Izrael – napi összefoglaló 5.

21 nov

Jól bevált szokásommal –  hogy mielőtt klaviatúrát ragadok, átfutom a nap történéseiről tudósító nemzetközi sajtó írásait – ma sem hagytam fel.
Nem titok, hogy ilyenkor két szempont szerint osztályozom az olvasottakat. A tálalás és a hozzászólások milyensége.
Amikor a híranyag tálalásáról beszélek, természetesen nem ejtek szót a bloger-társadalomról, hiszen a legobjektívebb blog is – hacsak nem szakmai irányultságú – tartalmaz szubjektív elemeket. Ugyanakkor a “hivatásosoktól”, a független hírközlő szervektől elvárható lenne, hogy a maximális objektivitás. Ez már csak azért is elvárható lenne, mert – eltekintve az eseményt személyesen megélőktől – saját olvasótáborukat vezetik félre, ami az internet világában rövid időn belül kiderül és hosszú távon nem használ hitelességüknek.
Abban természetesen nincs semmi kivetnivaló, ha a világ egyik vezető médiája a gázai övezetbe a nyelvet anyanyelvi szinten bíró tudósítót küld, de amikor a BBC rövid időn belül három alkalommal kényszerül elnézést kérni a világhálóra feltett képeinek hazug kommentálásáért, akkor bizony megkérdőjelezhető a függetlensége.

Nos, a napokban látható volt a “szerencsétlen” palesztin, aki éppen társai támogatnak, majd valamivel később, amint saját lábán épen és egészségesen távozik.a képet egy NolBlog-os bloger bejegyzéséből vettem át, egyszerűen azért, mert volt annyira figyelmes, hogy az időeltérést pirossal bekarikázta.

kepkezelo.com/images/48a5kqh7bgpvqu6jbhlf.jpg

Ma pedig John Donison, szintén a BBC tudósítója kért bocsánatot, amiért egy olyan képet töltött fel az internetre, ami nem Gázában, hanem a múlt hónapban Szíriában történt eseményt tükröz.

És akkor lássuk a mai nap történéseit, amihez vissza kell kanyarodni a tegnaphoz, amikor is reggel egy 18 éves katonánk Joszef Partok és egy civil, Elian el-Nabari, beduin földműves az Eshkol körzetét ért rakétatámadásban életét vesztette.
A tegnapi nap folyamán 150 rakétát lőttek ki izraeli területre – miközben a tárgyaló felek a tűzszünet feltételeiről értekeztek.
A rakétatámadások ma is folytatódtak, ezzel kapcsolatban Beni Gantz vezérkari főnök a következőket nyilatkozta: “A szárazföldi bevonulás még nincs lefújva, a légierő tovább folytatja a veszélyforrások felszámolását.”

A hazánkban tatózkodó washingtoni külügyminiszter, Clinton asszony a tűzszüneti megállapodás három sarkalatos pontjára hívta fel a figyelmet:
1. Tartós tűzszünet,
2. Izrael biztonságának garantálása,
3. A gázai-övezet lakói életfeltételeinek javítása.

Ami nagyon fontos, egyértelműen kijelentette, hogy a Hamasszal nem tárgyal!

Miközben a rakéták, ha számuk ritkult is, továbbra is érkeznek és miközben több ország vezető képviselői a tűzszünetről tárgyalnak, ma már az ilyenkor szokásos “járulékos” történésekkel is szembe kellett néznünk. A hebroni palesztinok egy fiatalokból álló csoportja még “csak” kődobálással nyilvánít véleményt. Ennek során egy személy sérült.

Tel-Aviv központjában délben egy autóbusz belsejébe dobott kézitáska tartalma felrobbant, melynek következtében 21 fő sérült, egyikük állapota súlyos, 3-4 fő állapota közepes súlyosságú.
Szemtanúk állítása szerint a merénylő fellépett az autóbusz lépcsőjére, egy táskát dobott a jármű belsejébe, leugrott és elszaladt. A vizsgálati eredmények szerint a táskában házi készítésű bomba volt, nagyjából 2-3 kilogramm robbanóanyagot tartalmazott.


E sorok írása közben jelentette be az amerikai külügyminiszter asszony és egyiptomi kollégája Kairóban, hogy izraeli idő szerint ma este 9 órától tűzszünet van érvényben.
A többit majd meglátjuk.

Képek forrása: Google

2012. november 21.

 

15 hozzászólás to “Izrael – napi összefoglaló 5.”

 1. Attila 2012. november 22. csütörtök - 09:43 #

  Én BBC-t Izraellel kapcsolatban nem is nézek. Annyira “objektív”, mint Magyarországon Orbán közszolgálati médiája… Honnan ez fékevesztett hülyeség az angolokban, ha Izraelről és a palesztinokról van szó? Nem értem.

  • leharisrael 2012. november 22. csütörtök - 10:07 #

   Hogy honnan? Ez még a mandátum lejártára vezethető vissza. Abban a pillanatban, ahogy nyilvánvalóvá vált számukra, hogy el kell hagyniuk a területet, egy hátraarccal a palesztiniai arabok mellé álltak. Akkor történt az, hogy minden létfontosságú katonai objektumot az arabok kezére játszottak… Izrael állam megalakulásának történeténél ez egyértelműen látszik.

   • Attila 2012. november 22. csütörtök - 12:11 #

    A mandátum óta eltelt 65 év. Eközben az emberi jogok, nők jogai, gyermekek jogai stb. mentén Nagy-Britannia is sokat fejlődött. Miért nem kérdezi meg egyetlen riporter sem a hamas vezetőket, miért pont iskolák és kórházak mellé telepítik a kilövőállásaikat, miért vonják bele a civil lakosságot a háborújukba? Milyenek a nők jogai Gázában? Izrael lehúzása és a palesztinok istenítése nagyon durva kettős mérce a bbc részéről.

   • leharisrael 2012. november 22. csütörtök - 12:56 #

    Érthető ez, ha figyelembe vesszük, hogy ahogy az ENSZ-ben túlsúlyban vannak a muszlem országok, úgy a BBC riporterei között is. Ezért tértem ki a független tájékoztatásra.

   • Attila 2012. november 23. péntek - 12:48 #

    Igen. A BBC kivételesen gyorsan és objektíven tájékoztat, ha Izrael lő…

 2. Jimbo 2012. november 22. csütörtök - 10:49 #

  Tegnap Budapesten a nyilasok tüntettek a “palesztinok mellett” – szerintem inkább a zsidók ellen. Együtt skandálták, hogy “mocskos zsidók”. Vona-Szálasi meg “Európa palesztinjainak” nevezte magukat. Attól tart, hogy őt is célzottan likvidálják.

  http://index.indavideo.hu/video/Mi_vagyunk_Europa_palesztinjai

  Miért nem tüntetnek Asszad ellen? Vagy Tibet mellett? Ja, hogy ott nem tudják a dolgot a zsidókhoz kapcsolni.
  Ha a “palesztinokkal” szemben Jordánia, meg Egyiptom állna, Vona-Szálasi meg a többiek otthon itták volna a sörüket.

  • leharisrael 2012. november 22. csütörtök - 11:07 #

   A NolBlogra is feltettem ezt az anyagot, a jóérzésű emberek éppen ezen vannak felháborodva, meg azon, hogy kikérik maguknak a “újnácinak” titulálják őket. Ott is azt írtam, hogy ezek nem újak, hanem az eszme továbbvivői. Ha pedig a zsidóhoz szorosan hozzá tartozik a “mocskos” jelző, akkor a csőcselékhez, amit képviselnek, legalább annyira passzol a “nyilas” meghatározás. Röviden, ez a tüntetés arra jó, hogy egyik se kérhesse ki magának a “nyilas csőcselék” titulust.

  • Attila 2012. november 22. csütörtök - 12:28 #

   vona gábor beszédeiben szerintem a hülyeség felhalmozása zajlik. Amíg a lufi ki nem durran. Addig kell vonának egyre vadabb és őrültebb dolgokat mondania, ugyanis a jobbik teljesítménye annyira nulla, hogy már a szavazóik is átlátnak ezen. a jobbik lényege, hogy nulla teljesítményre, de abszolut gyűlöletre épül. És csak érzelmekkel fenntartani egy tömeg figyelmét szerintem sokáig nem lehet.

   • leharisrael 2012. november 22. csütörtök - 12:59 #

    Nézd, ha valakinek nincs gazdasági, országvezetési programja, akkor előveszi a zsidó kártyát – és máris nyerő. Átmenetileg, mert ebből nem lesz sem munkahely (sőt még az a kevés befektető is távozik, aki pillanatnyilag még kitart). Ha pedig nincs munkahely, nincs adóbevétel sem…

 3. Jimbo 2012. november 22. csütörtök - 13:13 #

  Még valami az általam posztolt videóval kapcsolatban:
  Nagyon kiakasztott, hogy az indexes riporter Tel Avivot mondta fővárosnak. Nem vagyok biztos benne, hogy csak azért mert azt akarta bemutatni, hogy a szuperintelligens interjúalanya helyeselni fog…
  Többször is elhangzott a Tel Aviv szó.
  Tel Aviv egy nagyon szép város, szívesen élnék is ott. Pezsgő kulturális élet, klubok, tengerpart… De a főváros az Jeruzsálem, és nagyon bántó (és helytelen) amikor ezt sorozatban kétségbe vonják.

  • Trixi 2012. november 22. csütörtök - 22:47 #

   Tetszik, szeretem a beszámolód olvasni!!4 :)

  • Attila 2012. november 23. péntek - 09:58 #

   Liberális oldalon is sokan nem örülnek Izrael létének. Különösen Jeruzsálem fővárossal (lásd USA: demokrata konvenció szavazása Jeruzsálemről). Ezt egy freudi elszólásnak tekintem az indexes riporter részéről.

   • leharisrael 2012. november 23. péntek - 10:01 #

    Nem tudom felsorolni, de az tény, hogy sok ország a mai napig nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának. De ettől még egészségesek vagyunk.:))

 4. izraeli 2012. november 23. péntek - 14:13 #

  Attila, ez en vagyok, akivel{remelem} erdekes eszmecseret
  folytattal.Most nem magyarazok, arra itt van Lehar.

  Neked es mindannyiotoknak, akik jobban ismernek bennunket
  {ismeros asszony, aki itt dolgozott es oregeinknek segitett, cserediakok
  akik itt tanultak, magyar focistak, tortenelem tanarok, akik
  a Jad Vasem vendegei voltak, magyar turistak, es minden
  becsuletes magyarnak, engedd meg, hogy – virag helyett-
  Ady idezetet nyujtsak at nektek:

  “Hos harc az Elet es megelni szep,
  Ha hozzaedzik tuzes sziv-kohok
  Ifju vitezlok lengeteg szivet.

  Bar zord a harc, megeri a vilag,
  Ha az ember az marad,ami volt:
  Nemes, kuzdo,szabadlelku diak.”

  • Attila 2012. november 27. kedd - 13:15 #

   Köszi Izraeli!
   ez tényleg erőteljes. Remélem Izrael a médiaháborút is megnyeri. Izrael virágozzon és növekedjen minden jóban!
   Apropó mi van a Földközi-tengeri gázmezőkkel?

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: