Izrael – napi összefoglaló

15 nov

2012. november 14. délután. Az összes izraeli rádió és TV adó, valamint az internetes portálok egy időben hozzák a hírt, hogy az izraeli hadsereg likvidálta Ahmed al-Dzsabari-t, a Gázát uralma alatt tartó Hamasz vezérkari főnökét.

http://www.youtube.com/watch?v=P6U2ZQ0EhN4&list=UUawNWlihdgaycQpO3zi-jYg&index=8&feature=plcp

Ahmed Dzsabari a Fatah-ban kezdte pályafutását, majd “átigazolt” a Hamasz-hoz. Egyik kitervelője és végrehajtója volt a Hamasz véres hatalom-átvételének Gázában és m
ostanáig a Hamasz katonai tevékenységének egyszemélyi irányítója. Ő tervelte ki Gilád Shalit elrablását és tartotta öt évig fogságban úgy, hogy még a Hamasz vezetői sem tudták, hogy hol. Ő volt a fogolycsere tárgyalások érdemi irányítója.

Dzsabari likvidálásával egyidejüleg másik három katonai vezetőt is likvidáltak. A következő slávban támadást intéztek a hosszú hatótávolságú, iráni gyártmányú Fadzsar rakéták kilövő helyei ellen. Ezeknek a rakétáknak a nagy részét sikerült is megsemmisíteni. Tudni kell, hogy ezeket föld alatti kilövő állásokból indítják. Az egyik támadás idején készült légi felvételen jól látszik, hogy a kilövő állás egy mecset és egy iskola közötti területen van.
Összességében az izraeli hadsereg 200 kilövő állást és fegyverraktárt támadott eddig.

A likvidálást követően azonnal megkezdődtek a rakéta támadások Gáza felől, eddig a pillanatig 220-nál több rakéta csapódott izraeli területre. Ezekből a rakétákból a rakéta-elhárító rendszer megsemmisített 95-öt.
Csak viszonyítás képpen – az “öntött ólom” hadművelet idején egy hónap alatt 41 rakéta csapódott Beer-Shevára, míg az elmúlt 24 órában 49. Több lakóházat és egy iskolát ért találat, ahol, miután tanítás nincs, nem volt sérülés. Eddig izraeli oldalon három halottról és 81 sérültről van tudomásunk.
A palesztinok 13 halottról és 131 sérültről számolnak be.

Az alábbiakban egy grafikont mellékelek a helyzet érzékeltetésére:

Az ábrán  nem látható az idő-intervallum, ami a rakétatámadást jelző sziréna megszólalása és a várható becsapódás közötti időt jelzi. Az érintett körzetek lakói tökéletesen tisztában vannak azzal, – hiszen a polgári védelem egyik feladata az erre való felkészítés –  hogy az első sávban (Szderot és a környező kibucok)  a lakosságnak mindössze 15 másodperc áll rendelkezésére, hogy elérje a védelmet nyújtó bunkert. A kilométerek növekedésével arányosan nő a másodpercek száma, így a legszélső sávban (Beer Sheva, Javne) eléri a 60 másodpercet.
(Azoknak, akik kedvelik a szituációs játékokat: A 10-20 kilométert magába foglaló sávban (Ashkelon) ez az idő 30 másodperc, 20-30 kilométerre (Ashdod, Ofakim…) pedig 45.)

Az eset azzal vette kezdetét, hogy szombaton (november 10.) a gázai határmenti sávban, izraeli területen járőröző katonai dzsipet találat érte, melynek következtében négy katona megsérült közülük kettő látását vesztette, illetve az egyik ezen felül fejsérüléseket szenvedett.

A támadás vasárnap és hétfőn is folytatódott, hogy a palesztin fél figyelmét nem kerülhette el az a felszólítás, miszerint minden egyes Izrael ellen indított rakétára válaszolunk. Szerdára az izraeli területekre kilőtt rakéták száma meghaladta a százat és a Hamasz  folyamatosan azzal fenyegetőzött, hogy beveti Tel-Aviv ellen a 60 kiloméreres hatótávolságú rakétáit.

Miközben ezeket a sorokat írom, két rakéta csapódott Tel-Aviv körzetébe. Sérülés és kár nem keletkezett.

Sajnos folyt. köv.

 

A grafikon forrása: IDF honlap

2012. november 15.

29 hozzászólás to “Izrael – napi összefoglaló”

 1. Parajdi Spenót János 2012. november 16. péntek - 00:52 #

  Nem tudom miért “hitelesebb” a te elfogult “tudósításod” (in concreto: hazugságod), mint a NOL-é?
  Izrael “jópofa”. “Hadművelettel” (figyelem: saját gettóba zárt “polgárait” gyilkolja!) kiprovokálja a hamasz lövöldözését, és kész a casus belli a népírtásra. Az meg már vicc kategória, hogy 200 rakétának 3 halálos áldozata van. Ha direkt mellé lőnek is nagyobb lehetne a hibaszázalék…

  • leharisrael 2012. november 16. péntek - 13:56 #

   Feltehetőleg azért hielesebb az én tudósításom, mert nem “Izrael barát” hírügynökségek és más sajtótermékek anyagából tájékozódom, hanem élem itt a mindennapokat, együtt a másik 7 millió izraelivel.

 2. Jimbo 2012. november 16. péntek - 09:54 #

  Úgy néz ki izraeli tankok vannak gázánál…bár erről eddig csak az index-en olvastam. A Ynetnews szerint az egyiptomi miniszterelnök gázába érkezik-ő is tudja mikor kell odamenni… A Ynet szerint Izrael felfüggeszti az ellencsapást amennyiben a Hamas nem lő rakétákat. Hát… a Hamast ismerve, jól jönne nekik ha az egyiptomi góré náluk válna “mártírrá”

  • leharisrael 2012. november 16. péntek - 10:16 #

   Igen, szárazföldi csapatok sorakoztak fel a határon, de ez csak biztonsági intézkedés arra az esetre, ha valamiért mégis be kell menni. Ez lesz a legutolsó lépés!!! Az egyiptomi miniszterelnöknek szint kellene vallania, hogy vajon kinek az oldalán is áll. Nehéz helyzetben van, mert egyrészt szüksége van az amerikai segélyre, hogy több millió éhező száját be tudja tömni, másrészt pedig, ahogy tegnap fogalmazott: “a palesztin nép a mi vérünk, nekünk is fáj az izraeli agresszió”. Minden bizonnyal azért jön, hogy megpróbálja a “békét” kialkudni – mint hagyományos közvetítő ilyen esetekben. Ugyan ebben az időben érkezik Izraelbe az ENSZ ferdeszemű főtitkára – gondolom, hogy arányosságra, önmérsékletre figyelmeztessen.

   Az, hogy esetleg pár órára felfüggesztik a lövöldözést, nem jelent semmit. A puding próbája a szombat lesz. Akkor nagyon bátrak! Mellesleg bármit is közvetítsen Egyiptom v. az ENSZ – ha lőnek, lövünk, ha nem, nem. Ennyire egyszerű.

   • Jimbo 2012. november 16. péntek - 10:34 #

    Ez az ENSZ-féle önmérséklet nálam mindig kiveri a biztosítékot. Mert azt jelenti, hogy Izrael ne reagáljon a rakétatámadásokra, és lehetőleg ne meneküljön mindenki bunkerbe-nem illik minden zsidónak túlélni a támadást.
    Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz most a vége. A Ynet szerint Haniye házát is bombázták( lehet, hogy kegyetlen vagyok, de én már régóta arra várok, hogy mikor likvidálják azt az elmebeteg gyilkost), de ez alkalommal nem jött össze.
    Most már nagyon aktuális lenne eltávolítani a terrorvezéreket. Az közel 300 rakéta kicsit sok… Főleg, hogy Tel Aviv körzetébe is eljutott már néhány….Egyre jobb fegyvereik vannak….
    A barátaim, Baruch Hashem, jól vannak.
    Lőni is kell, ha lőnek. Mert ha nem, akkor majd teleüvöltik Gázát azzal, hogy Izrael jól beszart a hatalmas és mindenható Hamastól.

   • leharisrael 2012. november 16. péntek - 11:00 #

    Régóta kialakult véleményem, hogy az ENSZ nem más, mint egy vizfejjé duzzasztott gittegylet. Ha visszanézek eddigi tevékenységükre, azt látom, hogy konfliktus-kezelő képességük egyenlő a nullával. Viszont, ahol mégis megkísérelték a beavatkozást, ott az eredetinél nagyobb káoszt generáltak.
    Az, hogy egyre jobb fegyvereik vannak, egyértelműen Iránnak köszönhető, na meg az egyiptomi csempész alagutaknak.
    Az utolsó mondatot tökéletes, végül is ha porrá verik őket, akkor is győzelmet hirdetnek saját, belső használatra.

 3. Radvánszki Antal 2012. november 16. péntek - 10:14 #

  Tisztelt Leharisrael.

  Elolvastam a blogjában szereplő bejegyzösek többségét.
  Témák ennyire egyoldalú megközelítésével szerintem ritkán találkozik az ember…
  Ha a kuruc.info-t szélsőséges, gyűlöletkeltő oldalnak nevezzük, akkor az Ön blogja képezi ennek a másik oldalról történő végletét…

  Tisztelettel:

  Radvánszki Antal

  • leharisrael 2012. november 16. péntek - 13:56 #

   Ezt a véleményt teljes mértékben dícséretnek vettem.
   Tisztelettel:
   lehar

 4. izraeli 2012. november 16. péntek - 14:38 #

  Tisztelt Radvanszki ur!
  Mivel evtizedek ota elek Izraelben, de jol ismerem
  a magyar tortenelmet es kulturat, sokkal jobban
  mint onok valaha is fogjak ismerni Izraelt es a Kozel-Keletet,
  {ebben nem vagyok egyedul}, csatlakozom az elottem szolohoz.

 5. izraeli 2012. november 16. péntek - 16:01 #

  Leharnak es mindannyiunknak!
  Vigyazzatok magatokra es egymasra, barhol vagytok.{nalunk csend van}.
  Az uj oleknak, remelem . tulestek a tuzkeresztsegen {azt hiszem, igy mondjak}.
  עברנו את פרעה נעבור גם את זה
  שבת שלום

 6. Jimbo 2012. november 16. péntek - 16:03 #

  Talán Radvánszki úrnak is kellene egy hasonló szomszéd, akkor talán változna a véleménye.
  A blogbejegyzés egyáltalán nem volt kukacinfo-style.
  Talán olvasni kellene.
  Az index most pl. elmegy, de a legjobb az atv oldala. Angolul rengeteg oldal van. Persze nem a bbc. Nem csak palesztin sérültek, halottak vannak, hanem izraeliek is. Még ha az európai mainstream média csak síró palesztin gyerkőccel van tele, akkor sem.
  Az izraeli gyerekek senkit nem érdekelnek. Pedig ők nem azért kénytelenek betonbunker mellett játszani mert az izraeli katonák a játszótérről lőnék a rakétákat.

 7. Kovács Katalin 2012. november 16. péntek - 20:10 #

  Jimbo:
  “Lőni is kell, ha lőnek. Mert ha nem, akkor majd teleüvöltik Gázát azzal, hogy Izrael jól beszart a hatalmas és mindenható Hamastól.”

  És akkor most és mindenkor Izrael pedig az ellenkezőjére törekszik? Hogy a Hamasz szarjon be a hatalmas és mindenható Izraeltől?
  Mert ezt látja a világ!
  És ez az, amiért nem lehet ott béke.

  Ma már nem engedhető meg, hogy bárki magának vindikálja a jogot, hogy addig riogasson, zsaroljon, míg csak el nem ismerik hatalmasnak. Ez nem csak oda vezet, hogy egy időre megszerezheti amit akar, hanem előbb-utóbb elveszti még saját maga fölött is az uralmat és csak segítséggel maradhat talpon. Talán egy ideig. Izraellel épp ez van, évtizedek óta, de nem tanul. És ez az eredménye. Mit tudna egyedül? Semmit.

  • leharisrael 2012. november 17. szombat - 17:59 #

   Hozzászólásából azt vélem kihallani, hogy Izraelt teszi felelőssé, amiért igyekszik megvédeni állampolgárait. Sajnálatos, de ezek szerin önnek van tanulni valója úgy történelmi tények, mint a napi politika terén.
   Abban egyet értünk, hogy Izrael nem tanult – eddig. Ugyanis eddig úgy vélte, hogy dipolomáciai úton is elérheti a békét. Rá kellett azonban jönnie, hogy mindenkivel kizárólag a saját nyelvén lehet beszélni, abból ért. Ha ez a nyelv a fegyverek nyelve, akkor a fegyverek nyelvén.

   • Kovács Katalin 2012. november 24. szombat - 00:16 #

    Jól gondolja. Ha Önhöz beköltözik egy legfeljebb ismerős, és kitúrja magát a családjával együtt a lakásából, akkor ugyan mit tenne?
    A történelmet – különösen ami az utóbbi 10-20 év adaléka, mondhatnám termése – erős kritikával és körültekintéssel kell kezelni. Ne taglaljam, hogy miért. Viszont különösen felháborítónak tartom, hogy minden hétre akad valami, amivel nyomulni próbálnak. Annak ellenére, hogy számtalan esetben lettek már meghazudtolva,

    Én viszont azt vélem kiolvasni válaszából, hogy a nyomulásnak az a formája, ami mások életébe kerül, az Ön számára elfogadható, sőt kívánt. Nem csodálkozom, mert az egész világ így vélekedik az Izraelt támogatókról és az ott élő többségről.
    Érthető is, hisz a betolakodóknak sajátja az erőszak.

    Sosem arról volt szó, hogy megvédje állampolgárait, hanem arról, hogy helyet túrjon magának az ott élők rovására.

   • leharisrael 2012. november 24. szombat - 19:15 #

    Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Sem iskolai tananyag, sem kötelező olvasmány nem vagyok senki számára. Azt azonban elvárom, hogy aki olvas és még hozzá is szól, az legalább a minimális ismeretekkel rendelkezzen abban a témában, amivel kapcsolatban véleményt nyilvánít.
    Mielőtt visszatérne, talán nem ártana tanulmányozni Izrael történelmét. Amíg ezzel nincs tisztában, számomra nem vitaképes.

 8. izraeli 2012. november 17. szombat - 17:45 #

  Jimbo, nalunk is volt riasztas, de szerencsere, embereletben
  nem esett kar.
  Jo hetet minden baratunknak.

  • leharisrael 2012. november 17. szombat - 18:02 #

   Izraeli, jó hetet Nektek is! Nem sokkal a Szombat bejövetele után nálunk is megszólaltak a szirénák, a becsapódás azonban tőlünk távol volt.

   • Avi 2012. november 17. szombat - 18:55 #

    Kedves Lehar
    Remélem nálatok nem lesz gond. Aggódom a gyermekemért mert elég közel vannak ezekhez a tetvekhez. Máig sem értem, hogy a hadvezetés és a politikusok miért nem törlik el ezeket a terroristákat? Nem értem, hogy miért kell annyira óvatosan kezelni a helyzetet mert teljesen mindegy, hogy egy átfogó csapásméréssel megsemmísitenénk mindent Gázában és visszamennénk oda, vagy csak preciziós semmit sem érő válaszokat adunk Erec Israel területét ért folyamatos támadására. Európa és egyes nyugati társadalmak csak az első napon adtak nekünk igazat, mára már tele van a média Israel ellenes hányadékkal.Bűn volt annak idején a területért békét akciót megcsinálni mert csak olaj volt a tűzre és közelebb engedtük az ellenséget. Amennyiben rajtam múlna ott kő kövön nem maradna! Ezek csak az erőből értenek.

   • leharisrael 2012. november 17. szombat - 19:26 #

    Kedves Avi! A távollévő szülőnek mindig nehezebb. Nem tudom pontosan hol lakik a gyermeked, (ha mégis megírnád, mielőtt hozzászólásodat kiengedném a nyilvánosság elé, törlöm a hely nevét) nem is akarok előre olyasmit itt leírni, ami nem hivatalos és lehet, hogy csak az én örökké járó agyam szüleménye, de bízni kell a hadseregben. Meggyőződésem, hogy most a politikusok és a hadsereg között nincs ellentét. Ez abból is látszik, hogy az ellenzék (talán az egyetlen izraeli kommunista párt kivételével) üdvözölte a döntést.

    Az, hogy a média Izrael ellenes, nem lep meg – nap, mint nap tapasztalom.

   • Avi 2012. november 18. vasárnap - 17:21 #

    … élnek és most várják első gyermeküket.

 9. Jimbo 2012. november 18. vasárnap - 03:15 #

  Jó és veszélymentes hetet minden kedves izraelinek!
  A hamas vezetői meg a többi hasonszőrű remélhetőleg most elbukik. Aztán talán új alapokra lehet helyezni a dolgokat. Csak ezúttal óvatosabban. Hogy semmilyen ferdítéssel, senki se állíthassa be azt a gyengeség jeleként.
  Aki meg azt állítja, hogy “Izrael tehet mindenről”, annak ûzenem, hogy húzza ki végre a fejét onnan ahova dugta. Mindenki képzeljen hozzá amit gondol. Hisz mindenki saját maga tudja a legjobban hova is dugta a fejét, és azt, hogy miért.

 10. drmandlerpost 2012. november 18. vasárnap - 16:02 #

  Nagyon jo. Itt van az en angolul irt velemenyem Izraelrol. Ha tetszik, osszak meg ismeroseikkel akik (csak) angolul (is) beszelnek.
  http://drmandler.wordpress.com/2012/11/18/fighting-for-justice-what-i-believe-about-israel/

  • leharisrael 2012. november 18. vasárnap - 17:09 #

   Gratulálok, természetesen terjesztem, ahol csak tudom!

   • drmandlerpost 2012. november 18. vasárnap - 18:41 #

    Thank you.

   • leharisrael 2012. november 18. vasárnap - 19:34 #

    My pleasure!:))

  • Avi 2012. november 18. vasárnap - 17:25 #

   Csatlakozom Leharhoz. :)

 11. thzui 2012. november 18. vasárnap - 18:14 #

  Minden államnak kötelessége, hogy védje állampolgárait!
  Kedves Lehár, lélekben veletek vagyok!

  • leharisrael 2012. november 18. vasárnap - 19:29 #

   Kedves Thzui, köszönöm. Nagyon sokat jelent számunkra a külvilág ilyen irányú visszajelzése.:))

 12. Jimbo 2012. november 24. szombat - 20:03 #

  Kedves Kovács Katalin,
  Látja ez a baj. Ön is olyan mint sokan mások itt Európában. Az ismeretei hiányosak, ami van az is nagyobbrészt valótlanságon alapul, de véleménye az van.
  Olvassa el Arthur Koestler könyvét a címe Igéret és beteljesedés. Nem nevezhető elfogultnak. Ezen kívül van még jó néhány másik. Shlomo Sand könyvét meg hajítsa a kukába mert az oda való.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: