Palesztin foglyok

28 Júl

Nagyképűség lenne részemről annak feltételezése, hogy olvasóim minden egyes írásomra emlékeznek. Ezért, hogy képben legyenek, de nekem se kelljen ismétlésekbe bocsátkoznom,  belinkelem a legutóbbi időszak izraeli-palesztin “béketárgyalások” jegyében született bejegyzéseim elérhetőségét.

Egyben jelzem, hogy mostantól a “béke” szót kiiktatom az irományaimból. Ennek oka, hogy lejáratódott, lejáratták! Mint ismeretes, eddig négy személy – Rabin, Arafat, Peresz és Obama – vette át a Nobel- békedíjat úgy, hogy munkássága nyomán nemhogy béke nem lett, de a káosz egyre fokozódik.

Miután Obama elnök első kadenciája úgy ért véget, hogy nem sikerült tető alá hoznia semmiféle megegyezést, laza mozdulattal lesöpörte asztaláról a témát és átadta külügyminiszterének. John Kerry nagy elánnal vetette magát a munkába, s mint utazó nagykövet járta és járja az érintett területeket, hozza-viszi a “kívánságlistát”.

Ennek legújabb verziójában a palesztin foglyok szabadon bocsátása szerepel, ami önmagában nem érdemel említést, annál inkább a háttere.

A mai napon az izraeli minisztertanácsi ülés jóváhagyta 104 gyilkos szabadlábra helyezését, gyakorlatilag ellenérték nélkül. Ezek a terroristák nagyjából a Oslo-i egyezmény (1993) körül kerültek börtönbe, tehát minimum 20 éve raboskodnak.

Annak ellenére, hogy közönséges, hideg vérű gyilkosokról van szó, akiknek kezéhez számos izraeli állampolgár, köztük nők és gyerekek, vére tapad – magukat hadifoglyoknak tekintik! De tessenek megkapaszkodni, a Nemzetközi Vöröskereszt is hadifogolyként tartja őket számon!!!

Engedtessék meg nekem pár mondat a börtönbeli életükről, ahol “hallgatólagos” autonómiát élveznek, ami azt jelenti, hogy bár az utcán nem kétséges, hogy megkéselnék egymást, a  börtönigazgatósággal szemben egységesen lépnek fel jogaik érvényesítéséért. Jogaik közé tartozik az olyan magas szintű orvosi és különösen a drága fogorvosi ellátás, amiben az izraeli hadsereg katonái sem részesülnek. A munkavégzést megtagadják, amit azzal indokolnak, hogy nem végeznek semmiféle munkát a cionista megszállóknak.

Megtehetik a munkamegtagadást, hiszen sem ők, sem családjuk nem marad ellátatlan a börtönévek alatt. A Palesztin Hatóságtól kapott “munkabér” a börtönben töltött évek számával emelkedik, ugyan így az ellátásra szoruló családtagok kárpótlása is.

Nem egy, most emberölés miatt szabadságvesztésre ítélt, pályáját köztörvényesként kezdte és kifejezetten gazdasági megfontolások alapján módosítottak pályát és lettek terroristák.

Jogaikat képezi a tanuláshoz való jog. Ezt ki is használják, tulajdonképpen a börtönévek alatti fő tevékenységük a diploma szerzés.  Éppen ezért és nem csak a jobb fizetési feltételek miatt fontos számukra, hogy fogvatartásuk meghaladja az öt évet, ugyanis ennél rövidebb idő alatt tanulmányaikat nem tudnák befejezni. Amennyiben valami oknál fogva korábban szabadulnak és a szabadon bocsátásuk feltétele, hogy nem térhetnek vissza a Palesztin Hatóság fennhatósága alá tartozó területekre, tanulmányaik befejezésére a befogadó arab országokban esélyük sincs. 

Egy példa arra, hogy a szabadságnál is fontosabb számukra az egyetemi-főiskolai diploma megszerzése: A Gilád Shalit szabadon engedésével kapcsolatos tárgyalások során – melynek német közvetítője volt és, mint köztudott, a palesztin fél követelésére több, mint ezer fogoly került szabadlábra – Izrael bizonyítékot akart arra nézve, hogy Shalit él. A Hamasz csak úgy adta ki az ezt igazoló, pár perces videót, ha cserébe X számú női fogoly is szabadlábra kerül, beleértve gyilkosságért elítélteket is. Idézet a német közvetítő izraeli kormányhoz írt jelentéséből: “ Feltéve, ha találnak annyi női elítéltet, akik hajlandóak ebben az időszakban szabadulni, ugyanis legtöbbjük egyetemi tanulmányaik befejezése előtt áll.”

Köztudott, hogy a szabadulóknak komoly tekintélyt biztosít az izraeli börtönben eltöltött időszak és egyben ugródeszka is a vezető pozíciók eléréséhez.

Ezek után gondolom már nem hat furcsán az a tény, hogy szabadulásukból Abu Mázen is profitál. Számára azért fontos, hogy minél több gyilkos szabadlábra kerüljön, mert ezzel igencsak ingatag helyzetét próbálja megerősíteni a Hamasz felé azzal az indoklással, hogy már a tárgyalások megkezdése előtt is eredményt ért el, “íme, kiszabadítottam hőseinket”.

Megjegyzem, hogy az idő fogalma a palesztinok számára mást jelent, mint általában a nyugati embernek. Nem izgatja őket a szabadulás dátuma. Nem esnek kétségbe, ha szabadlábra helyezésük nem realizálódik most, úgy könyvelik el, hogy majd legközelebb, esetleg egy újabb katona elrablása kapcsán.

 

2013. július 28.

 

Képek forrása: Google

Reklámok

24 hozzászólás to “Palesztin foglyok”

 1. Györgyi Lott 2013. július 28. vasárnap - 21:53 #

  Elámultam ezen az írásodon is, sok újat tudtam meg. Hogyan lehetne a helyzeten változtatni, hisz ez így nem büntetés, hanem valamiféle vendégszereplés csupa jogokkal, amit valakinek fizetni is kell. Eddig csak lengyelekről hallottam, hogy megpofoztak egy svéd rendőrt, hogy télen fűtött helységbe kerüljenek és a napi koszt biztosítva legyen…ami persze nyomába sem ér a Te témádnak, de valami hasonlóság azért van.

  • leharisrael 2013. július 29. hétfő - 08:33 #

   Addig, amíg Európa és az USA nem ébred fel – változás nem lesz. Obamától, mondjuk nem is vártunk mást, Európa tele van muszlem bevándorlóval. A tárgyalások közvetítői pedig a kisebb ellenállás irányába haladnak. Azok, akik a Shalit egyezmény kapcsán eddig ki lettek engedve, már zömében ismét börtönben vannak újabb terror cselekmények miatt.
   Nagyon sajnálom és együtt érzek az eddig meggyilkoltak hozzátartozóival, ugyanakkor féltem a potenciális áldozatokat, akik között akár az én családom tagjai is lehetnek. Na, ezt a közvetlen fenyegetettséget nem érzékeli a külvilág.:(

 2. Attila 2013. július 29. hétfő - 14:01 #

  Izrael úri emberként jár el megint. Lassan fel kellene hívni arra a figyelmet, hogy egyoldalú békelépéseiért legjobb esetben semmit nem kapott, rosszabb esetben egyoldalú terrorcselekményeket. ezek a buta muszlimok azt hiszik, mindent megcsinálhatnak Izraellel.
  Nincs arra jel, hogy már érdek alapon megy a börtönbe jutás? (Mit kell tenni ahhoz, hogy egyetemi diplomát kapjak? Meg kell ölni egy izraelit…) Ez borzasztó lenne

  • leharisrael 2013. július 29. hétfő - 14:10 #

   “(Mit kell tenni ahhoz, hogy egyetemi diplomát kapjak? Meg kell ölni egy izraelit…) ” – Igen!

   “Ez borzasztó lenne” – Neked! De, aki úgy gondolkodik, hogy ettől jut a mennyországba, mert Allahnak tetszően cselekszik, annak hőstett, ami még jól is jövedelmez az evilági életben..(

 3. izraeli 2013. július 29. hétfő - 18:53 #

  Gondolkoztam, hogy hozzategyek e Lehar nagyon jo cikkehez-es elemzesehez-
  filmet is a Kozel Kelet valosagarol, melyet Europanak- nehez megerteni..

  Mivel igyekeztem angul nyelvu feliratokat valasztani- remelem-megertitek.  Bocsanat, egy film kivetelevel- de ott is valaszthattok feliratot.

 4. izraeli 2013. július 29. hétfő - 19:08 #

  Bocsanat, a tobbi lemaradt


 5. izraeli 2013. július 29. hétfő - 19:31 #


 6. izraeli 2013. július 29. hétfő - 19:52 #

  Ugyetlen voltam elofordul

  • leharisrael 2013. július 29. hétfő - 20:02 #

   Ha sok videót teszel fel egyszerre, egy részét spam-ként kezeli és nem mindig tudom azonnal kiemelni onnan. Most is ez történt.:)

 7. izraeli 2013. július 29. hétfő - 20:04 #

  Lehar, ugy latszik, nem egeszen az en hibam.
  Kattints ra a masodik youtube cimre{ami nem jott be}{a The refugees} alatt,
  melyben egy fotoriporter beszel “pollywood”rol – a “rendezett” filmekrol.

  Sorry.

  • leharisrael 2013. július 29. hétfő - 20:29 #

   Szó sincs róla, hogy a Te hibád lenne! Ha bejegyzést írok és kettőnél több linket teszek bele, velem is ezt csinálja. Gyárilag így van beállítva a rendszer. Nincs semmi baj!:)

 8. Attila 2013. július 30. kedd - 10:38 #

  Kicsit jobban megpiszkálva az ügyet, tulajdonképpen nem is értem miért kell egy palesztin terroristának izraeli diploma. Ha külföldre menne még érhetne is valamit, de PH vagy a gázai övezet területén mit ér? Végig kellene követni egy ilyen terror-diplomás életútját. Izrael túl gáláns ezekkel a terroristákkal. Annyi mindenért próbálják ütni a zsidó állam fejét, ha egy kicsit visszafogná a börtönben ülő gyilkosok “szabadságjogait”, már nem oszt nem szoroz.

  • leharisrael 2013. július 30. kedd - 11:55 #

   Azért kell, mert maga az izraeli börtönviseltség már tiszteletet érdemel és ezzel a Hatóság területén zsíros álláshoz lehet jutni.
   Inkább az alábbiakat olvasd! Európa, a szemét, nem átall nyíltan gyilkosságra felszólítani Izrael civil lakossága ellen. Azt nem feltételezem, hogy a javaslattevő nincs tisztában az intifáda jelentésével.

   Hírek Izraelből
   12 órája, Budapest, Hungary környékén
   Murphy: „Újabb intifádára van szükség”

   Az ír politikus részt vett a 2011-es flottilla-akcióban

   Paul Murphy, az Európai Parlament ír származású, szocialista politikusa egy orosz napilapnak úgy nyilatkozott, a palesztinoknak újabb intifádát kellene indítaniuk az „izraeli kapitalista rendszer”, az „elnyomás és a megszállás” ellen.

   Murphy szerint csakis össznépi megmozdulás, heves és kitartó ellenszegülés vezethet eredményre, amely nemcsak a palesztinokat kovácsolhatja egységbe, de végre felébresztheti az izraeli baloldalt is.

   Az ír politikus 2011-ben részt vett egy flottilla-akcióban, nyíltan szolidaritást vállalva nemcsak a gázai emberekkel, de az ott kizárólagos hatalmat gyakorló Hamasz terrorszervezettel is.

   Murphy elkötelezett szorgalmazója az Izrael-ellenes bojkott- és szankciókezdeményezéseknek, habár efféle aktivitásait újabban nem szembetűnőek az Európai Unió általában jellemzővé vált anticionista rendelkezései miatt.

   Az ír politikustól több képviselőtársa, s parlamenti kollégája is elhatárolódott, hangsúlyozva, hogy a békefolyamatot a legkevésbé sem segítik az erőszakra való felhívások, uszítások.

   Közben az Izrael Szövetségesei Alapítvány új elnöke, a magyar származású Pátkai András, aki a brüsszeli irodát fogja vezetni, s saját bevallása szerint azon lesz, hogy az EU egyre mélyülő anticionista retorikáját és politikáját visszájára fordítsa, kijelentette, a különböző cionista keresztény csoportoknak, parlamenti kaukuszoknak erőteljesebb és céltudatosabb érdekképviseletet kell folytatniuk Izrael számára, amely térségében az egyetlen demokratikus, jogtisztelő és szabad állam.
   2013. Július 29.
   Forrás: Jpost

 9. Attila 2013. július 30. kedd - 18:06 #

  hülye ez az ír szocialista politikus. nyugodtan átülhetne a szélsőjobboldaliakhoz. (kíváncsi vagyok lesz-e pártjában szankció ellene). egyébként egy ilyen Alapítvány már tényleg nagyon régóta elkelne Brüsszelben (mármint amelyik Izraelért lobbizik), nehogy Európa visszasüllyedjen az 1938-as állapotokba…

  • leharisrael 2013. július 30. kedd - 19:27 #

   Európa már ott van! Hogy nincsenek tömeges incidensek, az csak Izrael létének köszönhető.

 10. Emesz Ferenc 2013. július 31. szerda - 22:52 #

  Egyetértek Naftali Bennett-tel. A terroristákat nem elfogni, hanem megsemmisíteni kell, ezzel megakadályozva a szabadulásuk után elkövetendő újabb rémtettet.

 11. izraeli 2013. augusztus 1. csütörtök - 10:35 #

  Emesz Ferenc-nek. En is egyetertek vele- csak egy a problema.
  A terroristak naluk- hosoknek szamitanak- a csalad jogosult a tamogatasra.
  Halaluk utan- majdnem szentek.
  Europai, sot nyugati eszjarassal- nehez megerteni a Kozel-Kelet problemajat,
  Ezert is kuldtem a filmet – Hamas human shield confession- {Hamas- beismeres
  az emberi pajzsok hasznalatarol”- melyben a Hamas vezer beismeri hogy sajat civiljeik
  hata mogul kuldik a raketakat.

  Errol mar volt vitam egy antiszemitaval,aki szerint “beallitott” filmek.
  Kulonben, figyelmetekbe ajanlom Moszab Hassan Juszuf konyvet
  “A Hamasz fia” {megjelent magyarul is}-melyben egyik foemberuk fia
  ir nyiltan eleterol,a bortonrol, arrol is hogy agent volt.

  Ma Amerikaban el-keresztenykent- de mindenutt elmondja az igazat
  es probalja a sok hazugsagot megdonteni Izraelrol.

  Nem regen latogatott a Kneszetbe, Europaban is tobbszor jart.

  En- minden esetre- becsulom a batorsagaert- mert gondolom-keresik.

 12. Attila 2013. augusztus 1. csütörtök - 11:43 #

  Én azt tartom, hogy ez az egész multikulturalizmus, globalizáció igazából Izrael ellen irányul. Keresi azt a pontot, ahol a régi antiszemitizmus újraéledhet. Persze mind a multikulti mind a globalizáció Izraelben is nagyon erős, de a nyugat-európai nemzetek többsége a szuverén Izraelt akarja ezekkel a világfolyamatokkal láncra fűzni.

  • leharisrael 2013. augusztus 1. csütörtök - 11:50 #

   Ha jól rémlik, ezt a témát “Az antiszemitizmus új ruhája” c. írásomban érintettem.

 13. Jimbo 2013. augusztus 9. péntek - 17:59 #

  Kíváncsi vagyok az európai politikusok helyeselnék-e, hogy a londoni robbantáshoz kapcsolódó személyeket csak úgy szabadon engedjék. Carlost miért nem engedik szabadon? Ő, meg a metrórobbantók a mögöttük álló személyek szempontjából, ők is pont olyan “hősök” mint a palesztin terroristák.

 14. Valet László 2013. augusztus 11. vasárnap - 22:01 #

  http://hetek.hu/hatter/201303/mas_gyereket_kuldik_a_halalba

 15. drmandlerpost 2013. augusztus 13. kedd - 05:23 #

  Itt a legujabb cikkem errol a temarol angolul. Ha tetszik, kerem terjessze. Koszonom.
  http://drmandler.wordpress.com/

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: