Az “arab tavasz” – a “turizmus tele”

28 jan

Az “arab tavasz”  közel-keleti turizmusra mért  csapásának kézzel fogható bizonyítékát majd a költségvetési mutatók alapján, hozzáértők fogják elemezni.
Annyi azért már bizonyosnak látszik, hogy a “forradalmi” hullámmal hatalomra került iszlamisták negatív hatással vannak az idegenforgalomra.
A turista forgalom érezhető csökkenése már olyan paradicsomian békés helyeket is elért, mint a Maldív-szigetek.

De nézzük először az egyiptomi mutatókat, ahol  az “arab tavasz” előtti turizmus az állami összbevételek 10%-át jelentette. Ahol a  szállodák minden évszakban szinte 100%-os kihasználtsággal üzemeltek, ott ma a foglaltság nem éri el a 8%-ot.

Köszönhető ez annak, hogy számos  ország felhívást intézett polgáraihoz, ne utazzanak Egyiptomba, mert a közbiztonság nem garantált. Ezzel összefüggésben a biztosító társaságok jelentősen emelték a biztosítási díjakat.

Egyiptom azonban nincs egyedül, ez a helyzet majdnem az egész Közel-Keleten.

Samuel Huntington “A civilizációk összecsapása” című könyvében leírja, hogy a szélsőséges iszlám, a sarián alapuló törvénykezés hogyan nyer egyre inkább teret még a liberálisabb felfogásúak körében is.  Példa erre Egyiptom, Líbia, de a jelenség fellelhető Malaysiában és  Indonéziában is.  De a  fundamentalista felfogás a nyugati országok muzulmán  közösségeiben is egyre jobban érezteti hatását.

Az Indiai-óceánban található Maldív-szigetek volt eddig a példa a liberálisabb felfogású iszlámra. A Maldív-szigetek a világ egyik turistaparadicsoma. A felső “ezer”(!)  kedvenc helye, ahol egy lakosztály ára egy napra elérheti a 12.000 dollárt. Az elmúlt évben 850.000 turista járt a szigeteken, ahol 1192 szigetből csak 200 lakott, így a gazdagoknak van hová elvonulni a világ zajától. A turizmus a szigetek legfőbb valutaforrása.

Azonban nem mindenki elégedett a helyzettel. Az iszlamista Igazság Pártja nemrégiben tüntetést szervezett, melyen követeltékannak megakadályozását, hogy az El-Al járatokat indítson a Maldív-szigetekre. A kormány engedett a nyomásnak, sőt más légitársaságoknak is tudomására hozta, hogy amennyiben izraelieket utaztatnak, ők sem repülhetnek többé a szigetekre. Ezen kívül megtiltották a disznóhús és a bor árusítását.

Amíg a Maldív-szigeteken csak korlátokat szabnak a turistáknak, addig Jemenben az életükkel fizetnek. Január 4-én korán reggel álarcosok támadtak Saanában egy szállodára, amely szeszes italokat szolgált ki. A támadók tüzet nyitottak a vendégekre, akik összekötözött lepedőkön igyekeztek menekülni. A lövöldözés után  az álarcosok benzint öntöttek a szőnyegekre és meggyújtották.
Két ember meghalt, huszan megsebesültek.

2012. január 28.

4 hozzászólás to “Az “arab tavasz” – a “turizmus tele””

 1. evalajos 2012. január 29. vasárnap - 12:33 #

  Kedves Lehar,

  épp most mondták a hírekben – néhány perce – hogy Egyiptomban már HÁROM MILLIÓ-val kevesebb turista ment, mint tavaly, hasonló időszakban…Kinek jó ez?
  (Nekem csak álom, hogy kijuthassak oda pl. de így is nagyon elkeserítő)

  • leharisrael 2012. január 29. vasárnap - 12:44 #

   Evalajos,

   azt nem értem, miért gondolják akár az egyiptomi politikusok, akár azok a “külső szemlélők”, akik nagy ovációval fogadták a demokratizálódási folyamat megindulását, hogy az amúgy is nyomorban élő tömeg éhes száját hosszútávon be lehet fogni a sarián alapuló törvénykezés bevezetésével.
   És ehhez még azt is hozzá kell tenni, hogy mi tulajdonképpen csak a nagyvárosi emberek életébe nyerünk bepillantást. Mi lehet vidéken, hogyan élnek a megművelhetetlen sivatag lakói, ők mikor kapnak észbe????

 2. Lott Györgyi 2012. január 30. hétfő - 09:27 #

  Nekem kiváltságosnak két egyiptomi utazás is jutott az élettől, de borzalmas érzés volt és kísért ma is, ahogy a legtöményebb nyomort a luxus közvetlen szomszédságában átélhettem. Kairóban épp úgy, mint a Níluson csak pár méterre a pazarlástól emberek a piszokban éhezve. Félelemmel teli megértéssel olvastam soraidat drága Lehar és remélem nem lesz olyan iszonyatos a következmény, mint ahogy az a tények alapján logikus lenne.

  • leharisrael 2012. január 30. hétfő - 17:07 #

   Pedig ahogy tudom, Te még abban az időben jártál Egyiptomban, amikor az idegenforgalmi bevételek elég szépen növelték az államháztartást. Az igaz, hogy akkor is voltak a tűzhöz közelebb lévők, meg a perifériára szorultak. Ahogy látom, most az utóbbiak száma növekszik, amit még tetéz a nagyon magas születési szám is.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: