Mennyit “fogyaszt” egy miniszterelnök???

11 Sze

Mióta Mandelblitt főállamügyész (az előzetes meghallgatás függvényében) vádemelési javaslatot terjesztett be Sara Netanjahu ellen,  ez a kardinális kérdés foglalkoztatja az izraeli sajtót és a közvélemény egy részét.

A valódi demokráciák sajátosságai közül, jelen mondandóm szempontjából két alkotóelem érdemel kiemelést:

 1. Senki nem áll a törvények fölött

 2. Független igazságszolgáltatás

Fent említettek között nincs alá/fölé rendeltségi viszony, egymást kiegészítő, egymásra épülő fogalmak. Melyeknek akkor van igazán jelentősége, ha vezető pozícióban lévő személy neve forog közszájon.

Izraelben senki nem tekinti ördögtől való cselekedetnek, ha pártelnök, államelnök, miniszterek, vagy akár a miniszterelnök ellen indul rendőrségi vizsgálat, mely már eddig is nem egy esetben végződött vádemelési javaslattal, vádemeléssel, illetve bírósági ítélettel. Amely a felsorolt közéleti tisztséget betöltők szinte mindegyikénél letöltendő börtönbüntetést vont maga után.

Jelen bejegyzésemben Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen folyamatban lévő vizsgálatokról kívánok – amennyire lehet – szűkszavúan beszámolni.

A személye ellen indított támadások kezdetét pontosan meghatározni nem lehet, de nagyjából az elmúlt tíz évre nyúlnak vissza. Az események azonban a legutóbbi – 2015-ös – választások után felgyorsultak.

Médiamunkások kutatnak múltjában és jelenében olyan események után, melyek révén elérhetik a miniszterelnök lemondását illetve lemondásra kényszeríthetik.

Lehetne, de mondandóm szempontjából nincs jelentősége, részletezni a három megnyitott aktákban szereplő vádakat. A lényeg, hogy mindegyikben szerepel a korrupció, a bizalommal való visszaélés és a közvagyon herdálása. Ez utóbbival elsősorban a miniszterelnök feleségét vádolják.

Megemlítendő az a tény, hogy a nagyjából másfél éve tartó nyomozás során, Netanjahu ellen eredményt még az sem hozott, hogy a vádhatóság két – részben az ügyben, részben más – büntető eljárást maga után vonó esetben – érintett személyt, vádalku keretében koronatanújának nyert meg.

Minden tévhitet eloszlatva leszögezem, hogy amennyiben bírósági tárgyalás után kiderül, hogy Netanjahuról kiderül bármelyik aktával kapcsolatban, hogy visszaélt a köz bizalmával és keze “nem tiszta”, úgy a törvény keze legalább olyan szigorral sújtson le rá, mint bármelyik izraeli állampolgár esetében tenné.

Írásom további részét a magukat “oknyomozó újságíró” kategóriába soroló sajtómunkásoknak, valamint a külföldi hírügyökségek “tudósítóinak” szíves figyelmébe is ajánlom.

A tisztánlátás miatt meg kell jegyezni, – maximálisan elvonatkoztatva Netanjahu személyétől – hogy a mindenkori miniszterelnök, sőt, tovább menve, minden állami alkalmazott finanszírozása az adófizető állampolgárok pénzéből történik. És a mérlegelés során nem árt figyelembe venni, hogy munkaidejük nem korlátozódik napi X órára, mandátumi idejük alatt gyakorlatilag folyamatos.

Mivel a “nagy” hírügynökségek egyike sem adott átfogó képet a történésekről (nem is adhatott, hiszen a hivatalos rendőrségi tudósítások elég szűkszavúak) és mivel mindegyik csak pletyka szintű – a sajtómunkások által feltupírozott –  részletet ragadott ki azokból, azt hiszem, nem árt tájékoztatni az elfogulatlan olvasót arról, hogy az éremnek két oldala van.

Fentebb, nem véletlenül,  említettem a mindenkori miniszterelnök munkaidejének folyamatosságát,ugyanis az egyik elmarasztalásban az szerepel, hogy államilag fizetett ünnepen “maszek” villanyszerelőt hívott a miniszterelnöki rezidencia elektromos berendezésének meghibásodását korrigálandó.

Ebben az esetben el kell mondani, hogy a mindenkori miniszterelnök a hadsereggel, a külüggyel és számos – szintén folyamatosan üzemelő – hivatallal állandó összeköttetésben áll. Tehát a vizsgálat tárgyát nem csak az kell képezze, hogy plusz költséggel terhelte a költségvetést, hanem az is, hogy a folyamatos kapcsolattartás érdekében miért nincs a miniszterelnöki hivatalhoz rendelt folyamatos üzemben dolgozó karbantartó brigád? (nem csak villanyszerelő).

A másik – a közvagyon herdálása – témakör ennél még érdekfeszítőbb, nyilván ezért is élvezi a sajtómunkások (és az önálló gondolkodást mellőző izraeli/külhoni “megmondóemberek” kiemelt figyelmét.

E témakörön belül is a legnagyobb érdeklődés a  “mennyit eszik a miniszterelnök és családja” (magasiot) című fejezet kapja.

A vizsálati anyagból a a főállamügyész megállapította, hogy a Netanjahu család 2010-2013 között közel 360 ezer sekel értékben, előkelő éttermekből hozatott készételt.

Az Állami Ellenőrző Hivatal (mevaker ha-medina) jelentésébőll kiderült, hogy éves szinten 70-158 ezer sekelről van szó, az adott évekre lebontva.

Mivel a Netanjahut megelőző kormányfők (Sharon és Olmert) esetében az Állami Ellenőrző Hivatal vizsgálódása csak a miniszterelnöki rezidencia általános költségvetésére terjedt ki, jelentésében nincs külön feltüntetve, hogy “mit eszik a miniszterelnök?”. Nyilván erre nem is volt szükség, hiszen sem Sharont, sem Olmertet nem akarták törvény elé citálni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a számlák alapján ne lehetne visszakeresni a tételeket.

A számlabizonylatok tanusága szerint 2008. április 7-én Olmert nem kevesebb, mint 29.106 sekel értékben rendelte meg a peszachi menüt a Har Cion nevű szállodából. (Ez az összeg közel a fele a Netanjahu család teljes, 2010-es évei rendelésének.

Egy másik számlát vizsgálva megállapítható, hogy Sharon  2001. október 18-án a Hilton Mamila Szállóból 12.500 sekel értékű ételt hozatott a miniszterelnöki rezidenciára, illetve ugyanebben az évben, valamivel korábban (2001. július 8.) 8.063 sekel értékben frissítőket rendelt magán farmjának címére. Ami összességében három hónapon belül, több mint 20 ezer sekelt tett ki.

Ismételten és nyomatékosan hangsúlyozom, hogy amennyiben Netanjahu keze “nem tiszta”, úgy ő sem állhat a demokrácia törvényei felett.

De legalább ilyen nyomatékkal kijelentem, hogy az egyenlő elbírálás is elengedhetetlen része a demokráciának – nem beszélve a pártfüggetlen, objektív újságírói tájékoztatásról.

11/09/2017

 

10 hozzászólás to “Mennyit “fogyaszt” egy miniszterelnök???”

 1. Gavriel 2017. szeptember 11. hétfő - 14:50 #

  Mivel az ellenzék nem tud szólni a néphez ezért próbálkozik ilyen pitiáner módszerekkel ahelyett, hogy az ország politikájáról, biztonságáról, gazdaságáról, szegénységéről beszélne. Nyilván ezekről nincs mondanivalójuk.

  Azért ez érdekes! A miniszterelnöki rezidenciát úgy üzemeltetik mint mi magánemberek a saját lakásunkat, házunkat? Ha a miniszterelnök ért a villany-, vízszereléshez akkor ő barkácsolja meg? Esetleg megnézi az interneten, hogyan kell javítani? Lehet,hogy jó miniszterelnök lennék mert ezeket megtudom javítani? Államirányításhoz nem értek ami ezek szerint nem is fontos.

 2. Eva Mihály Amichay 2017. szeptember 11. hétfő - 16:25 #

  360 ezer sekel három év alatt az durván 360 sekel naponta? Vagy ez csak azokra vonatkozik, amelyeket “műsoron kívül” rendeltek? Mert 360 sekel egy közepes étteremben két ember átlag fogyasztása. Most voltunk Tel-Avivban és minden nap egyszer vacsoráztunk vagy ebédeltünk, nem a legdrágább helyeken. Fejenként 110-200 sekelig terjedt a fogyasztásunk. Egy miniszterelnök vendégeket is szokott fogadni, gondolom, nem mindig vannak ketten az asztalnál… Szóval, a nagy számokat érdemes alaposabban megnézni, közelről.

  • leharisrael 2017. szeptember 11. hétfő - 16:42 #

   A 360 ezer sekel a “műsoron kívül” rendelt, vagyis nem a miniszterelnöki rezidencia konyháján készült ételekre vonatkozik. De azt is érdemes vizsgálni, hogy erre miért volt szükség?

   • Dné Zemplényi Zsuzsa 2017. szeptember 11. hétfő - 17:41 #

    Miért volt rá szükség?

   • leharisrael 2017. szeptember 11. hétfő - 18:52 #

    Ha a rendelkezésemre álló információk valódiságát 100%-ban leellenőriztem, azt is meg fogom írni. (Nem áll szándékomban pletyka szintre süllyedni.)

 3. gyuri10 2017. szeptember 11. hétfő - 23:26 #

  A rádióban és a televízióban,ha tíz percig tartó nézés,hallgatás után még nem futott be semmi “Bibit elzavaró műsor”,már kifejezetten hiányérzetem van.Ez így megy évek óta. Ha nem Őt akkor a Fiát,Feleségét támadják.Jó lenne megtudni,hogy honnan vannak finanszírozva azok akiknek már a választásokkor is volt egy csodálatos programjuk a “רק לא ביבי.”Azóta sem tudnak megbékülni és elfogadni a nép akaratát.Meg kellene vizsgálni,hogy az ország érdekeit támadó állandó támadásokhoz van-e köze a Soros pénzekkel támogatottaknak és ha igaz,hogy a Pentagonban már 75.500 aláírás gyűlt össze a Sorost és pénzeltjeit terror támogatókként elítélni,mennyiben vonatkozik az Izraeliekre.

 4. gyuri10 2017. szeptember 15. péntek - 23:52 #

  Kedves Ráchel,
  amikor hozzászólok nagy ritkán,azért érdekelne a Te véleményed is!

  http://www.kulfoldiapro.com/news/az-evszazad-botranya-bortonbe-kerulhet-soros-es-elveszik-az-osszes-vagyonat/

  • leharisrael 2017. szeptember 16. szombat - 22:20 #

   Bocsáss meg Gyuri10, de ritkán vagyok gépnél… Hallottam erről valamit, de nem ástam bele magam mélyebben.

   • gyuri10 2017. december 17. vasárnap - 11:58 #

    Vissza lapoztam néhány hónapot és nagyszerű ötletem támadt Natanjáhu elleni lehetőségekre:Az Agung vulkán kitörésekor a Bali szigeteken 4000 méteres hamu és füst felhőket lövellt fel.Ki kellene vizsgálni,hogy miért nem 4152 méter vagy akár még 5 méterrel is több felhő repült az égre.Igazán lehetne néhány órai figyelmeztetett kihallgatást rászánni.Persze lehet,hogy még nem döntötték el,Kit kell kihallgatni,Szárát,Jáirt esetleg Bibit.Hanukai ajándéknak nagyon beillene a hanukai fényekkel megvilágosított agyak bemutatására.

   • leharisrael 2017. december 17. vasárnap - 22:18 #

    Gyuri, ne adj nekik ötleteket, mert képesek…

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: