ENSZ döntés előtt – ENSZ döntés után…

11 dec

Palesztina, Szentföld, Eretz Isroél… török hódoltság, brit mandátum, Izrael…
Egy földrajzi egység a vihar epicentrumában!

…ויאמר יהוה אל אברם לך-לך מארצך וממולדתך ומבית אביך אל הארץ אשר אראך: …

Az Ö-való így szólt Ábrahámhoz: “Menj el országodból, szülőföldedről és atyád házából abba az országba, amelyet mutatok neked…”

(Mózes I.12-1)

Kiindulási pontként szóba jöhetne fenti intelem is, de tartok tőle, hogy a ma emberét inkább a ma történései érdeklik és az sem kizárt, hogy az Ószövetség fent idézett részlete, szövegkörnyezetből kiemelve nem ugyan azt közvetíti mindenki felé.

Éppen ezért fordulok mondandóm kapcsán olyan történelmi tények felé, melyek mindenféle vallási és világnézeti hozzáállástól függetlenek. És, hogy mondandóm lényegét ne homályosítsa a múlt köde, az 1920-as éveket tekintem kiindulási alapnak.

Brit mandátumi terület (fehér) 1920-ban

1922. A Népszövetség felosztja Palesztinát. A földrajzi egység 77%-át leválasztva, Jordánia néven megalakul a Palesztin állam. (A fennmaradó fehér rész pontos meghatározása – zsidó Palesztina.)

1947. A maradék egyharmadnyi terület ENSZ általi újra felosztása.  Zsidó terület (sárga),  arab terület (lila),  Jeruzsálem – nemzetközi ellenőrzés (zöld)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete általi felosztás egyértelműen “state”, vagyis “állam” megjelölést használ mindkét esetben. Izrael (itt nép) nem tesz ellenvetést a felosztással kapcsolatban és 1948. május 14-én kikiáltja Izrael állam megalakulását.

Izrael kiemelkedő háborúi:

 • 1947-1948. Függetlenségi háború. Kezdete közvetlen az ENSZ felosztás után, ami a terület arab lakossága és a zsidó közösség között zajlik. Ezt követi az arab országok (Egyiptom, Jordánia, Irak, Szíria és Libanon) összehangolt, egyidejű támadása a független Izrael kikiáltását követő 24 órában.
 • 1956. Szináji háború. Kiváltó ok a Szuezi csatorna lezárása
 • 1969-1970. “Lappangó” háború a Szinájon.
 • 1967. Hatnapos háború.
 • 1973. Yom Kippur-i háború
 • 1982-1985. Libanoni (I.) háború
 • 2006. Libanoni (II.) háború

És hallgatott az ENSZ és a közvélemény sem emelte fel szavát! Ha mégis, úgy Izraelre osztotta a bűnbak szerepét, mint tette azt a “békeidőben” elszenvedett rakéta-támadások, (2005 óta Izrael Gáza egyetlen centiméterét sem tartja megszállás alatt, a rakéták ennek ellenére jöttek. Tessék mondani, miért?) az öngyilkos merényletek, az éjszaka leple alatt egész családokat lemészároló gyilkosok esetében.
Egyetlen esetben nem hallgattak. Akkor, amikor Izrael megelégelte, hogy polgári lakossága legyen a terrorizmus célpontja. Akkor a legrövidebb időn belül aránytalanságról, önmérsékletről szónokoltak – természetesen mindezt Izraelnek címezve.

Ugyan ez a társaság a minap áldását adva az Oslói egyezmény egyoldalú felrúgására, egy olyan helyzetet teremtett a térségben, amely gyökeresen megváltoztatja az eddigi viszonyokat.

A Palesztin Hatóság az elmúlt hónapokban mindenütt azt a hírt terjesztette, hogy közvetlenül az ENSZ szavazás után le kíván ülni Izraellel a tárgyalóasztalhoz, a 2009-ben előterjesztett előfeltételek nélkül. (Nevezetesen az 1967-es “határok” elismerése, az építkezés leállítása úgy a telepeken, mint Jeruzsálemben és a menekültek hazatérési jogának elismerése.)

November 12-én Kairóban az Arab Liga külügyminisztereinek értekezletén a következőket mondta Mahmud Abbasz, (közismert nevén, Abu Mázen): “Ha lesz lehetőség elkezdeni a tárgyalást közvetlen a szavazás utáni napon, mi készen állunk.”

November 28-án, egy nappal a szavazás előtt, az amerikai Times magazin idézte Abu Mázent: “Igérem, hogy visszaülünk a tárgyalóasztalhoz, mindjárt a szavazást követően.”

Egyáltalán nem keltett meglepetést, hogy az ENSZ-beli szavazás után Abu Mázen megint a tárgyalási előfeltételeket hangsúlyozta. Valószínűnek látszik, hogy az elmúlt tíz év tárgyalási fordulói után elvesztette a hitét abban, hogy palesztin feltételek szerint,
békét lehet kötni Izraellel.

2009-ben Abu Mázen Jackson Diehl-nak, a Washington  Post riporterének úgy nyilatkozott, hogy azért utasította el Ehud Olmert végső ajánlatát, mert túl nagyok voltak a különbségek a két álláspont között.
Nyilvánvaló, – érdemi tárgyalást feltételezve – hogy a palesztinok is kénytelenek bizonyos dolgokról lemondani. 2006 óta azonban a Hamasz térségi befolyása töretlen erősödést mutat, egyre meghatározóbb szerepet tölt be a palesztin politikában. Ez különösen szembetűnő a Mubarak rendszer összeomláa óta. Ezzel párhuzamosan viszont Abu Mázen ereje, befolyása látványosan csökken.

Jól lemérhető ez abból, ahogy Ismail Haniye támadta Abu Mázent az izraeli 2-es televízió csatornának adott interjúja miatt, amiben Abu Mázen arról beszélt, hogy lehetséges engedményeket tenni a menekültek ügyében.

Ilyen körülmények között az utolsó, amit Abu Mázen megengedhet magának az az érdemi tárgyalás Izraellel.
(Mindez megerősítést nyert, amikor a minap Khaled Meshsal, a Hamasz politikai szárnyának vezetője Gázában járva azt mondta, hogy “nem lehet tágyalni Izraellel, az egyelen járható út egész Palesztina erővel történő felszabadítása, Jeruzsálemmel együtt.”)

Ha megvizsgáljuk a két fél diplomáciai felfogását, kiderül, hogy az merőben különbözik egymástól.

Az izraeli politikusok – a politikai paletta majdnem teljes skálájáról – próbálták felmérni, hogy mi szükséges a palesztinokkal való kiegyezéshez. Nem egy esetben a tárgyalóasztalon kívül tettek komoly engedményeket. Így, amikor a palesztinok kijelentették, hogy ragaszkodnak a ‘67-es határokhoz, voltak izraeli politikusok, (Barak, Sharon, Olmert) akik területcserét ajánlottak azonos nagyságban, függetlenül a végleges határvonaltól. Ebben elsősorban az motiválta őket, hogy az izraeli közvélemény és a nemzetközi politikai elit szemében békepártiaknak tűnjenek.

Ez az álláspont azonban súlyos károkat okozott Izrael legitimációs törekvéseinek és ezen felül a nemzetközi politikában a további engedményekkel kapcsolatos reményt erősítette.

Mindezek ellenére Abu Mázen már 2009-ben, még Olmert miniszterelnöksége alatt megtette az egyoldalú lépéseket azzal, hogy külügyminisztere a hágai Nemzetközi Bírósághoz furdult azzal a kéréssel, hogy a bíróság ismerje el a Palesztin Hatóságot, mint önálló államot. A bíróság illetéktelennek mondta magát.

Mint már előzőleg írtam, a palesztinok olyan tárgyalási  előfeltételeket támasztanak, melyeket egyetlen izraeli kormány sem tud elfogadni.
Ezzel párhuzamosan Abu Mázen már hosszú ideje kampányt folytat, amely vitatja a zsidók történelmi kapcsolatát Izraellel és Jeruzsálemmel. A Palesztin Hatóság egy idei, hivatalos kiadványában kijelenti, hogy “Izraellel szemben a kolonializmus szót kell használni, mert megszállták Palesztinát és nem visszatértek az ősi földre.”

Izraelnek jelenleg sürgős taktikaváltásra van szüksége! Miután sok évig a tárgyalások előmozdítása volt a cél, a múltban Izrael nem hangsúlyozta ki, hogy biztonsági szempontból mely területekre tart igényt. Ehhez járult még, hogy Izrael kevés figyelmet szentelt a palesztinok nemzetközi porondon történő, Izraelt lejárató akcióira.
Történészekre vár eldönteni, hogy a reménybeli tárgyalások időszakában helyes volt-e ez a politikai hozzáállás?

A helyzet – az egyoldalú döntések után – gyökeresen megváltozott. Nemzetközi (nem izraeli) jogász szerint az eddigi megszálló-megszállott vita az ENSZ szavazással két állam területi vitájává változott –  így teljesen más az aspektus.

Képek forrása: Google
Kapcsolódó írások: itt és itt

2012. december 11.

15 hozzászólás to “ENSZ döntés előtt – ENSZ döntés után…”

 1. Gavriel 2012. december 11. kedd - 17:13 #

  Olmert javaslat 2008. szeptember 16. Szinte a teljes területet megkapták volna ami 1967 előtt nem állt izraeli fennhatóság alatt. Jeruzsálemet megosztották volna. Templom hegy, óváros, szenthelyek nemzetközi fennhatóság alá került volna amit Szaúd-Arábia, Jordánia, az Egyesült Államok, Izrael és a palesztinok együtt felügyeltek volna. Abbasz addig halogatta a választ amíg az izraeli választások miatt okafogyottá vált mert új kormányzat jött.
  Magyarul: Olmertet Abbasz válaszra sem méltatta.

  • leharisrael 2012. december 11. kedd - 17:27 #

   És milyen jó, hogy Olmertről kiderült, hogy egy csirkefogó!

   • aser 2013. január 2. szerda - 16:01 #

    Barak meg Olmert hasonszőrű barátja.
    Hiszen ő még a választási veresége után is,mint ügyvezető minielnök akart megállapodni Arafattal
    .Szerencse,hogy a terror vezér,meg nem akart vele megállapodni!

  • Gyuri10 2015. június 5. péntek - 00:04 #

   A cikkhez még hozzáírandó: ואמר אדוני לאברהם:ראה מין המקום אשר אתה שם,כי את כל הארץ אתננה ולזרך עד עולם

   • leharisrael 2015. június 5. péntek - 06:54 #

    Jaj Gyuri, ez már a magyarországi zsidóknak túl sok lenne.

 2. Jimbo 2012. december 11. kedd - 23:08 #

  Ha a nemzetközi jogász szerint, Palesztina már állam, és a vita két állam területi vitája, akkor a ténylegességet kell figyelembe venni. Mely terület felett gyakorolt igazgatást a Palesztin Hatóság(akkor amikor szerinte államnak ismerték el). Az államhoz szükség van területre, lakosságra,tényleges államhatalom gyakorlásra, igazgatásra a terület felett.
  Emellett meg Izrael területi integritásának sérthetetlenségét is figyelembe kell venni. És meg is van, meddig terjednek Palesztina határai. Jeruzsálem, és bizonyos “cisz-jordániai” területek a ténylegesség miatt így mindenképpen Izraelhez tartoznak.

 3. izraeli 2012. december 12. szerda - 09:47 #

  יהודה לעולם תשב וירושלים לדור ודור – Jehuda orokke letezni fog es
  Jeruzsalem nemzedekrol nemzedekre .

  Koszonom a reszletes magyarazatodat- amely- talan,nemi felvilagositast
  ad a magyar kozonsegnek is, mi is folyik itt igazan.
  Ehhez csak annyit fuzok hozza, hogy Cahal,{barmennyire is vadoljak}
  amely a vilag egyik legemberibb hadserege, ma hatrakotott kezzel
  harcol. Egyik legjobb peldaja ennek ami Tuba faluban tortent nehany
  napja, amikor a lakossag kozaporral fogadta a katonakat, es ok,
  felsobb utasitasra, meg konnygazt sem hasznalhattak feloszlatasukra.
  Itt jegyzem meg, hogy a “tuntetok” rendszerint fel vannak szerelve
  fenykepezogepekkel, melyekkel rendszeresen lehet kepeket kuldeni a
  vilagsajtonak, Izrael “kegyetlenkedeserol”.
  Meg ket megjegyzes, amely, talan erdekelni fog.
  Koszonet Csehszlovakianak, amely, Europaban egyedul, allt mellettunk
  a szavazasnal. Lehet, hogy nem felejtette el Anglia es Franciaorszag
  arulasat vele szemben 1938-ban. 1948-ban is ok voltak azok,
  akik a fiatal, szegeny allamnak az elso fegyvereket adtak
  a Fuggetlensegi Haboruhoz., amely, szerintem, a mai napig tart.
  Meg egy hir amely erdekelni fog.
  A Jobbik elnoke talalkozott a Neturei Karta egyik rabbijaval,
  aki, “termeszetesen” eliteli a cionizmust.
  Engem ez nem lep meg, hiszen ok mar talalkoztak Ahmedinazsaddal is.
  Sokaig nehez volt megertenem, mi all e mogott az arulo magatartas mogott.
  Egy tortenesz professzor jovoltabol kezdtem valamennyire felfogni,
  hogy -szerintuk -nem szabad לעלות בחומה- felkapaszkodni a varfalra,
  illetve- a nepek ellenkezeset kivaltani.
  Szerintuk, a szabad Izrael csak a Messias eljovetelevel kell letrejojjon.
  Ha ok nem latjak ezeket az idoket {szorvanyok egybegyujtese, onallo allam,
  hadsereg,epites} minden harcunk ellenere, ugylatszik, sotetsegben elnek.

  Mindannyiotoknak bekes, boldog Hanukat es magyar baratainknak
  kellemes Karacsonyt kivanok.

  • Jimbo 2012. december 12. szerda - 10:11 #

   Kedves Izraeli,
   Erről a találkozóról én is olvastam. Meg is jelent egy interjú a Naturei Kartás rabbikkal a náci kurucinfón. A jobbikosok szeretik az ilyen csodabogarakat, hisz velük együtt lehet utálni Izraelt ( nekik az ilyen zsidó a jó zsidó. Főleg mert azt is kimondják: a zsidók ne avatkozzanak a fogadó ország politikai életébe, csak éljenek békében. A Kartások szerint a Duna partra is önként, és ellenállás nélkül kell lemenni?). A cikkben leírják, hogy a Kartások nem ismerik el Izraelt, nem látnak el katonai szolgálatot. Azt viszont nem emlegetik, és a két rabbi sem dicsekedett vele, hogy a csekket azért elfogadják a “nem létező” államtól.

 4. Jimbo 2012. december 12. szerda - 10:12 #

  Majdnem elfelejtettem: Hag Sameach L’kulam! :)

 5. Jimbo 2012. december 13. csütörtök - 14:29 #

  A Kurucok egy ATV-s interjú kapcsán, ahol két sderotit hallgattak meg, ezt az ökörséget írják: “Megtudjuk például, hogy milyen borzasztó dolog “a rakéták árnyékában élni” – arról nem esik szó, hogy milyen érzés az F-16-osok árnyékában élni, melyek nem horzsolást és ijedelmet, hanem iszonyatos pusztítást okoznak, mert nincs, aki erről a műsorban beszéljen.”

  Lehet, hogy szemét vagyok, de legyen a cikk szerzőjének olyan “horzsolása” amilyet a gázai rakéta okozhat. Aztán meglátjuk mennyire tartja majd bagatell dolognak az ottani veszélyt.

  • leharisrael 2012. december 13. csütörtök - 14:42 #

   Jimbo! Még nem jöttem rá, melyik az a szó, amelyik miatt időnként spam-ra teszi a hozzászólásodat. Lényeg, hogy megtaláltam és egyáltalán nem tartalak szemétnek, amiért viszont kívánod a “horzsolást”! Ezek még mindig ott tartanak, – és a lassan már túlsúlyba kerülő bunkókkal el is tudják hitetni – hogy a rakéták tulajdonképpen csúzlik, amit otthon a pincében a gyerekek gyártanak.
   Megtapasztaltatnám velük én is, milyenek az Irán fejlesztette rakéták!!!

 6. aser 2013. január 2. szerda - 15:57 #

  Kell és egye sürgetőbb tárgyalni az arabokkal.
  Ha a PAH vezérek erre nem hajlandóak,akkor le kell őket cserélni a tényleges hatalommal rendelkező helyi törzsfőnökökkel.
  És velük kell megállapodni.
  Ha lesz megállapodás,akkor azt kénytelen lesz elismerni a világ azon része is,mely nem támogatja a helyi lakosokat és vezetőiket,hanem csak az általuk fizetett külföldről hazatért volt terror vezéreket.
  A külföldön élő,ott is született arabokat meg ismerje el a születési hely szerinti Állam.
  És így megoldódik a menekült kérdés is.
  Hiszen ma már a 600 000 menekült arabból,már csak 135 000 él (2010.Pal.Stat.hiv. adata) !

 7. Gyuri10 2015. június 18. csütörtök - 00:04 #

  leharblog יקר או יקרה Szeretném elküldeni Neked a KMH tetves, nyilas moderátorától kapott levelet.Ha adnál egy olyan címet az email címemre,amin meg is érkezne hozzád nagyon örülnék.Annál is inkább,mert láttam a KMH-n,hogy kiálltál mellettem,amit nagyon köszönök.
  Előre is köszönettel: Gyuri10.

  • leharisrael 2015. június 19. péntek - 12:56 #

   Gyuri1O – nagyon sajnálom, de ott én lezártam az ügyet. A továbbiakban nem foglalkozom vele.
   Ne haragudj, de nem téged védtelek – ezt mindenki intézze saját maga. Ha nincs a “vízkvóta” meg sem szólalok, így viszont a saját szavahihetőségemet kellett megvédenem.
   Megértésedet köszönöm.

   • Gyuri10 2015. június 20. szombat - 23:12 #

    Én viszont mivel aljas,hazug antiszemita káromlásokkal tűzdelt leveleket kaptam az ille istvánnak nevezett izrael ellenes”moderátor” hírszerzőtől,minden leiratkozás nélkül hűtlen leszek ehhez a KMH nevezetű becsali csárdához.Kérlek,hogy továbbra is tartsál meg levelezőid között.Kérem,hogy továbbítsd az új hozzászólásokat.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: