Sírvanevetés…

11 máj

Az elmúlt napokban belefutottam egy kifejezésbe, amellyel Izrael állam jelenlegi miniszterelnökét, Binjamin Netanjahut illették: “politikai szélhámos”.

Azonnal keresgélni kezdtem az elraktározott emlékeim között, mert ezzel a kifejezéssel már találkoztam életem folyamán. Nem kellett sokáig kutakodnom, a tudatalattim rávezetett és azonnal Abády Ervin, a Csodák hat napja című könyvét emeltem le a polcról. Régen olvastam, de tudtam hol és mit kell keresnem. 

Most szóról-szóra közzéteszem:

”Levélrészlet:

(érkezett az egyik keleteurópai népidemokráciából 1967 május második felében)

“…mindezek után meg kell, hogy értsétek, bármennyire is aggódunk miattatok, bármennyire is tiszta szívből kívánjuk nektek, hogy végre béke és megértés uralkodjon a világnak azon a részén, ezért nektek is tenni kell valamit. Elsősorban azt, hogy megfékezzétek a ti háborús kalandor politikusaitokat. Lehetetlen állapot az, hogy az a nép, melynek nagyrésze tanuja és áldozata volt a náci-fasizmus szörnytetteinek, az most eltűrje azt, hogy olyan vezetők üljenek a nyakába, akik az amerikai imperialista kalandorpolitikusok, háborúra spekulálók mesterkedéseinek engedelmes kiszolgálói.

Ti ott nem láthatjátok ezt olyan világosan, tisztán, mint mi itt…

Nektek fel kell ismernetek végre, hogy hol a helyetek! Kétség nem férhet hozzá, hogy Izráelnek a haladó népek táborában van a helye, ha lerázta magáról árulóit, akik Izráelből imperialista ugródeszkát, előretolt állást csináltak az arab népek elleni rablóhadjárathoz…

X-től egyébként pontos tájékoztatást kaptunk ottani helyzetetekről s ő is azt mondja most, hogy mindez előre látható volt. De mit fájdítsam a fejeteket olyan dolgokkal, amikről végeredményben nem tehettek személy szerint.”…

A könyv első kiadása 1967. augusztus. Izrael és az említett kelet-európai népi demokrácia között nincs diplomáciai kapcsolat. A külvilág eseményeinek hírei “pártkatonák” útján, letisztított változatban kerülnek a nagyközönség elé.

Ezzel a ma embere tisztában van, de aki a könyvet nem olvasta, (vagy túl régen) annak elmondom, hogy a levél részlet egy “gojte” (nem zsidó nő) tollából származik és Izraelben élő sógornőjével osztotta meg aggodalmait.

Hogy  mindez miért jutott eszembe egyetlen kifejezés alapján?

Nem másért, minthogy ez a “vonalas”, a hidegháborút visszaidéző szöveg hosszú ideje Izraelben élő zsidó klaviatúrája alól került ki.

11/05/2017

Reklámok

12 hozzászólás to “Sírvanevetés…”

 1. Eldrad 2017. május 11. csütörtök - 10:07 #

  Húúú, a mindenit, ez volt a könyv, ami miatt elkezdtem foglalkozni ezzel az egész Közel- Kelet, Izrael VS arab, arab- iszámnáci VS az egész civilizált világ, stb. témával… 1999- től kezdve. Sose felejtem el, ki és miért adta ide nekem elolvasásra… :)

  Minden szava aranyat ér ennek a könyvnek. Leszámítva pár, teljesen téves (de az egészet történet- és politikatudományi szempontból nem befolyásoló) haditechnikai megjegyzést, az egész történelmileg rendkívül pontos. Pontos, és tartalma objektíven ellenőrizhető is, ami igen nagyra emeli az értékét, mint kutatási alapanyag, és korabeli dokumentum). És ezt így 50 év távlatából a megfelelő ismeretek birtokában bőven ki lehet jelenteni.

  Nahát… Abády Ervin könyve… íme, ismét előjött.

 2. Halmos László - שמשון עופרי 2017. május 11. csütörtök - 10:41 #

  Abádi (i-vel) Ervin rongyossá olvasott könyve úttalan utakon jutott el hozzám Budapestre, “add tovább” jelszóval. Alijázásom után számos alkalommal találkoztam vele. Amikor közöltem, hogy Dán Ofry unokaöccse vagyok, elnéző mosollyal nyugtázta: “na jó, erről maga nem tehet”… Halálos ellenségek voltak, nem tudom, miért, hiszen mindketten a politikai paletta jobbszélén foglaltak állást. Később az Új Kelet mellett – álnéven – a Hét Tükrében is dolgoztam, de már Schlesinger Anikó (különböztessék meg hosszú életre) főszerkesztősége alatt,

  • leharisrael 2017. május 11. csütörtök - 11:08 #

   A rokonait az ember készen kapja, a barátait viszont megválogathatja. :)

   Ami Abády nevét illeti, nem vagyok abban a helyzetben, hogy állást foglaljak. A több kiadást megélt könyvön és a könyv címét beütve a Google keresőbe, mindenütt “y” szerepel.

 3. Gavriel 2017. május 11. csütörtök - 11:26 #

  Igen. Ilyesmiket írtak akkortájt a ” haladó népek tábora” újságjai. Most, több évtized után olvasva, majd hanyatt vágtam magam tőle.

  “Binjamin Netanjahut illették: “politikai szélhámos”.”
  Magyarul: fene a porfád sikeresebb vagy mint amilyenek mi voltunk. :-)

 4. Klara Erdelyi 2017. május 11. csütörtök - 12:55 #

  Nincs semmi új a “Nap alatt” – mondta ezt a Földön valaha élt legbölcsebb … (de csak ott nincs, a “Nap felett” azért cseppecskét más a helyzet – szerencsére) …. Apropó, de jó hogy eszebe hoztad ezt a könyvet, ideje újraolvasnom – hogy napok szerinti lebontásban felelevenitsem az akkor történt, a világ helyzetére nézve is sorsformáló eseményeket – most így, az 50. jubileum közelgésével ….

 5. Eldrad 2017. május 11. csütörtök - 13:19 #

  Egy kis érdekesség:

  Amikor kutatói szinten foglalkoztam az 1967- es háborúval, előszedtem az összes, korabeli magyar, és a lehető legtöbb, általam akkor elérhető külföldi újságot. Hírműsorokat töltöttem le a netről, stb, na és a lényeg, hogy amiket Abádi Ervin idézett a könyvében, hát azokat szó szerint úgy találtam meg az összesben. Komolyan, olyan jót röhögtem ezen… nasszer őrjöngő beszédei, a korabeli hírügynökségek agymenései…

  Na halljátok, a nasszerista s…ggfejek TÉNYLEG megadták már az első napon részletekbe menően, milyen és mennyi izraeli vadászbombázót lőtt le az egyiptomi meg a szír haderő (vagy 120- nál jártak már ötödikén délután).
  Aztán meg, a második napon telesírták ugyanezek a nemzetközi sajtót, hogy az angolszászok MENNYI, MILYEN REPÜLŐVEL AVATKOZTAK BE AZ EGYÉBKÉNT TÖNKREVERT IZRAEL OLDALÁN, ÉS AZOK A GÉPEK MILYEN REPÜLŐGÉPHORDOZÓKRÓL SZÁLLTAK FEL…. és a korabeli magyar sajtó ezeket szó szerint átvette, az én legjobb szórakoztatásomra, he- he… :)

  Na, ez utóbbit már a szovjet bajkeverők sem hitték el, de azért sajtóhír volt még vagy két napig. Azóta is elfog a röhögés, ha ez eszembe jut.

  • leharisrael 2017. május 11. csütörtök - 13:24 #

   :) Hasonlóan jártam, amikor anyagot gyűjtöttem egy íráshoz. Először azt hittem, mivel a könyv korábban került a kezembe, hogy az őrjöngések az író “túlzásai” – hát nem.

   • Eldrad 2017. május 11. csütörtök - 16:11 #

    Amúgy az remélem, mindenkinek lejön, hogy a tipiks, általános arab- iszlám jellemvonás egyike, hogy az eszeveszett fantáziálást képesek VALÓSÁGKÉNT átélni, és minél vadabb baromságokat hordanak össze, annál jobban “hiszik”, hogy márpedig az “úgy van”. Tipikus ez is, amiről mi itt beszélünk, de vannak még ennél is elvadultabbak. Alaptétel:

    – Arab- iszlamista haderőt, ganget egyszerűen nem lehet úgy rommá verni, hogy nem ők “győzzenek”. Mindegy, hogy éppen 90 százalékos veszteség érte az adott fegyveres erejüket (ami katonáéknál ugye, az alakulat teljes megsemmisülését jelenti), akkor is a pár menekülő folyamatosan győzelmi mámorban őrjöng, meg mutogatja a V- t.Pár jellemző példa, egytől egyig mind ma is élő “győzelmi legenda” ezeknél a retardáltaknál:

    Szaddam husszein folyamatosan “legyőzte” a Zusákokat, még 1991- ben is. Öregbush éés Kisbush alig győztek futni, húztak, mint a messzersmitt! A talibán “legyőzte” a nemzetközi koalíciót. A szomáliai kokós kannibálok “legyőzték” a Sealeket Mogadishuban 1993- ban. Arafat (töröltessék el a neve) folyamatosan “legyőzte” a CAHAL-t (el- Karameh ütközete a kedvencem ebben a témában, he- he…). Ahogy a hezbollah és a hamasz is csakis “győznek”.

    Arafat egyszer pl. kijelentette (2000 elején???) egy nyugati riporternek, hogy ugyebár, Sáron és ő (mármint, arafat) mindketten “tábornokok”(WTF????), a különbség annyi, hogy Ő (arafat) még SOHA NEM VESZTETT EGYETLEN ÜTKÖZETET SEM!!!!!.

    Jááj, barátaim… na nem baj ez, mert amíg ezek ennyire gyökerek, addig garancia, hogy SOHA senkit nem fognak tudni legyőzni.

    Píísz!

 6. gzeevi 2017. május 13. szombat - 11:31 #

  Akkoriban én egyaránt hallgattam a témáról a hivatalos állásfoglalásokat, illetve elolvashattam a csakis belső használatra szánt, félig titkos központi párttitkársági értesítőket (anno, Budapesten). Mondhatom, nem azonos hangon beszéltek! A magyar TV-ben a háború első napjaiban már bekonferálták, hogy ég az EL AL-székház Tel Avivban, és hogy a hőtől meggörbültek a tel-avivi villamossínek. Annyit már én is tudtam, hogy TA-ban nincsen villamos, csak azt nem sejtettem, hogy arra még legalább 55 évet várnom kell…..

 7. Eldrad 2017. május 13. szombat - 14:02 #

  gzeevi, és mindenki másnak is:

  Figyelem, ez egy kicsit meredek bejegyzés lesz, még ha ismerős dolgok is következnek.

  – Arab- szovjet gyűlölet- és tébolypropaganda Izrael ellen 1967- ben meg máskor is. Na igen.

  A tipikus, hagymázos, tébolyodott fantáziálás mindig is jellemző, ha valakik valakiket BETEGESEN irigyelnek, és gyűlölnek – és félnek.. Ez egyfajta, elmebeteg szintre romlott “wishful thinking”. Ugyanez a jelenség ma is megvan. Izrael- USA- zsidó (az meg mi???)- Nyugat- Európa- siker- mindengyűlölő s…ggfejek pontosan ezt a dumát tolják most is. Ilyeneket, hogy pl.

  – Izraelben csakis fekete kaftános genyók vannak, akik arab rabszolgamunkával építették fel a városaikat, pl. a felhőkarcolóikat is
  – Izraelben nincsenek is rendes városok, csak valami lerombolt, középkori falvak, abban bujkálnak, és tervezik a világ kiirtását (csak 900 millió maradhat, vagy mennyi)
  – Izraelben nincs is harcképes erő, hanem a Zusákok mennek oda és ölik meg a sok arabot a zolajér’, hogy azt a “zsidók” (azok kik???) elvehessék
  – Az USA hadserege gyáva, “mindenki tudja”, hogy folyamatosan elszaladnak a harctérről mindenhonnan
  – Izrael (nem is létező) hadereje folyton kikap, az arab- iszlámnácik csak úgy kergetik őket mindig
  – Izraelben nincs is semmi, csak pénz. Oszt’ azzal elfoglalják a világot

  Na jó, szerintem ennyi elég is. És a legdurvább, hogy ezt az okádékhalmazt jó páran tényleg komolyan gondolják. Ez kb. az analfabéta, félkannibál mentalitású ahmedek, meg mohamedek mindenkori degenerált szintje, amiről fentebb is szó esett.

  Vigyázzban áll az ész…

 8. Eldrad 2017. május 14. vasárnap - 08:53 #

  Na ez az igazi “sírva nevetés”…

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4961554,00.html

  Röhögök rajtuk, hogy lehetnek ennyire degeneráltak, meg hogy ezzel aztán most jól megmutatták! Sírok, mert valamikor ez volt a világ egyik legnagyszerűbb országa, népe. Most meg ez, és az összes létező szélsőlib- anarchista dögledelem, gyakorlatba átültetve, legfelsőbb állami szinten, a többségi társadalom egyetértésével.

  És én ebe az országba vágytam még 10 éve is… :(

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: