Gazdasági bevándorló v. menekült?

1 Sze

Az utóbbi hetek/napok európai történései késztetnek arra, hogy klaviatúrát ragadjak. Koránt sem azért, hogy bármiféle tanáccsal lássam el az érintett országokat, erre sem okom, sem jogom. Pusztán az késztet írásra, hogy számos blogbejegyzésben és azok komment-folyamában találkozom az illegális határsértőkkel kapcsolatos szélsőséges megállapítással, illetve – hogy pikánsabb legyen a téma – Izrael előtérbe állításával, mondván, ők is építettek kerítést, ők sem engednek be akárkit.

Nos, mindjárt az elején leszögezem, hogy a két jelenség nem azért nem hasonítható össze, mert a Közel-Keleten “zűrös”, ahol senki nem tudja, hogy ki-ki ellen van és arról Európa nem tehet, hogy ott nem tudnak megegyezni egymással az érintettek.

Nem, nem ezért nem lehet összehasonlítani. Hanem azért, mert amíg Európában több országnak csak az átmenő forgalmat kellene biztosítania, addig Izrael az illegális határsértők számára a célországot jelentette.

Igen, így múlt időben, mert amikor az egyébként védett egyiptomi határunkat naponta ezer-kétezer (esetenként több is) határsértő rohamozta meg, akkor a kormány haladéktalan intézkedést tett és építési vállalkozókat bízott meg a határt védő kerítés megépítésére. Itt kell megjegyezni azt is, hogy ez az útvonal hagyományosan csempész útvonal volt, ahol a beduinok nem csak embercsempészéssel, de nagy mennyiségű kábítószer és fegyver csempészéssel is hivatásszerűen foglalkoztak.

Amíg az egyiptomi határ teljes hosszában, hét méter magasságú kerítés nem készült el, addig a katonai járőrnek nem csak a határ védelme volt feladata, de a járőröző dzsipek az elsősegély nyújtásához szükséges felszereléssel, ivóvízzel és élelmiszerrel is el voltak látva.

A Negev déli részén ideiglenes szállást, tábori kórházat alakítottak ki. Tehát a kényszerű fogadásuk állami keretek között történt.

A másik ok, amiért a két jelenség nem hasonlítható, az az illegális határsértők összetétele. Míg – legjobb tudomásom – szerint Európába elsősorban háborús övezetből érkeznek menekültek, addig Izraelt a gazdasági bevándorlók lepték el. Létszámuk jelenleg 40-50 ezerre tehető.

Arról nincs autentikus értesülésem, hogy Európában milyen vizsgálat alapján döntenek egy-egy személy további sorsáról, Izrael ezt a kérdést soron kívül, a lehető legrövidebb idő alatt bonyolította.

Azok a menekültek, akik háborús övezetből érkeztek és a vizsgálat bebizonyította, hogy az életük forog veszélyben, ha visszafordítják őket – ideiglenes letelepedési engedéllyel az országban maradtak. Azokat viszont, akik kizárólag gazdasági megfontolásból kerekedtek fel, igyekeztek visszairányítani a kiindulási helyükre (repülőjeggyel és 1000 dollár készpénzzel ellátva). Ezzel a lehetőséggel pár ezren éltek.  Akik erre nem voltak hajlandóak, azoknak egy része a déli határrészen kialakított menekülttáborba került. A kerítés megépülése és a hatósági intézkedések előtt beszivárgók jó része elsősorban Tel-Aviv déli részén, illetve Ejláton tartózkodik – nem kevés gondot okozva úgy a lakosságnak, mint a hatóságoknak.

Itt kell megjegyezni, hogy az alapos vizsgálat számos esetben derített fényt olyan “furcsaságra”, hogy  a magát gazdasági menekültnek valló, szülőhazájában magán vállalkozó volt és akár több üzlettel is rendelkezett.

Mindeközben Izrael tárgyalásokat folytatott és folytat olyan országokkal, amelyek hajlandók – pénzbeli ellenszolgáltatás fejében – befogadni a Szudánból, Eritreából… származó menekülteket.

Végezetül még egy ok, ami megkülönbözteti Izraelt az európai helyzettől, az a saját arabjainkkal kapcsolatos politika. Mivel a gazdasági bevándorlók többsége alulképzett, így munkát ténylegesen az arab tömegektől ill. az újonnan bevándorló zsidóktól tudna elvenni azzal, hogy minimálbér alatt is hajlandó munkát vállalni.

Ezt a kérdést úgy igyekezett a kormány megoldani, hogy a bárkit “feketén” foglalkoztató munkáltatót komoly pénzbüntetéssel sújtja.

Gondolom, fentiekből elég világosan kiderül, hogy a helyzet nem ugyan az.

Ahelyett, hogy ezt a bejegyzést hosszabbra nyújtanám, a linken egy régebbi, témába vágó írásom olvasható.

https://leharblog.wordpress.com/2011/12/03/illegalis-bevandorlok/

01/09/2015

21 hozzászólás to “Gazdasági bevándorló v. menekült?”

 1. Gavriel 2015. szeptember 1. kedd - 15:55 #

  Véleményem szerint:
  Európa szempontjából nem releváns, hogy a migráns menekült vagy gazdasági hanem, hogy muszlim ami a magasabb születési ráta miatt néhány generáción belül megbontja illetve felszámolja Európa kulturális jellegét azaz nem beszélhetünk a mai értelemben vett Európáról. Ez független a ma Európában érkező muszlim migránsok mai szándékától.

  • leharisrael 2015. szeptember 1. kedd - 16:09 #

   “Európa szempontjából nem releváns, hogy a migráns menekült vagy gazdasági hanem,…”

   Összhatását tekintve nem.

   “…néhány generáción belül megbontja illetve felszámolja Európa kulturális jellegét …”

   Ez így igaz, de ez hatásában már most is visszafordíthatatlan. És azt hiszem Európa ezt még most sem veszi észre.

   • Gavriel 2015. szeptember 1. kedd - 17:21 #

    Aki pedig észre vette annak nincs szava a politikában.

   • leharisrael 2015. szeptember 1. kedd - 17:38 #

    Pontosan!

 2. Odüsszeusz 2015. szeptember 1. kedd - 17:55 #

  Hadd pontosítsak: Az eritreai menekülők, akiknek a többsége fiatal férfi, nem gazdasági menekült. Ők a diktatórikus rendszer elől menekülnek, amely a sorkötelezettség által túszul ejtené őket.

  • leharisrael 2015. szeptember 1. kedd - 18:02 #

   Attól tartok, hogy ez nem ennyire egyértelmű.

 3. izraeli 2015. szeptember 3. csütörtök - 00:14 #

  Azt hiszem,itt meg egy erdekes dolog kerult felszinre.
  Az EU – szerintem- mar regota nem- egyesult.
  A nemzetallamok – kezdtek felbomlani.
  Lasd- pl. Spanyolorszag{baszkok}, Britania{Irek.Skotok},
  a volt Jugoszlavia-amely mar regen nemzetallamokra esett.
  Azt is megfigyeltem,hogy a volt szovjet csatlosok {Magyarorszag,Csehorszag}
  sokkal nagyobb panikkal reagalnak a menekultekre,mint a Nyugat.
  Pl. felhuztak keritest a deli hataron{Szerbia} ami nem sokat er.
  Bar a menekultek foleg Nemetorszagba igyekeznek, nem engedtek
  oket tovabb.
  Nem, Eurabia- mar regebben utban van.
  Nem emlekszem,kozolted e ezt a cikket, de azt hiszem,
  ma is aktualis.

  http://www.breuerpress.com/2012/06/29/egesz-europa-meghalt-auschwitz-ban-irta-sebastian-vilar-rodrigez

 4. Shanah Tovah uMetukah!
  szlicha!
  Borzasztó dolog történt: nem volt igazam. :”>
  Ami még ennél is sajnálatosabb: Neked volt igazad.
  Amúgy leginkább szégyelem, h – szokásomtól eltérõen – nem priviben írtam. :”> Tudom, nem mentség, csak megyerázat: siettem, mert sok minden, ahogy azóta is.

  Nade pusztán emiatt lelkedre vennéd, h ne legyek beírva? :-S
  SZLICHA!

  Ps: tudom, ha egyáltalán, ma már nem tudsz válaszolni, sajnos, sehogy nem jött össze korábban, kedd estig ( talán szerdáig is ) kibírom.
  Még1x: SZLICHA!
  Üdv, nneddudgi :)

  • leharisrael 2015. szeptember 16. szerda - 11:17 #

   Shana Tova, gamar hatima tova!

   • Gamar hatima tova!

    Tehát azt, hogy ‘szolachti’, nem írtad. :( Nnamindegy, azért majd az üstben se fogok rosszat gondolni Rólad. :)

    Csak nem tudom megállni: hál I-tennek, boruch haSém, csak egyszer, de láttam itt az ‘Eurabia’ szót. Medrémített, mivel annak idején – kénytelenségbõl – átfutottam a norvég rém ( breivik ) kb 1500 oldalas mûvét, amiben ( a reader keresõje szerint ) 171-szer fordul elõ ez a szó. A “szerzõ” ettõl “rettegve” követte el tetteit.
    ( Mellesleg, ami a “mûbõl” ránk tartozik: kifejti, hogy a cionisták a testvérei, mert reméli, h majd jól kiirtják az arabokat de ‘Eurabiát’ a multikulti hozta ránk, azt meg a liberálisok, tehát a liberálisokat a zsidók közül is éppúgy le kell géppuskázni egy szálig, mint a nem zsidók közül. – Najo, poentíroztam, de nagyjából ez a zanzája. )

    Hamár akkor néhány megjegyzés:
    A különbségek között tapintatosan nem említetted ( nekem semmi okom erre a tapintatra ), hogy Magyarországon a regisztráció csigalassúságú, az érkezõk ellátásáról szinte kizárólag civilek ondoskodtak és nem is szinte kizárólag civil adakozásból.
    “Pártunk és kormányunk” elsõsorban politikai tõkét akart az egészbõl, sajnos sikerrel.

    Izrael – konkretizálás: valahol azt olvastam, hogy az összetétel: 73 % eritreai, 19% szudáni, a többi ( 8 % ) más afrkai országból.

    Ami a szaporulatot illeti, állítólag ( Bolgár ) az utóbbi évtizedek alatt folyamatosan 2 – 3 gyerere csökkent. amúgy Izraelben is, úgy rémlik, a számarányuk 20% évtizedek óta.

    Mégegyszer: gamar hatima tova!

   • leharisrael 2015. szeptember 22. kedd - 11:39 #

    Bocsánat, de ha nem “szalahti”, akkor nem is válaszolok. :)

    Van itt írásom a számarányokról, keress rá. https://leharblog.wordpress.com/2011/12/03/illegalis-bevandorlok/

   • Köszönöm :)

    Com kal :)
    ( Bocsánat, de nem lévén héber klaviatúrám, nekem az macera )

 5. Attila 2015. szeptember 21. hétfő - 20:02 #

  Szia Lehár! Már vártam hogy ebben a témában írsz. A beömlő emberek túlnyomó többsége nem közvetlenül a szír polgarhaboruból érkezik, hanem török menekülttáborból… És akkor nem tudom, mit írjak a pakisztániakról, afgánokról, irakiakról. Szerencsésnek tartanám, ha európa izraeliekkel venné fel a kapcsolatot menekültek kezelésében, szűrèsében, bár ebben a titkosszolgálatok már biztos együttműködnek. Ezek a migránsok roppant eroszakosak. Semmi nem számít nekik, ők akarnak valamit, és mintha ők lennének otthon európában, mi pedig a szolgáik lennénk…A muzulmánok stílusa mindenhol ilyen visszataszító? Egyébként egy teljesen civilizáció idegen szellemet hoznak be európába, mindegy milyen a végzettségűķ, erőből akarnak lenyomni mindent. És csak az erőből értenek. A kerítés ellenük pedig igenis hasznos, bárcsak Magyarország teljes déli határán már vegighúzódna. Egyébként most kiderül hogy az európai balliberális elit szélsőségesen összefonódott a muszlim bevandorlassal, és ugyanez a politikai áramlat Izraelt még jobban fogja bírálni.

  • leharisrael 2015. szeptember 22. kedd - 11:44 #

   Szia Attila! Gyakorlatilag nincs mit hozzátenni a kommentedhez.
   Az az érzésem, hogy Európának még mindig nincs fogalma sem arról, hogyan kezelje a helyzetet. De, hogy őszinte legyek, nem akartam nagyon mélyre ásni a témában, ez a pár sor is csak azért fogalmazódott meg bennem, hogy láttassam a különbségeket.

   • hmmm … sajnos nem tudtam idõt szakítani, hogy körülnézzek a Keletinél, Röszkére pláne, viszont a VZSÖ -bõl jó néhányan tevékenykedtek, közvetlenül velük érintkeztek, õk mást mondtak. Nem mintha lelkesítene a muszlim tömeg, de attól tartok, Attila a kormánypropagandából tájékozódott. Pl egyesek azon háborognak, hogy nem akarják regisztráltatni magukat, már azokban az országokban se akarták, amiken átjöttek ( Görögo. Makedonia, Szerbia ). Nos, egy utibeszámoló szerint – röviden – ott a kutya nem akart foglalkozni velük, hajtották õket tovább, hogy minél elõbb kint legyenek az országból.
    Ha érdekel és van rá idõd, ez az: http://index.hu/belfold/2015/08/17/menekult_tabor_bentrol/
    A törökországi táborokban – álítólag – kb 2 millió és fõképp azért ibdulnak el, mert a törökök – finoman szólva – nem kényeztetik õket.
    És ami a kormányt illeti, itt sem. A között, hogy “mi pedig a szolgáik lennénk” vagy hogy le se ….k õket, vannak fokozatok. És a kormány, a hatóságok eddigi ténykedése inkább az utóbbi.
    Mint az elõzõben is írtam, politikai haszonszerzés az egész: “pártunk és kormányunk” élén “a mi Kedves Vezetõnkkel” jól megvéd bennünket. Hol a nyugdíjunkat (ugy, hogy lenyúlja a nyd-pénztárakból 3000 millardot és a nõkén kívül minden kedvezményt megszúntet ), hol a rezsicsökkenést ( úgy, hogy korlátozza a gáz-, áram-, stb díjat, ezért a szolgáltatók egyéb tételeket talalnak ki, hogy a veszteség egy részét visszavegyék, de fejlesztésre valszeg így se fog jutni ), most meg a határainkat. “A mi Kedves Vezetõnk” már fel is homályosított bennünket, hogy õ Hunyadi János. Vajon mikor fog rájönni, mekkora különbség Hunyadi János vagy Dugovics Titusz.
    Mint elõbb is írtam semmi alapja a párhuzamnak Izraellel, mert ott a megoldást keresik és nem kizárólag a kormánypropagandát.
    Ha – ugyanúgy, mint a balkániak – innen is a lehetõ leggyorsabban továbbhajtották volna õket, már rég elfelejtettük volna.
    Bocsánat, hogy megint ilyen hosszú lett, dehát eszembe juttaták, hogy államilag, hatóságilag megint hülyének néznek és – úgy tünik – a többséget sjnos joggal, ez meg mondig felbosszant.

 6. izraeli 2015. szeptember 22. kedd - 01:25 #

  שנה טובה גמר חתימה טובה לכל ישראל
  Nem tudtam megallni, hogy elkuldjem nektek a
  fohasz es a remeny szavait, David D`Or eloadasaban,
  “Avinu Malkenu”.
  Mert a legszebb imadsag- a dal.

  • leharisrael 2015. szeptember 22. kedd - 11:32 #

   שנה טובה, חתימה טובה וצום קל גם לך

   • Attila 2015. szeptember 28. hétfő - 22:47 #

    Tulajdonképpen minket európaiakat az izraeliek értenek meg egyedül. Civilizációnk összeköt. A muzulmánok ahova eddig a lábukat betették mindenhol emberellenes “kultúrát” hoztak létre. Ezért nem kellenek.

 7. izraeli 2015. szeptember 29. kedd - 15:44 #

  Attila!
  Regen “lattalak”. Jol esik a velemenyedet olvasni,mert attol tartok,
  Europa meg mindeg nem erti,hogy ez a kis orszag a nyugat
  kepviseloje a Kozel-Keleten.

  • Attila 2015. szeptember 29. kedd - 21:45 #

   Hello! Igen. Most nagyon jó időszak van arra, és várom is, hogy mikor mondja ki európai politikus, hogy tulajdonképpen mi izraeliek vagyunk. Izrael fennállása óta ezekkel az erőkkel harcol, amiket most érez csak meg európa. Bízom benne hogy európa észhez tér!

 8. izraeli 2015. október 9. péntek - 16:46 #

  Nehez napokat elunk.
  Az uszitas nyomaban- a terror duhong az orszagban.
  A vilag- mint mindeg-hallgat.
  Legkozelebb majd-ujra elitel bennunket.
  Bar milyen nehez-ne feledjuk-miert vagyunk itt.
  Elesett aldozataink-hoseink emlekere-
  akiknek “bune” csak- zsidosaguk.
  למדורת השבט
  “Aki almodott es megmaradt az alma
  Aki harcolt-es tudta miert harcol
  Aki ebren volt egesz ejjel
  Meg latni fogja a nappalt
  Nem engedjuk elfelejteni azokat-
  akik elmentek”

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: