Obama izraeli látogatása elé…

14 Már

Obama, amerikai elnök e hó 20-án két napos látogatásra Izraelbe érkezik. Az előzetes ütemterv szerint ebből öt órát tölt a Palesztin Hatóság területén, Ramallah-ban.

A legfrissebb értesülések szerint – biztonsági okokból – ez a látogatás elmarad, illetve Betlehemben, rövidebb időtartammal realizálódik.
A változtatásra többek között azért van szükség, mert a Hamasz nagyarányú, Obama ellenes tüntetést szervez. Bár ezzel Betlehemben is számolni kell, a hely előnye, hogy Jeruzsálem tőszomszédságában helyezkedik el.
A változás Obamát cseppet sem zavarja, “úgyis szerettem volna meglátogatni a Születés Templomát”.

 

Kép forrása: Google

A látogatás elé elsősorban a palesztin fél vezető rétege tekint nagy várakozással, a hírközlő szervek munkatársai körében pedig vég nélküli latolgatások folynak arról, hogy Obama milyen “csomaggal” érkezik.
A palesztin sajtóból az derül ki, hogy a palesztin utca embere egyáltalán nem foglalkozik a látogatással. Izraeli részről ez nem ennyire egyértelmű, de az következő történetből világosan kiderül, milyen jelentőségűnek tartják a Obama érkezését.
A látogatás lebonyolításáért felelős protokoll főnök stáb-eligazítása megjelent az egyik napilap internetes oldalán. Részletezte, hogy Obama mikor-hova megy, milyen közintézménybe látogat… Tíz hozzászóló közül kilencen azt kérdezték, hogy: “és mi lesz a közlekedési dugókkal?”.

A palesztin vezetés egyértelműen azt várja Obamától, hogy részletes béketervet prezentál, ami nagyjából megfelel a palesztin álláspontnak.
A New York Herald Tribune a Ciszjordániából történő kivonulás ütemtervének Netanjahura történő erőltetéséről vizionál. Más sajtó orgánumok az Iránnal kapcsolatos kérdést próbálják elemezni, különös tekintettel arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretné elkerülni a katonai beavatkozást, de már koránt sem ellenzi, hogy ezt Izrael tegye meg.

Nos, egy részletes kivonulási tervet mindenképpen tárgyalásoknak kell megelőznie, melynek során a felek között valamiféle egyesség már kialakult. Egy ilyen értelmű “készen kapott” tervbe Izrael nem is menne bele, hisz pontosan az a probléma, hogy a mai napig nem világos, mit kapna ezért cserébe.  A tárgyalásos megegyezésre már csak azért is szükség van,  mert az akció lebonyolításához nem csak idő, de iszonyú pénzösszeg is szükségeltetik. Márpedig nem hiszem, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ezt a felek (Izrael, PFSZ, USA és Európa) vállalni tudnák.

A részletes béketervet sem tartom valószínűnek. Úgy gondolom, hogy Obama tanult a kairói beszédből, amellyel egy megállíthatatlan folyamatot indított útjára. Beszéde  nagyban hozzájárult a fundamentalista iszlám szellemének a palackból való kiengedéséhez, melyet ma már senki nem tud visszatuszkolni.

Az Obama kormányzat és általában Amerika erősen elvesztette érdeklődését a közel-keleti térség iránt. Ennek egyik oka lehet az is, hogy ma már kevésbé szorulnak rá az arab olajra. A másik, hogy az arab országokban dúló siita-szunnita ellentét számukra sokkal nagyobb stratégiai fontossággal bír.

Több jel is arra utal, hogy Obama elnök elsősorban az izraeli közönséget kívánja valamilyen módon megnyerni, akiknek nagy számú képviselője előtt fog beszédet mondani. Gondolom, nem titok számára, hogy személye Izraelben rendkívül népszerűtlen.

A másik, ez irányba mutató történés, hogy Obama elnök e hó elején meghatározó amerikai zsidó szervezet képviselőivel folytatott megbeszélést, akik üzenetet fogalmaztak meg Mahmud Abbasz részére. Az üzenet úgy szól, hogy mindenki tudomásul veszi a palesztinok államalapítási törekvéseit, sőt kiáll a kétállami megoldás mellet, a “három-államiság” azonban nonszensz. (Ezzel a Fatah és a Hamasz közötti konfliktusra utalnak, melynek lényege, hogy a Hamasz Gázában akár önálló államot is létrehozna, amennyiben a Fatah elismerné Izrael jogát a létezéshez.)
Erre a felvetésre adott részletes válaszában Obama elnök elmondta, hogy a “problémát ő is ebben látja”. Éppen ezért a tanácskozás üzenetét Mahmud Abbasznak Betlehemben személyesen adja át.

A kapcsolat elmélyítésére, az eddigieknél sokkal barátságosabbá tételére utal az AIPAC éves konferenciáján több, mint 12 ezer résztvevő előtt elhangzott rendkívül meleg hangú Joe Biden beszéd.
Ebben az alelnök kifejtette, hogy bár a taktikák tekintetében vannak nézeteltérések a két ország között, a “fontos kérdésekben – és ilyen, hogy Izrael minden körülmények között képes legyen megvédeni magát – soha nem volt köztünk ellentmondás. Ennek megvalósítása érdekében mindig Izrael oldalán fogunk állni.”

Feltételezhető, hogy Obama elnök is hasonló értelemben nyilatkozik majd – ami bár furcsán hangzik, de aki ismeri a közel-keleti viszonyokat, az nem fogja annak találni –  és ez (Amerika és Izrael között kialakuló “melegebbé” váló kapcsolat) fogja Mahmud Abbaszt visszavezetni a tárgyaló asztalhoz.

2013. március 14.

15 hozzászólás to “Obama izraeli látogatása elé…”

 1. Gertrud 2013. március 14. csütörtök - 16:35 #

  Fontos látogatás lesz, főleg ha minden lépés közelebb visz a békéhez…

  • leharisrael 2013. március 14. csütörtök - 18:46 #

   Gerti, én nem vagyok ebben biztos. Szerintem – ha nem így lesz, a látogatás után azt is megírom – Obama turistáskodni jön. Nem szabad elfelejteni, hogy ő már a történelemnek politizál. Ez az utolsó kadenciája.

   • אווה מ. עמיחי 2013. március 14. csütörtök - 21:02 #

    Szerintem is csak egy látszatra fontos látogatás. Obama már tudja, hogy ő sem fogja megoldani a közel-keleti problémát.

   • leharisrael 2013. március 15. péntek - 09:54 #

    Ráadásul az már történelmileg is úgy alakult, hogy az amerikai elnökök mindig akkor jönnek látogatóba, amikor hazájukban valami nem stimmel. Nixon a watergate botrány, Clinton a Levinsky ügy idején akart békét teremteni. Obamának is van elég baja!

 2. Chiyori (@chiyori123) 2013. március 14. csütörtök - 22:23 #

  Már látom is magam előtt, ahogy Izraelben tojásokkal dobálják Obamát. Vagy ettől nem kell tartani?
  Azt kétlem, hogy ő bármivel is hozzá tud majd járulni a palesztin-izraeli konfliktus megoldásához.

  • leharisrael 2013. március 15. péntek - 09:55 #

   Tojásdobálás az nem lesz – legalább is remélem.
   Obama pedig csak rontott az izraeli-palesztin helyzeten.

   • Erdelyi Klara 2014. július 21. hétfő - 05:04 #

    Obama sajnos nem csak ezen rontott, az egèsz regnálása az amerika nép és az egész világ kárára volt…. Pl. A világ ma Obama közvetlen hatására, az ehhez a kérdéshez való hozzáállása miatt
    “melegszik” ….szóval maradjunk abban, hogy Obama lett Amerika trójai falova……és a további romboláshoz még sajnos van majd két éve…..

   • leharisrael 2014. július 21. hétfő - 10:45 #

    Obama az USA-nak sem tett jót.

 3. izraeli 2013. március 17. vasárnap - 18:18 #

  Tobb mint jelkep{szerintem} hogy nem a Kneszetben, hanem
  a Binjanej Hauma-ban akar szolni ” Izrael nepe”hez.
  {Ha csak nem valtozik meg a program az utolso percben}.
  Mar azzal is megelegednenk, ha joakarata jeleul szabadon
  engedne a sokat szenvedett Jonathan Polardot.

  Ugy latszik, mivel amerikai zsidorol van szo, itt is szerepe
  van a sokat emlitett “dualizmus” nak, amivel mindeg vadoltak bennunket.

  Bocs, hogy kisse eltertem a tematol.

  • leharisrael 2013. március 17. vasárnap - 19:21 #

   Azt olvastam, hogy Polard szabadon engedését nem tartja időszerűnek.:(
   Az, hogy Izrael népéhez akar szólni, szép. Illetve szép lenne, de véleményem szerint Izrael népébe bele tartoznak az Ariel-i egyetemisták is. És ez már masszív politika.:(

 4. Attila 2013. március 19. kedd - 11:17 #

  Nem érzitek úgy, hogy a demokraták egy új ígéret földjét akarják kijelölni a zsidóság számára, az USA-t? (Gyertek át. Éljetek szabadon és boldogan, súlyos etnikai konfliktusok nélkül. És nekünk sem kell többet arra költenünk, hogy megvédjünk benneteket. Az arabok is azonnal kiengesztelődnének stb stb.)

  • leharisrael 2013. március 19. kedd - 15:17 #

   Nos, ezt viccnek veszem, bár annak elég durva. Aki ilyen ajánlatot tesz, az nincs tisztában Jeruzsálem jelentőségével Izrael (itt nép) számára.

 5. izraeli 2013. március 19. kedd - 18:34 #

  Nem tudom, mindeddig hany kovetseg mukodik Tel-Avivban,
  mert “kenyelmetlen” elismerni Jeruzsalemet, mint fovarosunkat, bar
  “csak” 3000 eve az.
  Kulonben, mi a dragabb? Annak aki “kolt” rank- Amerika- vagy
  aki verrel “fizet” fuggetlensegeert- Izrael?
  Aki hisz abban, hogy Izrael eltunese {A Teremto orizzen!} elosegitene
  a Kozel-Kelet es a vilag bekejet, vak, vagy egyugyu.
  Kulonben, “joakaroink” egyutt emlegetik a” nagy satant” a “kis satan” nal.
  Hmmmm! Talan a nagy Amerikanak is van nemi szuksege egy
  torpe szovetsegesre , akire a “tavasz” elmultaval is szamithat,

 6. Jimbo 2013. március 19. kedd - 22:24 #

  Jeruzsálem… na igen. Az egy fontos kérdés. Jeruzsálem Izrael fővárosa. A zsidó nép legfontosabb, legszentebb helye. A galut is igazából 1967-ben ért véget mikor Jeruzsálemet egyesítették. Obama, remélem nem akarja, hogy megint szétcincálják. Mert akkor a Kotelnek és a Templom hegynek annyi. Szépen szétbarmolják ami a belsejében van, hogy a zsidó történelem minden nyomát eltöröljék. És ki tudja, hogy a Falhoz mehetnénk-e akkor egyáltalán…
  Ez az egész egy agyrém…ahogy a világ jó része tekint erre a kérdésre. Mi nem számítunk egyáltalán…Ott van Mekka és Medina. Ezek a helyek számítanak igazán az iszlám világnak. Nekünk csak Jeruzsálem maradt.
  Mi lesz ha egyszer majd más városokat is iszlám szent helynek kiáltanak ki, mondjuk Európában…?
  A palesztinai araboknak, meg egyébként is van egy független országuk: Jordánia.
  Az, hogy melyik állam mikor jött létre arrafelé, és erre alapozni Izrael létjogosultságának megkérdőjelezését, az egy elég szerencsétlen eszmefuttatás. Arrafelé szinte minden állam az első világháborút követő brit-francia játszmák következtében jött létre.
  Szíria: köze nincs a régi Szíriához, meg az ősi szírekhez. Libanon, úgyszintén. Jordánia: a folyóról elnevezett ország-valójában “Palesztina” kétharmada. Irak-ez is egy műország volt. Akkor mi a bajuk Izraellel? Ez az egyetlen történelmi ország aminek folyamatos, valós kapcsolata van a történelmi és egyben jelenlegi népével…

  • leharisrael 2013. március 20. szerda - 07:05 #

   Hogy mi a bajuk Izraellel? – Ott élnek a zsidók, minden bajok forrása!:(
   Európa nem tanult, de azt is elfelejtette, amit tudott. Bőszen halad a Római Birodalom útján.
   Jeruzsálem pedig Izrael örök és oszthatatlan fővárosa marad még akkor is, amikor Obama már csak széljegyzet lesz a történelemkönyvek lapjain.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: