Izrael, “felhőoszlop” hadművelet – összegzés

25 nov


2012. november 21-én, izraeli idő szerint este 9 órától tűzszünet lépett életbe a Hamasz terrorszervezet és Izrael között – melyről közös nyilatkozatban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és egyiptomi kollégája tájékoztatta a nyilvánosságot.

Az eddigi, számtalan ilyen irányú kezdeményezéssel ellentétben, a jelenlegi tűzszünet több annál, minthogy a gázai sávból bizonytalan időre felfüggesztik Izrael polgári lakosságára irányuló rakéta támadásokat. Éppen ezért, jelen írásomban szétválasztom a katona és a politikai kérdéseket.

Kezdem a katonai vonatkozással, amiről már az első számadatok ismeretében kiderül, hogy hermetikusan nem választható el a politikától.

(Meg kell jegyezni, hogy Gáza a Hamasz uralma alatt áll. Ugyanakkor a területen egyre meghatározóbb erőt képviselnek egyéb terrorszervezetek. A Muzulmán Testvérek és a Hamasz összefonódása anya-gyerek viszonyt mutat, de mára az Iszlám Dzsihád jelenléte egyre jobban érvényesül. Ezen kívül számos kisebb, de elszántságát illetően nem elhanyagolható terror-csoportokkal is számolni kell.)

Ha azt írom, hogy a világ közvéleménye a rakéta támadások megindításának okát a Hamasz vezérkari főnökének november 14-ei likvidálásával hozza összefüggésbe, az általánosítás csapdájába esek. Csak a számoknak kell egy kis figyelmet szentelni és mindjárt világossá válik, hogy az ominózus 14-ei dátumot megelőzően 764 rakétát lőttek ki Izrael polgári lakosságára, ami tíz hónapot véve alapul, havi hét és fél rakétát jelent.
A 14-ei, likvidálási akció már az azt megelőző két hét rakéta támadásaira, valamint a gázai övezet izraeli oldalán járőröző katonai dzsipre kilőtt (mely során négy katona sérült, közülük kettő súlyosan) aknavetőre adandó Izraeli válasz  első lépése volt, amivel kezdetét vette a “felhőoszlop” hadművelet. Ennek során Ahmed Jabari-n kívül még öt (5) a Hamasz katonai szárnyához tartozó vezető pozícióban lévő és egy (1) az Iszlám Dzsihád-hoz tartozó, szintén meghatározó terrorista célzott kiiktatása történt meg.

Az izraeli hadsereg részéről ezen időszak alatt mintegy 1.500 célzott támadás történt, melynek során összesen 30 vezető terrorista likvidálására került sor és sikerült megsemmisíteni többek között 19 terrorista bázist, felszámolásra került 140 csempész -és 66 terror alagút, valamint 26 fegyverraktár, a hozzá tartozó összeszerelő műhellyel, valamint több tucat hosszú hatótávolságú, föld alá telepített rakétakilövő bázis is.

pihenőben*

 

A művelet alatt Izraelre kilőtt rakéták száma 1.506. Az indított rakéták közül 857 nyílt terepre esett, a lakott terület felé kilőttek száma 479, melyekből 58 célba talált és 421-et a levegőben semmisített meg az erre a célra kifejlesztett “vaskupola” rakétaelhárító rakéta rendszer.

152 esetben fordult elő sikertelen kísérlet, ami azt jelenti, hogy a rakéta palesztin területen robbant.

Izraeli oldalon hat halálos áldozatot (két katona és négy civil)  és 240 különböző fokú sérültet tartanak számon.

Palesztin hivatalos forrás 139 halottról számol be, zömükben civilekről. Ugyan ez a forrás a hadműveletek során azt állította, hogy halottainak zöme a terroristák soraiból került ki. Egy másik forrás szerint a likvidált terroristák száma 45, míg a civil áldozatoké 102.

Fentiekkel szemben az izraeli katonai forrás adatai szerint a hadműveletben 177 palesztin vesztette életét, ezek közül 120 terrorista és 57 civil. A   sérültek száma 450.

(Összehasonlításképpen: Az “öntött ólom” akcióban 700 terrorista vesztette életét és nagyjából ugyan ennyi volt a civil áldozat.)

Az izraeli veszteség alacsony száma egyrészt a “vaskupola” rendszernek köszönhető, valamint annak, hogy a bunkerek a civil lakosság védelmét szolgálják és nem rakétatároló funkciót töltenek be, valamint nem a magas rangú vezetők számára vannak fenntartva.

A nyolc napos akció pontos anyagi vonzatát még nem lehet felmérni, amit ezzel kapcsolatban már ma tudni lehet, az a közvetlen katonai költség. Ennek összege 400 millió dollárra tehető. Az ipar – kiesés miatti – közvetlen vesztesége 200 millió shekel.
Ezek nem végleges, becsült adatok.

Mielőtt a helyzet politikai oldalának értékelésére rátérnék, egy alapvető dolgot kell tisztázni. Amikor egy olyan hírrel találkozunk, hogy Izrael és a Hamasz tűzszünetet kötött, akkor az átlag olvasó megállapítja, hogy a két fél egyeztetett és egyezségre jutott.
A dologban ott a tévedés, hogy Izrael nem tárgyal a nemzetközileg is terrorszervezetnek minősített Hamasszal. Izrael most is, mint eddig minden alkalommal, garanciát akar kapni területi és állampolgárai sérthetetlenségére.
A jég megtörni látszik! A világ számottevő közvéleménye Izrael oldalán! Erre több jelből lehet köetkeztetni.

A tűzszünet összetett szó, s mint ilyen Izrael számára a második tag, vagyis a “szünet” döntő fontosságú, ugyanakkor nem rajta múlik.  A szünet tartósságát kizárólag nemzetközi garanciákkal lehet biztosítani, erre nézve Egyiptom vállalta a Szináj fokozott ellenőrzését a fegyver-csempészés megakadályozása érdekében. (Nem egészen 24 órával a tűzszünet életbe lépése után feltartóztattak egy Gázába tartó szállítmányt, mely több mint 100 hosszú hatótávolságú rakétához való robbanófejet tartalmazott.)

A régi háborúkkal, határvillongásokkal ellentétben, a maiak a médiák figyelő szemei előtt zajlanak. A felek azonnal lemérhetik cselekedetük nemzetközi  visszhangját.
Azt kell mondni, hogy Izrael történelmében először fordult elő, hogy a mértékadó médiák izraeli oldalra is küldtek tudósítókat, akikről elmondható, hogy – egy kivételével az objektívitást szem előtt tartva tájékoztattak.

Pár nappal a tűzszünet után már látni lehet, hogy melyik fél mit nyert, illetve mit vesztett az akció során.

Annak ellenére, hogy a Hamasz Gázában győzelmi zászlót lenget és karnevál méretű demonstrációval ünnepli Izrael “térdre kényszerítését”, (és ehhez Abbasz gratulációját is bezsebeli) még arab lapok elemzései arról szólnak, hogy a

– A Hamasz elvesztette fegyver-arzenáljának nagy részét és nem csekély személyi veszteséget szenvedett, valamint megerősíti a Hamasz még az akció során tett megállapítását, amennyiben a halottak zöme a terroristák soraiból került ki. Ugyanez a hírforrás az akció egyértelmű nyertesének az Irán támogatását élvező Aszadot hozza ki, akiről átmenetileg sikerült elvonni a közvélemény figyelmét. Nevezetesen arról, hogy az ominózus nyolc nap alatt a szír hadsereg 817 civillel végzett. Figyelemre méltó az a megjegyzés, miszerint “Izrael a jelen esetben sokkal kíméletesebben bánt az ellenséggel, mint a szír kormány a saját állampolgáraival”.

Ennyit az arab sajtóból, nézzük a realitásokat:

– A Hamasz annyiban tekinthető nyertesnek, hogy a tűzszünet eddig még nem kidolgozott feltételeinek értelmében, dominanciája nőtt a többi gázai terrorszervezettel szemben.
(A hosszú távra szóló feltételek kidolgozása egy bizottság feladata, mely európai és amerikai résztvevőkből áll – amiből, bár Törökország mindenképpen részt kért , nyilvánvaló Izrael ellenéssége miatt kimaradt.)
Nereményként könyvelheti el az egyiptomi határátkelők részleges megnyitását és szintén Egyiptom vonatkozásában a szabadabb személyforgalmat.
Elsődleges izraeli engedmény a palesztin halászhajók szabadabb mozgása a gázai övezet partjainál.

– Izrael a veszteség rovatban könyvelheti el, hogy nem volt módjában egyszer és mindenkorra megoldani a problémát.
Ennek egyik oka, hogy amennyiben megdönti a Hamasz hatalmát, két lehetőség áll előtte. Vagy ismét megszállja a területet, (amit mindenképpen el akar kerülni) vagy valakinek átadja a terület irányítását. Ezt Egyiptom nem vállalja. Másik ok, hogy a Hamasz után csak szélsőségesebb terror csoportokkal kell számolnia.

– Izrael mindenképpen nyereségként könyvelheti el a majdnem teljes nemzetközi támogatást, amit egy szárazföldi akcióval azonnal el is vesztett volna. (Az ország déli részén élő egymilliónyi lakosság csalódottsága érthető, ők a rakéta támadások elsőrendű célpontjai, amitől már 12 éve szenvednek.)
Először fordult elő Izrael történelme során, hogy a terrorizmus elleni harcában garanciákat is kapott.
Ezek közül első helyen kell említeni, hogy Egyiptom garanciát vállalt a fegyvercsempészet megakadályozására, amivel gyakorlatilag a Muzulmán Testvérek vezette Egyiptomtól már most többet kapott, mint a Mubarak rezsimtől.
Izrael – és a világ számára – bebizonyosodott a tovább fejlesztett “vaskupola” rendszer hatékonysága, melyből jelenleg öt üteg van hadrendbe állítva és amelyből 10 darab gyakorlatilag az egész országot lefedi. Jelenleg a világon ez az egyetlen rövid és közép hatótávolságú elhárító rendszer és amiért a vevők már sorban állnak a gyártó cégnél.
Bár a végére hagytam, de az sem elhanyagolható, hogy egyiptomi vezetéssel összeállt egy szunnita koalíció, mely megakadályozhatja a síita Irán hegemónia törekvéseit. (Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy ezzel Egyiptom is nyert, hiszen így számíthat a nyugat támogatására, mely óriási gazdasági problémáinak megoldásában nem elhanyagolható.)

Bármennyire is furcsán hangzik, a jelenlegi tűzszünet tartósságát nem elsősorban a ténylegesen szemben álló felek vérmérséklete garantálja, sokkal inkább a háttérben hatalmi harcot vívó államok politikai törekvései.
Ennek eklatáns példája, hogy az a Törökország, amely még pár napja jelezte részvételi szándékát a konfliktus kezelésében, mára úgy nyilatkozott, hogy minden erővel segíti Iránt a rá zúduló szankciók kijátszásában. De említhetjük Oroszországot is, amely a gázai partok közelébe irányította a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó flottiláját, felkészülve a nagyjából 400  főnyi, a gázai sávban tartózkodó orosz állampolgár szükség esetén történő evakuálására. Mindezt három nappal a tűzszünet életbe lépése után, aránytalanul nagy erők mozgatásával. Ugyanis a flottilla egy rakéta cirkálóból, egy járőr hajóból, két rakodó -, egy vontató -és egy tengeri tank hajóból áll.

Végezetül és sportnyelven szólva csak annyit, hogy ez a meccs még nincs lejátszva.
A puding próbája az evés (is).
Most egyértelműen színt kell vallaniuk a fegyverszünet tartósságában érdekelt államoknak. Amennyiben ugyanis a tűzszünet tartósságát nem tudják garantálni – vagyis Gáza terrorszervezeteinek ismételt felfegyverzését  nem tudják megakadályozni – a következményekért egyértelmű a felelősségük.

2012. november 25.

*Goggle 

A PMW honlapjáról:

http://www.palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=8024 (A Hamasz telepítési stratégiájából jól látható, hogyan használja apját, anyját, gyerekét… élő pajzsként.) Hozzá kell tenni, hogy mindeközben a “hős” távirányítással lövi ki a rakétát.

http://www.palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=8026 (A palesztin morál erősítését szolgáló képek –  a zsidók “ijesztgetése”.

 

36 hozzászólás to “Izrael, “felhőoszlop” hadművelet – összegzés”

 1. Max Birca 2012. november 25. vasárnap - 16:25 #

  “Meg kell jegyezni, hogy Gáza a Hamasz uralma alatt áll. Ugyanakkor a területen egyre meghatározóbb erőt képviselnek egyéb terrorszervezetek. A Muzulmán Testvérek és a Hamasz összefonódása anya-gyerek viszonyt mutat, de mára az Iszlám Dzsihád jelenléte egyre jobban érvényesül. Ezen kívül számos kisebb, de elszántságát illetően nem elhanyagolható terror-csoportokkal is számolni kell.”

  Abból mi az igaz, hogy valójában a rakétákat a Hamasz akarata ellenére lőtték ki? Vannak olyan hírek, hogy a Hamasz már nem uralja teljesen Gázát, s a nála radikálisabbakat nem tudja ellenőrizni. Nem lehet, hogy az egész a Hamasz akciója volt, melynek célja a saját nemzetközi elfogadtatásának elősegítése “nem mi vagyunk az igazi radikálisok” alapon?

  • leharisrael 2012. november 25. vasárnap - 16:46 #

   Azt nem mondanám, hogy egészen akarata ellen történt, de minden esetre nem tett ellene semmit. Tény, hogy zömében a Hamasznál lényegesen radikálisabbak rakétáztak, az is tény, hogy a Hamasz befolyása erősen csökkent a térségben. Moshatja kezeit, de amíg hivatalosan ő uralja Gázát, addig felelőssége is van.

 2. Jimbo 2012. november 25. vasárnap - 19:42 #

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4311368,00.html
  Meshal kész a békére… Persze a hatnapos háború előtti határokkal (csatlakozni akar Jordániához?), és Jeruzsálem fővárossal (még mit nem). De kész a vérontás befejezésére (hű de kedves).
  Vajon ebből (amit mondott) mennyi nem hazugság? Azt mondták sose állnak le míg Izrael létezik…. Jeruzsálem… ha az elvész (Camp Davidben egyszer már majdnem odaadta a miniszterelnök), akkor mi lesz…?

  • leharisrael 2012. november 25. vasárnap - 20:30 #

   Jimbó! sem a ynet, sem a BBC nem mértékadó, ha Izraelről van szó. Az első utálja Bibit, a második meg köztudottan arabbarát. Én már nagyon óvatos vagyok a “sajtómunkásokkal”, hinni meg csak a saját fülemnek.

 3. izraeli 2012. november 25. vasárnap - 20:05 #

  Az osszefoglalohoz, roviden, csak annyit fuznek hozza,
  hogy a 8 nap utan letrejott fegyverszunet egyik “babaja”,
  Mohamed Murszi, Egyiptom elnoke.
  A “Muzulman Testverek” segitettek hatalomra, de o is erti,
  hogy orszaga legfontosabb problemaja- gazdasagi- jollakatni a tomeget.
  A tegnapi hirekben lattam, hogy mar ellene is lazadoznak
  A Kozel-Keleten, ugy latszik, nehez hosszu tavra tervezni
  .
  Mi, egyelore, figyelmunket az ENSZ kozgyulesere osszpontositjuk
  amikor Mahmud Abasz, “Ciszjordania” elnoke kerni fogja
  a fuggetlen “Palesztina” elismereset., mint “observer”,nem
  tagallam{mint pl. a Vatikan, melynek nincs szavazati joga}.

  Ez nagyon “szereny” keres{miutan az elozo keres a Biztonsagi Tanacsnal
  nem jart sikerrel}, de ha elfogadjak, joguk lesz pl,{ ugy tudom}, beperelni
  IDF tiszteket.
  Ismerve az ENSZ nevu gittegyletet, ahol az arabok tobbsegben
  vannak, nehez merkozes lesz.
  A kozgyulest – nem veletlenul- nov.29- re hivtak ossze, amikor
  65 evvel ezelott- az ENSZ megszavazta egy zsido es egy arab
  allam letrejottet a brit mandatum alatt levo Palesztinaban,
  Mindmaig nem egyeztek bele, es most
  sem hajlandok kozvetlen targyalasokra Izraellel.

  Mahmud Abasz ugyan felajanlotta, hogy lemond a “visszateresi jogrol”,
  de masnap mar kepeit egette Gazaban a felboszult tomeg.

  • Rosszabbik.com 2012. november 25. vasárnap - 23:32 #

   Murszit nem valószínű, hogy el tudnák zavarni. Egyiptomban messze a MT képviseli a legszervezettebb erőt – ld. Shafik legyőzését, akit a liberális, keresztény, volt rendszerhez hő, stb minden réteg támogatott, leszámítva az iszlamistákat. Ráadásul én pénteken néztem utoljára a fejleményeket, de már akkor tömegek vonultak mellette is az utcára. Megnehezíteni lehet, hogy fogják tudni a dolgát, de hogy elzavarni nem tudják, az todt zicher.
   A kérdés most már inkább az, hogy a nyugat mikor tér észre, hogy az arab tavasz az messze nem az a pozitív, demokratizáló, stb. hullám volt, hanem sokkal inkább a mocsok, primitivizmus áradása…
   Ajánlom bejegyzésünket is, ha már erre jártam (-:
   rosszabbik.com/2012/11/24/top-10-mediahazugsag-az-izraeli-palesztin-konfliktusrol-1-resz/

   • leharisrael 2012. november 26. hétfő - 07:35 #

    Rosszabbik.com! Egyiptomban azé a hatalom, akit a katonaság támogat. Murszi ezt egyszerűen oldotta meg. Sorban menesztette a sereg első számú vezetőit (minden szinten) és helyükre mindenütt az addigi másodikat nevezte ki. Röviden: Nem történt semmi változás.
    Az arab tavaszról Obamán kívül kevesen hitték, (szerintem ő is inkább csak hinni akarta, de azt nagyon erősen) hogy a demokratikus átalakulás kezdete. Az első pillanattól látni lehetett, hogy a szélsőséges muzulmán szervezetek nyomulása zajlik.
    Az ajánlást köszönöm, találkoztam már veletek, csak ugye, amikor a “történelem vihara” zúg el az ember feje fölött, nincs idő az elmélyedésre.:)

   • Rosszabbik.com 2012. november 26. hétfő - 12:56 #

    Tartok tőle, hogy nem csak Obamát szédítette meg. Csak egy kiragadott példa: nem sok uniós vezetőt hallottam, aki mondjuk felemelte volna a szavát, amikor a csőcselék tankokkal hajtott át a koptokon Egyiptomban… Arról meg, hogy a Hamasz (elismert terror szervezet) milyen kapcsolatban áll a Testvériséggel (kb mint apa-fia), jó formán egy árva mukk nem szólt.
    Tartok tőle, hogy megint kezdünk olyan korszakban élni, ahol az emberek többsége homokba dugja a fejét, egy kisebbség meg kéjjel öl. Na jó, ez mondjuk csak Európából nézvést igaz, ha az arab társadalmakra gondolok, akkor ott ugyanez igaz, csak az arányok ráadásul még fordítottak is…

   • leharisrael 2012. november 26. hétfő - 19:29 #

    Egyetértünk! A szírekkel sem tudnak mit kezdeni.
    Minden baj forrása, hogy nem értik, a muszlem értékrend egészen más, mint az u.n. európai. Milyen kificamodott gondolkodásra vall, amikor azt mondja az egyik palesztin vezető, hogy mi úgy szeretjük a halált, mint ti (zsidók) az életet.
    Mindehhez még az is adalék, hogy pl. Egyiptomban, a Szinájhoz kivezényelt határőrt nagyjából három hónaponként váltják le, a napi ellátmánya egy tányér lencse leves egy szelet kenyérrel. És ehhez hozzá kell tenni, hogy ez pont egy tányér levessel és egy szelet kenyérrel több, mint ami a családjának jut. Az pedig, hogy demokrácia? Talán a nagyvárosokban fogalmi szinten tudják miről van szó, de a falvak – szerintem vannak helyek, ahova a forradalom híre el sem jutott.

 4. leharisrael 2012. november 25. vasárnap - 20:32 #

  Izraeli! Ha van egy csöpp tisztesség még az ENSZ-ben, akkor nem hagyja szó nélkül, hogy Abbasz forrón gatulált a Hamasznak, amiért sikeresen “térdre kényszerítette” Izraelt.

  • Rosszabbik.com 2012. november 25. vasárnap - 23:33 #

   arra én nem számítanék, őszintén… de legalább a tag státusz upgradejüket hátha ezzel elbaltázták, az nem lenne rossz…

 5. Jimbo 2012. november 25. vasárnap - 21:00 #

  Lehar,
  Melyik angol nyelvű izraeli portált ajánlod? Ismerek párat, jó lenne tudni melyiket érdemes néznem. BCC-t nem nagyon nézem ha Izraelről van szó :)

  • leharisrael 2012. november 26. hétfő - 07:25 #

   Jimbo, az “Arutz sheva” és az “Israel hayom” elérhető angol nyelven is. Aztán van a szerintem teljesen objektív “Walla”, de ez csak héberül. Amennyiben kifejezetten katonai jellegű dolgokra vagy kiváncsi, akkor az IDF honlapját – ez alapállásban angol nyelvű.

   • Jimbo 2012. november 26. hétfő - 13:44 #

    Kedves Lehar,
    Köszönöm az információt :)

   • leharisrael 2012. november 26. hétfő - 19:20 #

    Jimbo, nincs mit.:)

   • Robi 2012. november 27. kedd - 03:25 #

    Kedves Lehár, köszönet az objektiv összefoglalókért :-)

    Az Arutz Seva és az Israel Hayom-on kivül évek óta naponta olvasom még a Jerusalem Post-ot és az Ynetnewst is.
    Mi a véleményed az utóbbi kettőről?

    Néha érdekes kis hirek vannak az IMRA oldalon is.

    No meg persze mostanában, mióta szerencsésen rátaláltam, (az anyanyelvemen) a Lehár Blogot :-)

    Németül tudóknak merném ajánlani “Die Achse des Guten” portált, (angol cikkek is vannak benne).

   • leharisrael 2012. november 27. kedd - 08:30 #

    Robi, a JP-nem rossz, de nekem a héber nyelvű többet mond. A ynet összehasonlítási alapnak megteszi, önmgában… háááááááát?!
    A különböző hírforrások megítélésében nekem az a bajom, hogy többnyire tudom, kik állnak mögötte. Merre elkötelezettek, milyen kvalitású újságírókat foglalkoztatnak. Van pl. a ynet-nek egy Somfalvi Attila nevű “újságírója”, akinek az írásait messze elkerülöm, nemrég írtam is neki, hogy mindannyian jobban járnánk, ha kapálni menne. Az IMRA számomra új, utána nézek.:)

 6. Jimbo 2012. november 25. vasárnap - 21:00 #

  BBC-t akartam mondani

  • Robi 2012. november 28. szerda - 20:47 #

   Az Ynet-et csak kiegészítésnek olvasom, mint ahogy az Arutz Shevát is. A Somfalvi nekem is feltünt :-(.
   Az IMRA nem egy újság, csak egy nagyon szubjektiv hirlista, néhány máshonnan kimaradó infóval. Főleg arra használom, hogy régebbi dolgoknak is is utánanézzek, ha napokig nem jutottam internethez. (Más “ujságoknál nem tudom megoldani a mondjuk egy héttel előtti verzió olvasását.)

   Kb. 1.5 éve gyakorlatilag megszünt a mi kis fórumunk, a http://theolivebranch.myfastforum.org/, amin Robi néven évekig aktiv tag voltam. A gyakorlati megszünése elsősorban annak a fokozatos kijózanodásnak tudható be, hogy az arabok és Izrael között normális, kompromisszumos békének nem látuk már lehetőségét.

   De elvileg még él a fórum, olvasni lehet, a régebbi dolgokat is. Úgyhogy ha van kedved, kedves Lehár( , vagy többiek) egy időütazáshoz, rajta ….

   Azt ugyan nem tudom, hogy a taglista kivülállónak megjelenik-e és így megjelenithető e pld. robi összes hozzászólása az egyes topic-okhoz a téma környezetében, ami akár bemutatkozásnak is felfogható lenne a leharblogon :-).

   • leharisrael 2012. november 29. csütörtök - 08:16 #

    Olvasási szokásaimat tekintve, gyakorlatilag mindenevőnek számítok – az más kérdés, hogy melyik forrást tekintem hitelesnek, vagy legalább is a saját véleményemmel közel azonosnak. Csodálkoztam is, hogy az IMRA nem ismerős, de megnéztem, időm még nem volt belemélyedni. Kösz a fórum-infót, oda is el fogok látogatni, legalább megtudom, hogyan is képzeltétek a békét.:)

 7. Geyza 2012. november 25. vasárnap - 23:25 #

  Azt megfigyeltem hogy a BBC de a CNN is Izrael ellenes éllel készítette riportjait.
  Eléggé szomorú dolog ez…

  • leharisrael 2012. november 26. hétfő - 07:27 #

   Geyza! Most volt az első alkalom, hogy egyáltalán az ilyen nagy társaságok izraeli oldalra is küldtek tudósítót. Nagyon kilógott volna a lóláb, ha még innen is félretájékoztatnak.

  • gyuri10 2019. július 16. kedd - 22:55 #

   Számomra kissé érthetetlen,hogy ez a Lehár blogról 2019 júniusában kitiltott KMH troll hogy került ide a 2012 novemberi “felhő oszlop hadművelet” topikra.Amikor az első megjelenése amiért ki lett paszarintva 2019 június 23.-án jelent meg a”harc Jeruzsálemért” cikkben.Előtte nem is ismerhette a Lehár blogot.Ezt 100% biztonsággal állítom.Gondolom,az történt,hogy visszamenőleg szabad a gazda.
   Gondolom,ide pofátlankodott a “VÁLASZ” lehetőséget kihasználva.
   רחל,
   remélem ezen a hátsó kapu lehetőségen tudsz változtatni

 8. izraeli 2012. november 27. kedd - 09:53 #

  Lehar, ez ugyan nem tartozik teljesen a targyhoz, de megis.
  Most olvastam, hogy a Jobbik kepviseloje a Parlamentben regisztralni
  akarja, hany zsido kepviselo vagy miniszter van-” nemzetbiztonsagi okokbol”.

  Bar en meg nem eltem a 30-as evekben, de a tortenelem, es – keves tulelo-
  rokonom megtanitott ra, hova vezetett ez a “szellem”.

  Ugy, hogy “Felhooszlop Operacio” ide, “Palesztin” ENSZ tagsag oda,
  csak aki bekotott szemmel jar, nem latja, hol kell-zsidokent es szabad
  emberkent elnie.

  • leharisrael 2012. november 27. kedd - 13:33 #

   Tegnap este óta a facebook-on is csak erről beszélnek, ma kora délutánra sárga csillagos tüntetést szerveznek a parlament elé.
   Véleményem az, hogy a sok jobbos bérkommentelő a mai naptól ne kérje ki magának az antiszemita jelzőt! A galuti zsidók meg végre tanulják meg, hol a helyük, mert “háborús helyzet” ide, vagy oda, zsidóként szabadon élni csak Izraelben lehet!:)

   • Jimbo 2012. november 27. kedd - 14:35 #

    “A félreérthető kijelentésemért zsidó honfitársainktól elnézést kérek”-nyilatkozta a képviselő úr ma. Majd így folytatta:

    “Magyarországnak nem a Jobbiktól, hanem a cionista Izraeltől, valamint az azt itthonról is kiszolgálóktól kell félnie.”

    Valamiért én még sem a “cionista Izraeltől” félek.

    Minden estre szép kis bocsánatkérés – még egyet belerúg a “zsidó honfitársakba”

   • Lax Katalin 2012. november 28. szerda - 07:03 #

    Még mindíg nem értik. 70 évvel ezelőtt azt mondták “az nem történhet meg”, most azt mondják, “még egyszer nem történhet meg”.
    Amikor készültem alijázni sokan megkérdezték – de az óta is – hogy nem félsz, hiszen ott mindíg van valami háború?
    Visszakérdeztem, hogy te nem félsz, mert Magyarországon több ember hal meg bűncselekményekben, mint itt a háborúkban.

   • leharisrael 2012. november 28. szerda - 07:24 #

    Nem, nem értik! Nem tanulnak! Sem Magyarország, sem a magyarországi zsidók.:((
    Még nem néztem körül a net-en, de kiváncsi vagyok, hogy a MAZSIHISZ és az EMIH részéről hányan vettek részt a tüntetésen. El tudom képzelni, hogy majd külön-külön tiltakoznak – sajnos. Egyszerűen képtelenek az összefogásra.:((

 9. Jimbo 2012. november 28. szerda - 10:27 #

  December 2-án, du 3-kor a Parlamentnél tüntetés lesz a Nácizmus ellen- a MIndannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány szervezésében.
  Én ott leszek, remélem sokan leszünk. Meg kell mutatni a kis vonajugendeknek.

 10. Jimbo 2012. november 28. szerda - 14:07 #

  Egyébként Igazad van Lehar. Már többször is hallottam negatív megjegyzéseket oda-vissza. Szoktam menni ide is-oda is. Nekem szimpatikus a lubavicsi közösség (a liturgiát, főleg a dallamokat ott jobban szeretem), de előfordulok neológ zsinagógában is.
  Ez óriási hiba. A megosztottságból mások profitálnak.
  Nem kellene fújni egymásra. Igaz, én ott nem vagyok senki…nincs befolyásom a “politikára”. Akinek van, annak kellene lépni, hogy a megosztottság megszűnjön.

  • leharisrael 2012. november 28. szerda - 14:25 #

   Véleményem, hogy mindenki úgy hisz és olyan közösségben, ahol akar. Ez magánügy. De az, hogy még ilyenkor sem tudnak összefogni: 1. egyrészt nem jellemző a zsidóságra, mer ha így lenn, már rég nem lennénk. 2. Másrészt, megkérdőjelezi, hogy tényleg a zsidóságot képviselik-e, vagy csak saját magukat?

   • Robi 2012. november 28. szerda - 21:06 #

    Más sokszor megdöbbentem azon, mennyire ellenséges sok zsidó Izraellel, szinte annak örülnének, ha eltünne. :-( A Neturei Carta meg a Chomsky mondjuk közismert. De ez a mai hír azért megdöbbentett, mert vhogy a Nobel-dijasokat intelligensnek képzeli az ember. (Bár az egyik elég friss Nobel dijas izraeli hölgy is elég vadakat mondott.)

    A lényeg: 52 “intelligens” ember, a group of Nobel Peace Prize laureates, prominent artists and activists have issued a call for an international military boycott of Israel following Operation Pillar of Defense in Gaza, The Guardian reported Wednesday.

    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4312929,00.html

    Ez egyenértékü azzal, hogy szerintük jobb lenne, ha az arabok elpusztitanák a Zsidó Államot — felhívás valamiféle kollektiv öngyilkosságra, ami 7 millió embert vagy többet is érinthetne — ugyanakkor persze ezek az illetők az emberiesség és jogok nagy bajnokainak is tartják magukat.

    Persze a széthúzás dolgában a magyarság is pályázhatna dobogós helyre. :-(

   • leharisrael 2012. november 29. csütörtök - 08:28 #

    Ezzel úgy vagyok, hogy az író írjon, a kutató kutasson, az értelmiség meg ne köpjön abba a tányérba, amiből eszik. Nem a véleményalkotáshoz való jogát akarom ezzel nyírbálni, de amit ma Izraelben egy baloldali értelmiségi csoport művel, az minden képzeletet felülmúl. Nem állítom, hogy Izrael politikája mindig is tökéletes volt a palesztinokkal szemben, azt viszont nem értem, hogy ezt miért a Bibi nyakába akarják varrni.
    Egyébként a belső, szélsőbalt jórészt külföldről pénzelik, azt nem tudom, hogy “tudományos eszükkel” felmérték-e, mennyire a nemzetközi antiszemitizmust táplálják az ilyen megnyilatkozásaikkal? Ezek semmivel sem jobbak, mint a Naturei Carta – a szomorú, hogy ezek AZ értelmiség.

 11. Attila 2012. december 1. szombat - 12:03 #

  Izraelben mindenki az értelmiség. Amikor az atomtudós és hegedűművész lehajolt hogy lecsapolja a mocsarat, megszűnt az értelmiség kategória. Bárhonnan jöhet egy Dávid vagy Mózes, és az izraelieknek elég jó érzékük van arra hogy a kóklereket kiszűrjék és rátermett vezetőt válasszanak maguknak. Szerintem.

 12. offshore corporations 2012. december 5. szerda - 03:56 #

  Halálra ítélt egy Izraelnek kémkedő férfit Iránban a forradalmi bíróság. A férfit azzal vádolták, hogy a Moszadnak dolgozott, és ezt az iráni hírügynökségek szerint be is ismerte. Az izraeli külügyminisztérium nem tud az esetről, de a két ország közt egyébként is feszült a viszony.

  • Jimbo 2012. december 10. hétfő - 12:42 #

   Iránt meg a módszereit ismerve, az is elképzelhető, hogy koholmány az egész. Nekik nem esik nehezükre egy embert halálra ítélni, és kivégezni. Főleg ha ezzel fenntarthatják az “emelkedett hangulatot”…

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: