Az “olajfegyver” vége!?

28 máj

1945-ben Franklin Roosvelt és Abed El-Aziz szaudi király Egyiptomban, egy amerikai hadihajó fedélzetén találkoztak. A  találkozó hátterében az olaj világpiacának drámai változása állt.
Tudott, hogy erre az időre  Washington a szövetséges haderők üzemanyag ellátásának érdekében szinte a végsőkig kitermelte olajkészleteit. Szaud-Arábia és általában a közel-keleti térség viszont  hosszú távú alternatívát kínált, amire amerikai geológusok már 1944-ben felhívták a kormány figyelmét.  Jelezve, hogy az olajkitermelés a Közel-Keletre fog áthelyeződni.

Amíg 1948-ban a világ olajszükségletének 64%-át az USA termelte ki, 1972-re ez az arány már csak 22% volt.  Ezen időszak alatt a Közel-Kelet olajkitermelése viszont folyamatosan emelkedett, ami nagy mértékben szerepet játszott az USA külpolitikájának alakulásában.
Amerika igyekezett egyensúlyozni Izrael  állam melletti elkötelezettsége és az olajban gazdag arab országok “jóindulata” között.
Amikor 1973-ban, a Jom Kipur-i háború során az USA úgy döntött,hogy légihídon mégis szállít fegyvereket Izraelnek, Fejszál, szaudi király azonnal olajembargót hirdetett.

Ugorjunk egy nagyot és nézzük, hogy  ma a helyzet milyen drámai változás előtt áll.

David Ignotius a Washington Post vezető közel-keleti publicistája nemrég az olajipar egyik belső kereskedelmi jelentéséről számolt be. Ezek szerint 2020-ig az USA – az újonnan feltárt és termelésbe lépő olaj -és gázmezőknek köszönhetően – a világ legnagyobb kitermelőjévé válik. Megelőzve ezzel Szaud-Arábiát és Oroszországot. Ennek következtében 2020-ig az USA olaj -és gázbehozatala a jelenlegi 52%-ról 22%-ra fog csökkenni és ezt a 22%-ot sem a Közel-Keletről fogja beszerezni,  hanem a kanadai Alberta tartományban feltárt kátránymezőkről és az új brazil lelőhelyekről.
Ahhoz, hogy ez realizálódjon, előbb be kell fejezni a kanadai határtól a Mexikói-öbölig terjedő 2700 km-es vezeték építését, ami jelenleg élénk politikai vita tárgya az Egyesült Államokban. A zöldek támogatását élvező (és politikájával nagymértékben azonosuló) Obama elnök ellenzi, a republikánusok támogatják.

Szakmai elemzők úgy vélik, hogy a fent említett mezőknek köszönhetően a nyugati félteke 2030-ra teljesen függetlenítheti magán a közel-keleti olajtól, ugyanakkor Európa továbbra is – nem is  kis mértékben – a közel-keleti olajra fog szorulni csakúgy, mint a távol-keleti országok.

fúrótorony

(származási hely: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A0%D7%A4%D7%98)

Az olajmonopóliumok átrendeződése Izraelt is érinti, de koránt sem úgy, mint vásárlót.
Izrael 2014-15-re nettó gázexportőrré válik! A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint készletei elegendőek az európai igények kielégítésére. Ez irányban európai részről már történtek tapogatózások, de az út  – technikailag is – még nagyon hosszú.
Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az új gázerőművek turbináit Veresegyházán gyártják.

2012. május 28.

10 hozzászólás to “Az “olajfegyver” vége!?”

 1. Lott Györgyi 2012. május 28. hétfő - 15:36 #

  Lehar, újra sikerült ezzel a nagyon előre mutató beírásoddal ismereteimet bővíteni. Fogalmam sem volt arról, hogy az amerikai olaj valaha is önellátásra képes ipar lesz. Csupán az olaj utáni világot próbáltam elképzelni, ami nem tűnt messzinek. Németországban már a napenergia jelenleg 20 atomerőművel azonos energiatermelésre képes, ez is megdöbbentett. A jövőt a megújuló energiák termelésében szeretném megálmodni, minden erőszakos háború nélkül.

  • leharisrael 2012. május 28. hétfő - 19:52 #

   Györgyikém, azt hiszem az emberek többségének tudati szintje messze alatta marad az egészséges környezet igénylésének. Nem hiszem azt sem, hogy a mai általános gazdasági helyzet alkalmas lenne a megújuló energiák alkalmazásához szükséges beruházások finanszírozásában. Addig meg, mint szükséges “rossz”, marad az olaj.

 2. Geyza 2012. június 4. hétfő - 04:13 #

  Na.
  Végre valami jóhír.

  • leharisrael 2012. június 4. hétfő - 09:51 #

   Úgy néz ki, hogy azért nem mindenki tekinti jó hírnek. Sokan olvasták, de kevesen nyilvánítottak véleményt. Lehet, hogy emésztgetik?:)))

   • Geyza 2012. június 4. hétfő - 18:22 #

    Jobb is ha nem írnak .
    Még válaszolnék rá valamit :D
    Most kell az ?

   • leharisrael 2012. június 4. hétfő - 19:06 #

    :))

 3. chiyori (@chiyori123) 2012. június 4. hétfő - 18:19 #

  Szerintem is jó hír, csak nem sok okosat tudtam hozzáfűzni, hülyeséget meg nem akartam. Ennél már csak az lenne a jobb hír, ha nálunk a kertben feltörne az olaj.
  Remélem, Amerikában megépül az a vezeték.

  • leharisrael 2012. június 4. hétfő - 19:05 #

   Mondjuk, egy olajkutat én is tudnék hasznosítani.:))

 4. Geyza 2012. június 4. hétfő - 22:10 #

  Én egy új szénbányát fedeztem fel !
  Amikor alája ástam a szomszéd pincéjének.
  / Plagizálva : Régi rádiókabaréból./

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: