Obama és az ő “müncheni paktum”-a

14 Júl

Na kérem! Akinek kétségei voltak, akik azon töprengtek, hogy végül is megköttetik-e az iráni atomprogram egyezmény – már nyugodtan lazíthatnak. Megköttetett.

Miközben ezeket a sorokat írom, az aláíró felek nyilván a sajtótájékoztatóra történő felkészülés stádiumában leledznek, tükör előtt gyakorolják a győztest megillető pózt és mély sóhaj kíséretében, talán még egy pohár whiskyt is felhörpintenek a jól végzett munka örömére.

Az egész szót sem érdemel, hiszen a világháló hónapok óta ettől hangos, mindenki találgat, mindenki kifejti véleményét pro és kontra. Most én is ezt teszem.

Aki figyelte a tárgyalások menetét, annak ez nem okoz meglepetést. Annál nagyobb meglepetésben lesz része a világnak. Csak ki kell várni!

A buldózer beindult és minden józan észt sutba dobva, csak törtetett előre. Még azt sem akarta meglátni, hogy már a tárgyalások legelején megszűnt önjáró lenni és az orránál fogva vezetik. Még az is hidegen hagyta, hogy csak ott nem rúgtak belé, ahol nem akartak.  Nem számít! Nem elég a Nobel békedíj, fel kell tenni arra a koronát is. Ja, hogy a korona tövisből készült… Nem számít… Pár hónap és utánam a vízözön!

Hogy miért ez a vehemencia? Részben azért, mert Obama mindenáron történelmi örökséget akar maga után hagyni. Másrészt pedig Amerika stratégiai érdekei az utóbbi időben gyökeresen megváltoztak. Látható ez abból, ahogy fokozatosan kihátrál a Közel-Keletről és inkább a távol-keleti, kínai kihívásokra fókuszál. A dél-kínai és Japán tengeren, valamint a Csendes óceánom már el is kezdődött a kötélhúzás és mint tudott, abban a térségben eddig mindig az USA húzta a rövidebbet.

Ezen kívül erőt kíván felmutatni Putyin Oroszországával szemben, ami ma már nem több, mint középhatalom, de rendre úgy viselkedik, mintha még mindig nagyhatalom lenne. Mindez erősen csípi az amerikaiak szemét. L. harci egységek telepítése Európában.

Mielőtt azonban a jövő kilátásait taglalnánk, nézzük, ami már eddig is tudott.

Nem mondok mást: Egyiptom!

Mubarak, volt egyiptomi elnökről az ellenségei sem állították, hogy híres lett volna demokrata érzelmeiről – ezért félre kellett állítani. Sőt! Helyette pozícióba kellett hozni a minden tekintetben “demokrata” Muzulmán Testvéreket. Ami ez után Egyiptom utcáin történt, arról a téma iránt érdeklődők pontos képet kaphattak.

Mondjuk, egy vezető politikusnak, (aki ráadásul eldöntötte, hogy beírja nevét a világ egyik nagyhatalmának történelemkönyvébe) és kiterjedt szakértő stábjának  ebből már akár tanulni is lehetett volna. De nem. A buldózer tovább tarolt és eldöntötte, minden eszközzel támogatja egy másik diktatúra – melynek legfőbb és egyszemélyi vezetője az ajatollah – atomprogramját. Egy olyan országét, mely az elkövetkezendő kétezer évre el van látva olajjal. Ebben fedezzen fel valaki logikát!

De ne beszéljünk a hadászati atomról, amit jelen pillanatban vagy birtokol Irán, vagy sem. A szerződés megkötése, az Irán ellen korábban életbe léptetett szankciók teljes eltörlése rossz Izraelnek, ugyanakkor fekete napja az egész világnak.

Iráni részről a tárgyalások sarkalatos pontja nem is annyira az urándúsítással kapcsolatos, mint inkább a fegyverszállítási embargó feloldása.

Tény, hogy Izraelre nézve mindkettő veszélyes,hiszen az egyetlen ország, amelyet évtizedek óta nyíltan fenyeget Irán. Ez persze önmagában nem elég ahhoz, hogy a “művelt” Nyugat szemét felnyissa.

Ha viszont azt mondom, hogy Oroszország ott liheg a célegyenesben, hogy minél előbb fegyvereladási üzletet köthessen Iránnal, ha azt mondom, hogy a várható nagyszabású üzletekben érdekelt Nyugat Európa csak méterekre lemaradva követi, ha azt mondom, hogy Irán nyíltan támogatja és fegyverzi fel a terroristákat, (Muzulmán Testvérek és leányvállalata a Hamasz, a Hezbollah…és valahányat még a Földgolyón) talán célba talál.

Elemzők azt tartják, hogy van még esély a szerződés ratifikálásának meghiúsítására. Én pedig, mint fapados blogger, azt mondom, nincs!

Nincs, mert az igaz, hogy a ratifikáláshoz az amerikai kongresszus jóváhagyása szükséges, de Obama elnök már jó előre leszögezte, hogy amennyiben a kongresszus nem szavazza meg, úgy elnöki vétóval él. Ahhoz viszont, hogy a kongresszus az elnöki vétót megsemmisítse, kétharmados többség kell, ez pedig nem jön össze.

A következő lépés, hogy Szaúd-Arábia és Egyiptom is benyújtja igényét atomerőmű létrehozására… Innen kéretik egyedül tovább gondolni.

14/07/2015

8 hozzászólás to “Obama és az ő “müncheni paktum”-a”

 1. Gavriel 2015. július 14. kedd - 14:20 #

  Én sem hiszek az irániak tisztességében azonban megvárnám mit is írtak alá.

  • leharisrael 2015. július 14. kedd - 15:24 #

   Gavriel!
   Gondolom, ezzel az írással nem ér véget a témával való foglalkozás. Igen, tájékozottabbak leszünk, ha több részletét ismerjük a szerződésnek (és még akkor is lesznek olyan részletek, amelyeket nem kötnek az orrunkra).
   Természetesen akkor ismét előveszem a témát.

 2. slaszlos 2015. július 14. kedd - 18:58 #

  Az EU és USA örvend a szerzödésnek,mert ezálltal állitólag elkerülhetö a hidegháború alatt ismert végveszély, az atombomba pusztitása feletti vészkorszak bekövetkezése. Valóban ? – kérdezi az aki nem a diplomáciai körökben jártas,mert ha müködik ez a megegyezés akkor a fegyverek pihenhetnek…Olvastam egy pár hónappal ezelött a Time Magazin oldalán,hogy Irán 9-12 hónap alatt 95%-os süritett uránt tud elöállitani nagy mennyiségben az atomenergiai programjának jelenlegi ütemében.Egy 25 kg-os atombomba elégséges a közelkeletnek vagy az európai kontinensnek ,amit az orosz “ajándékba kapott” rakétahordozókkal felszerelve fenyegetheti a világbékét…Az orosz a világhatalmi szerepvállalásának kiegyensúlyozásában reméli a”régi szép idök” újrateremtését,söt a szélsöséges nacionalista mozgalmakban is anyagi támogatással nyugatellenessége közismert, – és ferdén kancsint az arab-muzulmán-iszlám államok felé is,mint háttéri szövetségese e sötét eröknek…Kétségtelen Izrael Állam legfontosabb feladata mind eddig polgárainak védöhálója a belsö és külsö ellenséggel szemben akármelyik irányból is veszélyeztetve van bárki álltal…Élet és Halál harc mint mindig a zsidó nép harca fennmaradásának reményében, – nemhiába a nemzeti himnusz a Remény kifejezöje…Közel-Kelet a szerzödés szellemében epicentruma marad továbbra világunk sorsának és a népek,nemzetek megsejtett végzetében ami ezután is nyitott lap az emberiség lelkiismeretében.

 3. Attila 2015. július 14. kedd - 23:25 #

  hihetetlen gengszterek kötötték ezt a szerződést. a most megszökött mexikói kokainbárót is be kellett volna venni a paktumba. obama intelligensen buta és erőtlen. Hajrá Izrael!

 4. izraeli 2015. július 19. vasárnap - 14:48 #

  Lehar
  Talaltam egy erdekes, logikus, jol megirt cikket az irani atomrol-
  a magyar sajtoban.
  Annyira logikus, hogy amikor utana neztem a szerzonek,
  meg voltam lepve, hogy nem kozel-keleti szakerto.
  Jol esik- a sok gyulolkodes,atkozodas mellett- ertelmes emberekkel
  is “beszelgetni”.
  מרים

  http://mandiner.hu/cikk/20150716_szabo_palocz_attila_irani_atom

  • leharisrael 2015. július 19. vasárnap - 14:57 #

   Tényleg reális írás, de nézd meg a hozzászólásokat és rájössz, hogy falra hányt borsó. “Aki nem akar hallani, az a legsüketebb.” :(

 5. izraeli 2015. július 20. hétfő - 15:27 #

  Ezt- ma lattam- es ugy gondolom, hogy bar angolul van-
  erdemes kozolni veletek. Mennyire kepes elmenni Obama –
  de Europa is- az irani atom egyezmeny vedelmeben.
  Ez kezd hasonlitani- Chamberlain-re.

  http://irantruth.org/obama-agrees-to-be-bodyguard-for-irans-nuclear-program/

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: