszélgetés is lezajlott, ugyanakkor hosszasan és többszöri alkalommal tárgyalt Trump elnök a szaudi kormánnyal…

Mindezek fényében nézzük a hazai és nemzetközi reakciókat:

Izraelben a politikai pártok üdvözölték a bejelentést. Kivétel ez alól csak az Egyesült Arab Lista és a szélsőbaloldali Merec. Ez utóbbi épp a közelmúltban deklarálta, hogy törli önmeghatározásából a cionista jelzőt.

Az arab/muzulmán országok alapjában visszafogottan reagáltak a történésre, ezt a visszafogottságot Mahmud Abbasz (mozgalmi nevén Abu Mázen) kifejezetten nehezményezte. Az Arab Liga külügyminiszterei azt az egyetlen érdemi döntést hozták, hogy kikérik az ENSZ Biztonsági Tanács állásfoglalását.

Nemem hallgatható el, meg nincs is miért az,  hogy a Palesztin Hatóság területén voltak a hét végén tüntetések, melynek során autógumikat égettek, Molotov koktéllal és kövekkel dobálták a zsidó gépjárműveket.  Izraelben az un. mesulásban (arabok lakta háromszög) szintén voltak tiltakozó megmozdulások.
Jeruzsálemben a Nablusz (Shem) kapunál egy száz fő körüli csoport zavarta meg  a rendet.

De az, amire többen számítottunk – a pénteki Templom hegyi ima után szokásos rendzavarás – nem következett be.

Korlátozó intézkedést Izrael nem vezetett be és a rendfenntartó erők is csak akkor léptek közbe, amikor a tüntetés erőszakosra fordult.

A Gáza övezetből, a biztonsági kerítés áttörésével próbálkoztak. Közülük többen megsérültek és ketten meghaltak.

A szintén Gázából, a Hamasz által indított rakéták egy része gázai területen robbant. Néhány Izraelben landolt, (egy közülük határmenti óvoda udvarán)  anyagi kárt okozva.

Végére hagytam Európa reakcióját, mely a hisztéria jeleit mutatja. Politikusaik egymás után teszik élesen elítélő nyilatkozataikat és pánikszerűen határolódnak el Trump bejelentésétől.

Az Európa Bizottság külügyminiszteri értekezlet összehívását kezdeményezi, melyre Mahmud Abbasz is hivatalos, ugyanis tőle várnak tájékoztatást a kérdésben.

Tőlem ugyan nem várnak semmiféle tájékoztatást, de kéretlenül – ahogy ők szoktak beleszólni Izrael belügyeibe – is elmondom, hogy nem Jeruzsálem státusza akadályozza a kétállami megoldás tető alá hozását, hanem az, ha a “békepartner” sorra feláll attól a tárgyalóasztaltól, amelyhez (a jelenre vonatkoztatva) még le sem ült.

Európa szíves figyelmébe ajánlom, hogy azon a haladó hagyományon, miszerint az örök bűnbak kéznél van, ideje lenne túllépni. Továbbá nem ártana, ha Európa a saját muzulmánjaival kapcsolatos gondjait nem az “izraeli-palesztin viszály”-ra történő mutogatással akarná megoldani.

10/12/2017

41 hozzászólás a “Jeruzsálem Izrael fővárosa!”

 1. slaszlos 2017. december 10. vasárnap - 18:46 #

  Isten áldása Az Amerikai Egyesult Államok és Izrael Állam egységes határozatára amely az évszázad legfontosabb politikai döntése a Közel-Kelet történelmében a Béke és Biztonság megteremtésében.2017-12-07 Ámen !

 2. gyuri10 2017. december 10. vasárnap - 23:56 #

  Kukurikú nagysága és mindig is anticionista pártja végre világosan ki is mondja,hogy ennek az országnak öngyűlölő árulói.Mivel ez az ország a nem-cionistáknak nem lehet hazája,de még búvóhelye sem.Meg kell nyitni a határt Áza irányába és szabad elvonulást biztosítani számukra miután visszavonjuk az állampolgárságukat.Ha Ázába nem fogadják be őket,meg kell próbálni Tunisz felé az utat.Ott annak idején a konyharuhást és vitézeit is befogadták. Nem lesznek túl sokan,mert a Bitúach Leumiról lemondani nehéz probléma elé állítja a cionista állam bármilyen fészek aljából származó ellenségeit.Az UNESCO-ra és a soros egyletek jótékonyságára lesznek rákényszerülve.Az pedig,hogy ezek mit”deklarálnak”és mit nem,teljesen lényegtelen Jeruzsálem és Izrael szempontjából.

 3. Eldrad 2017. december 14. csütörtök - 14:48 #

  Szevasztok, bajtársak! Lehar, ne haragundj, amiért francot se küldtem vagy 3 hónapja, de egyrészt, személyes okok miatt távol voltam, másrészt, megírtam a cikket, de egyszerűen túl hosszú lett, és képtelen voltam tömöríteni. Így nem küldtem el, semmi értelme nem lett volna. Most viszont újra itt vagyok, és új helyzet van. Megjegyzésem ehhez a fordulathoz – egyelőre – a következő.

  Trump szerintem pontosan tudja, mit tett ezzel. Úgy tűnik, használható terve van, hogy mi, azt nem tudjuk még (nem is baj), de körvonalazódik. Ám annyira meredek, hogy nem akarja senki kimondani, sőt. a többségnek eszébe sem jut. Szerintem az van, hogy végre nyilvánvalóvá akarja tenni mindenki számára, ki van ahmedékkel, és ki van a civilizáció oldalán. Ha ez teljesen nyilvánvaló lesz MINDENKINEK, akkor jön a következő lépés. Jelenleg pontosan az történik, amire mindenki számíthatott, aki valamennyire érti a geopolitikát, azaz, az arab- iszlámnáci hatalmak, összefogva a teljes szélsőliberális ÉNY európai – euroatlanti politikai vezetéssel, teli pofával tiltakoznak. Szóval, ezekre sem Trump, sem Izrael, sem a civilizált világ nem számíthat már (apám, ilyet leírni ÉNY Európáról, de hát igaz, wazze…).

  Ezzel ellentétben, mások, kisebb- nagyobb hatalmak vagy nem igazán foglalkoznak ezzel (azaz, lényegében semlegesek), vagy megértőek. És itt a semlegesség is egyfajta megértés. De különös, hogy midettől függetlenül Izrael geostratégiai és gazdasági helyzete erősödik, ahmedék pedig nagyon komoly bajban vannak minden szempontból (maguk idézték elő ezen bajok többségét), és csak ordítanak, és sehol semmi a hatalmas pofán kívül. Az euro- atlanti világ gazdasága ugyan erős, az is marad, de geopolitikai- katonai súlya egyre jobban konvergál a nulla felé, társadalmaik szétestek (így, befejezett időben!!!), szóval, senkik.

  Trump célja pedig alighanem ennek minden eddiginél erősebb prezentációja volt, és az, hogy ha netán valamiféle komolyabb rendteremtésbe (figyelem, NEM “demokráciaexportba!!!) akarnak az erre alkalmas erők arrafele kezdeni, kik a potenciális szövetségesek. Hát ÉNY EU nem, az már biztos. Azok már leírták magukat.

  Ez az én tippem röviden.

  • leharisrael 2017. december 14. csütörtök - 15:05 #

   Szia Eldrad! Nagyon örülök, hogy itt vagy, annak meg különösen, hogy leírtad meglátásaidat.
   Ezzel igazolva látom magamat, mert valami ilyesmire gondolok én is. Hozzátéve, hogy Amerika januárra ígérte nyilvánosságra hozni az elképzelését (persze erről már hónapok óta folynak tárgyalások a szaudiakkal és Egyiptommal is.) Izrael szempontjából mindkettő fontos, részben Irán miatt, részben meg azért, mert Izrael nem kér Európa “békeközvetítéséből”. Egyiptomot viszont elfogadja, annál is inkább, mert nekik pont annyi gondjuk van a terroristáikkal, mint nekünk a mieinkkel. Trump, az én véleményem szerint sem fog demokráciát exportálni, viszont, mint vérbeli üzletember, komolyan veszi a szerződéseket, a szóbeli megállapodásokat is beleértve (pl. hogy a Palesztin Hatóságtól minden támogatást megvon, ha továbbra is terror és terroristák támogatására fordítja).

 4. Eldrad 2017. december 15. péntek - 01:29 #

  Én még azt is megkockáztatom, hogy Trumpnál ez az egész nem is elsősorban Izraelről szól. hanem amit említettem: pontosan akarja tudni, ki van a civilizáció oldalán, és ki van ahmedék oldalán. Ez a Jeruzsélem- ügy pedig pont jó erre. Itt az Izrael mellett igazságtétel – ezen feltételezésemm szerint – másodlagos, de attól még persze komoly.

  Miért is akar az USA elnök végre tisztázott helyzetet? Mert szerintem valamit tervez, valami igazán nagyot (nem, nem feltétlen fegyveres- harciáliskodós dolgot…). És ehhez egyértelmően kell látnia, pontosan kikre számíthat. Itt most nem lehet sem “félig terhes nő”, sem “igen, de”, sem “más szempontok”, a nyomorult “politikai korrektség” meg főleg nem. Itt most csak IGEN vagy NEM lehet.

  Nemsokára kiedrül, ez igaz, vagy sem.

  • gyuri10 2017. december 15. péntek - 09:02 #

   Eldrad,
   azt hiszem tökéletes a meglátásod.Különösen figyelembe véve,hogy Trump egy igazi amerikai(üzletember is).Nem k.k.k.nem cov boy és nem muzulmán(rabszolga ivadék).

 5. Virághalmy Géza 2017. december 15. péntek - 12:32 #

  Előre bocsájtom, én természetesnek tartom, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa és örülök Trump elnök döntésének.
  Ma olvasom a témában folytatott EU-s vita magyar álláspontja szűk szavú ismertetését és nem tudom eldönteni Izraelből nézve ez hogyan értékelhető. Nekem segítségre lenne szükségem, hogy jobban megértsem a dolgokat.

  A Magyar Nemzetből idézem:

  “Izgalmas, hosszú, komoly és mély vitát folytattak az Európai Tanácsban a kormányfők Jeruzsálem kérdéséről, s ennek során Magyarország sikerrel képviselte álláspontját – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel Brüsszelben az MTI-nek.

  A magyar álláspont lényege az volt, hogy az Európai Uniónak semmilyen reakciót nem szükséges adnia az Egyesült Államok kormányának Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő döntésére – mondta. A csúcson ennek megfelelően olyan kompromisszum született, hogy az EU-nak ki kell állnia korábbi állásfoglalásai mellett, tehát a közel-keleti válság megoldásával kapcsolatos eddigi uniós álláspontot kell megerősíteni – ismertette a magyar kormányfő.

  A témával kapcsolatban megjelent, ezen túlmenő nyilatkozatok, értelmezések nem felelnek meg a valóságnak – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.”

  • Eldrad 2017. december 15. péntek - 13:01 #

   Géza:

   – Nagyon egyszerű a magyarázat: az uniós álláspont az, hogy nincs álláspont, csak értelmetlen szómágia. Az uniós megnyilvánulásoknak ebben a témában semmi értelme és jelentőssége nincs. Ennek megfelelően a “nesze semmi foggd meg jól” tipikus esete látható. A korábbi áláspont az volt, hogy “csakis tárgyalásokkal lehet rendezni Jeruzsálem és a palesztinok helyzetét”, csakhogy,

   1, Nem létezik palesztin népképviselet, mert egymást is halomra ölő, bebörtönző, kirabló fegyveres huligán- és gengszterbandák semmilyen értelemben nem minősülnek népképviseletnek. AKkor pedig kivel lehet tárgyalni?

   2, Érdemes végignézni a kilencvenes évek elejétől a “békefolyamatot”: tömeggyilkos merényletek, FÜGGETLENÜL AZ AKTUÁLIS IZRAELI ÉS NEMZETKÖZI AJÁNLATOKTÓL, ENGEDMÉNYEKTŐL.

   3, Totális palesztin halálkampány Izrael ellen – mai napig. Agymosás, halálkultusz, csecsemőkortól végig.

   4, Idegen, a békefolyamattal nyíltan ellenséges hatalmak (pl. Irán) beengedése a palesztin kapcsolatokon keresztül – az iráni, tizenkettes siitizmuson és az iszlámnáci kultuszon alapuló halálpropagandát pedig nem kell bemutatni, ugye?

   stb, stb.

   Namost, az EU szerint ezekkel kellene “tárgyalni” továbbra is.

   Orbán szerint meg nem kellene, de ezt így nyíltan nem mondja ki (egyelőre jobbanj is teszi, és ez NEM gyávaság), közvetetten viszont igen.

   Erről van szó.

   • Virághalmy Géza 2017. december 15. péntek - 19:54 #

    Köszönöm.

   • slaszlos 2018. január 7. vasárnap - 12:53 #

    A törésvonal az EU és a nemzetállamok között egyre nagyobb méretekekben a szakadékot okozza .Alig van tagállam amely nem érintett “a nincs álláspont és az értelmetlen szómágia között” ( ! )…Lassan de biztosan Európa kihivása az önmaga álltal elöidézett , de mondhatá újra felidézett múltunk tragédiájára , – mégha csak törvényjavaslat is , de Németoerszág ki szeretné dobni az ország területéröl azokat akik jönnek és antiszemitizmusokkal megfertözik amár megfertözött német társadalmat…Gratulálok Eldrad a fennti hozzászólásához !Üdvözlettel !

  • slaszlos 2017. december 16. szombat - 17:32 #

   Engedelmével a hozzászólás margójára a politikai szinjátszás hátteréröl figyelmébe ajánlom három dokument forrásanyagot a Jeruzsálem , mint föváros történelmi jelentöségéröl,mint Izrael örök fövárosa :

   1) – “Harc Jeruzsálemért” Dore Godd,israeli diplomata

   2) – ” Epicentrum – a Világ jövöje a Közel-Keleten döl el ” Joel C.Rosenberg – ” ha Irán atombombához jut ,bekövetkezhet rmegeddon”/ John McCain szenátor megitélésében – a 2500 éves prófécia Közel-Kelet 21.század válságáról

   3) – “A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása” Samuel P.Huntington,USA a , Harvard Egyetem professzora…

   Idézet a könyvböl “…ebben a túlzsufolt piciny világban sok válsztási lehetöség nincs : egyebek hiján a viszály,,feszültség,háború és katasztrófa veszélye fenyeget. A Béke és a Civilizáció jövöje a nagy civilizációinak politikai,vallási és szellemi vezetöinek együttmüködésén és megértésén múlik. A civilizációk összecsapásában Európa és Amerika együtt vagy külön-külön bukik majd el..A globális méretü ´ igazi összecsapásban`, a Civilizáció és barbarság háborújában a világ nagy civilizációi együtt vagy külön fognak elbukni s magukkal rántják civilizációs értékeik gazdag tárházát : a vallást ,a müvészetet,az irodalmat,filozófiát,a tudományt,a technikát,az erkölcsöt és a könyörületeséget.Az elkövekezö idöszakban a világ békéjét leginkább a civilizációk összecsapása fenyegeti és a világháború veszélét egyedül a civilizációk segitségével létrehozott nemzetközi rend hárithatja el”.

   • Eldrad 2017. december 17. vasárnap - 18:54 #

    “… ” Epicentrum – a Világ jövöje a Közel-Keleten döl el ” Joel C.Rosenberg – ” ha Irán atombombához jut ,bekövetkezhet rmegeddon”/ John McCain szenátor megitélésében – a 2500 éves prófécia Közel-Kelet 21.század válságáról…”

    – Az, hogy Irán NUKE- hoz jut, abból semmiféle Armageddon nem következik automatikusan. Meg sehogy sem. A NUKE egy dolog, de azt tudni kell célba jutttani, az ehhez szükséges eszközök működését biztosítani, a kommunikációs eszközöket levédeni, a meglőni kívánt célterület védelmi eszközeit kiiktatni, stb, stb.

    Irán mindebből SEMMIT nem tudna megtenni jelen állapot szerint, de a jövőben sem várható változás, mivel bármit fejlesztenek, az izraeli, szaudi (na jó, amerikai) elhárítórendszerek generációkkal járnak bármi előtt, amit Irán ki tud állítani.

    Ráadásul elmondható, hogy az iráni védelem egy átjáróház az ehhez értő speciális erők számára, így pedig nem lesz NUKE, meg semmi sem hozzá. Szóval, nyugalom, nem lesz semmiféle Armageddon arrafelé.

    A többi megjegyzés nyilvánvalóan OK.

 6. Eldrad 2017. december 15. péntek - 12:44 #

  Gyuri:

  – Ha – tegyük fel – ebben igazam van, akkor valami teljesen új, eddig nem látott dolog készül, méghozzá a közeljövőben. Ennek egyik fő iránya, hogy ahmedék végre oda kerülnek, ahová valók. Kár, hogy ÉNY Európa teljes politikai vezetése, és többségi társadalma ezt képtelen felfogni, és egyre több szempopntból minősülnek már most is ellenséges hatalomnak, sőt, még rosszabb, “Bukott Államnak” (Failed State). Trump pedig ezzel nem fog törődni, mert

  1, nem az ő dolga, és ő ezt komolyan veszi, hogy ilyenekbe nem avatkozik be
  2, ellenséget nem szándékozik talpra állítani (ellentétben az eddigi euroatlanti- amerikai politikai vezetésekkel), ls az euroatlanti államok egyre ellenségesebben viselkednek a civilizációval szemben, így saját magukkal szemben is
  3, az euroatlanti társadalmi összeomlás már most is történik, de gazdaságilag továbbra is erősek maradnak. Trumpnak pedig ebben az esetben csak ez számít, főleg, hogy ennek megvan a maga evolúciója, és így kiszámítható, tehát gazdasági kockázat nincs benne – ha ez a látszólagos paradoxon valakit érdekel, elmagyarázom.

  Trumpnak viszont ehhez elsőnek felül kell kerekednie saját belső ellenségein (szélsőliberálisok, anarchisták, a társadalmat bomlasztó, bizonyos pénzügyi mágnások, ahmedék különféle beépült emberei és szövetségeseik, stb). Lesz munka ezzel bőven.

 7. Eldrad 2017. december 15. péntek - 14:32 #

  Offtopic (vagy nem is annyira, tekintve tipikus jelleget???), de megosztom:

  https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2017/12/14/terrortamadassal-akartak-megunnepelni-hazassagkotesuket/

  Na. Orban ilyet nem akar meg veletlen sem.

 8. leharisrael 2017. december 15. péntek - 15:19 #

  Minden kedves hozzászólónak!

  Egyéb elfoglaltságok miatt nem kerültem időben gépközelbe. Most meg mindjárt bejön a Szombat. Holnap a kora esti órákban mindenkinek válaszolok, illetve – ha van új fejlemény, azt jelzem.
  Megértéseteket köszönöm.

 9. gyuri10 2017. december 15. péntek - 18:30 #

  Eldrad,
  az euroatlanti önsorvasztó barmokra csak Bengurion (aki Ő maga sem,de mai követői különösen nem szívem csücskei) általam nem pontos idézete illik:nem az számít,hogy a gójok mit mondanak,hanem az,hogy a zsidók mit csinálnak.

  • Eldrad 2017. december 16. szombat - 11:00 #

   Gyuri:

   – Nemzsidok meg zsidok ide vagy oda, azert en jobban orulnek, ha az euroatlanti hatalmak felelosen viselkednenek, nem pedig egy csapat megvadult drogos majom modjara… :( kar hogy ennek mar meszeltek.

   Majd meglatjuk, hogy az egyetlen kivetel, az uj osztrak kormanykoalicio mire megy.

 10. gyuri10 2017. december 16. szombat - 12:59 #

  Eldrad,
  merem remélni,hogy nem sor(os)katonák.A drogos majmok előbb utóbb megtanulják,hogy csak akkor lesznek valóban befogadva,ha majd galabíjeben és konyharuhával a fejükön fognak tisztelegni.Sajnos az irány már jelölve van.Ők már vállalták az ugató kutya szerepét. A karavánt Mi vezetjük tovább.

 11. leharisrael 2017. december 16. szombat - 20:27 #

  Megérkeztem. :) Látom, jól elbeszélgettetek nélkülem is.
  Akkor egy kis frissensült:
  Az elmúlt hét azzal telt, hogy az EU és egyes arab/muzulmán országok nagy hangon kritizálták Trump elnök bejelentését. Abbasz nem fogadta az amerikai elnökhelyettest, sőt, kilátásba helyezte, hogy “minden kapcsolatot megszakít az USA-val” mindaddig, amíg nem vonja vissza Jeruzsálemre vonatkozó bejelentését…

  Washington ezt nem hagyta szó nélkül és jelezte, hogy Greenblatt “békekövet” a jövő héten Izraelbe látogat, mert Amerika feltett szándéka, hogy békét teremtsen a térségben. Ugyanakkor azt is nyilvánvalóvá tette, hogy “nincs olyan forgatókönyv, amelyben a Siratófal ne képezné Izrael részét. Washington úgy látja, hogy az Abbasz féle retorika az, ami évek óta akadálya a békének…

  Szóval, Eldrad azon meglátása, hogy itt valami nagy durranásra készülnek, nem alaptalan.

  Közben a Hamasz oda nyilatkozott, hogy soha nem fogadják el Jeruzsálemet Izrael részének, mert ők egész Palesztina felszabadítására törekszenek…

  • Eldrad 2017. december 17. vasárnap - 01:22 #

   Durván kibújt a szög a zsákjából, avagy, összefolyik, ami összetartozik. Így Trumpnak és támogatóinak immár tökéletesen egyértelmű, hol és kikkel kell a továbbiakban bármit is egyeztetnie geostratégiai (figyelem, NEM CSAK IZRAELT ÉRINTŐ!!!) ügyekben – és kikkel nem. És ez lehett az egész Jeruzsálem elismerése- ügy első felvonása.

   Ha ez ilyen tempóban halad, nem kell sokat várni a másodikra, ami ennél sokkal nagyobb valami lesz – van pár tippem, mifélék, de annyira meredek ötletek, hogy most inkább nem írom le… meg aztán, lehet, hogy jó nagy marhaságokat írnék… :(

   Gyuri jól mondotta, ballisztikus ívből sz…ja le mindenki, mit ugat a hamasz, meg a többi kannibál retek. Sőt, ahogy nézem, Trumpékat már a különféle, addig “szövetségesnek” számító arabnáci hatlmak sem nagyon érdeklik többé, világos, miért: ultrakorrupt, megbízhatatlan, béna, pénznyelő dögevők… ezekkel nem lehet együttműködni tovább.

   Azt a Gyuri által ajánlott videot holnap megnézem.

 12. gyuri10 2017. december 16. szombat - 22:47 #

  Kedves Barátaim,
  ide tenném Dr. Mordecháj Kejdár véleményét az el-jazzera hablatyolói számára. Az pedig, hogy a hamasz hova és mit nyilatkozik,igazándiból az ő gondjuk.Nekünk nincs szükségünk krenkszobát nyitni.Esetleg a békeharcos alapítványok bősz tagjai tövig rághatják a körmeiket. חג שמח לכל עם ישראל.

  • Eldrad 2017. december 17. vasárnap - 19:03 #

   Jááááj, hát ez neg héberül van meg arabul!!! Oszt hogy értsem én ezt meg? :)

   Na komolyan: az iszlamista cleric hozza a tipikusat, vagyis, ha valaki sarokba szorítja pár egyszerű ténnyel és érvvel, ordítani kezd, meg rázza az öklét. Akár egy hülye majom. Már csak hitvány tökével kellene csapkodnia az asztalt, vagy a csalánt…

   Dr. Kedar ismerhető életműve pedig egyértelműen magas szint. Értem én, mi a célja egy ilyen “vitaműsornak”, na de ez…

 13. Eldrad 2017. december 18. hétfő - 06:58 #

  Na, itt az eu hivatalos:

  https://www.echotv.hu/hirek/2017/12/15/valtozatlan-az-eu-allaspontja-jeruzsalem-statuszaval-kapcsolatban

  Mit mondtam…

  • leharisrael 2017. december 20. szerda - 14:39 #

   Csak azt nem értik (vagy inkább nem akarják érteni) az EU-ban, hogy kétállami megoldásról addig beszélni sem lehet, (nem érdemes) amíg alapvető kérdések nincsenek tisztázva…Számos alkalommal az arabok értésére lett hozva, hogy Jeruzsálem nem alku tárgya… Most ez megerősítést nyert, innen indulhat a tárgyalás… Csakhogy Európa jobban hisztizik, mint maguk az arabok… Utóbbiak inkább sorbaállnak izraeli állampolgárságért…

   • gyuri10 2017. december 20. szerda - 22:18 #

    Nem a sorba-állókkal van a probléma.Azok még nem kapnak bitúach leumit és kupát cholimot. Lényegesebb lenne a fordított sorba-állítás, rösimá mösutefettel és mereccel dekorálva.

   • leharisrael 2017. december 22. péntek - 15:09 #

    Gyuri, megint olyant írtál, amivel nem tudok vitatkozni. :)

 14. Eldrad 2017. december 20. szerda - 23:05 #

  Én komolyan nem értem, miért nem alkalmaz engem valamelyik nagyhatalom Politikai Jósként… na jó, ez csak vicc volt. De azért figyeljétek már ezt:

  https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5059835,00.html

  • leharisrael 2017. december 22. péntek - 15:11 #

   Trump üzletember. Hoci-nesze alapon gondolkozik. :)

 15. Eldrad 2017. december 21. csütörtök - 21:52 #

  Na, megvolt a szavazas. En igazabol Japanon es Del Korean lepodtem meg, az United Kingdomon nem annyira, az osszes tobbi meg nem szamit, az igennel szavazok kozul. Na de Japan, es Del Korea… ???

 16. gyuri10 2017. december 22. péntek - 17:00 #

  Lehár,
  nem vita tárgyaként írtam.Ha elfogadnák az illetékesek,csak tanácsnak szántam,teher autók és hajók gyártására. Arduán tárt kezekkel várná az izraeli ipar új fajta gyártmányait.

 17. gyuri10 2017. december 22. péntek - 17:14 #

  Nem egészen értem,ettől a sóhivatali szavazástól kinek lesz gyereke?

  • Eldrad 2017. december 22. péntek - 18:47 #

   “…ettől a sóhivatali szavazástól kinek lesz gyereke?…”

   – Senkinek. Ez pontosan arra volt jó, amit mondtam:

   1, megmutatta, mennyire gyáva, impotens majdnem a teljes euro- atlanti világ, és hogy gazdasági együttműködésen kívül a világon semmiben nem lehet rájuk számítani már.

   2, a világ többi része pedig egyszerűen értetlen, vagy ellenséges.

   Harmadik pont nincs. :(

 18. gyuri10 2017. december 22. péntek - 22:29 #

  Tévedés!
  Van harmadik lehetőség.Az a huszon valahány meghívott,akik még a W.C:-s nénit sem küldték el erre a fontos sz…keverésre.Az egész ugrabugrának,mint írtad már az előbbiekben,volt egy pozitívuma:Kibújt a szög a zsákból.Európa nem a gyávaságát és nem az impotenciáját mutatta ki.Van erre más kifejezés.De nem az én kompetenciám kimondani.

 19. Eldrad 2018. január 8. hétfő - 14:33 #

  Na mostantól reszkessenek az iszlamista bűnöző és bűnsegéd milliók szerte “németországban”, mert CDU és CSU törvényjavaslat van, mely szerint majd jól ki lehet utasítani az “antiszemitákat”, vagy valami hasonló baromság…

  Jól van, kiváló. Szóval, beengednek több százezer kannibált, ezeket valósággal felszaporítják. Erre ráengednek még pár milliót, aztán a “családegyesítés” címszó alatt még ki tudja, mennyi milliót nemsokára. A német állam pedig politikai szempontból egyre jobban mutatja a BUKOTT ÁLLAM tüneteit (Failed State, tessék elolvasni, mi ez, hajmeresztő). Az ezt övező szélsőliberális egyéb tébolyokat most hagyjuk, azok is tarolnak. Fegyveres erőket leépítik, szétzüllesztik, az első védelmi vonal eképp fél térden van már.

  És mikor mindez megvan, “előterjesztenek” egy tökélletesen betarthatatlan, semmire nem jó törvényt, hogy majd jól elküldik, aki “antiszemita”.

  Jó embereim… ilyen nincs és mégis van :(

  • slaszlos 2018. január 8. hétfő - 15:02 #

   A törvényjavaslat margója mellett idöszerüvé vállt az amerikai elnök utasitása a segélyek leállitása az anticionista és antiszemita kormányok és ezek hátterében müködö terrorszervezetek esetében. Mint tudott az EU tagállamai pénzelik a saját országuk területén az antiszemita megnyilvánulásokat fajgyülöleti propagandájukat és ezek operativ terroregységei a Közelkeleten titkos szerzödések elfedésében. Mindez a zsidóirtás , nevezetten ” az utolsó megoldás ” szellemének további elökészitésében,a jelenidö Holocaust tragédia megismétlésében,..Nem elég csak törvénybe foglalni az antiszemitizmus megtiltását,amely meg sem szárad az elkötelezettségtöl , ha nem ennek az anyagi és gazdasági forrásának teljes leállitása és megállitása a Béke és Biztonság megteretmtésében…Eldrad – gratuláció a hozzászólásához . További ihletett a téma marhójára ! Üdvöslettel !

  • leharisrael 2018. január 8. hétfő - 17:20 #

   Ilyen nincs és mégis van… Merthogy az egyik politikusuk azt találta mondani, hogy ő tudja a “végső megoldást” a bevándorlók számára… Namármost – mivel ez a szöveg a fülemnek rosszul hangzik – a saját antiszemitáikkal mi lesz???

   • slaszlos 2018. január 8. hétfő - 20:26 #

    A mai USA hircsomagban a Kongresszus 200 000 elsalvadori illegális bevándorló kitolocolását határozta med…A ” saját antiszemitájukkal mi lesz “? – egyszerüen az államok emberkereskedelem árnyékában összefolynak a menedékjogra érvényesült politikai menekültek a Genfi Koalició megitésének szellemében 1951-töl , a lyxuskeresök,bünözök ésaz ügynök és kémszerevezetek szolgálatában müködö idegen hatalmak besugóhálozata…Amig mindez nem tudasul a biztonsági politikában Európa nemzetállamai területén állandó terrorveszély van…Európa nagy problémája az alacsony gyermekáldás amiért a tolerans Nyugat megnyitotta szivét és pénzeszsákját…De úgyanakkor kedvezö a Közelkeleti tragédia államainak is , de az izraelellenes és antiszemitizmus propaganda az változatlan továbbra is…

 20. Eldrad 2018. január 9. kedd - 01:20 #

  Laszlo:

  “…a tolerans Nyugat megnyitotta szivét és pénzeszsákját…”

  A pénzeszsákot igen, a szíve felől már nem vagyok biztos… gyanítom, hogy ennek a tébolynak a valós oka csak sokkal később (sok év múlva) fog kiderülni.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: