Az izraeli “apartheid”

25 jan

Mivel a különböző emberi jogi szervezetek, az arab és többségében az európai politikusok is előszeretettel nevezik Izraelt apartheid államnak – azt állítva, hogy a zsidó többség elkülöníti az ország területén élő kisebbségeket – ideje meghatározni az apartheid fogalmát.

A szó afrikaans eredetű, ami faji alapon történő gazdasági, politikai és kulturális elkülönítést jelent (lásd Dél-Afrikai Köztársaság).

És itt már meg is bukott a titulus, ugyanis Izraelben gyakorlatilag nincs olyan pálya, foglalkozási ág, ahol ne lennének megtalálhatók a kisebbség képviselői, konkrétan az arabok. 

Hogy csak párat említsek: az országban nem megy ritkaság számba az arab bíró, rendőr, orvos, köztisztviselő, kereskedő, parlamenti képviselő, építési vállalkozó, egyetemi tanár…

Dan Shapiró, az USA izraeli nagykövete az elmúlt hetekben tulajdonképpen apartheiddel vádolta Izraelt, amikor azt állította, hogy Júda-Somron (a köztudatban Ciszjordánia v. nyugati part) területén Izrael külön törvényt alkalmaz zsidókra és külön törvényt az arabokra.

Mielőtt számszerű tényekkel bizonyítanám az ellenkezőjét, vissza kell kanyarodni az oslói megállapodás egy fontos részéhez. (Ezt Shapiró vagy nem ismeri, vagy szándékosan fogalmazott tényszerűtlenül.)

Az oszlói egyezmény egyik sarkalatos pontja Júda-Somron területi felosztása “A”, “B”, illetve “C” szektorra.

Az “A” zónában úgy a polgári közigazgatás, mint a biztonsági kérdések egyedül és kizárólag a Palesztin Hatóság jogkörébe tartozik.

A “B” zóna a polgári közigazgatást a Palesztin Hatóság látja el, a biztonságpolitikai kérdések Izrael hatáskörébe tartoznak.

A “C” zóna polgári közigazgatásáért, mint biztonságpolitikájáért Izrael a felelős.

A “C” zónában 150 ezer palesztin és 44 ezer zsidó él. (Júda-Somron arab lakosságának össz-létszáma nagyjából 3 és fél millió.)

Maradva a “C”-vel jelölt zónában, el kell mondani, (mert a külvilág számára ez jelenti a probléma lényegét) hogy törvénytelen építkezés miatt az arabok ellen 12.540 esetben indult vizsgálat és 662 esetben született elmarasztaló ítélet (5.2%). Az elmarasztaló ítéletek alapján lerombolt házak száma 51 (7.7%).

Illegális építkezésért zsidók ellen 5.309 alkalommal kezdeményeztek vizsgálatot és 352 esetben hoztak elmarasztaló határozatot (6.6%) Az ítélet alapján lerombolt lakóépületek száma 127 ( 36.0%).

Ideiglenes épületek esetében ez a szám araboknál 47, zsidóknál 111 volt.

Néhány általános statisztikai adat erejéig visszatérnék az apartheid jelző cáfolására, egyben az izraeli arabok társadalomban betöltött helyére, szerepére.

Az köztudott,hogy a Kneszetben 11 arab képviselő  teljes joggal védheti az arab érdekeket. Ezen túl, bármely Izrael ellenes tevékenységüket maximum a parlament etikai bizottsága kéri számon. Egy arab képviselő ül a szélső-baloldali Merec párt tagjai között.

Az már talán kevésbé, hogy egy 2013-as összesítés szerint az arab lakosság (a teljes népesség 20,5%-a) közül 12% diplomás. Nyolc százalékuknak van  másod és négy százalékuknak harmad diplomája.

A diplomások 22%-a az orvosi karról kerül ki, 42%-uk gyógyszerészi végzettségget szerez és 36%-uk u.n. szociális munkás.

Egyéb fakultásokon alacsonyabb a részvételi arányuk: gazdasági-igazgatási szakon 5, mérnöki karon 6 százalékuk tanul, felsőfokú mezőgazdasági képzésben viszont csak 3 százalék.

Érdekesség, hogy a nők az orvosi karon nem képviseletik magukat, viszont 36%-uk tanári diplomát szerez, 21%-uk társadalom-tudományi szakon végez és 11% körükben a felsőfokú orvosasszisztens képesítéssel rendelkezők aránya.

Mint fentiekből is látszik, az egyenlő jogok érvényesítésének hiányát Izraelen csak némi rosszindulattal lehet számon kérni. Dan Shapiró vádaskodása nem volt sem célszerű, sem időszerű. Ez utóbbi már csak azért sem, mert az izraeli kormány bő egy hónapja szavazott meg az arab fejlesztésekre mintegy 15 milliárd sékelt.

Személyes véleményem, hogy ezt már korábban meg kellett volna tenni, viszont az esélyegyenlőség, az egyenlő jogok jobb érvényesítése mellett a kötelességek számonkérését sem szabadna figyelmen kívül hagyni.

Gondolok itt arra, hogy az arabokban tudatosítani kell, miszerint a zsidók Izraelt végleges hazájuknak tekintik, melynek következménye, hogy egymás mellett kell élnünk.

Arab részről pillanatnyilag ennek ellent mond a palesztin alaptörvény 20. pontja, mely szerint  “az, hogy a zsidóknak történelmi, vagy vallási kapcsolata lenne Palesztinával, semmiféle történelmi tény nem támasztja alá. A zsidóság csak vallásnak tekinthető, egységes népnek azonban nem”.

25/01/2016

17 hozzászólás to “Az izraeli “apartheid””

 1. Gavriel - 18:40 #

  Ha jól tudom ebbe a “C” zónába települést finanszírozza az EU.

  • Gavriel - 18:40 #

   Mármint az arab betelepülést.

  • leharisrael - 18:55 #

   Pontosan tudod. A “C” zónában történt törvénytelen arab építkezéseket az EU 2011-12-ben 100-100 millió Euróval támogatta.

 2. Erdelyi Klara - 19:27 #

  Kösz, Lehár a korrekt és pontos tájékoztatást .- ennyire én sem voltam tisztában a részletekkel. Azt tudtam – személyes tapasztalatból – hogy izraeli tartózkodásomkor nekem teljesen egyenrangúnak tünt az a bánásmód, eljárás – nevezzük bárhogyan – ahogy a zsidó állam az állampolgáraival bánt, függetlenül attól hogy azok zsidók-e vagy arabok. Kultúrális különbségeket tapasztaltam ugyan – nevezetesen az arabok lakta részek mindenütt sokkal piszkosabbnak, gondozatlanabbnak tüntek – de ezt is a tapasztalat mondatja velem, hogy az arabok nem igényesek a környezetükre, öjet nem zavarja a kosz vagy a szemét, tehát erröl nem Izrael tehet – az állam a lehetöséget adja csak minden polgárának zsidónak és arabnak egyaránt – az hogy ezzel ki-ki hogyan él, az már minden egyes állampolgár magánügye ….Figyelembe kell azt is venni, hogy a zsidók kultúrája már nem csak több ezer éves, hanem ennek megfelelöen nyilván igényesebb, kifinomultabb, tradicionálisabb, tanultabb – szemben az arabokkal, akik nem moindhatják el ugyanezt magukról…. Nem is értem, hogy miért szívóznak mindig Izraellel – (illetve nagyon is értem, miért de ez más kérdés) azért hogy az ott élö arabok nem tudják még a legjobb izraeli infrastruktúra mellett sem a jobbik énjüket elöszedni, és élni azzal a soha és sehol máshol nem tapasztalt lehetöséggel, amit az izraeli állampolgárság (amugy teljesen érdemtelenül) nyújt nekik …..

 3. Balogh András - 12:13 #

  A következő bekezdés valószínűleg hibás: “A “C” zónában 150 ezer palesztin és 44 ezer zsidó él. (Júda-Somron arab lakosságának össz-létszáma nagyjából 3 és fél millió.)”
  A Wikipédia szerint 2013-ban 350 ezer zsidó és 300 ezer palesztin élt a C zónában.

  • leharisrael - 13:30 #

   Valószínűnek tartom, hogy az én adataim a helyesek, mivel IDF forrásból származnak. (Megesküdni nem fogok rá, mivel az ott élőket nem magam számoltam össze.)

  • Gabi Zeevi - 19:02 #

   Az eltérés oka a következő: a 67-es ú.n. “zöld vonal”-on túl csakugyan 2015-ben kb 400 ezer zsidó élt. Azonban a többségük a Jeruzsálemhez csatolt lakónegyedekben él, amelyeket Izrael már évtizedekkel ezelőtt annektált (Ramot, Gilo, Piszgat Zeev, stb), és ezek NEM tartoznak a “C” zónához, hanem Izrael szerves területei, amiket békekötés esetén sem lehetséges kiüríteni. A Palesztin Autonómia területeinek kategorizálásáról van szó, annak a “C” zónájában valóban 44 ezer zsidó él, kisebb-nagyobb telepeken. Ezen zóna az egész Autonómia területének csak néhány %-át teszi ki, helyettük ajánlott néhány izraeli miniszterelnök csereterületet, amit a palesztin vezetés nem fogadott el.

   • Márta Székely - 07:24 #

    Az Ószövetség adja a legtisztább tájékoztatást a zsidó és az arab nép viszonyáról.

 4. Lajos Lantos - 17:15 #

  A legjobb hangnem a C-dúr,mert az előjel nélküli…..☺☺☺

 5. gyuri10 - 00:26 #

  Barátaim,
  számomra érthetetlen és elfogadhatatlan,hogy a Judea és Somronban és Izraelben élő arabokat ,miért nevezitek következetesen palesztinoknak?Ezt a gúnynevet egy jasszer arafat nevű tömeggyilkos találta ki.Palesztina,mint állam soha nem létezett és mint népet az arabok kiirtották néhány évszázaddal ezelőtt.Nem akarok egy hosszadalmas vitát vagy történelmi magyarázkodást generálni,de az egyiptomi,a szíriai,az izraeli arab az mind arab és nem egyéb.Jó lenne ha tudnánk magunkat ehhez tartani.

  • leharisrael - 20:47 #

   Megpróbálom következetesen izraeli v. “területi” arabnak nevezni őket, vagy úgy említeni, mint “magukat palesztinnak nevezők”-et. Ha időnként lemarad az idézőjel, elnézést kérek.

   • gyuri10 - 19:42 #

    A mai 8/3/2016 os terror támadásokra miért nincs megfelelő válasz?Miért nem állítunk fel 2-3 kommandó egységet Méir HárCion ז”ל stílusában és emléke megszentelésére?Az arab gyilkosoknak kellene gyászolni családjaikat,nyalogatni sebeiket!

   • leharisrael - 22:01 #

    Azért Gyuri, mert Izraelnek ma nem csak a külső ellenséggel kell megküzdenie, de itt van nekünk a belső is. A sok széplélek, aki babusgatja az arabokat.

   • gyuri10 - 23:09 #

    Azt hiszem,egy önálló,teljhatalommal rendelkező államnak,joga van ellenségeit megfosztani az állampolgárságtól,sőt parlamenti képviselettől is.Akinek ez az ország nem tetszik…Fel is út,le is út.Még nem felejtettük el,hogy Méir Kahánet kizárták a választásokból.Persze zsidó patrióták ellen könnyebb ítélkezni.A széplelkeket,pedig egyéves tanulmányútra lehet küldeni Ázába. Művész lelkű képviselőiknek,pedig annyi fizetést juttatni,fellebbezési lehetőség nélkül,amennyit Miri Regev engedélyez számukra.
    Minden személyeskedés nélkül,sokat javítana az ország morálján.

   • leharisrael - 07:53 #

    Semmi okom, hogy ellentmondjak.

Trackbacks/Pingbacks

 1. A halott zsidókról megemlékeznek – az élőket gyűlölik – Periszkóp -

  […] az, hogy az Európai Unió finanszírozza a Palesztin Hatóság illegális építkezéseit a “C” zónában Az Európai Unió legutóbb múlt szerdán kötött egy olyan megállapodást a Palesztin […]

 2. A pofátlanság csúcsa: illegális palesztin építkezések – uniós pénzből – Periszkóp -

  […] és a palesztinok között a kilencvenes években létrejött megállapodást tartalmaz, amely A, B és C zónára  osztja a Nyugati […]

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: