Gáza: Tűzszünet, de meddig?

6 jan


Marwan Issa egy férfi a sok közül a gázai utcákon. A szembejövők közömbösen mennek el mellette. Az ok egyszerű: Szinte senki nem tudja, hogy aki szembe jön vele, az a Hamasz új vezérkari főnöke, Ahmed Dzsabari utódja. Elődjével ellentétben Issa (47 éves) igyekszik az árnyékban maradni, csak a hozzá legközelebb állókkal tart kapcsolatot, nem ad intejrút, szinte nincsenek róla fényképek. Nem sokan tudják, hogy egyáltalán hogy néz ki és még ennél is kevesebb azoknak a száma, akik valaha is találkoztak vele.

Az izraeli hírszerző szervek azonban jól ismerik, miután öt évet töltött börtönben.
Issa volt Dzsabari jobbkeze. Ő volt a műveleti parancsnok. Az ő vezetésével hajtották végre Gilád Shalit elrablását. Azon nagyon kevesek közé tartozik, akik ismerték fogvatartásának pontos helyét.  A fogoly-csere tárgyalásoknak is egyik főszereplője volt.


Marwan Issa *

Issa természetesen tudja, hogy Dzsabari után ő került a célkeresztbe. Éppen ezért néhány óránál többet soha nem időzik egy helyen és szinte soha nem tartózkodik saját otthonában.

Tal Russo tábornok, a déli körzet parancsnoka egy héttel a fegyverszünet után a következőket mondta: “Meglep a teljes csönd. Ilyen szélsőséges változást az előző akciók után nem tapasztaltunk.”

Igaz, hogy a Hamasz vezetői – egy hónappal a tűzszünet életbe lépése után – csak most kezdenek előjönni a bunkerekből és mivel úgy gondolják, hogy Izrael a jelenlegi szituációban nem lép fel velük szemben.
Ha ennek okait keressük, első helyen kell említést tenni arról, hogy úgy tűnik, a Hamasz csapdába került. Egyrészt működtetnie kell a közműveket, a szolgáltatásokat, gondoskodnia kell a lakosság mindennapi igényeinek kielégítéséről. Másrészt féken kell tartania a szélsőségesebb szervezeteket, hogy megakadályozza az ismételt Izrael elleni rakéta-támadásokat.
Tulajdonképpen ugyanazt teszik, amit Abu Mázen tesz és amiért úgy utálják őt.

Gázában megtörtént a romok eltakarítása és megkezdődött az ujjáépítés. Ugyanakkor már láthatók a rakétakészletek feltöltésének első jelei is.
A katari emír gázai látogatásakor 400 millió dollárt adományozott. Úgy néz ki, hogy – nem úgy, mint 2009-ben az “öntött ólom” hadművelet után – a pénznek csak egy részét fordítják fegyvervásárlásra. Ez abból is látszik, hogy tisztviselők járnak faluról-falura és segélyt osztanak azoknak, akiknek a háza megsérült v. megsemmisült és azoknak is, ahol  a családból valaki életét vesztette.

A közeli napokban ül össze a Hamasz legfelsőbb tanácsa, hogy új polgári vezetőt válasszon. Khaled Meshal, aki 2004 óta a szervezet erős embere, néhány hónappal ezelőtt bejelentette, hogy nem kívánja megújítani mandátumát.
Nyílt titok, hogy a Palesztin Hatóság elnöki tisztjéért kíván versenybe szállni. (Feltéve, hogy valaha is lesznek választások, ugyanis Abu Mázen mandátuma már több, mint három éve lejárt.)

A “felhőoszlop” hadművelet politikai válság közepén érte a Hamaszt. Meshal változásokat akart, kibékülést a Fatah-val, az aktív fegyveres ellenállást népi ellenállással akarta felváltani. Azonban szembekerült a Hamasz gázai vezetőivel, akik ezekről hallani sem akartak, sőt eddig példátlan módon, személyében is támadták.
Meshal bejelentette, hogy távozik posztjáról. A “felhőoszlop” hadművelet azonban ismét a politikai színpad centrumába állította, sőt három héttel ezelőtt “történelmi” látogatást tett Gázában, ahol még életében nem járt.
Kairó és Doha nyomást gyakorolnak rá, hogy maradjon a posztján. (Tudni kell, hogy Meshal Damaszkuszból Dohába “emigrált”, míg helyettese és kiszemelt utódja Abu Marzuk, Kairóba.)
Úgy néz ki, hogy – legalábbis egyenlőre – Meshal álláspontja győzedelmeskedik. Békülékeny hangok hallatszanak a Fatah felé, sőt bejelentették, hogy a 2009-ben elzavart Fatah aktivisták rövidesen visszatérhetnek Gázába.

Vajon a két szervezet kibékülése már közel van? Egyáltalán komoly a békülési szándék? Nem valószínű, hiszen a vezetők szép szavainak hatása a “területen” nem érzékelhető. Fokozottan érvényes ez a biztonsági szervek szembenállására, mivel ezek a szervezetek mindkét oldalon meglehetősen “önjáróak”.

Az új vezérkari főnök Issa – akárcsak elődje Dzsabari – hivalatosan csak helyettes. Formálisan Muhammad Def a vezérkari főnök, aki hat évvel ezelőtt egy likvidálási-kísérletben súlyosan megsérült, félig nyomorék, gyógyszereken él, állandó fejfájása és időszakos emlékezet-kiesése van. A “felhőoszlop” hadművelet alatt azonban váratlanul megjelent a televízióban. Feltűnésével mintegy azt akarata üzenni: “Itt vagyok, visszatértem.” A valóságban az egészségi állapota miatt ez aligha lehetséges, de valószínű, hogy Issa kiválasztásában volt szerepe.

A Hamasz vezetőiről tudni kell, hogy általában is, de katonai akciók idején mindenképpen hatalmas bunkerekbe húzódnak meg, amelyeket a 2007-es hatalomátvétel után kezdtek építeni. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy a Hamasz  mára egy jól szervezett hadsereg. Ezért is volt képes Dzsabari halála után minden fennakadás nélkül tovább működni.
Ami meglepetést okozott számukra, az az izraeli hadsereg erőteljes fellépése, az akciók mérnöki pontossága és a “vaskupola” rakétaelhárító rendszer hatékonysága.

A Hamasz a muzulmán világ feletti befolyásért folyó szunnita-siita harc középpontjába került. A szíriai harcok kirobbanásakor kénytelen volt állást foglalni. Nem támogathja nyiltan az alauitákat, amikor azok  vallásos szunnitákat ölnek. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy megszakította volna kapcsolatait Iránnal. Megpróbálnak egyszerűen két lovat megülni.
Egyrészt Egyiptomot és Katart támogatják, másrészt örömmel fogadják az iráni fegyverszállítmányt és pénzbeli támogatást.
Irán pedig gyakorlati okokból folytatja a támogatást, ugyanis nem akar elveszíteni egy olyan fontos hídfőállást, mint Gáza.

Amikor a Muzulmán Testvérek  kerültek hatalomra Egyiptomban, a Hamasz meleg testvéri ölelésre számított. Három hónappal ezelőtt Ismail Hania látogatást tett Kairóban. “A Hamasz a Muzulmán Testvérek fiókszervezete” –  mondta és kérte a rafiahi határátkelő megnyitását. Murszi válaszára azonban nem számított. “Csak Allah segíthet rajtatok, ha kiderül, hogy közötök volt a sináji merénylethez.” (Itt Murszi a nyári merényletre gondolt, ahol 16 egyiptomi rendőr vesztette életét.)
Arab hírforrásokból az is kiderült, hogy csak erőteljes egyiptomi nyomás hatására nem  Raad el-Atar lett az új vezérkari főnök. Az egyiptomiak szerint ugyanis köze volt a merénylethez és ezért kiadatását kérték.

A “felhőoszlop” hatdműveletnek köszönhetően Izrael és Egyiptom kapcsolata részben konszolidálódott. Egyiptomnak ugyanis jelenleg érdeke, hogy a harcok ne újuljanak ki. Ezért szeretné megakadályozni az alagutakon keresztül történő fegyver-csempészést, amire nem valószínű, hogy képes. Pillanatnyilag az ország belső helyzetének stabilizálása mindent háttérbe szorít.

A térségre jellemző, hogy még a csönd is számos kérdést vet fel. Már csak azért is, mert az összegzés, amit a Hamasz a “felhőoszlop” hadműveletről Gáza lakossága elé tárt, enyhén szólva is tele van hamis állítással. Azt állítják, hogy a rakéta támadások során Tel-Avivban és Ramat ha-Sharonban súlyos károk keletkeztek, hogy sikeres rakéta kilövést hajtottak végre a Kneszet épületére (A rakéta egy arab falura esett) és lelőttek egy F16-ost.
Az, hogy a tűzszünet életbe lépése után egy hónappal még mindig ragaszkodnak valótlan állításikhoz, arra utal, hogy valamilyen belső problémát kívánnak elkendőzni.

Hogy mit, az pillanatnyilag nem világos, egyet azonban bizton lehet állítani.
Az elmúlt akció végpontja lesz az új akció kiindulópontja.

2013. január 4.

*Google

8 hozzászólás to “Gáza: Tűzszünet, de meddig?”

 1. izraeli 2013. január 6. vasárnap - 08:44 #

  Nagyon alapos es jol megszerkesztett cikk.
  Remelem, ertheto azok szamara is, akik nem itt elnek.
  A Hamasszal kapcsolatban, es altalaban{ a “lopott fold”rol, amivel
  vadolnak bennunket} figyelmetekbe ajanlom:

  http://www.youtube.com YouTube-
  Hamas minister: The Arabs Are Aliens in the Land of Israel.

  • leharisrael 2013. január 6. vasárnap - 09:51 #

   Izaeli, בוקר טוב ושבוע טוב!
   Most, hogy az időjárás beparancsol a kertből, érdekesnél érdekesebb dolgokra bukkanok. Azt nem remélem, hogy mindenki megérti a helyzetet, de azt már eredménynek tartom, ha elgondolkodik rajta. A linket köszönöm!

 2. izraeli 2013. január 9. szerda - 11:31 #

  Lehar שלום
  Most, hogy tobb idot toltunk a computer elott, eszembe jutott, az idojaras
  miatt, egyik legnagyobb profetank, aki a mai napig hitet es remenyt ad
  a jovore:
  ישעהו לה א
  ” ישושום מדבר וציה ותגל ערבה
  ותפרח כחבצלת
  כי יבקעו במדבר מים ונחלים בערבה”

  Nem tudom, hogy ez erdekel e meg valakit, de ha megis :
  Ezsaias:
  “Orvendezzen a sivatag es a pusztasag
  Legyen boldog az Arava
  Viragozzon mint a liliom
  Mert kifakadt a viz a sivatagban
  es a patakok az Aravaban”.

  Bocsanat a sajat forditasert.

  Igaz, hogy a nagy esozes karokat is okozott,
  de mint akkor,most is,remenyt keltett.

  http://www.youtubeזמרשת: ישושו

  Jobban a temahoz szolva, ajanlom olvasasra
  Benny Morris konyvet : One State, Two States
  Megjelent heber forditasban is, a magyarrol nem tudok.
  Ebben a konyvben, az izraeli-palesztin konfliktus tortenelmi
  es jelenlegi ismertetese utan, felveti egy izraeli-jordan-palesztin
  konfederacio lehetoseget.

  Erdekel, hogy te milyen erdekes dolgokat talaltal.

  • leharisrael 2013. január 10. csütörtök - 09:30 #

   Izraeli, takala a számítógépemben, majd jövök és részletesen is válaszolok.

 3. izraeli 2013. január 10. csütörtök - 20:19 #

  Nalunk is a havazas miatt takala volt a villanyban, vegre mukodik.

  • leharisrael 2013. január 13. vasárnap - 19:24 #

   Nekem a modemem ment el és a Bezek a havazásra való tekintettel még nem küldte a cserét. Annyi az elfoglaltságom, hogy nem tudok személyesen elmenni érte, így aztán várnom kell. Nálunk az egy hetes esőzés-jégeső miatt összesen “csak” három és fél óra áramszünet jött össze, természetesen a legkritikusabb időben.

   Van egy kész anyagom, de annyira akadozik az internet, hogy nem tudom feltenni, pedig erre céloztam, amikor azt mondtam, hogy majd mesélek. Alig várom, hogy nyilvánosságra tudjam hozni.

   Hozzászólásodat köszönöm, a fordításod pedig – szerintem – tökéletes!:)

 4. Attila 2013. január 18. péntek - 17:45 #

  Hello!
  valami választási anyagod nincs véletlenül?

  • leharisrael 2013. január 19. szombat - 19:18 #

   Szia! A különböző pártok kampány hadjárata folyik a csapból is, ennek ellenére nem gondolom, hogy érdemes lenne előzetes jóslásokba bocsátkozni. Azt nem zárom ki, hogy a választási eredmény ismeretében egy-két “érdekességre”, vagy ha úgy tetszik, furcsaságra rámutatok.
   Türelem, már nem kell sokat aludni!:)

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: