Egy MTI hír margójára

7 jún

Mondhatni, már-már megszokott, hogy az MTI nem közvetíti, hanem gyártja a híreket. Hogy ez milyen meggondolások alapján történik, számomra érdektelen. Ugyanakkor időről-időre – azon olvasók érdekében, akik objektív tájékoztatást igényelnek – kénytelen vagyok nevezett intézményt korrigálni.

Íme a hír, amit a Galamus-csoport honlapján fedeztem fel: (A fekete hátterü v. a keretezett részre kattintva az írás eredetiben olvasható.)

Izrael – A kneszet elutasított egy vadtelep lerombolása elleni törvényjavaslatot

2012. június 06. szerda, 15:09 |

MTI 2012. június 6., szerda 15:09
Nagy többséggel elutasította az izraeli parlament keményvonalú törvényhozók szerdán benyújtott javaslatát, miszerint utólag engedélyezzék palesztin magánföldeken épült zsidó telepeslakások megmaradását, és inkább kárpótolják a palesztin tulajdonosokat.
A 120 tagú kneszetben 69 képviselő szavazott a törvényjavaslat ellen, 22 pedig ellene. A Benjámin Netanjahu vezette kormánynak 94 helye van a törvényhozásban.
A telepeslobbi által támogatott, de Netanjahu által ellenzett indítvány célja az volt, hogy megkerüljék a legfelsőbb bíróság döntését, amely törvénytelennek nyilvánította Ulpana vadtelepet, és a palesztin magánföldön épült öt telepesház július 1-jéig való lebontását rendelte el. Netanjahu azt javasolta, hogy a házakat vigyék át egy közeli telepre.
A miniszterelnök, aki figyelmeztetett egy ilyen törvény nemzetközi következményeire, kedd este már keményítette hangját a koalícióján belüli telepeslobbival szemben. Azzal fenyegetőzött, hogy meneszt minden minisztert, aki megszavazza az e témával kapcsolatos két hasonló törvényjavaslatot – jelentette a média.
A telepesekhez közel álló két miniszter, Juli Edelstein (tájékoztatás és diaszpóra ügyei) és Dániel Herskovic (tudomány és technológia), aki eredetileg jelezte, hogy igennel kíván szavazni, végül nem vett részt a voksoláson.

Most pedig nézzük, mi tudható meg a hírből:

Többek között az, hogy zsidó “telepesek” palesztin magánföldeken (így többes számban)
u.n. vadtelepet hoztak létre, aminek fennmaradásáról ill. felszámolásáról a Kneszet 120 tagjából  “69 képviselő szavazott a törvényjavaslat ellen, 22 pedig ellene. “

Helyesen: 69 képviselő szavazott a törvényjavaslat ellen, 22 pedig mellette.

“…indítvány célja az volt, hogy megkerüljék a legfelsőbb bíróság döntését, amely törvénytelennek nyilvánította Ulpana vadtelepet, és a palesztin magánföldön épült öt telepesház…”

Ez a mondatrész a tájékozatlan olvasó félrevezetésén kívül számomra tökéletes bizonyíték arra nézve, hogy nevezett információs intézmény hírforrása (melyet az esetek többségében nem is nevesít) nem megbízható,  esetleg fordítói gárdájának idegen nyelv ismerete nem kielégítő.

Ugyanis a hírrel ellentétben, Ulpana (mely nem önálló telep, hanem Bét-El város nemrégen épült kerülete) még rosszindulattal sem mondható vadtelepnek. Az itt lakók szabályos, az állam által jóváhagyott építési engedély birtokában húzták fel ottnonaikat.  
Az alábbi képen látható a városrész, azon belül pedig a nyilakkal jelölt (palesztin területen épült) lakótömbök.

Kép forrása: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4237317,00.html

Annak ellenére, hogy az ott lakókkal mélységesen együtt érzek, hiszen a helyzet kialakulásában teljességgel vétlenek, azt kell mondanom, hogy a Netanjahu kabinet helyesen döntött, amikor az öt ház felszámolásáról döntött.

Ugyanakkor, figyelembe véve  a terület elhelyezkedését és nagyságát, a palesztin tulajdonossal való kiegyezés és a terület pénzzel való megváltása sem tűnt logikátlannak. Már csak azért sem, mert ezzel a területtel a tulajdonos a későbbiekben egyszerűen nem tud mit kezdeni.

Röviden összefoglalva: A kialakult helyzet az elmúlt kormányok felületes munkavégzésének, a kellő körültekintés hiányának eredménye, amit a vétlen lakosok szenvednek meg.

Netanjahu kormánya az adott esetben egyetlen járható utat választotta, amikor a lakóépületek lebontása mellett voksolt.

2012. június 7.

8 hozzászólás to “Egy MTI hír margójára”

 1. chiyori (@chiyori123) 2012. június 7. csütörtök - 22:01 #

  Szóval akkor az ellenkezője igaz annak, mint amit ahogy az MTI tálalta? A Haaretz.com-on én is találkoztam olyan hírrel, hogy felszámolják ezt a telepet. Az újságírásról jut eszembe.Emlékszem régen olvastam Szász Béla: Minden kényszer nélkül című könyvét, amiben az író leírja hogy miket írtak az amerikai újságírók Rajk Lászlóról, amikor az külügyminiszter lett. Kiderítették, hogy éppen száz évvel később született, mint Lincoln. Úgy ábrázolták Rajkot, mint valami hőst, aki afféle nemzeti kommunizmust akar Magyarországon, míg Rákosi Moszkva bérence. Persze Rajk max. magyar kommunistának vallotta magát, és ilyen harc nem volt. Tehát még az amcsik is gyártják a híreket. Én is olvastam nemrég egy MTI-s hírt, amiben hozzátartozóimról írtak, de itt konkrétabban nem szeretném kifejteni, mert mindig baj van a lepcses számból. Később a rokonaimtól én teljesen más sztorit hallottam vissza, mint amit a neten mindenhol olvasni lehetett. Ha nem velem történik, el sem hiszem. Úgyhogy én már sok mindent el tudok képzelni az MTI-ről.

  • leharisrael 2012. június 8. péntek - 15:33 #

   Részigazságokat mindenképpen tartalmaz az MTI jelentés, de nem egy egész telepre vonatkozóan. (Ha a Haaretz is egy egész telepről beszélt, akkor ők sem mondtak igaza – mellesleg ez sem lep meg.)
   Úgy kell elképzelni, hogy van egy város, annak egy kerülete és a kerület szélső utcájának az 5 utolsó házáról kiderül, hogy nem állami tulajdonú földre épült. Úgy gondolom, hogy egy újságírónak kell hogy legyen olyan szókincse, amivel amivel a magyarban ismeretlen v. egészen más fogalomkörbe tartozó szavakat, kifejezéseket ki tud váltani.

   Ja, gondolj bele, hogy még ’56, ’68 (hogy messzebb ne menjek) mennyivel könnyebben feldolgozható lenne, ha nem kellene az eseményeket az adott politikai irányvonalhoz igazítani, vagy nem kellene történészek kutatásaira várni.
   Na, de ma, az internet világában mi értelme van hülyeséget beszélni? Ráadásul olyan témában, ami Magyarországnak nem oszt, nem szoroz. Igazság szerint nekem is mindegy, hogy mit írnak, csak azon gondolkoztam el, hogy mi van akkor, ha olyasmiről tudósítanak felületesen, ami a magyar embernek húsba vágó?!

 2. chiyori (@chiyori123) 2012. június 8. péntek - 23:34 #

  Az elég gáz lenne, ha számunkra fontos dolgokról is ilyen hanyagul írnának. Mindenesetre az nem lett volna hírértékű dolog szerintem, hogy egy kerület meg a kerület szélső utcájának az 5 utolsó házáról kiderül, hogy nem állami tulajdonú földre épült. Biztosan fel akarták kicsit turbózni a sztorit, hogy érdekes legyen. Persze ez nem szép dolog, de lehet, hogy az a legfontosabb, hogy eladják a sztorit.

  • leharisrael 2012. június 9. szombat - 20:49 #

   Még az sem érdekelne, hogy így akarnak eladni egy sztorit, az viszont kiveri a biztosítékot, amit az ilyen “hírek” alatt kommentként olvasok.:((

 3. Jimbo 2012. június 28. csütörtök - 00:12 #

  Mindig ez van. Most is mit olvasok: brit jogászbizottság megállapította, hogy az izraeliek rosszul bánnak a west bank-i arab gyerekekkel. Ez a hír….Az nem hír, hogy a hamasz- terroristák, hogyan bánnak az izraeli gyerekekkel? Az a hír, hogy az izraeliek nem akarnak több afrikai illegális bevándorlót. Arról miért nem cikkeznek, hogy hány uniós ország nem akar több illegális bevándorlót? Arról, hogy azt a szerencsétlent aki nem veszett az óceánba, és elérte a Kanári-Szigeteket, ha elkapják, visszaküldik Marokkóba.
  Az nem hír…Az sem hír ha az USA épít kerítést a mexikói határon.
  Fáj egyeseknek, hogy Izrael nem bukott el 48-ban? Fájhat is, mert nem fog ez után sem.
  A kettős mércét tegyék már oda ahová való- a szemétdombra.
  Vegyék észre, hogy mi van, elég volt ebből a kulturrelativizmusból, ál-johnlennonkodásból.

  • leharisrael 2012. június 28. csütörtök - 08:51 #

   Még kezdő blogos koromban tettem azt a megjegyzést, hogy Európa megszavazta ugyan Izrael állam létrejöttét, amivel két legyet ütött egy csapásra. Megszabadult a maradék zsidóktól, ugyanakkor az ellenséges arab tenger közepén mindenféle védelem nélkül hagyta. Hátradőlt és figyelt. Pechje volt. Nem hogy nem buktunk, még – a háborúk, a terrortámadások ellenére is – képesek vagyunk a folyamatos fejlődésre.
   Bosszantó is lehet, különösen, ha Európa mai helyzetével kell összehasonlítani.

 4. chiyori (@chiyori123) 2012. július 1. vasárnap - 14:59 #

  Remélem senki nem kívánt és kíván ilyen Európában. Mármint hogy Izraelt elnyeljék az arabok. Én úgy gondolom, hogy azért támogatták a második világháború után, mert bűntudatuk volt a holokauszt miatt. Izrael az antiszemitizmus miatt is népszerűtlen Európában, de innen Európából túlságosan militaristának tűnhet. Az hogy ez az üldözött nép, a zsidóság ennyi hányattatás ellenére is fennmaradt, valóságos csoda, és remélem még évezredekig fenn is marad.

  • leharisrael 2012. július 2. hétfő - 14:21 #

   Igen, jól gondolod, a bűntudat gyorsította fel az eseményeket. Ha Izrael megalakulására vonatkozó törekvéseket már előbb komolyan veszik, lényegesen kevesebb áldozatot szedett volna a második világháború.
   Nyilvánvaló, hogy militaristának tűnünk, csak a miért felejtődik el. Kezdve az angol mandátum megszünésétől, a háborúkon át, sok-sok elhibázott lépés történt. Nem állítom, hogy Izrael részéről nem, de pl. az ENSZ a terület-felosztás után kötelezhette volna a palesztinokat az államalapításra… és még sorolhatnám.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: