Szíria – a végjáték…

20 dec


Forrás: Google


Ezekben a napokban Marokkó ad otthont a szíriai ellenzéki erők képviselőinek, akik a másfél éve tartó véres harcok során negyedik alkalommal üléseznek.
A megbeszélés számos kérdést vet fel: Vajon Szíria következő vezetője az ellenzéket képviselő szervezetekből kerül ki? Vajon a harcoló erők kapnak-e utasítást, útmutatást a politikusoktól? Az ENSZ és Európa miért nem próbálja leállítani a vérfürdőt, amelynek eddig több, mint 50 ezer áldozata van? Miért támogatja Irán az Aszad rezsimet? És végezetül – hogyan hat mindez Izraelre?

Mára minden jel egyértelműen arra utal, hogy az Aszad rezsim a vég felé tart. Azonban nincs ember, aki meg tudná mondani, hogy ez a folyamat még meddig fog tartani.
Ugyanis Irán, Kína és Oroszország változatlanul támogatja a szír rezsimet. Irán katonai és morális, Kína és Oroszország diplomáciai segítséget nyújt Aszadnak. Az összeomlásnak belső jelei sincsenek. A közigazgatás és a parancsnoki rendszer működik, nincs tömeges dezertálás. A biztonsági szervek működnek. Igaz, összetételüket tekintve szinte teljes egészében alauitákból állnak, ami nem meglepő, hiszen az egész rendszer a kisebbségek szövetségére épül, beszámítva a drúzokat és a keresztényeket is.

A szíriai ellenzék négy fő csoportból áll, az összekötő kapocs köztük az a  fő törekvés, hogy mindnyájan szunnita, iszlamista államot akarnak.
Az egyik szervezet, a Dzsabhat al-Nuszra, az al-Kaida fiókszervezete. Ezt a szervezetet az USA az elmúlt héten vette fel a terror-szervezetek listájára. Ők az Aszad rezsim elleni terror-merényletek fő végrehajtói és ez az egyik ok, amiért a nyugatnak problémát okoz a szíriai ellenzék egyértelmű támogatása.
Ennek ellenére, mivel Aszad folytatja a népirtást, valamint az Irán elleni közös fellépés miatt 130 ország – köztük az USA – elismerte a szíriai ellenzék legitimitását.
A szituáció megértéséhez tudni kell, hogy az iszlám világ nagy része (90%) szunnita, a maradék 10% siita. A szíriai ellenzéket szunniták alkotják. Irán siita, a szíriai rezsim alauita, ami a siita vallásból nőtte ki magát.

Az ellenzéki erőket egyetlen cél tartja össze: Aszad megbuktatása. Ezért nagyon könnyen elképzelhető, hogy Aszad bukása után kezdődik az igazi vérfürdő. Először az aluitákat fogják irtani, azután egymást.

Irán egyenes utasítására a Hezbollah teljes erővel támogatja Aszadot, aminek a szervezeten belül vannak ellenzői. Mondván, hogy a Hezbollah ellensége Izrael, miért kell muzulmánokat ölni és bérgyilkosként elpusztulni.

Miközben Marokkóban összeül a szíriai ellenzék kongresszusa, a Hezbollah kongresszusa – amelyet három évenként hívnak össze – már hónapok óta halasztódik. E kongresszus feladata a célok megvitatása és a szervezet vezetőjének megerősítése. Aki miatt a kongresszus halasztódik, az maga Naszrallah, aki tart attól, hogy az Aszad támogatását ellenzők túl nagy teret nyernek. A Hezbollah és Naszrallah népszerűsége egyébként – Aszad támogatása miatt – erősen csökken a libanoni és az arab országok lakossága körében.

Irán azért támogatja ilyen erővel Aszadot, mert rendkdkívül  fontos előretolt bázist lát Szíriában a nyugat (a “nagy ördög”) és Izrael ellen folytatott harcában. Most, hogy ez a támaszpont veszélyben van, Irán még fokozza is a támogatást. Nem csak tanácsadókat küld Aszadnak és hadseregének, hanem az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének az al-Kudsznak (Jeruzsálem) a harcosait is. Ezt az egységet a határon túli műveletekre hozták létre, jelen vannak a Perzsa-öböl országaiban és Észak Afrikában is.
Ugyanakkor Iránon belül egyre inkább hallatszanak kritikus hangok az óriási összegű pénz miatt, ami erre a támogatásra megy, különösen most, hogy a nyugati szankciók kezdik éreztetni hatásukat.

Kérdés, hogy az ENSZ miért nem lép fel határozottabban? Az egyetlen szervezet, amely ezt megtehetné az a Biztonsági Tanács. Ott azonban Kína és elsősorban Oroszország minden kezdeményezést megakadályoz. Oroszország Csecsnia, Tadzsikisztán, és a Kaukázus miatt a szunnitákban látja az ellenséget. Ezeken a helyeken az oroszok a szunniták ellen harcolnak, akiket itt is a Perzsa-öböl menti országok támogatnak a Muzulmán Testvéreken keresztül. Ezért az oroszok úgy döntöttek, hogy a siitákat támogatják.

Van még egy “játékos” és ez Irak, ahol Szaddam Husszein idejében a szunnita kisebbség volt hatalmon, most azonban a rezsim siita, amelyet ténylegesen Irán irányít.

Nem elhanyagolható kérdés a kurdok helyzete. Nagyon elképzelhető, hogy Aszad bukása után Északkelet Szíriában egy de facto független kurd állam jönne létre, határosan az iraki Kurdisztánnal.És itt lép Törökország a képbe, ugyanis az eddigi 400 kilométer helyett 1200 kilométeres “kurd határa” lenne, amit nagy valószínűséggel nem hagyna szó (vagy beavatkozás) nélkül.

Végezetül nézzük, hogyan hatna mindez Izraelre. A jelen helyzetben valószínűnek látszik, hogy úgy, mint Líbiában, szélsőséges muzulmán milíciák által irányított önálló területek jönnek létre, gyenge központi hatalommal. Ebben az esetben kézenfekvő megoldásnak látszik az erők egyesítésére  egy közös fellépés Izrael ellen.

2012. december 20.

 

5 hozzászólás to “Szíria – a végjáték…”

 1. Chiyori (@chiyori123) 2012. december 22. szombat - 22:05 #

  Nagyon jó lett az írás! Most már bebizonyosodott, hogy az arab országok be vannak oltva demokrácia ellen, és ahol megbukik a világi dikatúra, iszlamista uralom lép helyébe. Pedig először még én is azt hittem, jó ötlet Asszad megbuktatása, de most úgy vélem, még ő is jobb, mint akik majd utána jönnek. Mondjuk egy kurd államnak örülnék, meg a kurdok is.

 2. leharisrael 2012. december 24. hétfő - 07:39 #

  Tájékoztatóul:
  – december 23-án a halottak számát 44 ezerre teszik.
  – esti értesülés szerint egy pékséget, ahol legalább ezer ember – köztük nők és gyerekek – állt sorba kenyérért, a szír hadsereg gépe bombázta. Az eredmény, legalább 200 halott.
  – Kora reggeli tudósítás hét ember haláláról számol be, (és több sérültről) akik ideggáz permet áldozatai lettek.
  Ebben az az “érdekes”, hogy tegnapi nap folyamán az orosz külügyminiszter arról nyilatkozott, hogy “megoldódott” Szíriában a vegyi fegyverek okozta aggodalom. Az országban elszórt bázisokon raktározott vegyi fegyverek koncentrált tárolása megtörtént.
  Ugyan akkor a szír információs miniszter (ismételten) kijelentette, hogy Szíria soha nem használja vegyi fegyvereit sem az országban, sem külföldön.

  • Avi 2012. december 25. kedd - 14:05 #

   Kedves Lehar!
   Igazából nem is tudom, hogy minek kellene egyáltalán bármelyikük mellé letenni a voksunkat. A felkelők muszlim államot akarnak mint Egyiptomban az Asszad rezsim pedig olyan amilyen. Lehet, hogy csúnya dolog, de hagyni kellene, hogy öldössék egymást addíg sem Izraellel vannak elfoglalva.! Nincs jó válasz erre a problémára sem miként az u.n. “Arab Tavasz” féle lázadásokra sem. A lázadások után létrejött vagy alakulófélben lévő alakulatok elég egyértelműen zsidó és Izrael ellenesek. Öljék egymást ez az Ö gondjuk és legfeljebb látja a világ ha egyáltalán komolyan érdekli őket, hogy mennyire nem érdemli meg egyik fél sem a segítséget.

   • leharisrael 2012. december 25. kedd - 17:14 #

    Én is azt mondom, hogy nem szabad beavatkozni. Sokan, vezető politikusok is, azt hiszik, hogy Aszad bukása békét hoz. Erre semmi garancia.:(

 3. aser 2013. január 2. szerda - 16:10 #

  Oroszország nem csak diplomáciai,hanem katonai segítséget is nyújt Asszadnak.
  Pl.ott vannak a Tartuszi kikötőben,mely az Orosz flotta egyetlen Földközi tengeri támaszpontja.
  Állítólag ők őrzik a vegyi fegyver raktárakat is.A légvédelmi rakétákat is.
  És talán a Scud rakétákat is ők szokták kilőni az ellenzékre.
  Tanácsadóik és katonai szakértőik valószínűleg ma is ott vannak a vezérkarban is,mint a SZU idején.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: