USA – Izrael, idegháború

4 nov

Amerikában ma kezdődnek a szenátusi és képviselőházi választások, ami nem sok jóval kecsegteti Obamát és ezzel nyilván ő maga is tisztában van.

Ha csak nagy vonalakban nézzük át eddigi elnöki tevékenységét, külpolitikájával kapcsolatban mindenképpen elmondható, hogy ahova betette lábát, nemhogy eredményt nem tudott felmutatni, de ott kő kövön nem maradt.

Így volt ez az “arab tavasz” esetében, amikor is demokráciát akart exportálni olyan területre, ahol a lakosság még fogalmi szinten sem ismeri a kifejezést, nemhogy gyakorolni tudná. A sor folytatható, hiszen a politika iránt valamennyire is érdeklődő pontosan tájékozott az Egyiptomban történtekről, ismeri a szíriai polgárháború részleteit, líbiai, az iraki és az ukrajnai történéseket… Mindezeken felül tudja, hogy Obama a Nobel békedíj birtokosa.

Nos, fentiek ismeretében nem meglepő, ha Obama csalódott és forr benne a düh. A düh, mely Jeffry Goldberg – Obama házi szerzője- által napvilágot látott. Mert nehogy azt higgye valaki, hogy “sajnálatos véletlenek összejátszása” annak a vezető amerikai politikusnak az idézése, aki útszéli hangnemben, melyek között a “gyáva szarházi” is szerepelt, beszélt  Binjamin Netanjahu izraeli  miniszterelnökről. Bár meglepő, hogy a nemzetközi érintkezésben ennyire szokatlan hangnemet használjon valaki, Obama elnök első kadenciájának talán a felénél, maga sem volt sokkal diplomatikusabb, amikor a volt francia elnökkel, Sárközyvel történt tárgyalása során, a “véletlenül” bekapcsolva felejtett mikrofonon adta tudtára Netanjahunak, hogy mennyire elege van belőle.

Mivel Obama gyakorlatilag az izraeli-palesztin konfliktusban is kudarcot vallott, nem véletlen,  hogy dühét Izraelre, illetve személyesen Izrael miniszterelnökére zúdítja.

 

Netanyahu obama israel

“szerelem” első látásra

a_Saudi_Arabia_WHRE445886.jpg_wh

barátok között

Nagyon pitiáner dolog, különösen annak fényében, hogy Obama Roosvelt elnököt tekinti mintaképének, akinek az volt a véleménye, hogy nem a harcias kijelentések, hanem a csendes és következetes diplomácia hoz eredményt. És aki többek között azt is mondta, hogy: “Beszélj tisztelettel, de a bot mindig a kezedben legyen. Ne fenyegetőzz, ha valójában nem is akarsz cselekedni.”

Gondolom, nem titok, hogy Obama saját hazájában sem örvend különösebb népszerűségnek. Ezt elsősorban az egyetlen sikerként elkönyvelhető – bár igen kérdéses ez a siker – egészségügyi törvény bevezetésének köszönheti. Ezt ugyanis nem a törvényhozáson keresztül, hanem elnöki rendelettel érte el, ami számos amerikai szemében a demokráciájuk játékszabályainak megsértését jelenti.

De térjünk vissza a külpolitikájára, ezen belül is – a számomra testközelire, az Izraellel kapcsolatosra és mindjárt tisztul is a diplomáciai fiaskó képe.

Obama – talán nem is alaptalanul – úgy ítéli meg, hogy Izraelben belátható időn belül választások lesznek, azzal azonban elszámította magát, hogy annak eredményét Netanjahu nyilvános lejáratásával befolyásolni tudja.

Világos, hogy ezt a durva kijelentést a Jeruzsálemben tervezett építkezések bejelentése váltotta ki. Azon persze lehet vitatkozni, hogy a bejelentés időzítése megfelelő időpontban történt-e? Ezen házon belül is vita folyik. Viszont a Fehér Ház durva kirohanása egyértelműen Netanjahu támogatottságát növelte. Az izraeli társadalom régi hagyománya, hogy külső támadással szemben mindig összezár. Csakúgy, mint Noé bárkájában a békésen megférő állatok, melyek a természetben egymás ellenségei.

Természetesen a tervezett építkezések bejelentése csak az egyik ok, úgy is lehet mondani, hogy fűszál, amibe Obama belekapaszkodott, hogy elterelje a figyelmet egy sokkal súlyosabb és nem csak Izraelt érintő problémáról. Ez nem más, mint az Iránnal történő egyezmény, melynek tető alá hozását Amerika és Európa is szinte minden áron véghez akarja vinni. Ebben még a NAÜ felvetését is figyelmen kívül hagyják és azzal sem törődnek, hogy Irán az atomfegyver előállításának képességét megőrzi.

A jeruzsálemi építkezésekkel kapcsolatban Binjamin Netanjahu sem maradt adós és egyértelműsítette, hogy: Többé nem fordul elő, hogy csukott szemmel adunk át területet, aztán reméljük a legjobbakat. Megtettük ezt Libanonnal és a köszönet több ezer rakéta volt.

Megtettük ezt a Gázai övezettel és cserébe megkaptuk a Hamaszt , valamint 15 ezer rakétatámadást.

Ezt nem fogjuk megismételni. A Zsidó Állam elismerését és sziklaszilárd biztonsági egyezményt akarunk.

Meggyőződésem, hogy a napokban nyilvánosságra került hír, miszerint Izrael egy hónapon belül, egyedül is megtámadja az iráni atomlétesítményeket, szintén az idegháború része.

El kell ismerni, hogy nem lehet könnyű manapság Obamának lenni. Az amerikai elnökhöz 2008-ban szinte messianisztikus reményeket fűztek és mára nem csak hazájában, de a világ nagy részén is népszerűtlenné vált olyannyira, hogy feltételezhető, a választások után – az amerikai politikai zsargonnal élve – “béna kacsává” válik.

Nem lesz könnyű még két évet úgy hivatalban maradnia, hogy mind a képviselőházban, mind a kongresszusban republikánus többséggel kell együtt dolgoznia. Mindezt azok után, hogy 2008-ban – a háta mögött nagy szenátusi többséggel – felvázolt egy olyan világot, ahol mindenki szerető testvér,  ahol nincsenek háborúk, különösen vallási háborúk nincsenek, a Közel-Keleten a tankok csövében a békegalamb olajágból rak fészket…

Szó se róla, elképzelésnek mindez gyönyörű, csakhogy a világ nem alkalmazkodott ehhez a teóriához és ezt Obama rossz néven vette. Személyes üggyé tette azt, ami az érdekek szférájába tartozik. Mert az igaz, hogy Omaba az  Egyesült Államok elnöke, de a Fehér Ház nem azonos Amerikával.

Ez azonban nem változtat azon a tényen, amit Goldberg cikke is sejtetni enged – nem nézünk túl kellemes két évnek elébe, bár ez valószinűleg inkább szavakban, mint tettekben nyilvánul majd meg.

Tulajdonképpen azt hiszem, hogy Obama nem annyira “béna kacsa”, mint inkább “sebesült oroszlán” – akitől ajánlatos óvakodni.

03/11/2014  


26 hozzászólás to “USA – Izrael, idegháború”

 1. Gavriel 2014. november 4. kedd - 15:58 #

  Vajon most hol vannak azok a talpnyalók akik úgy adtak neki Nobel díjat, hogy nem csinált semmit?
  Már a kairói beszéde után lehetett tudni, hogy kétbalkezesen nyúlt a közel kelet problémáihoz. Első közelítésben az iszlám világban Amerika tekintélye a nullára esett.

 2. Hiryu2.0 2014. november 4. kedd - 16:01 #

  Roosevelt: Obamának üzenem, az ő példaképe is harcolt, nem csak cigizett a koleszban.
  ld még Kettle Hill, ha jó a memóriám.

 3. izraeli 2014. november 4. kedd - 17:14 #

  Ugy latom,en vagyok az elso hozzaszolo.
  A kep{melyet-remelem-sikerul kozzetenni}
  tobbet mond- minden kritikanal.

  ://www.google.com/search?q=The+photo+of+Obama+with+cigarette+and+Netanyahu+in+uniform&espv

  A fiatal Obama-cigarettaval- a fiatal Netanjahu – a Cahal uniformisaban.

 4. izraeli 2014. november 4. kedd - 17:30 #

  Sajnos, nem sikerult.
  Megprobalom-ujra.

 5. Vitéz Rosenberg Sámuel 2014. november 4. kedd - 19:28 #

  Obi állítólag azzal fenyegette meg Bibit, hogy élni fog az ENSz BT-ben a vétójogával – Izraellel szemben! Ha ez igaz, ez a Carter2 tényleg megváltoztatja a történelem menetét, igaz, nem olyan irányba, amerre szeretné. Izrael nemigen fog engedni a zsarolásnak, inkább az USA ellenségeihez – Oroszország, Kína – fog közeledni, talán még meg is oszt majd velük némi haditechnikát. Ez pedig roppant érzékenyen fogja érinteni az Egyesült Államokat. No, ez persze csak hipotézis, dehát nemrég még az is elképzelhetetlen lett volna, hogy az USA elnöke ilyesmivel fenyegetőzzön…

  • leharisrael 2014. november 4. kedd - 20:43 #

   Tíz nappal ez előtt Ciprus partjainál közös légi és haditengerészeti hadgyakorlat volt. Résztvevők? Ciprus, Izrael és Oroszország.

   • Vitéz Rosenberg Sámuel 2014. november 5. szerda - 08:05 #

    Mi a fene

 6. Hiryu2.0 2014. november 5. szerda - 08:59 #

  Ciprus és Izrael nem meglepő a török szomszéd fényében:
  Oroszok? Ha jól emléxem arrafele van egy bérelt kikötőjük.

  Cserébe most ha jól tudom a Litvániában van egy NATO hadgyakorlat, magyar résztvevőkkel is. (Ők gondolom azt gyakorolják, hogyan kell időben átállni.)

 7. Commotio Cerebri 2014. november 5. szerda - 10:06 #

  Arról lehet valamit tudni, hogy az amerikai zsidók milyen arányban áramlanak a demokratáktól a republikánusok felé? Egyáltalán, van ilyen mozgás? Melyik államban lehetnek a mérleg nyelve? Ott mit szól a demokrata képviselő/szenátor az elnök Izrael-politikájához?

  • leharisrael 2014. november 5. szerda - 14:04 #

   Az eddigi tapasztalat szerint az amerikai zsidók nagyon kis része pártolja a republikánusokat. Ők hagyományosan a demokratákra szavaznak. Hogy ez jelen esetben is így van-e, az egy-két napon belül, a választási eredményekből kiderül.
   Egy ismerősöm van jelenleg Amerikában, aki szenátusi körökbe bejáratos, ha haza érkezik, erre a témára visszatérek. Lehet, hogy addig más amerikai állampolgár is erre jár.

   • Commotio Cerebri 2014. november 5. szerda - 16:27 #

    Kicsit utánanéztem: Floridában és Pennsylvania-ban is 2-3 % körül van a zsidók aránya. Ilyen szoros, billegő államokban létfontosságú lenne a republikánusoknak őket átcsábítani (ha már Obama minden segítséget megad hozzá). Aki ezt a 2 államot viszi, szinte biztos hogy megszerzi az elektorok többségét.

 8. Chiyori (@chiyori123) 2014. november 5. szerda - 16:49 #

  Obama tényleg teljesen leszerepelt, mint politikus, főleg ami a közel-keleti ténykedését illeti. Amikor megválasztották, azt hittem sikeres lesz, de ő az eddigi legrosszabb elnöke az USA-nak. Gyakorlatilag csak kárt okozott.

 9. Attila 2014. november 11. kedd - 12:24 #

  Mély részvétem egész Izraelnek, az emberi szóval nem kifejezhető, aljas muszlim terror áldozatai miatt. A teljesen értelmetlen gyilkolás ideájától ködös agyú terrorgépek járják Izrael városainak utcáit. Hol markolóval gyilkolnak, hol belerohannak a várakozókba, hol egyszerűen csak késelnek. Pedig egyébként teljesen hétköznapi embereknek tűnnek. De mindezek ellenére, sőt mindezek ellenében ki kell jelenteni: hogy A ZSIDÓ EMBEREKNEK IGENIS JOGUK VAN A TEMPLOM-HEGYEN IMÁDKOZNI!!! Igazából elsősorban nekik van joguk. Megelőzve a keresztényeket és a muszlimokat…
  Miért van az, hogy amint a Templom-hegy elérhetősége a judaizmus számára felcsillan, egy őrült, megmagyarázhatatlan gyűlölethullám indul el a legkisebb ellenzőktől a legnagyobbakig?
  Tudom Lehár, hogy ez nem a jelen poszthoz passzol, hanem aktuálpolitika. Bocs.

  • leharisrael 2014. november 11. kedd - 12:38 #

   Attila! Probléma egy szál se. :) Sajnos itt minden, mindennel összefügg. A részvétet köszönjük, mi tagadás, egy kissé borzoltak az idegeink. :(

 10. izraeli 2014. november 11. kedd - 14:30 #

  Attila!
  Csatlakozom Leharhoz-koszonet az egyutterzesert.
  Legnagyobb baj, hogy nem lehet a terroristakat pofan csapni,
  ugy,ahogy jarna nekik- mert a nemzetkozi “jogvedok”
  es a zsido balfacanok ektelen orditozasba kezdenek
  minden forumon.
  Minden rendorunk es katonank melle- egy vedougyvedet
  kellene allitani.

  Itt kuldok nektek egy riportot Tuvia Tenenbummal,
  aki mint nemet ujsagiro-bejarta Izraelt es -miutan
  “osszebaratkozott” a riport alanyokkal, sikerult
  mindegyiktol- valodi velemenyt kapni.
  Azt “elfelejtette” kozolni veluk,hogy Izraelben szuletett-
  es jol beszel heberul,arabul,angolul es nemetul.

  A konyv ezekrol a talalkozasokrol- angolul: “Alone among jews”-
  heberul “תפוס את היהודי!”

  A konyvbol az is vilagos-amit mar regen tudunk-
  hogy az europaiak altal – a palesztin menekultek szamara
  adott penz- a palesztin terrort szitja.

 11. Walla! 2014. november 12. szerda - 00:12 #

  Teljesen mindegy, hogy a kongresszusi vagy elnökválasztási népbutító cirkusznak mi az eredménye, Amerika nem demokratikus ország, inkább oligarchikus. A 18.-19. században még korszerű, de manapság már elavult választási rendszeréből adódóan nem is lehet más. A ” győztes ( azaz bármekkora százalékkal első helyezett párt ) mindent visz típusú ” területi alapú képviseleti rendszer ( ellentétben az ezerszer demokratikusabb, reprezentatívabb országos listás rendszerrel mint amilyen Izraelben is van – más országokban a kettő többé-kevésbé jól ötvözött keveréke ) valamint a pártfinanszírozási ” szabályozás ” teljesen pervertált mivolta miatt két párton kívül senki nem rúghat labdába, nincs semmiféle koalíciós alku és tárgyalási és vita kényszer, valódi versenyhelyzet ( az állítólag nagyon versenyelvű Amerikában ); a kis pártok még a hangjukat sem hallathatják a törvényhozásban. Az amerikai rendszer ráadásul még a népszavazás intézményét is nélkülözi. A két nagy elitpárt viszont néhány nagyvállalat zsebében van, tehát egy 300 milliós népességű országban legfeljebb pár száz emberen kívül ( kevesebb mint a népesség 0.001% – a ! ) mindenkinek kuss a neve. Az antiszemiták agyrémei és a lojális amerikai állampolgárok tévképzetei ellenére a több milliónyi zsidó származású amerikai polgárnak is. A terrorizmus elleni harc ( “nemzetbiztonság” stb. ) ürügyén létrehozott senkinek elszámolással nem tartozó megfigyelési rendszerről nem is beszélek : – legtöbb magyar – zsidó és nem zsidó egyaránt – reakciós kispolgár konformista neveltetéséből adódóan imádja a rendőrállamot. Szíve mélyén úgyis minden magyar egy kicsit fasiszta; meg is kapták a fasizmust Orbánisztán ” Nemzethy Együttműködési Rendszer “-es ( no meg keresztény ) elnevezésű szörnyrendszere formájában. De ez itt most mellékszál.

  Az igazi kérdés viszont, hogy minek csodálkozni azon, hogy a legszélsőségesebben materialista, szociáldarwinista értékrendű ( amely lényeget intelligensebben gondolkodók számára az összes monoteista vallási mázzal való leöntés sem rejt el ) önzésen alapuló tőkés berendezkedés uralkodó köreinek ha egyszer valami feleslegessé válik, azt úgy elhajítják és megtapossák mint egy darab használt papírfecnit. Mit érdekelné őket, hogy kinek van igaza ebben az átkozott etnikai-felekezeti konfliktusban? Majd Izrael helyzete okozna nekik álmatlan éjszakákat. A mesében. Inkább cinikusan felszítják és kihasználják a gyilkos ellenségeskedéseket. Nemcsak az izraeli-arab konfliktus, hanem az összes többi közel-keleti – mostanság főleg Szíria – ( vagy éppen balkáni és más egyéb ) konfliktus esetében. Divide et impera. Az klerikál-fasiszta iráni rezsim ellen meg pláne nem fognak fellépni, mert bukása alapjaiban rendezné át a Közel-Kelet erőviszonyait; megszűnne az Izraelt fenyegető egzisztenciális fenyegetés; sőt egy esetleges izraeli-iráni közeledéssel ( mint ’79 előtt; a közel-keleten amúgy is talán az -egyébként nem túl vallásos – iráni társadalom a legkevésbé Izrael-ellenes ), Izraelnek immáron Amerika “nagytestvéri védelmére” sem lenne szüksége úgy mint eddig. A térség esetlegesen bekövetkező szekularizációja, gazdasági, társadalmi fejlődése, demokratizálódása pedig nem tenné se a nyugati se a keleti nagyhatalmak széhidrogéneket exportáló és nagy hozzáadott értéket képviselő késztermékeket ( no meg fegyvert ) importáló félperiférikus gazdasági függelékévé, “félgyarmatává” a térséget.

  • kebelbarát 2014. december 29. hétfő - 17:13 #

   Ez a “szíve mélyén minden magyar egy kicsit fasiszta” most szíven ütött, lehet azért, mert mégsem minden magyar fasiszta…
   Egyébként a mondandója többi részével egyet tudok érteni.

 12. Walla! 2014. november 12. szerda - 00:25 #

  A félreértések elkerülése végett Putyinisztán, vagy a “népi” – legútszélibb módon kizsákmányoló tőkés és fasiszta – Kína semmivel nem különbek Amerikánál. Mindannyian a tőkés világrend – igaz eltérő fejlettségi szintű – legerősebb hatalmai; ennek megfelelően káros szerepeket játszanak.

 13. izraeli 2014. november 18. kedd - 10:05 #

  Mennyire ideghaborurol van szo,sajnos,minden nap bizonyitja.
  Ma reggel egy jeruzsalemi templomban arab terroristak meggyilkoltak
  4 imadkozot es megsebesitettek 6-ot.
  A fegyver balta es kes volt.
  A rendorok lelottek a terroristakat.
  A legnagyobb problema,hogy minden katonank es rendorunk
  melle vedougyvedet kell allitani,aki bebizonyitja hogy eletveszelyben volt.
  A cinikus,ketszinu kozvelemeny meg mindeg a “szegeny palesztinok”at siratja.
  A Hamasz felszolitotta a “nepet” ellenallasra-minden eszkozzel-
  gazolassal,Molotov palackkal,kessel,kovekkel,fegyverrel.
  A vilag- mint mindeg-hallgat.

  Erdekes,hogy Suha Arafat- genocide-al vadolja a Hamaszt.
  Nem mintha a PLO “bekegalamb” lenne.

  http://www.israelandstuff.com/category/mid-east-news

  • izraeli 2014. november 18. kedd - 12:49 #

   Figyelem!
   A masodik cikk- az interview Szuha Arafattal.

  • leharisrael 2014. november 18. kedd - 13:43 #

   Ezt írtam pár perce a FB oldalamon: Azt hiszem Halmos László találta meg a legmegfelelőbb kifejezés a ma reggel történtekre: POGROM. Jeruzsálem hár Nof városrész zsinagógában két arab (egyikük a szomszédos élelmiszer üzlet dolgozója) késekkel, baltával, vasdoronggal és fegyverrel támadt az ott imádkozó zsidókra.
   A cselekménynek négy halálos, négy életveszélyes és tíznél több – különböző súlyossági fokozatú – áldozata van.
   Az elkövetőket likvidálták.
   A belbiztonságért felelős miniszter jelezte, hogy a terroristák házainak lerombolása és családtagjaik Jeruzsálemből történő kitiltása gyorsított eljárás keretében azonnal megindul. Felkérte továbbá a fegyverviselési engedéllyel rendelkező zsidókat, hogy fegyvereiket tartsák maguknál, a lakosság egészét pedig arra, hogy a legkisebb gyanú esetén is lépjenek kapcsolatba a rendőrséggel.
   Ezzel egy időben több ellenőrző pontot állítottak fel, ahol korra-nemre való tekintet nélkül minden arabot szigorú ellenőrzésnek vetnek alá. Ezen kívül meggyorsítják a fegyverviselési engedélyek kiadását.
   Az eseményt John Kerry szokatlanul éles hangon ítélte el (az ENSZ és a belső szélsőbalos ellenségeink hallgatnak, mint rendesen) és erre szólította fel a Palesztin Hatóság vezetőjét Mahmud Abbaszt is.
   Abbasz: Minden civilek ellen elkövetett támadást (legyen az bárhol a világon) elítélek, de… De ami történt, arról csak a zsidók és személy szerint Binjamin Netanjahu tehet, akik le akarják rombolni a Sziklamecsetet. Azért ásták alá, hogy mesterséges földrengést idézzenek elő…
   (Sajnálatos módon a közvélemény nagyobbik része ezt az utolsó mondatot fogja megjegyezni az egész történetből – ami természetesen minden alapot nélkülöz. Azért Izrael kormánya és népe nem annyira hülye, hogy egy ilyen akcióval a világ teljes muzulmán lakosságával szembe kerüljön.)

  • Chiyori (@chiyori123) 2014. november 18. kedd - 23:22 #

   Ez tényleg nagyon undorító,még az imádkozó embereket is gyilkolásszák. Nyugodjanak békében!

 14. Geyza 2014. december 11. csütörtök - 13:25 #

  Sajnos a helyzet hónapról hónapra romlik.
  Nem látom esélyét sem a pozitív végkifejletnek.
  Remélem tévedek…

  • leharisrael 2014. december 11. csütörtök - 14:11 #

   A pozitív végkifejlet – ha lesz is, (lesz, mert Obama regnálása sem tart örökké) nem a közeli napokban. :(

 15. Aluf 2014. december 19. péntek - 15:43 #

  Obama túlkompenzál, ahogy annak idején Kissinger.

 16. Aluf 2014. december 19. péntek - 15:52 #

  Az USA a több problémát csinál, mint amit meg akar oldani. A II. öböl háborúval kiütötte Irán ellenfelét, romhalmaz lett Irakban és Libiában, most Egyptom és Israel ellen ágál.
  Az EU-val, Ausztráliával együtt beengedi a kétes muszlimokat akik csak zűrt csinálnak mindenütt. Afganisztán is annyi korszerű fegyvert kapott az oroszok ellen, hogy most alig tudnak ellene védekezni. Minden elnök csak a megválasztására gondol hosszabb távú politika nincs. Egyetlen dologban közösek: Az olaj minden előtt.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: