Iszlám terror

27 okt

“A világot nem a gonosz fogja elpusztítani, hanem azok, akik végignézik a gonoszságokat és nem csinálnak semmit.” (Albert Einstein)

Keresve sem találhattam volna lényegre tapintóbb mottót.

Tulajdonképpen innen már más dolgom nincs is, mint felsorolni csak a közelmúlt nagyobb terror-támadásait és az értő olvasóra bízni annak eldöntését, hogy igaz-e ma is – mint ahogy azt a ‘90-es évek vége felé Európában megfogalmazták –  “a terror a gyengék egyetlen fegyvere a erősek ellen”!?

Úgy gondolom, hogy ha akkor nem is, mára bőven megérett az idő ezen álláspont revideálására és az igazság egyértelmű kimondására: Nem vettük észre, hogy a ház falán megjelent a jel!

1998. augusztus 7-én délelőtt 10:40-kor óriási robbanás rázta meg a Nairobi USA nagykövetség épületét és majdnem ugyan ebben az időben Dar-es Saalam-ban, szintén az USA nagykövetsége előtt történt robbanás. A cselekmény Nairobiban 275 halálos áldozatot és 5000 sérültet követelt.

Ezzel az akcióval vette kezdetét az Al-Kaida háborúja a nyugat, elsősorban az USA ellen. És ezt az akciót minősítették Európa egyetemein, írásos publikációkban a “gyengék fegyverének”.Sajnálatos, hogy arról az apróságról nem vettek tudomást, – ami a terror lényege – hogy az áldozatok elsöprő többsége ártatlan polgári személy volt.

Európának vakfoltjára esett Bin Laden 1988 februárjában Afganisztánban elhangzott bejelentése, mely felhívta figyelmet az iszlám egységfront létrejöttére, a szent háborúra zsidók és keresztények ellen.

Nagy hiba volt nem észrevenni, hogy  a nemzetközi dzsihád egy-két év elteltével Londonban, (ahol ma minden hetedik lakos muzulmán) Madridban és Tolousban is működésbe lépett. Majd eljött 2001. szeptember 11. New York…

és rá hét évre Egyesült Államok elnöki székét elfoglalta Barack Obama.

Obama elnök gyökeres változást hozott az amerikai politikai felfogásban. A megelőlegezett Nobel békedíjjal zsebében először is kivonta az amerikai csapatokat Irakból és 2014-ben ugyan ezt szándékozik tenni Afganisztán esetében is. Híres kairói beszédében megbékélést hirdetett az iszlám világgal, ami végül is nagyobb káoszt eredményezett, mint amilyen addig is volt. A kudarc következtében külpolitikai hangsúlyt áthelyeződött. Közel-Kelet aut, Ázsia és Óceánia in.
Minderről azonban az iszlám terror nem vesz tudomást és Obama idilli elképzelésébe – mintegy tíz évnyi viszonylagos szünet után –  szó szerint is “berobbant”  a közelmúlt három nagy terror támadása.
A kenyai Nairobiban a szomáliai Al-Sahab  terror szervezet támadása a West-gate bevásárlóközpontban, ahol a hidegvérrel lődözték le az emberek tucatjait, de előtte felszólították a muzulmán vásárlókat a helyszín haladéktalan elhagyására.

2013. – ismét Nairobi

(Megjegyzem, hogy Louis Branson az U.S. Todayben felszólította Obamát, hogy  már csak apja kenyai származása okán is, nyilvánosan fejezze ki szolidarítását a kenyai merénylettel kapcsolatban. Emlékeztetett ara, hogy a new-yorki merénylet másnapján a Le Mond a következő szalagcímmel jelent meg: “Mindannyian amerikaiak vagyunk.”)

A másik merényletre szintén Afrikában, Nigériában került sor, ahol a Boko Haram szélsőséges iszlám szervezet két támadást hajtott végre keresztények ellen. A támadásoknak legalább 160 halálos áldozata volt.

Ezzel szinte egy időben Pakisztánban öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy keresztény templom beráratában. Az akció 60 halálos áldozatot követelt.

Mint már említettem, az újabb terror hullám mintegy tíz évnyi viszonylagos csend után következett be.  Ez a csend a terror elleni nemzetközi összefogásnak köszönhető, melyben olyan államok is együttműködnek, melyeknek nincs egymással diplomáciai kapcsolatuk.
A modern terror  nagyon komoly problémát jelent azon országoknak, ahol jelen van és bármennyire is nagy eredményként könyvelheti el az USA Oszama Bin Laden likvidálását, a gyakorlat azt mutatja, hogy az Al-Kaida tovább él, terror támadásait  képes továbbra is megszervezni, végrehajtani.

Ez annak tudható be, hogy tevékenységüket nagyrészt köztörvényes bűncselekményekből finanszírozzák. Az Al-Sahab például Kelet-Afrikát, az AQMI Nyugat-Afrikát “látja el” cigarettával és alkohollal. (Az iszlám vallás tiltja az alkohol fogyasztást!)  Szomália partjai mentén pedig a tengeri kalózkodás növeli a bevételeket.

AQMI terror szervezet működési területe

De ezeken kívül más bevételi forrásaik is vannak. Elsősorban a nyugati országokban élő muzulmánok körében az önkéntes és kevésbé önkéntes adományok gyűjtéséből, de tudott, hogy Szaud-Arábia és Katar is jelentős összegekkel támogat különféle terrorista szervezeteket. Szaud-Arábia esetében a belső nyugalom megvásárlásáról van szó, Katar részéről azonban ideológiai jellegű a támogatás. A nemrég leváltott emír ily módon is támogatni kívánta az iszlám világméretű térnyerését. A helyére került fia álláspontja még nem ismert.

További aggodalomra ad okot az iszlám térnyerése a nyugati országokban, ahol a polgárok nagy számban térnek át muzulmán hitre és érdemes figyelni arra, hogy a terror-szervezetek soraiban ma már megtalálhatók az amerikai, a finn, a kanadai “harcosok” is.

Szó nincs arról, hogy az iszlám terror térdre kényszeríthetné a nyugatot, de a mindennapokat bárhol a világon megnehezítheti. Gondoljunk csak arra, hogy ma egy bevásárló központba, de akár egy gyógyszertárba is legalább olyan nehéz bejutni, mint egy repülőtérre. Igaz, hogy a terror cselekményeknek elsősorban a polgári lakosság a célpontja, de figyelembe kell venni azt is, hogy az ilyen akciók nagyban sértik az állam biztonságát és negatív hatással vannak a gazdaságra is. (Kenya, mint turista paradicsom, már az 1998-as merényletet is megszenvedte, nyilván a mostaninak is lesznek következményei.)

Szomália és Mali esete pedig jól példázza, hogy a terror képes országokat is felbomlasztani,  az atomfegyverrel rendelkező Pakisztán pedig a “legjobb” úton halad ez irányba.
2013. október 27.

Képek forrása: Google

23 hozzászólás to “Iszlám terror”

 1. izraeli 2013. október 29. kedd - 09:14 #

  Lehar,ugy latom, en vagyok az elso hozzaszolo.
  A mai hirek szerint- kiengedunk meg 26 palesztin “rabot”.
  Ma mar azt sem veszik tekintetbe, hogy “tapad e ver a kezukhoz”.
  Mindezt “engedelyert” hogy Izrael ujabb lakasokat epithessen
  a “teruleteken” es hogy Abu Mazen hajlando legyen folytatni a targyalasokat.
  Tobb mint 3000 ember tuntetett a borton elott a terroristak kiszabaditasa ellen,
  sokan az altaluk meggyilkolt csaladtagjuk neveben.
  Sajnos, a “magas politika” fontosabb .
  Csatolok nektek egy erdekes cikket a terroristak “lelkivilagarol”.

  http://hetek.hu/hatter/201303/mas_gyereket_kuldik_a_halalba

  Sajnos, a nyugati demokraciak nagyon gyengek, es nem ertik,
  kikkel allnak szemben.

  • leharisrael 2013. október 29. kedd - 10:19 #

   Izraeli! Örülök a kiegészítésnek, a “hetek” cikke elkerülte a figyelmemet, de minden olyan információ hasznos, amelyből kiderül, hogy nem az én egyéni “agyrémemről” van szó.

 2. csibacsi 2013. október 30. szerda - 09:23 #

  A Jihaddal szemben a tuzoltas ideje tobb evtizede lejart. A tuzet csirajaban kell elfojtani, mikor mar a teto is langokban all, remenytelen bilivel hordani az oltovizet.
  .
  Az iszlam terror eloretoresenek harom fontos oka van.
  .
  Elso, a Koran altal kisgyerekkor ota gyilkolasra doktrinalt “hivok” billionyi jelenlete a vilagban, es a keszseguk, hogy felszolitasra vagy akar felszolitas nelkul akcioba lenduljenek a “hitetlenek” ellen.
  .
  Masodik, a terrorista szervezetek folyamatos burjanzasa. Az ismert nevu es hirhedtte valt terrorszervezetek mellett vilagszerte ezrevel leteznek a kisebb, kevesbe ismert vagy szamunkra teljesen ismeretlen terror csoportok, es allandoan ujak alakulnak.
  .
  Harmadik, mivel az ideologia mindenutt elterjedt ahol moszlemok elnek, egy latvanyos akcio valamelyik vezetojuk kiiktatasaval nem oldja meg a problemat, a kisebb csoportok es a “maganos farkas” terroristak onallo akcioi ellen nincs megoldas, es a Jo Isten ovjon minket attol, hogy mind osszehangoltan lepjenek fel ellenunk. Ennek a lehetosegere nem a vajjon? hanem a mikor? kerdest kellene feltenni mindenkinek aki komolyan veszi a fenyegetest.
  .
  Ket modszerrel lehetne elejet venni a terrorista fenyegetesnek. Moralis es humanus okokbol a nyugati hatalmak egyiket sem fogjak alkalmazni.
  .
  Az elso a moszlemek expulzalasa minden orszagbol, ahol a tomeges jelenletuk fenyegetest jelenthet akar terrorista aktivitas, akar parlamentalis hatalomszerzes utjan.
  .
  A masodik ezt koveto akcio az arab felsziget homokjanak kvarc kristallya valtoztatasa, nuklearis uton, ami talan nehany evszazadra elnapolhatna a moszlem problemat.
  .
  A “civilizalt vilag” termeszetesen soha nem alkalmazna ilyen megoldast, de ha ilyen komoly fenyegetes nem moszlem fanatikusoktol hanem zsidoktol jonne, ezek a szelsoseges akciok mar reg megtortentek volna.

  • leharisrael 2013. október 30. szerda - 10:40 #

   Két nagyon fontos és pontos megállapításra hívom fel az olvasók figyelmét:

   1. Ennek a lehetosegere nem a vajjon? hanem a mikor?
   2. A “civilizalt vilag” termeszetesen soha nem alkalmazna ilyen megoldast, de ha ilyen komoly fenyegetes nem moszlem fanatikusoktol hanem zsidoktol jonne, ezek a szelsoseges akciok mar reg megtortentek volna.

   Csibacsi! Gratulálok az éleslátásodhoz!!!

 3. izraeli 2013. október 30. szerda - 11:29 #

  Sajnos, ugy latom, kevesebben reagalnak erre a temara, mint a tobbire.
  Nem akarok hosszan irni, csak probalni magyarazni valamit, amit mi,
  “foldrablok”- nem tudtunk.
  Az Iszlam szerint- letezik “Dar el Iszlam” {az Iszlam foldje} es ” Dar el Harb”
  a “kard foldje”- amit karddal kell visszafoglalni.
  Nekem, aki europai kulturan nevelkedtem- buszke zsidokent- nehez volt
  ezt elhinni. Mai napig tisztelem minden ember hitet- amig ok tisztelik az enyemet.
  Kerestem egy cikket- magyarul- amely a “Dar el Iszlam” fogalmat magyarazza –
  szemben a nyugat “felvilagosultsaga”val- gyavasaga-val?
  Remelem- nem tul hosszu- es lesz turelmetek elolvasni.
  A Dar szo jelenteset- mint foldet- olvastam.
  Van aki szerint- {Wikipedia}- Dar el Iszlam= az Iszlam haza
  A kozzetett{remelem nem tul hosszu} cikk szerint- A behodolas haza.

  http://cikkek.soti.ca/an-anatomy-of-surrender.html

  • leharisrael 2013. október 30. szerda - 11:56 #

   Kösz a linket.Ezt nekem ki kell nyomtatnom, mert a szemem miatt csak úgy tudom olvasni! Utána reagálok!

 4. izraeli 2013. október 30. szerda - 12:16 #

  Lehar, ez most szemelyes. Bar te is nagyon be vagy fogva, es
  “bagoly mondja verebnek”de- vigyazz magadra!
  En mar atestem ket cataract muteten-azota- mas probleman kivul-
  uj ember vagyok- ahogyan az orvosom igerte.
  Bar mi- “fiatalok vagyunk”- de idonkent- vizsgald meg-
  “hogy erzi magat az orvos”.

  • leharisrael 2013. október 30. szerda - 13:46 #

   Izraeli! Kénytelen vagyok időnként meggyőződni az orvosom egészségi állapotáról, pont azért, mert fiatal vagyok. Nincs más baj a szememmel, mint hamar fárad, akkor felteszem a szemüvegem… 50 éve vagyok szemüveges, mindig gondom volt rá, hogy a keret tökéletesen üljön – és ennek ellenére is idegen testnek érzem…
   Kösz az aggódást!:)

 5. Chiyori (@chiyori123) 2013. október 30. szerda - 19:39 #

  Szörnyű, hogy ezek a dzsihadista szervezetek, úgy szaporodnak, mint a gomba. Fegyverrel biztosan nem lehet ellenük eredményesen harcolni. Európának jobban meg kéne válogatni, kiket enged be. Én pl. tutira nem engednék be ide sem Muszlim Testvéreket sem hasonló iszlamista szervezetet, akik a hülyeségeikkel átmossák egyes muszlimok agyát. De én kétlem, hogy kéne toloncolni a muszlimokat, nem mindegyik fanatikus.

  Ez a fajta terror a muszlimokat is fenyegeti, hiszen nem csak a nyugatiakat meg a keresztényeket ölik, hanem Irakban legutóbb sííták lakta területen robbantottak.

 6. Hiryu2,0 2013. november 4. hétfő - 09:33 #

  khmm..a kiengedett rabok témájához… Irgun, és tsai… közülük hányan kaptak kegyelmet, jutottak el Izral államban kormányzati pozícióba?

  Igen tudom, az 1948-as Izrael nem a mai dzihadisták.

  Ui… magánvéleményempedig az, Obama alig várja, hogy mecset legyen a Fehér Házból.

  • leharisrael 2013. november 4. hétfő - 11:03 #

   Ugye az első megállapítás viccnek szántad? Azért a kettőt ne hasonlítsuk össze még akkor sem, ha ott is voltak elvakultak. Más volt a történelmi helyzet és más a cél.
   Második megállapításod csak idő kérdése.

 7. Hiryu2,0 2013. november 4. hétfő - 11:40 #

  Annyiban nem, hogy a jobbantak egyik leggyakoribb “érve” hogy kétpercenként előrántják Begin és tsai fényképét hogyhátbizony ők is robbantottak, angolok körözték elítélték felakasztották őket… zizraeltperszenemzavarjákhogyilyenekvezetik…
  A másik Deir Yassin.

  Tudom, össze kéne egyszer számolnom, hány ilyen volt a gyarmati rendszerek felbomlásakor, (ottt van pld a jeruzsálemi mufti)

  De én udvariasan meg szoktam jegyezni az ilyen halálraítéltek között Göncz Árpád nevét is…

  Ui. most olvasok egy érdekes botrányról:
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4449166,00.html

  nem akarsz írni róla? már csak a Magyarországon lassan államivá vált választási hmm…befolyásolások fémyében?

  • leharisrael 2013. november 4. hétfő - 12:03 #

   Gondoltam, hogy nem minden ok nélkül írtad, amit… de így, hogy ki is fejtetted, az ide tévedő “tudatlanok” már nem mondhatják, hogy “nekünk senki nem mondta”!:)

   Bét-Shemesről azért nem akarok írni, mert sok mindent kellene megmagyarázni… kezdve ott, hogy a vallásos zsidó nem azonos az orthodox ill. ultraorth. vallás felfogással.
   Ez olyan háttér információ, ami viszont kommenteknél még felhasználható, hogy íme… ilyen is van, megoldás is létezik.

 8. izraeli 2013. november 4. hétfő - 23:03 #

  Hiriyu hozzaszolasat olvasvan- azt hiszem,erdemes megemliteni
  a Brit Mandatum idejen es utana- a ket szembenallo nep-
  a zsidok es az arabok viszonyat- Palesztinaban.
  A zsidok helyzete a Fuggetlensegi Haboruban- annyira nehez
  volt- hogy nem sok remeny latszott egy ujabb katasztrofa elkerulesere.
  A jisuv 600.000 embere-joforman fegyver nelkul- allt szemben nem csak
  a helyi arab lakossag,hanem Egyiptom,Sziria,Lebanon,Iraq tamadasaval.
  Ehhez meg hozza kell tenni, hogy az uj zsido allam hadserege- nem a mai IDF-
  hanem – szinten uj- es a “kepzettsege” csak az emlitett foldalatti szervezetek-
  Palmach,Hagana,Ecel,Lehi- tapasztalatara tamaszkodott.
  Ben Gurion- az allam kikialtasa utan -feloszlatta ezeket a szervezeteket.
  Az atrocitasok- kolcsonosek voltak. Jellemzo, hogy Deir Jassin-t mindenki
  ismeri, de senki sem hallott pl. a Scopus hegyi verengzesrol- ahol az
  arabok meggyilkoltak az orvosokat,apolonoket,sofforoket akik 1948-ban
  a Hadasza korhaz fele utaztak.
  Izrael egyik hires enekese ebben a convoyban vesztette el az apjat.
  Kulonben, ez a mai helyzetre is jellemzo.
  Mindenki hallott- a “szegeny” palesztinokrol.
  Annal kevesebben “tudnak ” az Intifadakrol-melyeknek neveben
  autobuszokat robbantottak,bekes polgari lakossagot gyilkoltak otthonukban,
  uzletekben,kavehazakban,szorakozohelyeken.

  Alljon itt egy {szerintem} nagyon jo cikk- TENYEKKEL alatamasztva.

  http://www.szombat.org/politika/4035-1948-izrael-es-a-palesztinok-az-igaz-tortenet

  Lehar megjegyzesehez Beit-Semesrol- csak annyit.
  Az izraeli tarsadalom- amelyben a “szorvanyok egybegyujtese” meg folyik-
  nagyon sokszinu.
  A zsido vallas- amely egy nep eletet hatarozza meg – mindannyiunke.
  A vallasos zsidoknak is nagyon sok fajtaja van.
  Ebben a varosban lakik egy ismerosom, aki vallasos fiu-ma mar csaladapa-
  leszolgalta a katonaidejet becsulettel- es nagyon remelte,hogy a
  polgarmester-mas lesz.
  Itt- mar 65 eve- egy forradalom zajlik- a tarsadalomban, az eletben,
  a nyelvben-a kulturaban- a szivekben.
  Nem konnyu, de remeljuk, hogy ahogyan az uj bevandorlokat biztatjuk:
  “Szavlanut, jihje tov”-” Turelem, kesobb jobb lesz “.-egyszer csak bekovetkezik.

  • leharisrael 2013. november 5. kedd - 07:34 #

   Szia! Egész egyszerűen, nem zsidónak megmagyarázni azt a valláson belüli sokféleséget, ami Izraelben van, őszintén mondom – most nincs erőm. E nélkül pedig érthetetlen lenne és nem akarok a magyar (és egyéb) nyelvű sajtómunkások hibájába esni azzal, hogy általánosítok.

 9. Chiyori (@chiyori123) 2013. november 5. kedd - 02:17 #

  Egyszerűen nem értem, hogy történhetett ennyi borzalmas terrorcselekmény amerikai meg európai célpontok ellen. Persze az összes ilyen merényletet nem lehet kivédeni, de jól működő, és éber hírszerzésre meg terror elhárító egységekre szükség lenne szerintem.

  • leharisrael 2013. november 5. kedd - 07:31 #

   Amíg a terror fogalmát nem képesek az egész világon egyformán értelmezni, addig hiába van (márpedig van) hírszerzés, terror elhárító egység…

 10. Gonoszka 2013. december 9. hétfő - 18:30 #

  Egy nagy tanulságot talán a kis országok ebből levonhatnak. A nagy országoknak csak érdekeik vannak.
  Ennek értelmében Amerika, Orosz, Kína, egyformán ellenség.
  Izraelnek is, Magyarországnak itd/etc/usw avagy és így tovább.

  • leharisrael 2013. december 9. hétfő - 19:09 #

   Mindenki a saját érdekeit nézi, csak Izrael esetében mindig meglepetést okoz, ha ugyan ezt teszi. Most különösen.:)

 11. Gonoszka 2013. december 9. hétfő - 19:20 #

  Másik posztod egy hozzászólásában írtad: Túl kell élnünk az Obama rezsimet, nekünk is, nektek is. Igen. És a következő elnököt nem az elmegyógyászat ápoltjai közül választani.
  És szigorúan CSAK FEHÉRET !

  • leharisrael 2013. december 9. hétfő - 19:49 #

   Engem a bőre színe érdekel a legkevésbé – ismersz! De az a mód, ahogy megkavarta nem csak a Közel-Keletet, ahogy durcás kisgyerek módjára takarodót fújt, amikor nem úgy táncoltak, ahogy elképzelte és főleg az, hogy Izraellel szemben egy Netanjahuval történt régi pengeváltása miatt viselkedik ilyen megátalkodottan, az már sok és sokk is egyben.
   Ezeken felül Amerika sem köszönhet neki túl sokat.

   • Gonoszka 2013. december 9. hétfő - 20:23 #

    Nem kifejezetten a “bőrszínre” gondoltam. :-)

   • leharisrael 2013. december 10. kedd - 07:19 #

    Értjük egymást.:)

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: