Válaszféle T.G.M. válaszára

27 Júl
Heti kérdés – válaszol: Tamás Gáspár Miklós filozófus
Mentesítheti-e a háborús bűnösnek tartott Csatáryt az életkora az eljárás alól?(Népszava online –  2012.07.26.)


Azt hiszem, hogy százéves aggastyánok háborgatásával nem megyünk semmire. Őket már békén kell hagyni. A modern büntetőjog célja nem a megtorlás, hanem az átnevelés, a bűnösök visszaillesztése a társadalomba. Ebben az esetben – még ha Csatáry csakugyan vétkes mindabban, amiben vádolják, bár ez korántsem biztos – ez a cél nem teljesülhet. A vizsgálat, a vádemelés, a tárgyalás csak pótcselekvés volna.

Nekünk ma a jelenkori fasizmussal kell szembenéznünk. Most kellene olyan társadalmat teremtenünk, amelyben a fasizmus, a nácizmus, a nyilasság egyszerűen képtelenség lenne. Nem törékeny öregurakat kell vád alá helyezni – akár megérdemelnék végső soron, akár nem – , hanem életerős, izmos, élénk, tevékeny, fiatal neonácikkal, neofasisztákkal kell szembenézni, és meggyőzni őket róla, hogy tévednek, hogy a humanizmus nekik is jobb, mint az SS becsületfogalma.

Tamás Gáspár Miklós filozófus /

Baráti társaságban szoktam volt mondani, – amikor a beszélgető partnerek egyike a konkrét témát mellékvágányra igyekszik terelni – hogy lehet a kérdésen filozofálgatni, de adott esetben ez nem viszi előbbre az ügyet.
Nos, ez jutott eszembe, TGM szokatlanul rövid, annál kuszább “válaszát” olvasva.

Mert ugye a kérdés így szólt: “Mentesítheti-e a háborús bűnösnek tartott Csatáryt az életkora az eljárás alól?”

Erre, az én egyszerű, nem filozofikus észjárásom szerint a válasz vagy igen, vagy nem!

Tisztelt Tamás Gáspár Miklós!

Előre is elnézését kérem, de nyilatkozatát ha nem is mondatokra, de részekre szedem.

Ön azzal indít, hogy a “százéves aggastyánok háborgatásával nem megyünk semmire. Őket már békén kell hagyni”.

Valószínű ezt a mondatát nem gondolta kellően végig, ugyanis ez a matuzsálem, tettét ifjúsága teljében követte el, ártatlan embereken. Nem nézte, hogy azok netán matuzsálemi, vagy éppen csecsemő korban vannak-e? Nem nézte, hogy nők, vagy férfiak. Egyet tartott szem előtt, mégpedig azt, hogy az illetők zsidók! Mivel a deportáltaknak ezen kívül más “bűnük” nem volt, nem lehetett volna őket is “békén hagyni”?

Tovább menve, a modern büntetőjog kérdésében nagyjából egyet értünk, illetve mégsem.
Véleményem szerint ebben a témában a nevelésnek van elsődleges szerepe, mert átnevelni akkor kell, ha a nevelés csődöt mondott.

Csatáry nevelése úgy tűnik, valamikor csődöt mondott és egy olyan ember átnevelésére, aki az egész életét hazugságban élte le, nem sok reményt látok. Már csak azért sem, mert kihallgatása során megállapítást nyert, hogy “bizonyos” népcsoporttal szembeni hozzáállása a mai napig nem változott.

Az ön következő mondata az eddigieknél is átgondolatlanabb. Azt írja: …”még ha Csatáry csakugyan vétkes mindabban, amiben vádolják, bár ez korántsem biztos – ez a cél nem teljesülhet.”

Ön vagy nem olvassa a Csatáryval kapcsolatos dokumentumokat, vagy nem akarja tudomásul venni az abban foglaltak igazságát. Ha önt jobban hisz Csatáry azon állításának, hogy soha nem volt gettóparancsnok, sőt a két kassai gettóban is mindössze négy alkalommal járt, mint a hivatalos okmányokon fellelhető sajátkezű aláírásának, a még élő szemtanúknak, szenvedő alanyoknak, a megkerült halálos ítéletnek…
Akkor kérdezem én: Miért nyilatkozik? Ez az ön részéről “pótcselekvés”?

Tessék mondani, ki az a “nekünk”, akiknek a jelenkori fasizmussal kell szembenéznünk?
Tessék mondani, lehet úgy szembenézni a jelenkori fasizmussal úgy, hogy még a múltbélivel sem tettük meg ugyanezt?

Nem, a jelenkori fasizmus nem a véletlen műve! A jelenkori fasizmus magja el volt vetve és mivel ‘45-től egyetlen kormánynak sem volt érdeke a múlt tisztázása, a vészkorszak alatti magyar kormányok felelősségének egyértelmű kimondása, a magok hízásnak indultak és adott pillanatban szárba szökkentek.
Itt tart ma Magyarország!

Sajnálattal azt kell mondanom, hogy ezért nem csak a mindenkori politikusokat terheli felelősség, de a mindenkori magyar értelmiséget is. Legalább is azon részét, amelyik minden korban “eladta lelkét” a regnáló hatalomnak!

És még valamit! Az, hogy Csatáry nem bújhat ki még ennyi év után sem az igazságszolgáltatás alól, egyben legyen üzenet a jelenkor fasisztáinak! Ezt tartom nevelésnek, mert így – reményeim szerint – a későbbiekben nem kell az átnevelésükről gondoskodni.

2012. július 27.


Reklámok

19 hozzászólás to “Válaszféle T.G.M. válaszára”

 1. elárulom,ha te is elárulod a te neved 2012. július 27. péntek - 17:09 #

  szia,
  te csak magyarul beszélsz vagy valamennyire magyarnak is tartod magad?
  régóta olvasom a blogod, gondoltam megkérdezem, mert érdekel.
  ha rossz néven veszed a kérdésemet akkor csalódok benned, és tovább olvaslak :-p

  üdv
  egy érdeklődő, egy jobbikos

  ui: nem vagyok rasszista, sem antiszemita mielőtt ezzel a jelzővel illetnél.

  • leharisrael 2012. július 27. péntek - 17:23 #

   Valamikor nagyon is magyarnak tartottam magam, mára a nyelven kívül a magyar kulturális értékek megbecsülésében és leszármazottaimnak való továbbadásában “magyarságom” kimerül. Valószínű, hogy Izraelben én rendelkezem a legnagyobb magyar nyelvű könyvtárral.
   És erről nem én tehetek!:((
   Kérdésekben nem volt semmi, amit rossz néven vehetnék, ezért az u.i.-ként írt megjegyzésed fölösleges volt. Annál is inkább, mert ha tényleg rég óta olvasol, tapasztalhattad, hogy csak a rasszistákat nevezem rasszistának és csak az antiszemitákat antiszemitának. Őket viszont kíméletlenül!
   U.i.: Sem a rasszizmus, sem az antiszemitizmus nem oldalfüggő.

   • tony 2012. augusztus 2. csütörtök - 22:09 #

    tudod lehet a fasisztákat a lehet azzal vádolni, hogy nem néznek a szembe múlttal és tagadnak körmük szakadtáig, mit mond izrael a jelenére? ha az az ország a demokrácia mintaképe lenne, valószínűleg sokkal kevesebben lennének,akik finoman szólva is ellenzik a háborús bűnösök elítélését. ha nem tudom rosszul, az izraeli hadsereg több magas rangú tisztje be se teszi a lábát európába,mert érvényes elfogatóparancs van ellenük és valószínű,hogy nem mernek megkockáztatni egy esetleges bírósági tárgyalást.
    a mai 30 felettiek nagy része olvas más sajtót is,mint a “mértékadó lapok” és uram bocsá’ gondolkodásra is képes, legalábbis megkérdőjelezi akár a palesztinok elleni tettek jogosultságát, akár a szíria vagy irán lerohanását sürgető nyilatkozatokat és főleg mindezek indokait. ezzel sok szimpatizánst nem gyűjt magának izrael és a zsidóság,sőt az átlagpolgár nyíltan szembehelyezkedik velük, függetlenül attól,hogy bizonyos kérdésekben igazuk lehet. ugyanis ami szíriában,iránban és palesztínában történik,az ma történik, ’45 óta meg eltelt majd’ 70 év.
    és az ellenségem ellensége a barátom el mentén hatványozottan növekszik az izraelt és a zsidóságot elítélők (mást nem mondjak utálók) száma.

 2. Max Birca 2012. július 27. péntek - 17:41 #

  Veled értek egyet, TGM – mint általában – butaságot beszél. Egy érdekes jogi kérdés van azonban itt. Az illetőt egyszer már elítélték, azaz nem lehet ellene új vizsgálatot kezdeményezni. Egyszerűen végre kell hajtani az ítéletet. Azt viszont nem lehet, mert az ítélet halálos és az EU-ban tilos. Érdekes, hogy ilyenkor mi a helyzet: én nem tudom.

  • leharisrael 2012. július 27. péntek - 17:48 #

   Mivel az EU-ban nincs halálos ítélet, értelem szerűen az életfogytiglan lép életbe – gondolom én. A nemzetközi jog ide vonatkozó részét nem ismerem, de szerintem a már eddig napvilágra került dokumentumok, az előkerült halálos ítélet alapján az ítélet – módosított – végrehajtása lenne ésszerű.

   • Jimbo 2012. augusztus 7. kedd - 13:30 #

    Én is így gondolom. Ki kell adni Szlovákiának. Ha megvan az Európai elfogatóparancs, sima ügy. Ők majd átváltoztatják az ítéletet életfogytiglanra.

   • leharisrael 2012. augusztus 7. kedd - 17:18 #

    Attól tartok, a Magyar állam nem így gondolkodik. Pedig ez lenne az első lépés a felé, amit úgy hívnak, hogy “szembenézés a múlttal”.

 3. elárulom,ha te is elárulod a te neved 2012. július 28. szombat - 02:12 #

  leharisrael:
  köszi a válaszod, azért említettem meg, hogy nem vagyok antiszemita sem rasszista, mert ha valaki jobbikosnak mondja magát kapásból ezt kapja a fejéhez jó magyar módra, hehe főleg a baloldaltól.[egyszerűsítés, általánosítás] persze ők semennyire magyarok lásd most Bartus László új cikkét[Magánlevél], elkeserítő. köpködés, tiszta szélsőséges gondolkodás, mindent kisarkítva találva tényleg elég hangzatos, gyűlölködés táptalaja az új cikke.
  no mind1, nem is tudom miért irtam neked ezt, tán remélve, hogy nem mindenki gyűlölködik azon az oldalon ilyen szinten, csak tudnám akkor miért foglalkozik még Magyarországra, ha ennyire megveti és reménytelennek tartja a helyzetet, rombolni könnyebb mint építkezni, főleg a Kánaánból ordibálva.

  baráti üdvözlettel,
  kedves olvasód

 4. izraeli 2012. július 29. vasárnap - 00:26 #

  Meg valaki, aki valaszol neked , szinten a “Kanaanbol ordibalva”
  En csak sajat nevemben irok, de biztosan sokan osztjak erzeseimet.
  Budapesten szulettem es ott toltottem gyermekkoromat. Kis gyermek
  voltam a 2-ik Vilaghaboru idejen es csak M.O felszabaditasa mentette
  meg eletemet. Csaladom nagy reszet, kozottuk munkaszolgalatos apamat,kiirtottak.
  Most persze azt fogod mondani, a nemetek tettek. Akik a vonatokra tettek oket,asszonyokat, oregeket, gyermekeket, MAGYAR ALLAMPOLGAROKAT,
  MAGYAR CSENDOROK voltak.
  Megis, tanultam es szerettem a magyar kulturat, irodalmat, zenet, es mint
  minden magyar zsido, patriota voltam, hasonlokeppen nagyapamhoz,aki
  az 1-so Vilaghaboruban harcolt es csaladom keves megmaradt tagjahoz.
  Az 1956-os forradalomban ozvegy anyam, munkabol jovet, meglatta a feliratot
  “Icig, most nem viszunk Auschwitzig”. O,aki a “halalmars” es a halaltaborok
  tuleloje volt , ugy dontott, hogy mennunk kell.
  Itt, nehez munkaval, tanulassal, uj eletet kezdtunk es labra alltunk.
  Eddig a mult es a jelen.
  A hirek, amelyek Magyarorszagrol jonnek egyre jobban emlekeztetnek
  foleg partod, a Jobbik, “jovoltabol” erre a “dicso” tortenelemre.
  A Magyar Parlament altal megszavazott “zsido torvenyek”rol joval a haboru
  elott, anelkul, hogy barki kenyszeritette volna oket ra – nem csak a tortenelembol
  tanultam. Csaladom tagjai szenvedo reszesei voltak.Nagybatyam, aki
  orvosnak keszult, megtapasztalta a “numerus clausust”, hogy kesobb
  elessen a Don kanyarnal, ki tudja hol.
  Ezt nem panaszkepp irom, csak hogy megertsed, mit erzek, mikor a zsidozo,
  gyalazkodo cikkeket olvasom, a hazugsagokat Izraelrol, amikor egyik
  kepviselotok a hazug, ezerszer megcafolt Tiszaeszlari Vervaddal jon elo,
  mikor egy oreg rabbit inzultalnak az utcan, mikor Horthy szobrokat allitanak
  fel, {talan mar Szalasiet is?}
  Gondolom, nem artana, ha a frazisok puffogtatasa helyett, tanulnatok
  tortenelmet{ nem csak a kuruc info-bol} mert aki nem tanul a multjabol
  nem epitheti a jovojet.

  • chiyori (@chiyori123) 2012. július 29. vasárnap - 07:24 #

   Kedves izraeli!

   Tudom, nem nekem szól a válasza, de szeretném megosztani Önnel a gondolataimat, érzéseimet. Borzasztóan sajnálom, és nagyon gyalázatos, ami a családtagjaival történt a holokauszt során, és amiket utána kellett elszenvedniük. Szomorú, hogy el kellett innen menniük, de az új hazájuk biztosan élhetőbb hely. Ami ma Magyarországon történik tényleg borzasztó. Mintha a múltat akarnák megismételni, ahelyett, hogy szembenéznének, ill. szembenéznénk vele.

   • izraeli 2012. augusztus 1. szerda - 11:46 #

    Kedves chiori !
    Nagyon koszonom kedves sorait.
    Tudom,hogy vannak meg becsuletes emberek
    Magyarorszagon.
    Remelem hogy az onok velemenye nem pusztaba
    kialtott szo csupan.
    Nagyon jellemzo, hogy a jobbikos “hazaffy” mely
    hallgatasba burkolozott.
    Talan ez az irany, meghallgatni a tuleloket, es megismertetni
    veluk a becsuletes magyarok neveit es tetteit is,akik
    a “Nepek Igazai” nak nevsoraban szerepelnek
    a jeruzsalemi Jad Vasem muzeumban.
    Ok azok, akik emberek maradtak az embertelensegben.

 5. izraeli 2012. augusztus 1. szerda - 11:48 #

  Bocsanat, elirtam ,termeszetesen chiyori

 6. chiyori (@chiyori123) 2012. augusztus 2. csütörtök - 03:07 #

  Kedves izraeli!
  Örömmel olvastam én is a kedves sorait. Elég pesszimista vagyok, de azért még reménykedek egy kicsit, hogy ez a nemzeti-keresztény, Horthy-kultuszos borzadály véget ér a következő választáskor. Akkor kiderül, hányan gondolják úgy, hogy totál rossz irányba haladunk. Már ha lesznek választások.

 7. izraeli 2012. augusztus 2. csütörtök - 08:55 #

  Kedves chiyori!
  Nem akarom kisajatitani a forumot,talan csak annyit.
  Miutan mas helyeken is reagalok, tisztaban vagyok a rasszizmus nagysagaval.
  Megis, helyenkent,idonkent, az atkok mellett, kapok becsuletes,emberi valaszokat.
  Ugy nez ki, hogy ezek a nemzeti kereszteny “hazaffyak” nem is olyan batrak.
  Mi is itt., os-uj hazankban , nem keves problemaval nezunk szembe,de nem vagyunk,
  nem lehetunk, pesszimistak.
  Az elottunk jaro nemzedekek megtanitottak bennunket kuzdeni es ragaszkodni
  az elethez.
  Engedd meg hogy idezzem Adyt, aki hozzatok is szol az idok messzesegebol.{emlekezetbol}.
  “Csak akkor szulettek nagy dolgok
  Ha batrak voltak akik mertek
  S ha szazszor tudtak batrak lenni
  Szazszor batrak s viharvertek”

  • chiyori (@chiyori123) 2012. augusztus 3. péntek - 12:32 #

   Kedves izraeli!
   Optimizmusra meg bátorságra bizony nagy szükségünk van.
   Az Ady-idézet nagyon találó.

 8. izraeli 2012. augusztus 3. péntek - 16:13 #

  Kedves chiyori!
  Sok sikert!

 9. chiyori (@chiyori123) 2012. augusztus 5. vasárnap - 00:03 #

  Köszönöm! :)

 10. kekec 2012. augusztus 7. kedd - 22:22 #

  Visszatérve TGM-re: sok hülye véleményt olvastam már tőle, a legtöbb több oldalon keresztül mutatott be logikai és műveltségbeli bakugrásokat és pa-dö-döket. E mellett az írása mellett egyetlen érv szól. Rövid. Viszont az egy írásra eső hülyeségek mértéke nem változott, csak most nincs több oldalra szétkenve.
  Majd ha TGM egyetlen esetet is dokumentál, hogy egy zsidót a 92 éves kora miatt mentesítettek a deportálás alól – akkor esetleg újra tárgyalhatjuk a véleményemet. De addig nem változik.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: