Izrael – napi összefoglaló 2.

18 nov


A világ minden részéről érkező telefon, skype hívások, valamint az e-mailek száma mutatja, hogy nincs hely, ahova ne jutott volna el a híre a péntek-szombati eseményeknek.
Az, hogy az u.n. veszélyeztetett körzetre hullottak a rakéták, várható volt, még azt sem lehetett kizárni, hogy Tel-Aviv ellen is indítanak támadást, hiszen a hosszú hatótávolságú rakétákat, azok föld alatti silóban történő elhelyezése miatt eddig nem sikerült megsemmisíteni teljes mértékben. Ami a meglepetés erejével hatott, az a  Jeruzsálem körzetére kilőtt rakétát jelző sziréna megszólalása volt.
Tudni kell, hogy eddig egyetlen esetben sem fordult elő, hogy muzulmánok Jeruzsálemet vegyék célba, különösen nem irányíthatatlan lövedékkel.
A támadásnak két oka lehet: Egyik a szimpla erőfitogtatás, a másik a düh a “fölöslegesen” elpazarolt munícióért. Adott esetben a véletlen szerepe sem zárható ki teljesen. Itt kell megemlíteni, hogy a rakéta Jeruzsálem mellett egy arab településre csapódott be, de amennyiben kicsit “jobb” az irányzék, úgy egyenesen a Templom-hegyen landol!!!

A vasárnapra virradó éjszaka csöndben telt, a kora reggeli órákban azonban a támadás újra indult és azóta is folyamatos. A rádió szünet nélkül olvassa be a “a vigyázz X, Y város” felszólítást, miközben adott területen a szirénák megszakítás nélkül szólnak.

A háttérben – nem tudni, hogy mennyi ebből az igazság, de a média tudni véli – folynak a tárgyalások egy esetleges tűzszünet érdekében. A tűzszünet előmozdításában Egyiptom vállalta az élharcos szerepét, de Muszri közbenjárása erősen megkérdőjelezhető. Az biztos, hogy részéről egyértelmű állásfoglalásra nem számíthatunk, már csak ideológiai elkötelezettsége miatt sem. Ha mégis egyértelművé tenné a Hamasz és a gázai övezetben rajta kívül jelen lévő a Dzsihád ha-Olami  és egyéb terror szervezetek felelősségét, akkor sem tudná garantálni az egyiptomi oldalról történő muníció-feltöltés megakadályozását. Ehhez sem emberi, sem katonai felkészülstége nem elégséges.

A médiák azt is tudni vélik, hogy a gázai határ mentén felsorakoztatott katonák csak a kormány jóváhagyására várnak, amivel megkezdődhetnek az övezetben a szárazföldi harcok. Tény, hogy az elmúlt napokban tartalékosok ezrei kaptak rendkívüli behívót, de ennek ellenére semmi nem utal arra, hogy át akarnák lépni az övezet határát. Sokak véleménye szerint ez a legutolsó és csak kényszerből történő beavatkozás lenne.

Az események olyan gyorsasággal követik egymást, hogy az alább ismertetett adatok helyességéért egy óra múlva már nem állok jót.
Ami biztos, hogy nagy hiba volt Gázából – a béke reményében – kivonulni. 2005-ig ugyanis összesen 405 rakétát lőttek ki Izraelre, míg a 2005-ös kivonulást követően, napjainkig 15 ezret.
A legutóbbi napok mérlege 800 kilőtt rakéta, melyből 500 lakatlan területen csapódott be. 250 rakétát a “vaskupola” rakétaelhárító rendszer a levegőben semmisített meg és 50 egyenes becsapódás történt lakóházakba, óvodába, parkoló autóra…

A  három izraeli halottat eredményező K.Malachi-t ért rakéta támadásban többek között két csecsemő is megsérült. Az interneten kering ugyanezen képnek palesztin változata, mely azt állítja, (meghagyva még a város címerét is) hogy a gyermek palesztin és sérüléséért Izrael a felelős.


Tény, hogy Izraelben úgy a halálos áldozatok, mint a sérültek száma jóval alacsonyabb, mint gázai oldalon.
Nem fogom részletesen elismételni, hogy az egyik oldalon milliókat költenek a lakóházak bombabiztos helyiségeinek kialakitására (ez magánépítkezések esetén is kötelező), azt sem, hogy a veszélyeztetett körzet lakói immáron két hete ezen bombabiztos helyiségekben élik életüket, még azt sem, hogy az országra jellemzően, a relatíve biztonságosabb helyen élők – idegenek számára csakúgy, mint rokonoknak – kinyitották házuk ajtaját.
Ezzel szemben a gázai oldalon már az is emberséges cselekedetnek számít, ha csak egy kórház és egy mecset közé telepítik a rakéta kilövő állást. Az általános gyakorlat ezen intézményekben elhelyezni azokat. Ugyanakkor a “hős” rakéta indító csoport távirányítással dolgozik, elkerülve az izraeli csapást. (Nem mellesleg ezért is pontatlan a célra tartás.)

Izrael állam mindent megtesz azért, hogy lakosságának védelmét biztosítsa. Ehhez az allampolgárnak csak annyi a hozzátenni valója, hogy betartja az ilyen esetekre vonatkozó, polgri védelmi előírásokat.
Az államnak, vagyis nekünk, adófizető polgároknak súlyos dollár milliójába kerül ez a katonai akció. Az eddig eltelt két hét mérlege 250 millió dollár. De gyorsan hozzá kell tenni, hogy az így megóvott érték ennek százszorosára tehető.

Tetszik, vagy nem, a világnak tudomásul kell vennie, hogy a Hamasz terrorszervezet és mint ilyen, a tűzszünetre vonatkozó tárgyalások értelmetlenek. Ha nem lőnek, mi sem lövünk! Ha lőnek, visszalövünk!

Végezetül csak egy megjegyzés: Ma reggeltől Izrael szabad utat enged  a gázai területre irányuló gyógyszer, orvosi felszerelés és élelmiszer szállítmányoknak.

Kép forása: Google

2012. november 18.

Reklámok

4 hozzászólás to “Izrael – napi összefoglaló 2.”

 1. Attila 2012. november 19. hétfő - 11:43 #

  Abszolut támogatom az izraeli embereket és az izraeli kormányt. Teljesen jogos ez az önvédelem. Nem látom a palesztin terroristák koncepcióját, de valószínűleg izrael biztonsági réseit keresik, és a zavarosban halásznak. Szegény Saron eddigi legnagyobb tévedése tényleg a garanciák nélküli gázai kivonulás volt…

  • leharisrael 2012. november 19. hétfő - 12:13 #

   Ha egyáltalán koncepcióról lehet beszélni, az a belső ellenséggel (a szintén hatalomra törő, nem Hamaszos terrorszervezetek + Fatah) szembeni erőfitogtatás. Valahányszor Abbasz megpendíti, hogy talán, esetleg, valamikor mégis csak tárgyalni kéne, jönnek a rakéták. Nem olyan régen nyilatkozta azt Abbasz, hogy tudomásul veszi, hogy a menekült kérdésről nincs tárgyalás. Másnap már az életnagyságú fényképeit égették Gázában és szent ügyük, mármint a zsidók tengerbe szorítása, elárulójának tartották.

   Egyébként én sem szólom le a palesztin embereket, de megállapításodat teljesen helyénvalónak és jogosnak tartom

   • Attila 2012. november 22. csütörtök - 10:16 #

    Megfigyelhető, hogy egy izraeli képen mindenki siet életet/értéket menteni. A palesztinok pedig egy showműsort néznek a saját szórakoztatásukra. Egyébként mennyien dolgoznak a gázai övezetben? Mert nekem úgy tűnik, mindenki iszonyúan ráér. Ha lesz post, a vona gábor jelenséget is meg lehetne vitatni, teljesen olyan lett az arca mint egy náci SS tisztté. Nem tudom tudatosan építi-e ezt a külső imidzset, vagy a mein kampf ideológiák már átformálták.

 2. Attila 2012. november 19. hétfő - 11:54 #

  Egyébként nem akarom leszólni a palesztin embereket és post témáját félrevinni, de számomra undort keltő ahogy bámészkodók segítségnyújtás vagy kármentés nélkül körbe veszik a kilőtt autót, házat stb. és nézik, röhögnek mintha egy nagy népi moziműsor lenne. ez a tétlenség szülte tehetetlen és bamba tömeg.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: