Kerry a “hóember”

16 dec

John Kerry amerikai külügyminiszter dacolva a “szibériai” időjárással az elmúlt hét végén ismét tárgyalást folytatott Jeruzsálemben és Ramallahban.

A megbeszéléseken az új amerikai biztonsági tervet próbálta eladni a tárgyaló feleknek azzal a szándékkal,  hogy elősegítse a továbbhaladást.

A tervezet lényege, hogy a “békeszerződés” aláírása után még tíz évig Izrael ellenőrzi a jordán határt és csak utána adja át a palesztinoknak. (Meg kell jegyezni, hogy a jordánok kézzel-lábbal tiltakoznak a palesztin jelenlét ellen.)

A tervezet szerint az átadásra akkor kerülne sor, amikor a palesztinok szerződésben vállalt kötelezettségeiket teljesítik.

Az amerikai ajánlat azonban nem beszél arról, hogy ki lesz a döntőbíró ez ügyben?

A palesztinok attól tartanak, hogy Izrael kibúvót fog keresni, Izrael pedig attól, hogy a nemzetközi nyomás mindenképpen a Jordán völgy elhagyására fogja kényszeríteni, függetlenül attól, hogy a palesztinok állják-e a szerződésben vállalt kötelezettségüket.

Érdemes talán megemlíteni –  a két fél mind a  mai napig érvényes – eredeti álláspontját.  E szerint a  palesztin fél a végleges szerződés aláírása után nem hajlandó beleegyezni semmiféle izraeli (polgári, katonai) jelenlétbe, maximum valamiféle nemzetközi jelenlétet hajlandóak elfogadni. A nemzetközi erő feladata azonban  csak a palesztinok felkészítése lenne.

Izrael meghatározatlan ideig ellenőrízni akarja a Jordán völgyét,  (ebben a szándékában maga mögött tudva Jordániát és Szaúd-Arábiát) abból a nem megalapozatlan aggodalomból kiindulva, hogy amennyiben a palesztinok ellenőrzik a Jordán határt, úgy szabaddá válik a fegyvercsempészés Irak felől. (Jordánia nem elég erős megakadályozni ezt.)
Így a Nyugati Part rövid időn belül második gázai övzetté válna, ahol a palesztinoknak csak rövid hatótávolságú rakétára lenne szüksége, hogy elérjék Izrael nemzetközi repülőterét, vagy legnagyobb üzemanyag tárolóját, vagy az erőműveket. Nem beszélve a dzsihádista terroristák beszivárgásáról, pontosan úgy, ahogy Szíriában történik.

Hogyan tovább?

John Kerry a 11. tárgyalási fordulót fejezte be, maga mögött hagyva a tárgyalófeleket, akik  inkább távolodnak, mintsem közelítenének egymáshoz.

Nyilvánvaló, hogy áprilisig nincs esély a végleges egyezmény megkötésére, csak egy olyan keret-egyezményről lehet szó, amely a végleges határok kérdését és a végleges biztonsági kérdéseket nyitva hagyja.

Bár Izraelben még  komoly hideg van, úgy tűnik, hogy a “hóember” gyors olvadásnak indult.  
2013. december 16.

Képek forrása: Google

 

19 hozzászólás to “Kerry a “hóember””

 1. Hiryu2,0 2013. december 16. hétfő - 21:12 #

  Hmm….Jó hogy Kerry azt nem javasolta, az izraeliek hordjanak magukkal ciánkapszulát….

 2. palm 2013. december 18. szerda - 11:49 #

  Ez meglepett. Mi keresnivalójuk van a palesztinoknak Izrael jordániai határánál? Persze elég tájékozatlan vagyok, de mentségemre legyen, hogy nem tudom hol lehet korrekt információhoz jutni a témában magyarul.
  Sajnos elég ritkán írsz, de megértem, biztos van jobb dolgod van ennél.

  • leharisrael 2013. december 18. szerda - 15:28 #

   Ha ránézel egy térképre, (Google) látható, hogy a nyugati part keleti határa a Jordán völgye. A nyugati part az esetleges palesztin állam része – a palesztinok felfogása szerint – és ennek elválaszthatatlan része a Jordán völgye. Valójában (és ez a belső sajtójukban nagyon jól nyomon követhető) a tenger és a Jordán folyó közötti egész területet palesztinának tekintik.
   Belinkelem egy régebbi írásomat, ott vannak térképek. Bár héber feliratozással, de a szövegből minden kiderül. https://leharblog.wordpress.com/2012/12/11/ensz-dontes-elott-ensz-dontes-utan/

   Tényleg kicsit ritkábban írok, de remélhetőleg januártól sikerül visszaállnom a megszokott ütemre.:)

   • palm 2013. december 19. csütörtök - 15:15 #

    Köszönöm, végre megvilágosodtam. Tegnap sikerült utánajárnom ennek a dolognak, mert eddig számomra Izrael egyértelműen a Jordánig tartott -plusz a Golán-, Gázával a sarkában.
    Pedig olvastam a cikkeidet is anno, meg a térképeket is láttam. Valami hályog lehetett az értelmemen. Ha nem jártam volna ott, nem szégyellném ennyire, de eddig örültem, hogy élek.
    Így már értelmet nyert a “nyugati part” (ki gondolta volna, hogy egy folyó nyugati oldalát jelenti? Nekem csak Dunántúl, volt eddig :-) ), Ciszjordánia, Kelet-Jeruzsálem, a fal, a 67-es határok stb., amit valamikor még hallani lehetett a hírekben.
    Mondjuk azt nem csodálom, hogy eddig nem volt kedvem megnézni a Wikipédiát, mert ott Ciszjordánia Palesztina keleti részén van, és úgy általában meg a csúnya Izrael, mindenkit megszállva tart.

   • Robi 2013. december 27. péntek - 02:36 #

    Hozzátenném, hogy Jerikót kivéve a Jordán völgy lakosságának túlnyomó többsége izraeli zsidó. Tehát a sokat hivatkozott “népek önrendelkezése” elv alapján is Izraelhez kell, hogy tartozzon. Ugyanez érvényes a C-zóna nagyrészére is, ahol elenyésző az arab lakosok száma.

    (Jerikó és a jordán határ között elegendő terület marad egy biztonsági sávra és a 90-es észak-déli izraeli sztrádára. )

    Jellemző, hogy a “világ” (és az izraeli sajtó nagyrésze) a Nyugati part elnevezést használja Judeára és Szamáriára, pedig ennek csak az 1967-ben végetért, és a világ által el nem ismert jordániai fennhatóság alatt volt értelme, Ammanból nézve.

 3. csibacsi 2013. december 20. péntek - 15:16 #

  Az amerikai vezetes minden lehetoseget megragad, amivel zsarolhatja, megalazhatja Izraelt. Az oszverpofaju senkihazi el fog tunni a politikabol es a tortenelembol, csodalatos allamtitkarsaga egy remalom. Babilon eltunt. A romai birodalom eltunt. Am Jiszroel haj.

  • leharisrael 2013. december 20. péntek - 15:25 #

   Szia “csibacsi”!
   Mondtam már, hogy csak Obamát kell túlélnünk! Kérdés, hogy sikerül-e “száraz lábbal”?

   • csibacsi 2013. december 21. szombat - 01:14 #

    Szia Kedves Lehar,
    az Obama-uralom nyolc evet is a mi eletunkbol lopjak el, tudod, elni nem ugyanaz, mint tulelni.
    Jo Szombatot.

   • leharisrael 2013. december 21. szombat - 18:12 #

    :(

 4. Eldrad 2013. december 20. péntek - 23:03 #

  “…Az amerikai vezetes minden lehetoseget megragad, amivel zsarolhatja, megalazhatja Izraelt…”
  .
  – Nem gondolom, hogy ez szándékos. Amiről viszont meg vagyok győződve, az, hogy az USA jelenlegi adminisztrációja egyszerűen nem fogja fel, miféle dolog az az iszlámnácizmus, legyen az vallási, vagy világi alapú, vagy mindkettő. És nem hallgatnak azokra, akik viszont értik ezt. Ezért hoznak ostoba, értelmetlen döntéseket.
  .
  Az USA azért alapvetően ma is teszi a dolgát, még ha messze nem is úgy, ahogy azt kellene tennie. Nézzétek csak:
  .
  – globális háborút, amit az iszlámnácik kezdtek a civilizáció ellen, a mai napig az ellenséges területen tartja.
  – A titkosszolgálataik rendben működnek, másképpen lángokban állna már a fél euro- atlanti világ (a “lehallgatási botránynak” nevezett hülyeséghalmaz nem számít, az igaz ugyan, de csak felfújt bulvárhír, semmi különös).
  – Távrepülőik, elitkommandósaik változatlanul vadásszák az iszlamista banditákat, szerte a világon (leglátványosabban afganisztánban és pakisztánban).
  .
  Szóval, azért tudják ők, mi van, legfeljebb a “békefolyamatba” vetett vakhitük teszi ostobává hivatalos külpolitikájukat. Nem értik meg, hogy már létezik egy “Roadmap”, de azt nem ők írták, hanem a Muslim Brotherhood, 1982- ben, és a világ iszlámhívői AZT követik, semmi mást. Erről cikk itt:
  .
  http://archive.frontpagemag.com/readarticle.aspx?artid=4476
  .
  Maga a project pedig itt:
  .
  http://archive.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=4475
  .
  Na. Ezt nem fogják fel az USA főadminisztrátorai. És amíg nem tudják a betegséget detektálni, vagy valamiért nem hajlandóak erre, addig a betegség marad.
  .
  Izrael miatt én meg nem aggódok, ha kell, levernek bárkit. Többnyire késve, vagyis, később a kelleténél, de megteszik – mindig megtették, mióta új Izrael létezik. Ezután sem lesz másképp.

  • leharisrael 2013. december 21. szombat - 18:12 #

   Eldrad – itt Obama személye a döntő. Kicsinyes, egy évekkel ezelőtti személyes összetűzés Netanjahuval – és “elfelejt” gondolkozni. Ugyan ez a helyzet Clinton anyuval is és ők ketten elég szépen betettek Izraelnek. Nem arról beszélek, hogy bármiben is akadályozni tudnának, ha már odavágásról van szó, hanem a külvilág felé sugalltakkal, ami Európában nagyon jól jön az újraéledő antiszemitizmusnak.

  • csibacsi 2013. december 21. szombat - 18:23 #

   Kedves Eldrad, a rozsaszin szemuveget errefele nem aruljak. Kuldhetnel egyet nekem is, mert anelkul meg mindig ugy latszik, hogy Obama Izrael ellensege, a Moszlem szimpatiaja nem titok, es Izrael iranti gyulolete sem. Az egesz zsido illuzio, hogy nekunk mindenkepen demokrata elnok kell, mar az elso negy ev alatt teljesen tevesnek bizonyult.

 5. Eldrad 2013. december 22. vasárnap - 14:08 #

  Rózsaszin szemüveg?
  .
  – ???
  .
  Megírnád, kedves kommentelőtárs, hol tévedtem a felsorolásban, és a kifejtésben, mely szerint az általános töketlenkedés az utóbbi 3-4 évben nem célirányos szándék az USA vezérei részéről, pusztán ostobaság?
  .
  Amit Lehar írt az Obama- Clinton páros sértettség- érzetéről, és ebből adódó idétlenkedéséből, az igaz lehet, és rendkívül káros is a civilizációnak (nem csak Izraelnek), de még ez sem zárja ki, amit én írtam.
  .
  Üdv,
  .
  E.

  • leharisrael 2013. december 22. vasárnap - 16:07 #

   Eldrad! Nézd el “csibacsi”-nak, ha keményen fogalmaz. Ő az Obama kurzust nem izraeliként, hanem amerikaiként éli meg – és elég rosszul! Ha többször megfordulsz itt, rá fogsz jönni, hogy nem kötekedés a részéről, amit megfogalmaz.

 6. Eldrad 2013. december 22. vasárnap - 14:12 #

  Jaj és még ez: mit szóltok a Brotherhood Projecthez? Súlyos, mi? Főleg, hogy teljesen nyílt a dolog, kb. a 70 százaléka már meg is valósult, és mégsem akar tudomást venni egyetlen felelős, befolyásos politikusvezér sem róla – sehol a világon, még Izraelben, vagy Indiában sem.

 7. Eldrad 2013. december 22. vasárnap - 21:08 #

  Lehar:
  .
  – Nem keménykedésként értékeltem, amit “csibacsi” írt, és meg is értem az indulatát. Én legfeljebb pontosítok, ismereteim alapján. Egyébként, részben igaza is van.

 8. Hiryu2.0 2014. január 3. péntek - 11:42 #

  khmm.. nem véletlen hogy Obama sok helyen csak Obamullah néven fut.

  olvasom iraki-afgán veteránok írásait… még kedves, ahol csak tökkelütött hülyének nevezik, aki minaretet építene a Fehér Ház mellé…
  (megj: nem voltam oda nagyon a Bush családért (sem), de ők nem egész életükben CSAK politikusok voltak,,, Obama viszont nem csinált igazából semmi mást.
  )

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: