Egyiptomi légicsapás Gázában?

3 okt

Az elmúlt napokban egyiptomi pilóta nélküli repülőgépek köröztek a gázai övezet déli részén, főleg Rafiah és Han-Junesz fölött. Mivel az egyiptomi külügyminiszter nemrég figyelmeztette a Hamaszt, hogy Egyiptom katonailag fog fellépni, ha továbbra is támogatják Gázából a szináji terroristákat, a robotrepülők nagy valószínűséggel a célpontok kijelölését végezték.

Egyiptomi katonai szakértőktől kiszivárogtatott hír szerint hadseregüknek kész tervük van bizonyos célpontok elleni légitámadás kivitelezésére.

Az egyiptomi hadseregnek eddig sikerült a gázai csempész alagutak 90%-át lezárni, (vagy berobbantották, vagy vízzel árasztották el és a bejáratot elfedő “lakóépületeket” is eldózerolták).

Ez azt jelenti, hogy jelenleg élelmiszer, építőanyag és üzemanyag kizárólag Izraelből jut be az övezetbe. Ezek ára viszont többszörösébe kerül az eddig csempészés útján bejuttatott termékekének.

Egy ugyancsak kiszivárogtatott hír szerint az egyiptomi felderítésnek pontos listája van azokról az Al-Kaida szimpatizáns szervezetekhez tartozó terroristákról, akik a gázai övezetben bujkálnak. Egyikük a Dzsis El-Islam (Iszlám hadsereg) szoros kapcsolatokat ápol a Hamasz vezetőivel. A csoport élén az a Mumtaez Dormus áll, aki a ‘90-es évek végéig a Palesztin Hatóság biztonsági szerveinél szolgált. Fent említett csoportoknak fegyverraktáraik és kiképző bázisaik vannak Gázában.

Az elmúlt 48 órában az egyiptomi hadsereg befejezte az Észak-Kelet Szináj megtisztítását a terroristáktól. Ezzel párhuzamosan folytatják a maradék csempész alagutak felszámolását. Ez az, ami talán legjobban aggasztja a Hamasz vezetőit, akik a lakosság lázadásától tartanak. Szemük előtt Szudán példája lebeg, (Szudán a Muzulmán testvérek és a Hamasz egyik legnagyobb támogatója) ahol az Omar El-Basir elnök vezette kormányzat úgy döntött, hogy megszünteti az üzemanyag ártámogatást, aminek következtében az árak az egekbe szöktek. A lakosság fellázadt és ez számos halálos áldozatot követelt.

Ez a  lehetőség Izraelt is aggasztja, így az a döntés született, hogy az övezetbe szállítandó áruk mennyiségét lényegesen emeli.
2013. október 3.

Forrás: וואלה חדשות

Képek: Google

 

20 hozzászólás to “Egyiptomi légicsapás Gázában?”

 1. Avi 2013. október 4. péntek - 09:37 #

  Nem értem minek kell aggódni? Majd saját falkáik fogják szétszedni őket. Én nem adnék nekik semmiféle segélyt. Adjon nekik az EU!

  • leharisrael 2013. október 4. péntek - 13:34 #

   Avi, az aggódás jogos.:( Gondolj bele, ha egy ilyen tömeg megindul, nincs az a kerítés, amit ne tudna percek alatt ledönteni. És, ha megindul, Izrael felé fog jönni, mert az Egyiptom felé történő menekülésről halálos tapasztalatai vannak.
   Volt már ilyen, amikor Egyiptom a Rafiah-i határnál felállította a tankoszlopot és azok addig lőttek, amíg egyáltalán volt kire.
   Most gondolj, bele, mi történne, ha Izrael is ugyan ezt tenné? Hogyan “értékelné” a közvélemény, amikor még az önvédelemhez való jogunkat is megkérdőjelezi? Pedig egy ilyen szituációban nem lenne más választásunk.:(

   • Avi 2013. október 4. péntek - 21:03 #

    Lehar
    Tudod, hogy én sokkal radikálisabb vagyok ezekben a dolgokban. Engem nem érdekelnek az EU álságos hazugságai. Azt a bizonyos általad említett egyiptomi megoldást kell velük szemben alkalmazni és lesz@rni, hogy mit mondanak!

 2. Mirjam 2013. október 4. péntek - 13:33 #

  Én ezt nem értem!

 3. Éva Benay 2013. október 4. péntek - 13:59 #

  Megint a mi kezünkkel veri más a csalánt, és megint csak mi jöhetünk ki rosszul a dologból! Megértem, és egyet is értek azzal amit Egyiptom csinál, hiszen csak saját magát védi. Viszont megint ott van az az iszonyú probléma, hogy ezt rajtunk kívül bárki a világon megteheti. Mi miért nem tehetjük meg? Ha ez a helyzet elmérgesedik, megint csak Izrael lesz a hunyó.
  A világ minden országának és népének joga önmagát megvédeni! Nem kéne 65 év után talán már nekünk is megadni ezt a jogot?

  • leharisrael 2013. október 4. péntek - 14:41 #

   Teljesen mindegy, hogy Izrael mit csinál, amíg nem kúszik önként és dalolva (lehetőleg minél gyorsabban) a tenger felé, addig csakis ő lesz a hunyó. A vigasz csak az, amit Bibi az amerikaiaknak mondott Iránnal kapcsolatban: “Uraim, ezeket a ballisztikus rakétákat önöknek szánják!”

 4. Mirjam 2013. október 4. péntek - 16:18 #

  Amikor írtam, hogy én nem értem, akkor még nem jelent meg a most már előttem lévő két hozzászólás. Én is azt nem értem, hogy miért nekünk kell segíteni őket? Van elég “barátjuk”, miért nem azok segítenek? Vagy a segítségük csak az Izrael elleni provokációig és Izrael állandó elítéléséig terjed? Hálából meg majd jönnek az újabb rakéták? Olvasva viszont az Avinak írt válaszodat, már értem, hogy miért kell nekünk segíteni. De akkor is nehezen emésztem meg.

  • leharisrael 2013. október 4. péntek - 16:26 #

   O.K.

  • Éva Benay 2013. október 4. péntek - 17:39 #

   Mirjam
   Megemészteni, se könnyen, se nehezen nem lehet, de bármit is teszünk, mi leszünk a hunyók! Van rajtunk sapka, vagy nincs, mindegy!
   Viszont nem szerezhetjük meg senkinek azt az örömöt, hogy önként és dalolva, elindulunk a tenger felé. Ha pedig most, mi nem adunk, akkor ez ennek a folyamatnak a kezdete lehet!
   Tudjuk mindnyájan, hogy köszönet képen, csak újabb rakéták indulnak el Gázából, és ezzel együtt mégis nekünk kell segíteni, mert ez most létérdekünk.
   Majdnem mondtam egy csúnyát, hogy ki és mit, és hova, hogy az egész világ ebbe a mocskos játékba kényszerít be minket, a létünkért cserébe!
   Nem hiszem, hogy a történelem folyamán volt még egy olyan nemzet, akit ilyen alkukra kényszerített valaha is a világpolitika!

 5. GeyzaGeyza 2013. október 4. péntek - 19:54 #

  Addig volt béke Izrael határai mentén , amíg tilos volt burnuszossal HIVATALOSAN tárgyalni , politikia témákról.
  De ez az új-fajta ” emberarcú ” politizálás…ehh…

 6. Chiyori (@chiyori123) 2013. október 7. hétfő - 19:25 #

  Ennyi terrorszervezet van Gázában? Ezekről az Al-Kaida szimpatizánsokról még sosem hallottam. Nem fél a Hamasz hogy komoly riválisa akad?

  • leharisrael 2013. október 7. hétfő - 20:05 #

   Bizony, hogy bizony! Van mitől tartania. Minden esetre az utóbbi idők rakétáiért hárította a felelősséget.
   Sajnos, én már azt sem hiszem, amit kérdeznek. Azért a nálam bennfentesebbek biztos ismerik az összefonódásokat a különböző terrorszervezetek között.:)

 7. csibacsi 2013. október 9. szerda - 02:01 #

  Kedves Lehar, nem a terrorszervezetek osszefonodasa a problema. Az iszlamfasiszta szervezetek es szemelyek csaknem otven eve folyamatosan kapjak az osztonzest es batoritast az alattomos gyilokolastol az orszagok vezeteset atvevo politikai-tarsadalmi-vallasi alapon szervezodo programjuk megvalositasahoz. A kozos platform a Koran, es a modus operandi a moszlem testveriseg vagy eppen a Hamasz szervezeti formaja, amivel egyreszrol szocialis tamogatassal allitjak maguk melle a tomegeket, terrorral fojtanak el minden mas velemenyt, masreszrol a vallasos befolyas alatt allo fanatikusok soraibol folyamatosan konnyeden szervezik a gyuloletteljes onkenteseket, akik mostmar a vilag barmely tajan felbukkannak, ahol gyilkolasra van alkalom.
  Ezt sulyosbitja a vilag kozonye, Barak Huszein Obama kiallasa es rokonszenve, tamogatasa a szerinte progressziv, szerintem a legmocsokabb arab es moszlem ambiciok mellett.
  Mar csak harom hetet kell varnunk, es az Egyesult Allamokban kezdetet veszi az Obama altal meghirdetett Moslem Appreciation Month. Egesz novemberben unnepelni fogjuk a moszlemek reszvetelet a USA felviragoztatasaban. Es az allampolgarok zsibbadtan neznek, maguk sem hiszik, mi torteneik, de sehol egy tiltakozo szo, egy ellenvelemeny.
  Meg mindig a batrak foldje es a szabadok hazaja?

  • leharisrael 2013. október 9. szerda - 07:17 #

   Kedves Csibacsi!
   Most van munkában egy anyag az iszlám terrorról, remélem hamarosan elkészülök vele.
   Amit az utolsó bekezdésedben írtál, az számomra – gondolom sok amerikai számára is – megdöbbentő!
   Ha van időd, erről majd írjál részletesebben és ha hozzájárulsz, akkor terjeszteni fogom.

   • csibacsi 2013. október 9. szerda - 07:47 #

    Kedves Lehar, azert akad, akinek ez nem tetszik, de ugy tunik, az amerikai birkaturelem paratlan a vilagban. Ez a kis kozmondas arabul van, de talan valaki leforditja Neked. Van aki igy ertekeli a helyzetet:
    Foose Chreedom, Buck Ofama, Teathto Dyranny.

   • leharisrael 2013. október 9. szerda - 09:08 #

    Nem akarok felelőtlenül véleményt alkotni, de azt hiszem, hogy az amerikai ember – talán jobban, mint más országokban – csak a saját életével, életkörülményeivel foglalkozik. Ami ezen túl van, az nem érdekli.
    Bár arabul nem tudok, de egyes szavakból érteni vélem! Alkalmasint lefordíttatom!

   • ikab 2013. október 28. hétfő - 23:07 #

    Obama a kenyai elnökválasztásban az iszlamista rokonát támogatta, személyesen is kampányolt Kenyában mellette, ha jól emléxem Odinga a neve, és a keresztény Kenyatta nyerte végül a választásokat. (remélem nem kevertem össze a neveket). Odinga veresége után zavargásokat szított az országban, amiben 750 ember életét vesztette. Ennek ellenére nem vonta meg tőle Obama a támogatását. Ha jól tudom, Kenya 80%-a keresztény. Már csak, hogy írtál valami olyasmit, hogy nem ítélte el Obama elég egyértelműen a Westgate Shopping Mall beli merényletet. (igaz, nem ebben a cikkben). Obama kenyai rokonsága iszlamista, féltestvére jó kapcsolatokat ápol a körözött szudáni (észak-szudáni) elnökkel. Örülök, hogy fokozatosan jelennek meg magyarul is cikkek a témában. Nem tudom, a dzsihadfigyelo.com -ot ismeritek-e, Dzsihádfigyelő néven a Facebook -on is rajta vannak, ill. Youtube csatornáik is vannak.

   • leharisrael 2013. október 29. kedd - 07:14 #

    Örülök minden olyan kiegészítésnek, amely segít rávilágítani Obama orientációjára. Bár eddig sem volt kétséges számomra, de jó, ha ezt nem csak én mondom.

  • ikab 2013. október 28. hétfő - 22:55 #

   tájékozott, csibacsinál a pont

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: