A tények makacs dolgok…

12 aug

Az amerikai elnökválasztási kampányban pár napja elhangzott Trump jelölt szájából egy kijelentés, mely azonnal két részre osztotta a világ közvéleményét.

Nem csak hivatásos újságírók, elemzők, de a fapados bloggerek is messzemenő – ami a baloldali ál-liberálisokat illeti hamis – következtetést vonnak le az elhangzottakból.

Alapvető probléma, hogy az emberek többsége eleve külsőségek alapján ítél, amelyhez már könnyű csatlakoztatni a világnézetet és máris kész a verdikt: Trump tahó, akitől I-ten óvja úgy Amerikát, mint az egész világot.

De, hogy mondandóm lényegi részére térjek, íme az ominózus kijelentés: “Obama hozta létre az ISIS-t!”

Bár a kijelentés – sokak számára, így első hallásra – légből kapottnak tűnik, nem logikátlan. Ahhoz azonban, hogy felfedezzük benne a logikát, nem elég szimpátia, vagy antipátia alapján véleményt nyilvánítani, a dolgoknak a mélyére kell nézni…

A nemsokára leköszönő, béke Nobel-díjjal bíró amerikai elnök első ténykedései közé tartozott, hogy demokráciát próbált exportálni oda, ahol a lakosság döntő többsége fogalmi szinten sincs tisztában a demokrácia jelentésével, jelentőségével.

Ennek az erőszakos import törekvésnek első, kézzel fogható “eredménye” az u.n. arab tavasz kirobbanása és következményeként gyakorlatilag az egész Közel-Kelet szó szerinti lángba borítása.

Nem szándékom itt részletezni a történéseket, a blogomban  “Az arab tavasz” kategórián belül több írás is található a témában.

Túl azon, hogy olyan – minden joggal diktátornak nevezett – vezetőket likvidált, vagy akinek likvidálása már hatodik éve tart, elkövette azt az orbitális hibát, hogy gyakorlatilag utóvédek helyszínen hagyása nélkül kihátrált Irakból. Az ottmaradt amerikai katonák pedig nem voltak képesek megakadályozni sem az irakiak dezertálását, sem azt, hogy az ISIS – a fegyverraktárak lerohanásával – a világ egyik legmodernebb eszközökkel felszerelt hadseregének muníciójához jusson.

Úgyhogy, ha nem is Obama személyesen szerelte fel az ISIS-t, a létrejöttében igenis van felelőssége.

Hogy tovább bonyolódjon a helyzet, Egyiptomban, Mubarak félreállításával helyzetbe hozta a Muzulmán Testvériség nevű terror szervezetet – melynek diadalútja úgy az egyiptomiak, mint az egész világ szerencséjére – rövid életű volt.

Asszad, szíriai elnök esetében azonban nagy fába vágta fejszéjét. Nem számolt az arab társadalmon belüli törzsi ellentétekkel, legfőképp azzal nem, hogy a kormányrúd az ország kisebbségben lévő alawita (az iszlám síita ágának egy elhajlása)  törzsének kezében van, akiknek szó szerint létérdeke a hatalom megtartása.

Messianisztikus elhivatottságának lázában sikerült Kadhafit is félreállítani a “demokrácia” útjából – és ezzel biztosítani az Európa felé menekülni szándékozók szabad útját.

Mindezek eredménye: Egyiptomban elképzelhetetlen nyomor, Szíriában hat éve tartó polgárháború, ahol már jó ideje senki nem tudja, hogy ki-kire lő, Líbiában törzsi viszálykodás.

“Demokrácia teremtő” tevékenységének tortáján a hab pedig a mindenféle terrorista mozgalmat támogató Irán elleni szankciók feloldása.

Európa érdeklődését valahogy ezek a történések elkerülték és most csodálkozva (megdöbbenve, dühtől tajtékozva, szánakozva, populista politikát folytatva… ki-ki választhat) konstatálják a szűnni nem akaró tömeg érkezését.

Ez azonban egy más téma, mely annak ellenére, hogy szorosan kapcsolódik jelen íráshoz, – már csak terjedelménél fogva is – külön bejegyzést érdemel.

Végezetül – egy fél mondat erejéig – visszatérve Trump kijelentéséhez: az elhamarkodott ítélkezés helyett nem árt összefüggéseiben nézni a kialakult helyzetet.

12/08/2016

 

5 hozzászólás to “A tények makacs dolgok…”

 1. Gavriel - 16:18 #

  Ok-okozati összefüggésbe vizsgálva a “Obama hozta létre az ISIS-t!” állítás megáll még akkor is ha tényszerűen nem Ő hozta létre ugyanis az ISIS Obama politikájának logikus következménye ami a szerencsétlen kairói beszéddel vált nyilvánvalóvá. Egy olyan kultúrának nyújtott békejobbot ami a nyugatot, kereszténységet legyőzendő ellenségnek tekinti és a békekezdeményezésből azt a következtetést vonja le, hogy a nyugat, az Egyesült Államok gyenge ezért ha ráerősít a harcra akkor letudja győzni. Kitapinthatóan a beszéd után felerősödött az iszlám terror, aki emlékszik Irán kimondottan szemtelen volt.
  Itt egy jó összefoglaló a kairói beszédről: http://www.origo.hu/nagyvilag/20090604-obama-beszedet-mond-egyiptom-kairo-egyetemen.html

  Azért Európát se hagyjuk ki, az európai opportunizmust amelyik beleájult a saját humanista nagyságába amelyik abban a hitben van, hogy az ő magas eszméi egyetemlegesek és azt mindenki magénak tekinti. Azt az Európát ami úgy tűnik ezidáig elvesztette az önvédelmi reflexeit ami Churchill szavaival: A békéltető abban a reményben eteti a krokodilt, hogy őt fogja utoljára megenni.
  Az európai nagy politika csak mostanában, még csak esetenként kezdi nevén nevezni az ellenségét.

  Ezért ki lehet jelenteni, hogy Obama és Európai vezetés langymeleg politikájával megágyazott harcos iszlámnak, szabad utat nyitott neki és rászabadította a civilizált világra

 2. gyuri10 - 20:01 #

  A cikknek minden szava és Gavriel kiegészítése is tökéletes.A mellékletek hozzászólóinak egy részét nehezen tudnám díjjazni.Van egy vagy kettő közülük akik honnan kotyogását nem tudom azonosítani,de jobb is így.Remélem,hogy az európai pokol előbb-utóbb elnyeli őket és nem Nálunk mérgezik a levegőt.A “migránsokkal” kapcsolatos elkövetkezendő cikkhez annyit már most előlegezek,hogy Magyarország minimum hatszázezer és Európa hat millió + kamatos kamat muzulmán megszállót érdemel.Persze ez sem a nettó igazság. A “száraz ág” új hajtásai pedig majd csak hazatalálnak.(lásd a Frankhoniakat)

Trackbacks/Pingbacks

 1. A tények (továbbra is) makacs dolgok… | leharblog -

  […] azt a linken olvasható írásomban már kifejtettem, a jelenlegi menekült áradat nem a véletlen […]

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: