… és most mit csináljunk az ISIS-szel?

1 dec

Ez a kérdés, mely a nyugati világot és az arab országok nagy részét már több, mint egy éve foglalkoztatja, a párizsi merényletekkel kapott véres nyomatékot.

Megnyugtató válasszal pillanatnyilag senki nem tud szolgálni. Mert, mit is lehet csinálni egy olyan terror-szervezettel, amely az egész világot meg akarja változtatni?

Nos, a kérdés annál sokkal összetettebb, mint ahogy azt nap nap után televíziós “szakértők” és publicisták elénk tárják. A megoldásnak ugyanis csak egyik része katonai jellegű, és nem is az elsődleges.

Az ISIS és általában a terror-szervezetek felszámolása világméretű erőfeszítést kíván, melynek tartalmaznia kell jelentős állami és politikai intézkedések mellett igazságügyi, gazdasági, szociológiai, pszichológiai és tecnológiai elemeket egyaránt. És, bár utoljára említem, de messze nem legutolsó sorban: felfogásbeli változást igényel.

Ebben az esetben nincs rövidtávú megoldás. A “tűzoltás” nem hozza meg a végleges és minden józanul gondolkozó ember számára kívánatos eredményt.

Aki azt hiszi, hogy az ISIS elleni fellépéshez elegendő megfelelő szárazföldi csapatokat Isistánba küldeni és a probléma azonnal megoldódik, az alapvető tévedésben van.

Mint ahogy a párizsi merényletek bizonyították, az ISIS nem csak néhány tízezer harcost jelent a Közel-Keleten és párszáz terroristát Európában. Sokkal inkább – sőt, elsősorban – ideológiai szervezetet, melynek sikerült magát “belopnia” sok-sok millió híve és támogatója szívébe.

Ismétlem! Aki azt hiszi, hogy a probléma anélkül megoldódik, hogy a gyökerekig hatolnánk, az könnyen kaphat egy még az ISIS-nél is sokkal veszélyesebb mutációt. Elég csak arra gondolni, hogy az ISIS-t is egy hasonló tévedés hozta létre. A nyugat azt hitte, hogy Oszama Bin Láden likvidálásával Afganisztánban legyőzték az Al-Kaidát, de nem számolt azzal, hogy a létrejött vákuumban egy sokkal szélsőségesebb terror-szervezet üti fel a fejét. Először csak Irakban, később Szíriában, Egyiptomban és Líbiában – vagyis minden olyan helyen, ahol az államhatalom a “arab tavasz” következtében megingott.

De annak ellenére, hogy az ISIS által különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok és a már-már művészi szintre emelt “kereskedelmi” kampányuk hónapok alatt világ-védjeggyé változtatta a szervezetet, a világ – enyhén szólva is – lajhárként reagált az eseményekre. Az ellenük indított légitámadásokra egyrészt túl későn került sor és a fellépés sem volt egységes. Vitathatatlan, hogy a légitámadások során egyaránt szenvedett személyi és gazdasági kárt a terror-szervezet, de mindenki számára világosnak kell lennie, hogy ez nem elegendő a felszámolásukhoz.

Az oroszok által megkezdett légitámadások is inkább az Asszad rezsimet erősítik, mintsem az ISIS-t támadják.

Az elmúlt hetek eseményei – az orosz utasszállító gép felrobbantása és a párizsi merényletek – azt bizonyítják, hogy az ISIS stratégiát váltott és világméretű akcióba kezdett. Eddig ugyanis csak a Közel-Keleten tevékenykedett és a kezére került területek megtartására, illetve “fiók intézmények”  (Szináj félsziget, Líbia, Jemen) létrehozására törekedett.

Felmerül a kérdés: Vajon mi okozhatta stratégia váltást?

Elképzelhető, hogy a kurdok részére történt iraki területvesztés, de az sem kizárt, hogy nyugati és orosz légitámadások megbosszulása. Azt sem szabad kihagyni a számításból, hogy lehetőségeik gyorsan és oly mértékben növekedtek, ami lehetővé tette számukra a szináji és párizsi merényletek végrehajtását.

Ahogy fentebb már vázoltam, az ISIS felszámolására átfogó intézkedések megtétele szükséges. Nézzük ezeket részleteiben:

Katonai intézkedések

Kétségtelen, hogy szárazföldi hadművelet nélkül az ISIS nem győzhető le. Igaz, hogy nincs szó nagy létszámú szervezetről, de harcosai nagyon jól képzettek és a végletekig fanatikusak. Ez lehet az egyik oka, hogy jelenleg nem látszik olyan nyugati, vagy arab ország, amely hajlandó lenne vállalni a várható veszteségeket.

Gazdasági intézkedések

Mivel az ISIS kezében olaj eladásból és egyéb kereskedelmi tevékenységből, adó beszedésből, váltságdíjból  óriási gazdasági erő összpontosul, meg kell akadályozni a pénz nemzetközi áramlását. Nem elegendő gazdasági potenciáljuk fizikai megsemmisítése.

Jogi intézkedések

A világ a nemzetközi jog terén jelenleg a második világháborút lezáró jogalkotásnál tart. Ugyanakkor Európa ragaszkodik a teljes nyitottsághoz minden területen. Aki azonban a terrorral ténylegesen szembe akar szállni, annak világos jogi határokat kell szabnia. Értendő ez alatt, hogy mindenkinek, aki szembeszáll a terrorral,  joga legyen (és eszköz a kezében) információ gyűjtéshez, nyomozáshoz, letartóztatáshoz, elkobzáshoz, végső esetben akár likvidáláshoz is.

Hírszerzés

Szoros nemzetközi összefogással lehetővé kell tenni a terroristák és a fegyverek mozgásának követését. A párizsi merényletek eddigi vizsgálata is azt mutatja, hogy majdnem minden információ valahol rendelkezésre állt, csak nem volt, aki összerakja a mozaikot.

Pszichológia

Mivel a terror alapvető lényege a megfélemlítés, a világ hisztérikus reagálása, (múzeumok, iskolák bezárása, futballmeccsek elhalasztása, repülőjáratok törlése) mind, mind a terroristák győzelme. Pontosan ezt akarták elérni.

Ezen változtatni kell. Meg kell mutatni, hogy az élet mindennek ellenére a normális kerékvágásban folytatódik. Ha ez nem sikerül, az ISIS könnyedén győz.

Szociológia

Európának szembe kell néznie és fel kell vállalnia a kisebbségek problémáit. Jobb, élhetőbb jövőképet kell nyújtania a csalódott bevándorló tömegeknek, de ugyanakkor világos határvonalat kell szabni számukra (és maguk számára is) a “szabad”, a “lehet” és a “tilos” között.

Technológia

Az ISIS kiválóan használja a modern technika vívmányait ideológiájának terjesztésére és reklámozására. Ténykedésük a világhálón naprakészen nyomon követhető. Éppen ezért a syber háborút fokozni kell ellenük, mert képtelenség, hogy a világhálót teljes szabadsággal és gyakorlatilag kontroll nélkül használhatják.

Politika

Az ISIS létrejöttének fontos eleme volt Irakban a szunniták csalódása, amiért elvesztették a hatalmukat a síiták javára. Szíriában pedig az alauita kisebbség több évtizedes uralma.

Senki ne gondolja, hogy az ISIS legyőzésével ezek a problémák megszűnnek. Némiképp megnyugtató megoldást – de koránt sem biztos, hogy véglegeset – csak a területi felosztás újragondolása hozhat. El kell vetni azonban azt a gyakorlatot, hogy földrajzi alapon, vonalzóval meghúzott határokban gondolkodjanak az illetékesek.

Elképzelhető egy sííta állam nyugat Irakban és egy szunnita a keleti részen és nyugat Szíriában, valamint egy kurd állam észak Irak és észak Szíria területén. (Természetesen ehhez is nemzetközi együttműködésre van szükség, ahogy ez történt a volt Jugoszlávia esetében.)

Mint mondottam, ezek a változtatások egyáltalán nem biztos, hogy végleges megoldást hoznak, de nagy valószínűséggel csökkentenék a jelenlegi feszültségforrást.

Mivel a feszültség ilyetén történő megoldására jelenleg kevés az esély, a vérfürdő még jó ideig folytatódni fog.

 

10/12/2015

 

6 hozzászólás to “… és most mit csináljunk az ISIS-szel?”

 1. Gavriel 2015. december 1. kedd - 18:28 #

  Jó összefoglaló.
  Lényegét tekintve az ISIS beszivárog(ott) az ellenség lakossága közé ahonnan váratlan időpontokban váratlan csapásokat fog elkövetni. Ezzel kívánja az ellenséget demoralizálni egyben aktiválni híveit. Feltételezem létezik egy irányítók központ vagy központok. Mivel amorf, szervezetről van szó ezért egy központ megsemmisítése aktiválhat más központot vagy új központ(ok) keletkeznek. Gyanúm szerint a socialnetwork-ok adják az ötletet és ilyen alapon lehetne felszámolni. Ott vannak ugyanis ad hoc csoportok.
  De ez csak egy ötlet a részemről. Szakembert kellene megkérdezni erről.

 2. Erdelyi Klara 2015. december 1. kedd - 22:16 #

  Egy gyakorló politikustól is nagyobb lényeglátó képesség van ebben a remek összefoglalóban, a magam részéröl a pszichikai és a szociológiai részeket azonnal megvalósíthatónak és rendkivül figyelemfelkeltönek találom, de a többi megoldási javaslatot is szükséges lenne minél hamarabb megvalósítani …. a mostani egy helyben topogás, meg a tények eufemizálása és humanitárius irányba való terelgetése helyett. Erre a helyzetre azt hiszem nincs jó megoldás, de ez nem jelentheti akkor sem hogy akkor ne csináljanak semmit, vagy esetleg a még rosszabbat tegyék (a még több migráns befogadása is az)…. De mindenekelött a legeslegfontosabb a következö lenne : “felfogásbeli változás” …. De ez nem csak a migránsok felfogására hanem a befogadó országok felfogására is értendö. Mert amig amazok egyfajta vallási fanatizmusból teszik amit tesznek, addig utóbbiak teljes tudatlanságból, a helyzet teljesen elhibázott értelmezéséböl és egyfajta öngyilkos álhumanizmusból teszik – amit ráadásul nem is érzekelnek.

 3. gyuri10 2015. december 2. szerda - 00:20 #

  A téma elég kemény.Ha szembe akarunk szállni az arab terrorral,megalkuvás és politikai”hovatartozás”nélkül kell megtalálni az utat a saját országunk megvédésére.Az enervált,álhumánus Európa gyáva,megalkuvó,intelmei,minket elítélő aljassága ellenére is. Az itt élő,belső ellenség a nagyobbik probléma.Akik izraeli személyi igazolvánnyal rendelkezve és minden az államtól biztosított szociális jólétet kihasználva autóikkal gázolják el és szúrják le legjobbjainkat.Ezeket akár a már meglevő törvényekkel is meg lehet fékezni.A külső ellenséget bízzuk azokra akikre tartozik az állam és a zsidó nép védelme.Európa pedig nyalogassa a saját sebeit.Sajnos mi már ezt tesszük közel 75 éve az európai “humán-nácik” és 2000 éve elődeik miatt.Ők is megszolgáltak már a “szebb jövőjükért”

 4. Attila 2015. december 3. csütörtök - 13:45 #

  “A párizsi merényletek eddigi vizsgálata is azt mutatja, hogy majdnem minden információ valahol rendelkezésre állt, csak nem volt, aki összerakja a mozaikot.”
  Sajnos a mostani amerikai merényletben is ugyanez a helyzet.
  Egyébként úgy látszik Európát a muszlim-migráns kérdés fogja véglegesen kettészakítani. A nyugat-európai (liberális) média olyan szinten meghülyítette az őshonos társadalmakat, hogy saját leigázóikat boldogan fogadják a HUMÁNUM nevében. Nem lehet kérdéseket feltenni, egyből mindenki náci aki megkérdőjelezi a mainstream média propagandáját. Pedig a mai nácikat úgy hívják – muzulmán. Én ezért javasolnék egy olyan tesztkérdést a bevándorlási eljáráshoz, hogy “Mi a véleménye, Izrael államának létezéséről?” Mert aki ezt a tényt helyteleníti arról rögtön kiderül, hogy az nem európai gondolkodású, semmit nem ért az itteni helyzetről stb. Tehát azonnal visszaküldendő!

 5. izraeli 2015. december 3. csütörtök - 16:23 #

  Attila!
  Orulok,hogy visszajottel a forumra,mert elveztem a “beszelgetest” veled.
  Sajnos azonban,attol tartok,hogy-bocsass meg-naiv vagy.
  En is azt hittem,hogy vegre megertik Europaban-Izrael tobb evtizedes harcat
  a muszlim terror ellen es hogy ez a kis allam az europai ertekeket kepviseli.
  Latva az EU viszonyat hozzank {kulonosen a Szilard Szikla hadmuvelet utan},
  a “teruletek”rol jovo aruk “megjeloleset”, de az itt-jelenleg- levo keses es gazolasos
  terrort, mikor “mindket felet” “nyugtatjak”-nem bizom bennuk tulsagosan,
  Nem egy olyan velemenyt olvastam, mi szerint,- fogozkodj meg! – “Izrael kergette
  a muszlimokat Europaba, hogy helye legyen “nagy Izrael”nek.”

  • György Nádai 2016. január 1. péntek - 23:59 #

   Mint mindennek a gazdaság a pénz a kulcsa.Ha az ISIS anyagi alapjai megsemmisülnek megsemmisül az irányító csoport és utánna fokozatosan elhalnak a hívek.Pénz nélkül nem lehet táncolni sem.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: