A tények (továbbra is) makacs dolgok…

15 aug

…és azok maradnak még akkor is, ha nem veszünk róla tudomást, vagy – rosszabb esetben – nem akarjuk tudomásul venni.

Úgy tűnik, hogy Európa a korlátlan befogadás és a korlátlan elutasítás szélsőséges mezsgyéjén ingadozik. Úgy tűnik, hogy  mindig akadnak csoportok, akikkel a társadalmat meg lehet osztani, úgy tűnik, hogy – saját tehetetlensége miatt – valakiket mindig bűnbakként kezel. Ha ezt fokozza a tudatlanság kiszélesítésével, máris nyert ügye van.

Hónapokon keresztül – amíg egymást érték európai “hadszintéren” a terrortámadások – pánik hangulat uralkodott az öreg földrészen. Mióta gyérültek az események, ismételten nagy a csönd, amiből az látszik, hogy a tűzoltáson (az adott elkövető kézrekerítésén és a rendőrség/katonaság utcára vezénylésén kívül semmit nem tesznek.

Holott azzal még egy csecsemő is tisztában van, hogy az egymás sarkát taposó, talpig védőfelszerelésben utcán lévő fegyveres másra, mint saját maga megvédésére igencsak alkalmatlan.

Alkalmatlan azért is, mert egy közlekedési rendőr (ez csak példa) és a terrorelhárítók kiképzése között lényeges a különbség és alkalmatlan azért is, mert a terror elleni harcot nem az utcán, hanem a titkosszolgálatok összehangolt munkájánál kell kezdeni.

Ez egy szakma!

Sajnos, vagy éppenséggel szerencse, hogy Izrael ezen a téren óriási tapasztalattal rendelkezik, amelynek átadását több ízben felajánlotta a nyugati országoknak, de nem volt meglepő, hogy mindaddig, amíg a terrortámadás “csak” a helyi zsidó közösségből szedte áldozatait, visszautasították. Hollande, francia elnök még a legutóbbi nyilatkozatában is elhárította.

És itt rátérnék az Európát elárasztó menekültek és a terror összefüggésének megvilágítására.

Az internet világában jól nyomon követhető,  hogy évtizedes barátságok is felbomlanak (csak remélni lehet, hogy családon belül nem okoz válságot) azért, mert a felek nézetei nem azonosak a menekültek megítélésében.

Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy – kevés kivételtől eltekintve – egyik fél sincs tisztában azzal, hogy mi mellett áll ki és ha nem, miért nem?  Az érzelmek dacos egymásnak feszülése közben megszűnt a józan ész. Marad a sokszor tudatlanságból eredő véleményformálás. Az viszont olyan vehemensen, amire már tényleg csak legyinteni lehet.

Mint azt a linken olvasható írásomban már kifejtettem, a jelenlegi menekült áradat nem a véletlen műve.

Ezen a ponton részemről be is fejezhetném, én is mondhatnám, amit annyian:  messze van tőlem, engem nem érint…

De pontosan ez a hozzáállás az, amely miatt pánikhangulat van.

Ha Európa csak egy picit is odafigyelt volna az immáron hat éve tartó szíriai polgárháborúra, ha odafigyelt volna arra, hogy a Közel-Keleten az összes diktatúrát a káosz váltotta fel, ha odafigyelt volna arra,  hogy a káoszt kihasználva, szinte mindenütt az iszlám radikális szárnya profitált, ha… ha… ha a nyugat nem szükített volna le mindent az izraeli – palesztin konfliktusra és főleg, ha – amire az internet világában minden lehetősége megvan – utána nézett volna (akár csak felületesen is) az iszlám mibenlétének, akkor ma pánik helyett a racionalitást alkalmazná.

Annak, aki az eseményekhez túlságosan is közel él, roppant furcsa belefutni olyan, Szíriával foglalkozó írásba, ahol a műemlékek – ilyen volt, ilyen lett – sorsán megy a siránkozás. Természetesen ez is fájdalmas, de talán majd a történelem kideríti, hogy az emberi szenvedésről, a hordóbombák által széttépett testekről, a szarin gáz mérgezéstől agonizálókról, szíriai területen egyedül bolyongó, a kisded korból éppen csak kinőtt csontsovány, éhező gyerekekről miért nem tájékoztatott a média. Ja, hogy ez messze van? De, könyörgöm, Olaszország – ami legjobb tudomásom szerint Európa  – partjainál évek óta fulladnak a tengerbe hajórakománnyi menekültek… És az első kép, ami felborzolja a kedélyeket, az a tengerbe fulladt és apja kezében lévő kisgyerek. Igen, ez is szomorú, de az még szomorúbb, hogy most is kizárólag Szíria van az érdeklődés középpontjában.

Európában elindult egy folyamat, aminek még csak az elején vagyunk. És ennek a folyamatnak csak egyik szála a menekült kérdés. És itt álljunk meg egy pillanatra. Mert, ahogy a gagyit is el lehet adni a tudatlannak, úgy a menekültek sem mind azok, aminek mutatják magukat.

Először is azt kell világosan látni, hogy aki a “zöld határon” érkezik, az határsértő és annak elbírálása nem a civil közösség feladata. Ez azonban nem mond ellent annak,  hogy mindenkit megillet a megfelelő orvosi ellátás és élelemmel való ellátás, ami állami feladat, pontosan az ellenőrizhetőség miatt.

Ez viszont állami feladat – és itt utalok a már említett, összehangolt tevékenységre. Nem hiszem, hogy a civil szerveződés tagjai tudatában vannak annak a ténynek, hogy Törökország Izmir városa a hamisítás fellegvára, ahol megfelelő baksis ellenében bármilyen okmányhoz hozzá lehet jutni olyan minőségben, hogy minden határőr tíz ujját is megnyalja a gyönyörtől.  Amiből egyenesen következik, hogy az tud tovább menni, akinek pénze van.  És ha Európa most éppen a szíreket karolja fel, semmi akadálya a szír állampolgárság igazolásának. Az meg már megint csak pénz kérdése, hogy a Szíriából (vagy bárhonnan) terror tevékenység (vagy köztörvényes büntett miatt körözöttek) szír úti okmányt vásároljanak.

Azokról, akik a török menekült táborokban sínylődnek évek óta, Európának fogalma sincs.

Jó, tudom, – mert ezt is lehet hallani – hogy az esetek többségében a terrormerényletek elkövetői nem az újonnan érkezettek közül kerülnek ki. De kérdezem én, nem az integráció csődje, ha a második-harmadik (Franciaország esetében már akár a negyedik) generáció tagjaiból kerülnek ki? Hogy miért? Mert a terror elengedhetetlen feltétele a helyismeret, a társadalomba történő látszólagos beolvadás. Ugyanakkor az eddigi esetek elkövetőinek mindegyikéről kiderült, hogy – bár a hatóságok nem vették komolyan – volt kapcsolata valamelyik terrorszervezettel. Mert a kivitelezéshez még pénz is kell, nem is kevés.

Európa félti az arculatát, félti keresztény értékeit, a tömegek számára nem kívánatos az idegen kultúra erőszakos megjelenése…

Ne legyen igazam, de Európa ezzel elkésett. Elkésett azért, mert struccpolitikát folytatott és mindennél előbbre helyezte Izrael bírálatát. Nem vette észre, de inkább nem akarta észrevenni, hogy a nyugati kultúra elleni hadjárattal, vallásháborúval áll szemben.

Hogy az iszlamizációt némiképp késleltesse, – tetszik, vagy nem – olyan eszközökhöz kell folyamodnia, amelyek megállítják az ellenőrizetlen beözönlést. Eddig, gyakorlatilag minden szűrés nélkül engedte be a menekült áradatot, melyet a terroristák vidáman kihasználtak.

Az utólagos szűrés viszont ilyen tömeg esetében majdnem lehetetlen.

Nehéz lesz és sok pénzbe fog kerülni.

Izrael is utoljára hagyta a teljes egyiptomi határára kiterjedő kerítés építését az onnan beszivárgó gazdasági menekültek ellen. Azt megelőzően viszont tábori kórházat állított fel, ahol beszivárgókat elsődleges egészségügyi ellátásban részesítette. A határ mentén egyetlen civilt sem lehetett látni, viszont a határőrizeti szervek dzsipjei takarókkal, élelemmel és ivóvízzel voltak felszerelve…

A magukat menekültnek nyilvánítók valós helyzetét személyre szólóan kivizsgálta és tartózkodási engedélyt csak azok kaphattak, akikről bebizonyosodott, hogy halál várna rájuk, ha visszatérnének születési helyükre.

Az utóbbi években 22 ezer illegális határsértő vállalta önként az ország elhagyását, őket Izrael költőpénzzel és a célországba szóló repülőjeggyel látja el.

Vagy ott van az északi régió, ahol hat éve a szír határhoz, a senki földjére minden éjjel odacsempészik a sebesülteket, akiket izraeli kórházakban műtenek, ápolnak, a rászorulókat művégtaggal látják el…

460851pic_C

mindenki, aki a határra érkezik, ellátásban részesül (Google)

Mindezzel csak annyit akartam mondani, hogy a humánum és a jogos önvédelem nem egymást kizáró fogalmak! És tévúton jár az, aki a jelenlegi muzulmán inváziót a zsidóüldözéssel, a kitelepítésekkel, az ‘56-osokkal, vagy akár az európai polgárok szabad munkahely változtatásával igyekszik összemosni.

Témaközeli bejegyzések:

https://leharblog.wordpress.com/ – Az “arab tavasz” kategóriában

https://leharblog.wordpress.com/2011/12/03/illegalis-bevandorlok/

15/08/2016

21 hozzászólás to “A tények (továbbra is) makacs dolgok…”

 1. gyuri10 - 15:33 #

  Amit itt leírsz tökéletes és igaz.Ezeket a dolgokat mi nagyon jól ismerjük,Európa pedig Európa marad még egy rövid ideig.Nálunk ezt úgy mondták,hogy beszélhetsz akár a beteg lóba és csak jelöljék meg az áruinkat,ha akarják akár sárga csillaggal is.Megszoktuk.
  Beleájultak saját”humanizmusukba”,aminek következményeit feltétlen megérdemlik.Sajnos ez nekünk is rossz.Jobb lenne,ha nem így lenne,de sajnos nem áll a világ a gyáváknak és főként nem a gyáva hülyéknek.Oldják meg a bajaikat,ha lehet nélkülünk.

 2. Atlasz - 18:32 #

  Ez a bejegyzés számomra túl eklektikus.
  Európa mint külpolitikai vagy katonai tényező nem létezik. Alighanem ez az oka annak, hogy a jelzett válságot képtelen hatékonyan kezelni – egyelőre.

  • leharisrael - 19:37 #

   Atlasz! Nem világos számomra, hogy a bejegyzésben – a szó jelentését ismerve – nem világos, hogy mi az eklektika.
   Az, hogy Európa nem katonai és külpolitikai tényező, az csak saját magának, illetve a brüsszeli bürokratáknak köszönheti. A potenciál megvan.

   • Atlasz - 21:47 #

    A potenciál megvan? Ez nem jelent semmit a bejegyzésed szempontjából. Érdektelen, hogy minek köszönheti. Nem érdemes a nem létezőn számon kérni egy valós erőfeszítést.
    Ha úgy gondolod, hogy szerinted konzekvens, logikus a bejegyzés gondolatmenete, egyértelmű, hogy mit bírálsz benne, a példák jól illusztrálják a mondanivalódat, akkor a kritikám alaptalan.

  • slaszlos - 12:17 #

   Az eklektikus jelzö a nemzetállamok közötti összeférhetetlenségre utal és érthetö amely az összeurópai politikában megnyilvánul. Elfogadható a politikai értelmezés szemszögéböl,mert az újrégi nemzetérdekek úralják ezt térben és idöben kivétel nélkül…

 3. Adam Csillag - 19:15 #

  “Ugyanakkor az eddigi esetek elkövetőinek mindegyikéről kiderült, hogy – bár a hatóságok nem vették komolyan – volt kapcsolata valamelyik terrorszervezettel.”

  T. sz neki nem.
  David Sonboly .https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Munich_shooting 2016 július 22 -én Münchenben lelött 9 embert, megsebesitett 29-et , majd magával is végzett. Példaképe Breivik volt.

  • leharisrael - 09:46 #

   Kedves Csillag Ádám!

   Elöljáróban annyit, hogy a Wikipédiát nem tekintem hivatalos forrásnak – több okból sem.
   Szívesen revideálom a véleményemet és mondom, hogy az elkövető “csak” náci orientáltsága okán követte el tettét és akkor ő az a kivétel, – aki az utóbbi idők iszlám nevében elkövetett vérengzéseit tekintve – erősíti a szabályt.
   Ehhez azonban az kell, hogy rendőrségi vizsgálat erősítse meg. Jelenleg az illető származási helye is vita tárgya, valamint az ügyben letartóztatott 16 éves barátjának – akit a rendőrség az előkészítésben tettestársnak tekint – vallomása is ellentmondásos.

 4. Gavriel - 19:52 #

  Sokan különösen a baloldalon szereti a a humánumot a jogos önvédelem elé helyezni, úgy tesznek mintha a kettő együtt nem lenne lehetséges. Humánumra való hivatkozással próbálják de-legitimálni az éppen regnáló (mostanság jobboldali) kormányzatok önvédelmi lépéseit amit az ország és népének civilizációjának megóvása érdekében tesznek.

  “Európának választania kell a liberális illetve az elvont emberjogi dogmák és az élethez a biztonsághoz való alapjog között mert Európa háborúban áll ezért ez a kettő együtt nem tartható fenn”

 5. Attila - 10:54 #

  úgy látom sajnos, hogy Iránnak és Oroszországnak nem érdeke befejezni a szíria háborút és az ebből eredő menekült és terrorhullámot. Ebben a térségben pedig ők lettek az erős fiúk…. ma is hidegháború van. Nem a hivatalos nyilatkozatok szintjén, de a gyakorlatban ugyanaz. és putyin meg az ajatollahok megint a rossz oldalon állnak. a demokraták vezette USA pedig nem meri felvállalni a konfliktust. az oroszok miért-kiért háborúznak Szíriában? ezt meg tudná valaki mondani? szerintem az oroszok-irániak háborús jelenléte nagyon veszélyezteti Izraelt is.

  • gyuri10 - 11:16 #

   Kedves Attila,
   ezt a fajta félelmedet nyugodtan eleresztheted.Miért?Csak….

  • slaszlos - 11:18 #

   Talán a legjobb választ két magyarul is megjelent könyvek adhatják 1) Joel C.Rosenberg : “Epicentrum – a világ jövöje a Közel-Keleten döl el”/2006 angol nyelven,2008-magyar forditásban/…2) Dore Gold :” Harc Jeruzsálemért” /Hetek könyve , 2009 /…Mindkét forrásanyag megnyitja az állitólagos válasz-feleletet a ma valóságára…De mindezek mellett felfigyelhetünk azokra a jelzésekre amely az emberiség jelenkori újabb tragédiáját elöidézi a civilizációk között…

 6. Eldrad - 14:36 #

  Szia, Lehar, itt vagyok újra. Ha van egy kis időm, írok pár kommentet, ahogy régebben, OK?
  .
  Válasz Attilának:
  .
  “…az oroszok miért-kiért háborúznak Szíriában?..”
  .
  1, A latakiai kikötő az egyetlen szovjet- orosz haditengerészeti támaszpont a Földközi- Tengeren. 1974- től – addig még az sem volt. Namost, ezt a szír fegyveres anarchia komolyan veszélyeztette, így amit az oroszok ez ügyben tettek, az nem más, mint satratégiai léptékű érdekeltség megtartása. Joguk van hozzá. Hogy aztán kiket, hogyan lőttek szét, az más kérdés, de ezt a stratégiai célt bőven elérték.
  .
  2, Erőkiterjesztés: a szíriai katonai jelenlét erősítése, kihasználva az anarchiát, és az 1. pontban leírtakat. Ne legyünk álszentek, bárki ezt tette volna, akinek megvan erre a kapacitása és a politikai akarata.
  .
  3, A kannibál terrorgengek lehető legnagyobb mértékű lekotése (és minnél nagyobb léptékű pusztítása) helyben – érthető. Ha nem így lenne, akkor ezt a háborút lehetne megvívni orosz területen. És nem a dél- orosz maffiaköztársaságokra gondoltam, hanem a szláv- orosz területekre, ugye értjük.
  .
  Make no mistake: NEM azt mondom, hogy ez nekem jaj de bejön, hanem azt, hogy megértem. A szír lakosság élete pedig egy pokol, de ezt az egészet az iszlámnácik kezdték, az arra adott orosz és egyéb külföldi reakció az már ellencsapás.
  .
  Lehar:
  .
  – Valóban, a világ (OK, az északi félteke) hajlamos az egész iszlámnáci tébolyt arab- izraeli konfliktusra szűkíteni. Ám ez még annál is több, amit te leírtál itt. Miért? Mert ami Európában, de akár még magában Izraelben is megy, az – a megvalósult merényletek, ésd a bodycount szempontjából – lófütty ahoz képest, mi van vagy ötven éve pl. Thaiföldön, Indiában. Fülöp- szigeteken, Indonéziában, Afrika kiemelten iszlámfertőzött területein.
  .
  Na ez marad nég csak ki igazán a világ köztudatából… atyaúristen.

  • slaszlos - 15:28 #

   Ami még hozzá illik tenni , hogy az orosz a Közelkeleti és az arab-iszlám célérdekében több mint 50 éven titkos felfegyverezése közismert éppen Izrael és az Egyesült Államok szolgálatai elött,amelyben Irán atomenergetikai programja is orosz segitséggel megvalósult… Leszükiteni ezt nem lehet,mert Izrael és a szabad világok sorsdöntés elött lettek állitva az agresziv iszlámositás eredményeképpen…Biblia képpel mondva”mi úgyanabban a hajóban vagyunk”…

  • leharisrael - 09:55 #

   Üdv. újra itt. )
   Na igen, az általad felsorolt – és a köztudatból kimaradt – helyek kmmm. hát, azok is messze vannak. :(

 7. Eldrad - 10:29 #

  Lehar:
  .
  Igen, messze vannak, és érdekes, hog még az átlag izraeli köztudatából is kimaradnak, mi van ott. Pedig pl- Indiával és Thaifölddel kimondottan jó és komoly a kapcsolat, nem ártana jobban propagálni, miféle nagyon is közös, halálos veszélyen osztoznak.
  .
  De most komolyan, emberek… ahol az iszlám megjelenik, ott nemsokára folyni kezd a vér, halottak, merényletek, szervezett, brutális rendbontások, köztörvényes bűnözés egekbe szökik, súlyos, permanens biztonsági helyzet… de nem, biztos csak pár radikálissal van a baj.

  • leharisrael - 15:28 #

   Eldrad – “még az átlag izraeli köztudatából is kimaradnak” – igen. Izraelben őrületesen kevés a nemzetközi hír. Ha valaki nem annyira “elvetemült”, hogy utána nézzen más forrásokból, a híradásokból édes-keveset tud meg.

 8. Eldrad - 13:11 #

  Lehar:
  .
  Ez is csak arra bizonyitek, hogy Izraelben (is) valami gyalazatos modon kezelik a hatosagok es a mindenfele mediak a propagandat. Es a “propaganda” alatt nem valami agymoso disznosagot ertek, hanem az ilyen temakhoz kapcsolodo hireket, elemzeseket. Persze vannak, akik ezen probalnak segiteni, vilagszerte az iszlam- arabnaci szennymediakat cafolni, iszlamista eroszakot szeles korben bemutatni, de ezek mind magankezdemenyezesek. Pl. PMW, Second Draft, es tarsaik. Pedig az allam felelossege volna, hogy mindezt folyamatosan belevagja nem csak Izrael lakossaganak a kepebe, de az egesz vilageba is.
  .
  Erthetetlen, miert nem teszik,

  • gyuri10 - 15:20 #

   Sajnos az izraeli média a világon első helyen áll.Ha a kormányt kell elitélni vagy a hadsereg ellen kell uszítani vagy információt adni hiányosságainkról csak a T.V.-t,rádiót(galéj cahal)kell kinyitni.Igaz…. érteni kell a nyelvet is,melyet ellenségeink nagy része tökéletesen, egyetemi tanulmányaival tanult meg a börtönben,még mielőtt kicserélték elrabolt túszok ellenében.

  • leharisrael - 19:21 #

   Eldrad!

   Gyuri10 lényegében elmondta, hogy mit is csinál az izraeli média.
   Magán-kezdeményezések vannak, de ez édes-kevés, mivel senki nem főállásban csinálja, nem beszélve arról, hogy a forrásaik sem egyformák.
   Izraelben két dolgot nem tudnak: áttekinthető grafikont készíteni, illetve tárgyilagos propagandát kifejteni.

 9. Rahelem, ki lettem csapva a fb-ról gonosz vírussal, csak miattad sajnálom. Ide azért eljutottam, olvashatom hozzám közelálló, gondolataidat. Talán ismered a blogomat és szívesen megadom az e-mailemet is, hogy kapcsolatban maradhassunk. Ölellek szeretettel.

  • leharisrael - 15:17 #

   Györgyikém, ez elég sajnálatos. :( A blogodat követem, az e-mail címed megvan. Mindenképpen tartsuk a kapcsolatot.
   Ölellek!

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: