Béketárgyalások most?

14 aug

Nem kell ahhoz oknyomozó újságírónak, de még csak Közel-Kelet elemzőnek sem lenni, csak egyszerűen értő olvasónak, hogy világosan lássék, miszerint egyes európai országok vezetői csakúgy, mint az éppen soros amerikai elnök – mindenképpen részt kérnének a közel-keleti térség, nevezetesen az izraeli-”palesztin”* konfliktus megoldásából…

/*Visszatekintve a történelemben azt látjuk, hogy a ‘70-es évek elejétől magukat palesztinnak nevező, gyakorlatilag a volt Palesztina területéről származó arabok (és később, Arafat által Tuniszból  magával hozott  vezető réteg, akik az itteni vezetők kárára kaptak koncot) egyetlen háborút sem vívtak Izrael ellen egyedül. Azok minden esetben külső támogatással valósultak meg úgy, hogy a palesztinai arabok végezték el a piszkos munkát. Nevezetesen az útszéli terror-támadásokat, a közönséges gyilkosságokat./

Elemezve a létrejött béketárgyalás kezdeményeket azt látjuk, hogy ezek egyetlen kormánynak (megjegyzem, hogy a modern Izrael állam történetében a baloldali pártok többször álltak a kormányrúdnál, mint a jobb ill. jobbközép kormánykoalíciók) sem sikerült.

Az oszlói béke-egyezmény kiválóságához is csak Simon Peresz, volt államelnök ragaszkodott utolsó  lehelletéig, de ez érthető, annak kapcsán részesült a megosztott Nobel Békjedíjban (Rabin és Arafat társaságában).
Nem sikerült az arabokkal egyezségre jutnia sem Ehud Baraknak, sem Ehud Olmertnek és hamvába hullt a “területet békéért” baloldali kezdeményezés is.

A Netanjahu vezette Likud tömb is csak a 2010-ben félbeszakadt tárgyalások után jutott arra az elhatározásra, hogy Izraelnek számos megoldásra váró társadalmi problémája előbbre való, mint hogy fölöslegesen fecséreljen időt a semmiért.

Tökéletesen igaza volt és van abban, hogy a tárgyalásokra készen állunk, de a labda az arab térfélen pattog.

Az eddigi béketárgyalásokból kiemelést érdemel az Ehud Olmert vezette Kadima párt arabok felé tett nagylelkű ajánlata, miszerint Izrael visszahúzódik az u.n. ‘67-es határok mögé (ami alapvetően a ‘48-as tűzszüneti vonalat jelenti) és Jeruzsálem keleti felét felajánlja a megalakuló palesztin állam fővárosának, ezen felül pedig 3% területcserét kínál fel a békéért.

(Téves állítás, mondhatni csúsztatás úgy fogalmazni, hogy “vissza adja” az araboknak. Ugyanis Jeruzsálemet a hatnapos háború során Izrael  jordán megszállás alól szabadította fel. Aki Jeruzsálemet az arabok ill. a “palesztinok”  jogos tulajdonának tekinti, az nincs tisztában Izrael történelmével.)

Annak, hogy felelevenítem ezeket a történéseket több oka is van. Egyik, hogy az utóbbi időben  ismételten egyre többször hallható, hogy Erdoán szemet vetett Jeruzsálemre, a régi megszállás (Ottomán birodalom) jogán, részben pedig azért, mert – bár kétségtelen, hogy más, finomabb módszerekkel élve, mint elődje de – Trump elnök is elkötelezte magát a béketeremtés oltárán. Bár úgy tűnhet, hogy a témától idegen, de Izrael szempontjából nem hagyható figyelmen kívül az ISIS szíriai térvesztése és ezzel együtt az iráni rezsim által támogatott Hezbollah térnyerése sem, ami egy esetleg újra induló béke-kezdeményezés során magas lóra ültetheti a tárgyalópartnert.

https://leharpress.blogspot.co.il/2017/08/sohivatal-ensz-fedonev-alatt.html

Itt kell megemlíteni, hogy azon európai országok – de nem csak – vezetői, ahol az őslakosság tűrőképességét elérte az  u.n. migráns áradat, ahelyett, hogy tudomásul vennék a tényt, miszerint vallásháborúval állnak szemben, a dolgot a könnyebb végén fogják meg és a problémát leegyszerűsítik az izraeli-”palesztin” viszályra. Mely – szerintük – ha megoldódik, a migráns áradat is megszűnik. Ezen téveszméjüket azzal tetézik, hogy Izraelt okolják a saját bajaiékért és képtelenek szembenézni a saját, elhibázott integrációs politikájukkal.

Ezzel el is érkeztem mondandóm lényegi részéhez, ami tulajdonképpen – a mai állás szerint – pár mondatban összefoglalható.

Trump elnök Jason Greenblatt vezetésével békeköveteket küld a térségbe, akiknek feladata a két fél elképzeléseinek közelítése lenne.

Izrael a tárgyalások elé egyetlen feltételt szabott, nevezetesen, hogy a palesztin fél ismerje el Izrael létezéshez való jogát…

Ezzel szemben Mahmud Abbasz (mozgalmi nevén Abu Mázen) – bár azt bizonygatja, hogy minden előzetes feltétel nélkül kész tárgyalóasztalhoz ülni, de… De Jeruzsálem keleti fele a palesztin főváros kell legyen és Izraelnek vissza kell vonulnia a ‘48-as tűzszüneti vonalak mögé, illetve az örök téma, a “telep-építések” azonnali befagyasztása…

Legfrissebb értesülések szerint Mahmud Abbasz  Greenblatt leváltását követeli az Egyesült Államoktól, mondván,  hogy nem objektív. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy nem az ő szájuk íze szerint fogalmaz.

A kérdés adott:  Mivel sokadszorra jutottunk el a tárgyalások nyitó aktusához,  van-e remény azok felélesztésére? További kérdés, hogy az Egyesült Államoknak sikerül-e meggyőznie a “palesztin” tárgyalófelet arról, hogy elsősorban gazdasági rendet, stabilitást kell teremteni az arab szektorban, majd utána következhet a politikai…Továbbá kérdéses, hogy a tárgyalásokat képesek-e olyan mederben tartani, hogy egy esetleges nyugalmi időszak ne hónapokra, de ne is évekre szóljon. Mindezt úgy, hogy egyik fél se érezze a külső nyomást, a kierőszakolt, rákényszerített békét.

Mindezeken túl a legfőbb kérdés mégis csak az, hogy komoly békepartnernek tekinthető-e Abbasz akkor, amikor többszörös amerikai nyomásra sem hajlandó leállítani a terroristák és családtagjaik támogatását, melyet azzal magyaráz, hogy azok nem is terroristák, hanem a megszállás áldozatai…

14/08/2017

 

15 hozzászólás a “Béketárgyalások most?”

 1. Balogh András 2017. augusztus 14. hétfő - 17:18 #

  Szeretném megkérdezni, hogy a menekültek hazatérési jogának követelésétől a pepalesztinok lemondtak, vagy csak a felsorolásból maradt ki?

  • leharisrael 2017. augusztus 14. hétfő - 17:43 #

   Legjobb tudomásom szerint nem mondtak le róla. A felsorolásban azért nem történt róla említés, mert most, az esetleg újra induló tárgyalások kapcsán ez nem került szóba. Vagyis, nem említették fel.

 2. schalex22 2017. augusztus 14. hétfő - 20:05 #

  Mindenféle béketárgyalásra irányuló eréfeszítés bármennyire áhított is legyen mégis az előző sikertelen próbák sorsára fog jutni. Ennek egyszerű oka, hogy a jelenlegi állapot nagyon megfelel a magukat palesztínoknak valló vezetőség számára mikor is az 1948 óta táplált és lombosított ” menekült ” sztátusz olyan komoly anyagi összegekkel látja el öket, amit ugyan a lehetőségek szerint palástolnak, de feladni nem hajlandók. Ezért utasítottak el minden ajánlatot amely eléjük lett terjesztve mint béketárgyalási alapot. Abu Mazen vagy Abbas ezt a módszert örökölte Arafattól, és ő ugyanolyan sikerrel manipulálva használja és manőverez vele az egész világ láttára és sokszor annak segítségével. Mint ismeretes az Iszlám gondolkodásmenet tradicionálisan a Középkor territoriális dogmáihoz ragaszkodva, nem hajlandó elképzelt területi jogairól lemondani különösen a Közel-Keleten, és ez alkotja a jelenlegi politikai zsákutcát Izrael esetében. Nagyon elképzelhető, hogy a jelenleg fennálló geopolitikai, valamint stratégiai állapotok, és a jelenleg porondon lévő ” szereplők ” idejében nem lehet szó béketárgyalásokról a felek között. Talán majd felnő egy generáció amely nyitottabb lesz egy ilyen lépésre, vagy pedig egy jövöbeni katasztrófikus állapot áll be a világban amikor a létező rendezetlen helyzetek megoldődnak ha drasztikus formában is.

 3. gyuri10 2017. augusztus 15. kedd - 00:48 #

  Barátaim,
  nem akarok hosszú polemizálásba keveredni.Arabokkal a békekötés,azonos egy Hudajbijja szerződéssel.Ugyan úgy mint ahogyan az oszlói öngyilkosságot felvállaló egyezmény is az volt.Aki nem ismeri üsse be a gugliba azt a szót,hogy hudajbijja.

 4. Eldrad 2017. augusztus 15. kedd - 18:44 #

  “…Talán majd felnő egy generáció amely nyitottabb lesz egy ilyen lépésre…”

  – Izraeli részről már régen felnőtt, arab (arabnáci) részről viszont annyi az esélye, mint léghajóval a Holdra menni. Eddig is csak a “háború háza- iszlám háza” alapelvben tudtak gondolkodni, mondjon bárki bármit. Most meg, hogy ennyire rosszul soha nem állt még az arab- iszlám világ szénája, még jobban meg vannak őrülve. Az izraeli- “palesztin” konfliktus is gyakorlatilag lekerült a napirendről világszerte az ÖSSZES mérvadó fórumról, így a “palesztin ügy” totálisan reménytelenné vált, mondhatni, megbukott, ettől a “palesztinok” minden reménye oda lett, ezt ők is érzik. Ennek megfelelően viselkednek.

  Ami viszont Izraelnek bizonyos értelemben jó hír. Miért? Mert lényegében mostantól úgy verik szét az iszlamistákat, meg a “palesztin” arab- iszlámnácikat, ahogy akarják, semmiféle komoly, mérvadó hőbörgés nemigen lesz ellene. Miért? Mert a teljes euro- atlanti világ immár saját háza táján szerezhet saját ismereteket, mit is jelent gátlástalan, neveletlen- nevelhetetlen mohamedán tömegekkel megosztani hazáikat. és a lakosság egyre jelentősebb része fogja végre föl, ki az igazi ellenség. És azt is, hogy Ahmed nem ért a szép szóbál, csak a rúgásokból. És minnél nagyobb, minnél gonoszabb az a rúgás, Ahmed annál többet ért meg belőle.

  Tárgyalni meg eleve lehetetlen Ahmeddel, mert Ahmed bármiféle tárgyalási ajánlatot vagy jelzést kapásból a gyengeség bizonyítékának tekinti, és ettől csak vérszemet kap.

  Szóval, Ahmeddel főleg ezért nem lesz SOHA hasznos tárgyalás – sehol. Nem csak a “palesztinokkal”, de másokkal sem. Vagy ők, vagy mi, kész. Ez pedig annyira meredek, hogy ezért nem képesek sokan még elgondolkozni sem rajta.

  • leharisrael 2017. augusztus 15. kedd - 19:57 #

   Azért van abban valami elkeserítő, hogy hosszú évekig azt hallottam “tőlünk ez messze van”, “minket nem érint” stb. Ahelyett, hogy némi odafigyelést tanusítottak volna, most, hogy már őket is érinti, kitört a pánik…

   • Eldrad 2017. augusztus 15. kedd - 20:21 #

    Lehar, ez alapvető és általánosnak mondható emberi tulajdonság, ideológiától, és igen, társadalmi fejlettségtől függetlenül.

    Akkor fogjuk fel egz baj természetét, ha az a baj már nekünk is a nyakunkba szakadt.

    Soha nem volt ez másképp sehol, semmikor.

 5. Eldrad 2017. augusztus 15. kedd - 20:46 #

  Amúgy kiváncsi leszek, ha kitör a legközelebbi izraeli – arab/iszlámnáci háború, mennyire fog ugatni – persze majdnem kizárólag – Izrael ellen a “nemzetközi közösség”. Tippem, hogy alaposan vissza fognak venni. ennek okáról fentebb írtam.

  Magyarországon pl. olyanok (és ezek holdudvarai) kezdtek – jobb szót nem tudok, megértést tanúsítani Izrael iránt, akik addig a legelborultabb gyalázkodók közé tartotztak. De legalábbis visszavettek a legtöbben, és ahogy nézem, nemzetközileg is ez a jellemző. Hát igen, az iraki meg az afgán háború (plusz az apraja szerte a világon) nem “vitte haza” ezt az egész tébolyt Euroatlantiába. Hazavitték maguknak az euroatlantiak – hogy miért, az szerintem társadalompszichológiai kérdés, nem politikai, vagy egyéb. Hogy miért nem állítják meg ezt a szemétlavinát, az viszont rejtély. Ahogy a többi, egyre terjedő. egyre pusztítóbb és gonoszabb szélsőbalos- anarchista tömegtéboly is (SJW, gendertéboly, állatbordélyok, egyre démonibb ferdehajlamok tömeges népszerűsítése, ezek ellen nyíltan felszólalni merészelők jogilag tés társadalmilag történő eltiprása, stb).

 6. schalex22 2017. augusztus 16. szerda - 02:10 #

  A nemzetközi közösség hangja egy elkövetkező arab -Izraeli fegyveres konfliktus során feltételezhetően fátyolos lesz Izrael elmarasztalásban a multbéli harsongás helyett. Már szép ütemben halad Európa megvalósítani nihilizmusát de még csak a kóstolónál tart, és nem kapott elég adagot a mohamedán “kultúrából ” , hogy teljes hangerővel a zsidók mellé álljon.Talán éppen az égből lehulló manna helyett értékelhető előnyösen Izrael részére az Iszlám beözönlést amely kétségtelenül olyan ” szemfelnyitó ” érzésvilágot teremt a Keresztény világban amely .Izraelt a valóság megvilágításába helyezi, a jelenlegi hamis koholmányok korszaka helyében. Ennek bekövetkezése biztosra vehető csak is az időtöl függ. Addig pedig az alaptalan béketárgyalás délibábjnak kergetése helyett Izrael helyesen ” szárazon tartja a lőport ” ahogy valaha a modern fegyverkezést nevezték. A nemzetközi olajszomj csökkenése amely közvetlen érinti a sivatagi olajsakálok zsebeit, az Iszlám politikai, sőt katonapolitikai törekvéseit is patthelyzetbe helyezi. Senkisem olyan merész próféta, hogy a nafta energia sorsát előre tudná jósolni. Ezért, és az erőviszonyok modosulása folytán érzi most az Iszlám, hogy a fényes időket még a próféta szakállának dicsérete sem hozhatja vissza. Az idő nem az ő malmukra hajtja a vizet. Ezért kell most különös figyelmet szentelni egy esetleges vakmerő lépésre részükről. Elvégre bevallásuk szerint mindnyájan Allah paradicsomába igyekeznek mártiromoskodni.

  • terrapakk 2017. augusztus 25. péntek - 12:06 #

   Én is úgy látom hogy egy hatalmi vákuum korszakba lépett a világ, és az iszlám rendkívül agresszíven a saját javára akarja billenteni a jövőt. Az európai balliberális széplelkűek ennek a szekerét tolják a saját népük érdekeivel is szembemenve, bele a szakadékba. A legnormalisabb társadalom az izraeli, ahol helyen tudják kezelni mind az iszlamistakat, mind a balliberalisokat. És a végén egy kérdés: miért csak a zsidó polgártársak életét nem védik az európai rendőri szervek? Bezzeg a migransok jogai és jogosultságai az egekbe szöknek…

 7. Eldrad 2017. augusztus 28. hétfő - 22:35 #

  Terrapakk:

  Pontosítok, ha megengeded. Izrael ugyan tudja “kezelni” az iszlamistákat, de brutális defektek ezen a téren is vannak ott. pl.

  – Nyíltan hazaáruló, terrorista vadállatok ülnek a Knesszetben, és ott szabadon őrjönghetnek. Holott, már régen sittre kellett volna vágni mind, még jogalapja is lenne.

  – Én emlékszek vagy 10 éve még a Ramat Gan stadionban is iszlámnáci tömeggyőlés volt, engedéllyel, természetesen… nem tudom, van- e még ilyen.

  – Eszeveszett gyilkosokat, terrorvezéreket engednek ki a börtönökből – ezresével, valami értelmetlen, politikailag is bukásnak számító “csere” ürügyén (nem Gilad Salit ügyére gondolok).

  – A legutóbbi libanoni és gázai háborúkban folyamatosan félmunkát végzett Izrael, pedig minden alkalommal meglett volna az eszköz és az alkalom ezen démonok felszámolására. Az a 75 halott legutóbb Gázában pedig… na azt hagyjuk.

  Szóval, Izraelben is vannak durva, és megmagyarázhatatlan defektek bőven…

 8. schalex22 2017. augusztus 29. kedd - 00:25 #

  Sajnos vannak defektek, ha egyáltalán megfelelő ez a kifejezés alapvető hibák jelzőjeként. A legnagyobb, és Izraelt legjobban gyengítő ezek között az a kesztyűs kéz amivel a palesztínoknak nevezett banda kezelve van. A mult két fegyveres összecsapásának az IDF részéről ” visszafogott ” karaktere északon és délen meg éppen hab a tortára. Ha nem harcoltam volna ott 1948-ban nem tudnám, hogy az arab csak az erőt tiszteli, és semmi respektusa nincs semmifelé ami emberileg mérsékeltnek számít, mert azt gyöngeségnek véli.

 9. Eldrad 2017. augusztus 29. kedd - 06:46 #

  Schalex, mindig ez van… soha nem értettem, miért. Az átkozott “visszafogottság” eddig csakis súlyos politikai bukásokat hozott Izraelnek, meg mindenki másnak is, akik arab- iszlámnácik ellen harcoltak valaha is. “Visszafogottság” alatt nem azt értem, hogy felperzselni mindent, hanem hogy még a nemzetközi hadijog által biztosított lehetőségeket sem használják ki. Az meg, hogy a leggyilkosabb sz…rzsákokat beengedig a Knesszetbe, na, az meg tényleg elmebaj.

  Az meg, hogy Ahmed csakis a rúgásokból ért, és minnél erősebben, minnél gonoszabbul rugdossák, annál többert ért meg belőle, az meg tiikus következménye az iszlám “kulturának” és történelemnek, de attól még igaz, és ezt nem képes felfogni a világ civilizált része.

  Így Izrael sem. Ez a tény ugyanis egyszerűen nem fér a civilizált gondolkodásba. Persze ez még nem indok, miért húzzák a halálos, gyilkos kannibál ellenséget a nyakukra a civilizált országok…

 10. Eldrad 2017. augusztus 30. szerda - 10:56 #

  Íme újabb bizonyíték, hogy Ahmedékkel nem lehet tárgyalni, semmiről, csak rugdosni lehet őket:

  http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html

  És jaj de különös, hogy a “nemzetközi közösségben” senki nem “háborodik fel”… mindenesetre itt jön, amiről fentebb írtam, hogy egy ilyen halál- gyűlolet- terrormenetnek a résztvevőit.(szervezőit?) mi a kékkupakos lóbrokinak kell megtűrni a Knesszetben… ahelyett, hogy sittre vágnák mind, vagy rosszabb esetben egy Kidon- osztagot küldedének némelyikre.

  Azért Izraelben is komoly zavar van, ebből is látszik.

  • leharisrael 2017. augusztus 30. szerda - 11:02 #

   Tervbe vettem, hogy erről az izraeli “komoly zavarról” írok pár sort.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: